Atenţie găselniţa face victime în depozitele apicultorilor

1

Anul acesta am avut parte de o surpriza mai puţin plăcută, care într-un timp foarte scurt m-a adus la un pas de o catastrofă

De obicei ramele scoase afara cu ocazia restrângerii familiilor de albine, le aşez în lăzile goale care sunt destul de bine ermetizate şi la adăpost de pofta dăunătorilor.

În acest an din cauză că mi-am înmulţit destul de mult numărul de familii de albine nu am mai avut unde să depozitez în condiţiile cele mai bune ramele.

Prin urmare le-am aşezat în magazie, dar în caturile stupilor, prin urmare dăunătorii aveau cale liberă la ele.

După vreo lună merg să fac o inspecţie în magazie si dau să ridic o ramă, dar odată cu respectiva ramă  s-au mai ridicat încă trei-patru, toate fiind lipite una de cealaltă de o pânză destul de deasă.

Ridic imediat celelalte rame, printre mâinile mele au început câţiva fluturi să îşi ia zborul.

Prind repede un fluture, văd pânza ţesută, observ câteva larve jucăuşe şi îmi spun cumva supărat dar şi entuziasmat în acelaşi timp:

Nicule, ţi-ai dat singur de lucru! Ti-a intrat găselniţa în curte!

Am spus entuziasmat pentru că mi-am dat seama că urmează să mai învăţ ceva legat de apicultură.

Am scos toate ramele afară, aproximativ 20% din rame au fost afectate în diferite grade de acest dăunător.

Pe lângă fluturi mai multe larve se plimbau tacticos pe rame, iar când prindeam o larvă în mână imediat începea să îşi croiască o pânză lipicioasa cu care incerca sa evadeze.

De asemenea se vedeau coconi de culoare albă aşezati de-a lungul celulelor ce alcătuiesc fagurele, din care cu siguranţă aşteptau să iasă la iveală o nouă generaţie de adulţi.

Toate ramele le-am luat la mână.  Fagurii care au fost puternic afectaţi de găselniţă i-am pus deoparte pentru topit.

De asemenea ramele mai puţin afectate le-am curăţat şi de această dată pe toate le-am aşezat în nişte lăzi mai vechi pe care le-am scos din magazie şi le-am aşezat lângă ceilalţi stupi în grădină.

Acolo am dat foc unui baton de sulf şi le-am dat fum ca să distrug eventualii adulţi pe care nu i-am observat.  Apoi odată la săptâmână am verificat ramele ca să nu mă trezesc cu alte surprize neplăcute.

Frigul este cel mai mare duşman al găselniţei prin urmare o să las ramele în grădină pentru a fi supuse temperaturilor scăzute.

Acum vine întrebarea, ce este găselniţa şi  cum de peste 10 ani nu am avut treabă cu ea, iar acum a intrat la mine în ogradă să distrugă munca albinelor?

O sa răspund prima dată la a două întrebare: cum de peste 10 ani nu am avut treabă cu ea, iar acum a intrat la mine în ogradă să distrugă munca albinelor?

Răspunsul se poate să fie, aşa cum am sugerat şi mai sus, faptul că în acest an am avut un număr mult mai mare de rame pe care le-am depozitat necorespunzător.

Sursa contaminării se poate să fie nişte rame mai vechi pe care le-am primit de la cineva prin luna iunie, când aveam nevoie rapid de faguri construiţi.

Fagurii se vedeau că erau vechi şi un pic găuriţi, dar până acum nu am mai văzut atac de găselniţă, prin urmare nici nu mi-a trecut prin minte ce se poate întâmpla.

Din această cauză atenţia mare când primiţi sau cumpăraţi rame vechi sau stupi seconda hand că s-ar putea ca odată cu aceştia să vă băgaţi în stupină şi dăunători sau Doamne fereşte boli grave.

Ce este găselniţa

Găselniţa este un fluture de noapte fiind unul din cei mai periculoşi dăunători ai fagurilor de albine. Sunt periculoşi prin prisma faptului că pot provoca pierderi nu doar în magazie ci şi în stupii cu albine în plină activitate.

Adultul îşi depune ouăle în fagurii din magazii, iar în stupi îşi pot depune ouăle pe ramele marginale, dar şi pe bucăţile de ceară de pe fundul stupului, etc.

Atacul în cazul stupilor este cu atât mai puternic cu cât familia de albine este mai slabă, iar lada este veche cu multe crăpături iar dăunătorul îşi poate găsii uşor adăpost.

Larvele sunt cele care dăunează întrucât sapă galerii prin interiorul fagurilor distrugându-i. Albinele nu pot să-i scoată afară pentru că larvele stau ascunse în interiorul fagurilor şi de asemenea din cauza pânzei destul de lipicioasă pe care larvele o produc.

Apicultorul este singurul care poate intervenii pentru a ajuta albinele să distrugă acest duşman, iar dacă se cunosc anumite date privind biologia găselniţei lupta împotriva daunatorului poate fi mult mai uşoară.

Adultul de găselniţă depune peste 200 ouă, din care după aproximativ 10 zile ies larvele. Stadiul de larvă durează aproximativ 30 zile, iar în acest stadiu găselniţa dăunează cel mai mult,  larva fiind cea care distruge fagurii.

După 30 zile larvele sătule încep să croiască coconi în jurul lor, iar după vreo 14 zile de somn profund din respectivii coconi ies o frumuseţe de fluturi.

După cum probabil ai observat doar am aproximat numărul de zile în care găselniţa trece de la un stadiu al vietii în altul, iar acest lucru l-am făcut pentru că temperatura influenţează foarte mult durata fiecărui stadiu în parte.

Temperatura ridicată face ca întreg ciclul biologic al găselniţei să se accelereze, iar temperaturile scăzute încetinesc ritmul de creştere şi dezvoltare a dăunătorului, iar dacă temperaturile se apropie de zero grade găselniţa moare indiferent de stadiul biologic în care se găseşte.

Prin urmare calea cea mai simplă de a scăpa de acest dăunător este să ţinem ramele la temperaturi cât mai scăzute, iar dacă ştim că am avut atac să supunem ramele la temperaturi sub zero grade.

Acum toamna dacă avem atac de găselniţă putem ţine ramele într-un loc mai răcoros, să omorâm adulţii aşa cum am procedat eu sufocându-i cu dioxid de sulf, iar ulterior să urmărim dacă apar alţi adulţi pentru a repeta tratamentul cu sulf

Oricum trebuie atenţie maximă pentru că într-un timp foarte scurt poţi să rămâi cu magazia plină de faguri distruşi.

Probabil şi tu ai avut atac de găselniţă sau măcar ai auzit sau citit despre acest dăunător, prin urmare experienţa ta ar prinde bine colegilor de breaslă.

Cum anume procedezi în cazuri de atac de găselniţă, ce solutii folosesti sau cum anume previi atacul ?

Sunt multe de spus legat de acest dăunător şi dacă împărtăşim experienţe cu siguranţă aducem un plus de ajutor celor care au nevoie.

Cu prietenie,


Lupu Nicolae

email
Share.

About Author

Un comentariu

  1. Salut Nicu,

    Sunt un apicultor nou , am inceput activitatea anul acesta 2014. Referitor la gaselnita, asa cum ai specificat si tu, frigul este unul din factorii care distrug acesti fluturi. In lipsa iernii, de fiecare data cand scot ramele din stup si vreau sa le depozitez, le bag la congelator cateva zile. Avand in vedere ca nu mai mananc carne de ceva vreme, am gasit aceasta utilitate a congelatorului impotriva gaselnitei :).

    Iti doresc numai bine,
    Mircea.

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte