Află adevarul privind lăptişorul de matcă

4

Scriu acest articol pentru ca foarte multe persoane mă întreabă ce anume este lăptişorul de matcă, de unde provine şi cât de sănătos este.

Am observat că în privinţa acestui produs sunt foarte multe mituri, nu puţine  din ele fiind cu adevărat comice.

Spre exemplu cu toată seriozitatea au fost persoane care au întrebat cum face matca lăptişor, sau cum anume fac albinele lapte.

În fine trecând peste aceste lucruri este bine să lămurim care este provenienţa acestui produs şi de asemenea care sunt proprietăţile care îl fac să fie în ultimul timp foarte râvnit atât în industria suplimentelor alimentare, dar mai ales în cea a medicamentelor şi a produselor cosmetice.

Ca să lămurim care este provenienţa lăptişorului de matcă şi care este scopul lui este bine la început să facem o mică incursiune în lumea fantastică a albinelor.

Într-un stup avem trei tipuri de albine: o matcă (regina stupului), trântorii şi albinele lucrătoare.

În primele trei – patru zile din perioada lor larvară toate trei categoriile sunt bine hrănite cu lăptişor de matcă. Apoi însă albinele şi trântorii sunt hrăniţi cu un ameste nutritiv format din fermenţi nutritivi miere şi polen, doar mătcile sunt în continuare hrănite cu lăptişor de matcă din abundenţă.

Hrănirea o fac albinele doici (albine lucrătoare în primele aproximativ 11 zile din viaţă), prin urmare lăptişorul de matcă este un produs realizat de albinele doici.

Totuşi care este materia primă din care este realizat lăptişorul de matcă şi de asemenea care este funcţia lui principală?

Nu ori ce albină doică produce lăptişor de matcă. În primele 6-7 zile din viaţa lor albinele doici nu au pe deplin dezvoltate glandele ce produc lăptişor de matcă, prin urmare aceste albine hrănesc doar larvele trecute de 4 zile.

După aproximativ 7 zile glandele faringiene ale albinelor doici sunt pe deplin dezvoltate şi prin urmare pot să producă liniştite lăptişor de matcă cu care hrănesc larvele cele mai tinere (mai mici de 4 zile).

La originea lăptişorului de matcă stau deci secreţiile mandibulare şi faringiene ale albinelor doici.

Lăptişorul de matcă pe care apicultorul îl pune pe masa voastră însă este doar cel produs de albinele doici cu scopul de a hrănii o viitoare matcă.

Aşa cum am spus mai sus albinele doici hrănesc tot puietul cu lăptişor de matcă, însă doar în cazul mătcilor hrănirea cu lăptişor de matcă durează pe toată perioada larvară, în cazul celorlalte albine hrănirea cu acest produs miraculor se face în cantităţi foarte mici şi durează doar 3-4 zile.

Atunci când albinele vor să îşi schimbe matca, sau dacă au gând de roire, construiesc nişte celule foarte mari (botci)  de obicei pe marginea fagurilor sau acolo unde fagurele prezintă vreo deformaţie, unde încep să hrănească intens tânăra matcă.

Cantitatea de lăptişor de matcă în acest caz este destul de ridicată în comparaţie cu ce primesc celelalte albine, însă foarte mică în comparaţie cu nevoile omului.

Nu o să insist cu tehnologia de producere a lăptişorului de matcă, vreau doar să îţi spun că apicultorii care se ocupă cu producerea de lăptişor de matcă văduvesc stupul de matcă, iar lucratoarele săracele în dorinţa lor de a avea o regină încep să construiască zeci de botci construite pe nişte rame speciale.

Este o muncă titanică în care puţini apicultori îndrăsnesc să se înhame.

Totuşi din ce motiv lăptişorul de matcă este valoros?

Încep prin a spune că lăptişorul de matcă este un produs vâscos, de culoare alb spre galben, gustul natural este unul acrişor astrigent astfel atunci când îl înghiţi simţi înţepături mai ales la nivelul gâtului. PH-ul este acid 3.5 – 4.5, asemănător cu PH – ul sucului gastric uman.

Lăptişorul de matcă are în compoziţia chimică: apă, proteine, aminoacizi, glucide, lipide, vitamine mai ales complexul B, tiamina, riboflavina, piridoxina, niacina, acid pantotenic, biotina, acid folic, steroli, biopterin si neopterin şi hidroxibenzoat.

De asemenea acest produs apicol conţine acetilcolina şi colinesterază, substanţe de tip hormonal ce au o actiune extraordinară la nivel neunoral, astfel incât persoanele care consumă lăptisor de matcă sunt mai putin  predispuse la maladia Alzheimer.

Foarte mult lăptişorul de matcă este folosit în starea lui pură în tratamentul unor maladii grave, acest produs fiind folosit atât în scop profilactic dar şi vitalizant.

Lăptişorul de matcă poate fi folosit de persoanele care suferă de cancer, în acest caz se recomandă să se consume lăptişor de matcă pur, netrecut prin verigi tehnologice care ar putea sa-i erodeze din valoare.

De asemenea persoanele ce suferă de infertilitate, sau cei care prezintă imunitate scăzută ar trebuii să ţină aproape de acest produs.

Lăptişorul de matcă poate fi folosit şi este folosit în prepararea cremelor, a măştilor cosmetice, etc pentru că stimulează creşterea şi întinerirea ţesuturilor, astfel încât persoanele care folosesc acest produs o sa aibă un ten întinerit si o piele întinsă ca fundul unui bebeluş.

Ce efecte negative poate avea?

Dacă prezinţi alergie la produsele apicole atunci trebuie să te fereşti de acest produs. De asemenea persoanele însărcinate, mamele ce alăptează este bine să nu folosească lăptişor de matcă.

Lăptişorul de matcă este până la urmă un supliment nutritiv şi prin urmare folosirea lui trebuie făcută cu precauţie, iar pentru siguranţa ta, mai ales dacă suferi de o boală, trebuie să înştiinţezi medicul de familie înainte de a începe consumul.

Ai folosit în vreun anumit fel lăptişorul de matcă? Cum a fost, cum te-ai simţit sau cum te simţi în urma consumului de lăptişor de matcă?

Ce anume ai dorii să mai ştii în legătură cu acest produs? Cu siguranţă vei găsi răspunsul pe care îl cauţi.

Haideţi să oferim din experienţa noastră şi celor din jur !

Cu drag,


Nicu

email
Share.

About Author

4 comentarii

 1. Sall Nicu ….
  Eu am consumat dar cumparat din comert …habar nu am cat de natural a fost !!!
  Punea pe prospect ca a fost ambalat in zona de vid sau ceva de genuu ca nu mai tin minte! Mie imi place gustull acrisor parca e acidulat putin 😛 dar nu pot sa spun ca a schimbat cu nimik starea mea fizica, mentala, sau energia pe timpul zilei, totul normal !!!
  Acum as vrea sa te intreb de unde se poate cumpara “natural” nemanipulat de catre fabrici ???

  • Nu cumpar laptisor de matca prin urmare nu iti pot recomanda un produs. 100% laptisor de matca iti poate oferii un apicultor care se ocupa cu extragerea acesui produs.

 2. Buna. Reprezint un mic apicultor care se ocupa cu cresterea a apriox 80 familii de albine.
  Pot furniza laptisor de matca crud, neprocesat, din recolta 2012. Pentru detalii, tel 0766.250.463

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte