Cand trebuie administrat albinelor prima turta ?

11

turta albine
Aceasta intrebare probabil ne-am pus-o fiecare dintre noi atunci cand am ȋnceput sa lucrăm cu albinele. Ca sa răspund la această intrebare va trebui ȋntâi să vă adresez eu o ȋntrebare. Pe baza răspunsului primit de la voi, să pot oferii şi eu un răspuns.

Prin urmare ȋntrebarea mea este:

Din ce motiv doreşti să administrezi turtă albinelor?

Voi face rabat de răspunsurile de genul: „vreau sa administrez turta pentru ca aşa a făcut şi m-a sfătuit vecinul, prietenul din copilărie sau amicul de pe faceboock”.

Voi răspunde ȋnsă cu plăcere celor care au răspuns ȋn modul urmator: „Vreau să administrez turta din cauza temerii că albinele nu au suficientă hrană” sau „vreau sa administrez turtă pentru că doresc o stimulare timpurie a albinelor”.

Acum mult timp, când am ȋnceput să lucrez cu albinele, am citit ȋntr-un manual de apicultura despre cât de eficace poate fi administrarea de turtă albinelor ȋn perioada de sfârşit a iernii. Am impartasit ceea ce am citit persoanei care mă ȋndruma ȋntr-ale apiculturii şi am primit un răspuns pe care doresc să ȋl impartăşesc si voua.

”Dacă ȋn toamnă ai lăsat albinelor hrană suficienta, cca 15 kg miere per familie, iar familia este mijlociu spre puternică nu are rost să te stresezi nici ȋn privinţa hranei şi nici ȋn privinţa stimulării, pentru că preţul plătit pe turtă va fi mai ridicat decât potenţialul beneficiu rezultat. De asemenea ai putea chiar să faci rău respectivei familii de albine, mai ales dacă administrezi o turta de proastă calitate.”

Persoana care mi-a spus aceste cuvinte era trecută de 80 şi avea o experienţă negativă ȋn privinţa turtei, când ȋnainte de 1989 a administrat albinelor turta şi a avut mortalitate ridicată ȋn stupină. Persoana respectivă nu mai este printre noi, asa că acum nu mai pot să cer detalii despre respectivul produs, probabil apicultorii mai ȋn varstă ȋşi pot aduce aminte ce fel de turte se foloseau ȋn respectiva perioadă.

Prin urmare totuşi, când trebuie să administrez albinelor turtă?

Dacă crezi că albine au miere insuficientă ȋn stup şi risti să ai mortalitate ȋn stupină atunci raspunsul este cât se poate de clar, administrezi turta cât se poate de rapid, indiferent că este doar luna decembrie spre exemplu şi iarna de abia şi-a intrat ȋn drepturi. Indiferent daca afară poate este asezat strat de zapada iar temperatura este scăzută.

Pierderile tale ȋn cazul lipsei de hrană vor fi mult mai mari, poate să moară ȋntreaga familie de albine, comparativ cu situaţia ȋn care deschizi cu grijă stupul şi aşezi deasupra ghemului o turtă. Ai grijă doar ca turta să fie aşezată perpendicular pe intervalele dintre rame şi să cuprindă toate intervalele ȋn care sunt albine, astfel ȋncât toate albinele din ghem să aibă acces la hrană.

O a doua situaţie când apicultorul doreşte să administreze turta ar fi pentru stimulare. Aici lucrurile sunt mai complicate.

Agricultura este ştiinţa locului spunea cel mai mare agronom al Romaniei.

Prin urmare ceea ce merge foarte bine ȋn Delta Dunării, ȋn aceaşi perioadă de timp nu funcţionează mai sus ȋn zonele de deal sau de munte. Se poate chiar ca ceea ce funcţionează de minune ȋntr-o regiune a ţării să nu functioneze deloc ȋn altă regiune pentru că avem de-a face cu ecosisteme diferite, ecosisteme ȋn care albinele ȋşi au foarte bine delimitat spaţiul şi rolul lor, iar dacă nu ţinem seama de acest lucru putem chiar să facem rău albinelor

Lucrurile sunt destul de complicate aşa că o sa las pentru un alt articol subiectul legat de motivul pentru care multe din sfaturi legate de apicultură şi nu numai trebuie foarte bine cântărite şi văzut cum anume se pliază pe regiunea ȋn care fiecare din noi ȋşi desfăşoară activitatea.

Prin urmare mă delimitez de a oferii sfaturi legat de perioada strictă când trebuie să administrezi turta pentru stimulat. Pot ȋnsă să ȋţi enumăr anumite criterii pe baza cărora fiecare dintre noi să ȋşi poate planifica singur perioada optima pentru a administra prima turtă cu scop stimulent.

Stimularea prea timpurie a albinelor poate face mai mult rău decât bine. Matca poate să ȋşi depună prea vremelnic ponta, iar daca intervin perioade de frig care dureaza o perioadă mai lungă de timp, se poate provoca moartea prin ȋnfometare a respectivei familii, chiar daca respectivul stup este plin cu miere.

Odată ponta depusă tot ghemul de albine este centrat pe respectiva regiune, iar daca frigul durează o perioadă mai lungă, albinele nu se mai pot deplasa pe ramele ȋnvecinate ca să aducă ȋn ghem miere. Ȋncercând să protejeze puietul de frig toată familia de albine o sa moară de foame putând să aibă ȋn vecinătate miere de calitate.

Prin urmare când administrezi prima turtă trebuie avut ȋn vedere ȋn respectiva regiune când anume de obicei ȋncepe primăvara, sau cât de lungi sunt perioadele cu ger, câtă mancare ai lăsat de asemenea ȋn stup?
Pentru că dacă ai lăsat prea puţină, o stimulare prea puternică va genera cresterea consumului de miere, iar daca primăvara se lasă aşteptată atunci s-ar putea să ai mari probleme şi să trebuiască să bagi mult mai mulţi bani ȋn respectiva familie de albine decât vei putea apoi să scoţi şi să nu ȋţi renteze financiar.

De asemenea trebuie să cunoşti exact cam ȋn ce perioadă albinele ȋşi fac de obicei zborul de curăţire, pentru că de obicei ȋn respectiva perioadă se recomandă prima stimulare. Pe larg despre motivul pentru care ȋn această perioadă se administrează primul stimulent ȋl gasiţi aici:

http://carafacumiere.ro/zborul-de-curatire-etalonul-din-iarna-privind-starea-de-sanatate-al-albinelor/

De asemenea trebuie ştiut că ȋn situaţia ȋn care albinele nu mai au miere şi se administrează turtă, matca de multe ori ȋncepe să depună ouă, consumul de miere să crească iar apicultorul odată intrat ȋn această horă să trebuiască să pluseze mereu cu hrană ȋn respectiva familie de albine.

Despre turte, dar şi alţi stimulatori folosiţi de apicultori pentru hrana albinelor se pot spune foarte multe, se pot face multe clasificări, insă toate acestea ȋn articolele viitoare.
Tu ce fel de turtă folosesti si cum anume procedezi? Ce anume ti-ar placea să ştii legat de acest subiect?


Orice feedback este binevenit!

email
Share.

About Author

11 comentarii

 1. Buna ziua,
  1.Sunt incepator in ale apiculturii si in iarna asta mi-au murit 4 stupi din 6. Au fost roiti in vara trecuta.Probabil lipsa de mancare, deoarece cuibul s-a deplasat in directia opusa in care se gasea miere. In stup au ramas rame cu miere si pastura.
  Ce pot sa fac cu aceaste rame cu miere si pastura?
  2. Stupii care au ramas au rame cu miere pe o fata si pastura cu miere pe partea opusa.Pastura este imprastiata in celule.Matca a ouat pe unde a gasit celule libere.
  Cum trebuie procedat?
  3.Am pastrat 3 rame de miere de salcam intr-o magazie.Din intamplare am constatat ca a intrat gaselnita in aceste rame, dar si in fagurii goi, desi arata bine, dar se sfarama la apasarea lor.
  Mai pot fi folositi acesti faguri?
  Mierea mai poate fi folosita?

  Multumesc foarte mult si va doresc o zi plina de realizari.
  O zi frumoasa.

  • In primul rand iti spun ca imi pare rau pentru pierderea ta. Sper doar sa fi invatat ceva din asta, macar sa nu fie totul in zadar. Mierea si pastura ramasa in stupi poti sa o descapacesti si sa o asezi dupa diafragma stupilor ramasi in viata, astfel incat albinele isi vor prelua mierea si o vor aseza aproape de puiet. In acest mod rezolvi si o parte din problema de la punctul 2. Nu ai spus cat de puternici sunt familiile ramase, pe cate rame, cat puiet, etc, asa ca imi este greu sa imi imaginez ce ai in stup si sa iti ofer solutia cea mai buna. Daca stupi sunt mai slabuti atunci poti doar sa stimulezi cu rame descapacite dupa diafragma. Ramele inainte sa le asezi dupa diafragma poti sa le asezi putin la soare, pt ca mierea sa se dezahariseasca. Atentie sa nu o asezi la soare intr-un loc in care sa o gaseasca albinele. De asemenea ai grija nici prea lichida sa nu devina, pentru ca apoi se va prelinge prea puternic pe fundul stupului. Daca stupii ramasi sunt putenici, atunci poti sa asezi cate o rama plina cu miere in interiorul stupului, dupa ultima rama. De asemenea poti sa descapacesti o parte din miere de pe respectiva rama. Atentie doar sa nu rupi cuibul, adica sa nu bagi rama cu miere intre doua rame cu puiet, iar una din ramele cu puiet sa ajunga sa fie ultima, pentru ca seara este destul de rece, iar albinele sa nu aiba destula putere sa incalzeasca respectivul puiet, care inevitabil atunci va murii. Referitor la punctul 3, cele 3 rame cu miere de salcam poti sa le folosesti la stimularea familiilor de albine. Va fi cea mai buna stimulare pe care o poti face la ora asta! Fagurii goi se sfarama si pentru ca stand la rece au devenit casanti si se sparg la atingere. Scoate la lumina respectivele rame si lasa-le sa le bata putin soarele. Ai grija sa nu se topeasca! Respectivii faguri i poti folosii apoi mai departe linistit, in functie bineinteles de gradul de stricaciune. Daca sunt prea stricati atunci i topesti, iar ceara o poti vinde sau oferii in schimb la foite.

   O zi frumoasa si pentri tine!

 2. Multumim frumos pt sfaturi si sper sa ne tii la curent cu noutati. Am si eu 2 stupi si o sa mai iau dupa salcam 8 roiuri. Pe viitor poti sa ma ajuti cu niste sfaturi?

 3. Buna ziua, si eu sunt incepator in ale apiculturii si am 3 roiuri pe 4 rame care nu prea au mancare asa ca le/am administrat turta apifonda. intrebarea mea este la cat timp se administreaza turta. de exemplu la un roi turta au consumato in 8, 9 zile iar la alt roi au consumato in 15 zile mentionez ca o turta are aproximativ 1 kg. albinele o consuma direct sau o trag si in rame? multumesc anticipat

 4. Salut! Am gasit sub podisor deasupra urdinisului cativa stropi si umezeala. Am mai redus din ziarele de pe podisor . si am pus mai intai paturica apoi ziar si pe ziar o bucata de polistiren. Imi poate explica cineva cum e cu inpachetatul. Sunt incepator si m-am trezit cu 16 familii deodata.

  • Salut.

   Daca ai gasit doar cativa stropi, inseamna ca mare problema nu este. Ziarele trebuia sa le lasi deasupra podisoarelor, astfel incat vaporii de apa dupa ce trec de podisoare sa fie absorbiti de hartie. Polistirenul pe care l-ai pus, etansizeaza perfect deasupra paturicii? Daca da, atunci nu este bine pentru ca retine toata umezeaza in interiorul stupulu si nu lasa stupul sa respire. Rolul paturici de deasupra podisoarelor nu este de a etanseiza perfect stupul, nici de a tine caldura, pentru ca temperatura in stup este aproximativ ca cea de afara, caldura este doar in ghemul de albine. Rolul paturicii este de a nu lasa curentii de aer sa ajunga la albine, pentruca le va creea mult rau. In stup totusi trebuie sa circule si aerul, pentru ca albinele consuma oxigen, degaja dioxid de carbon. De asemenea aerul rece trece pe langa si prin aerul cald din ghem, apoi revine in stup incalzit si atinge podisoarele reci, iar atunci apa din aer se transforma din starea de vapori in stare lichida la atingerea podisoarelor reci. Asa ca scoate polistiretun afara si lasa doar paturica, albinele nu mor de frig. Acolo unde vezi ca se aduna cu predilectie umiditatea poti sa lasi o crapatura intre podisoare, care sa nu permita insa iesirea albinelor, iar deasupra respectivei crapaturi aseaza ziar, iar apoi paturica. Iti spun asta mai ales daca podisoarele de la stupii tai nu au si gratar metalic pentru aerisire si de asemenea sunt asezate etans deasupra albinelor. Pe acolo va iesii afara toata umiditatea.

   Dioxidul de carbon expirat de albine este un gaz mai greu ca aerul, deci ajunge spre fundul stupului. In functie de marimea familiei de albine trebuie avut grija ca urdinisul sa fie suficient de bine deschis pentru a se face schimbul, sa iasa afara dioxidul de carbon si sa intre oxigenul. Daca stupul este perfect etanseizat, atunci concentratia de CO2 se poate ridica pana in punctul in care albinele pot sa moara. Atentie insa, marimea urdinisului sa nu permita intrarea de soareci sau sa atraga pasarile.

   • Buna ziua. sunt incepaor, am 20 de familii si imi sunt tare dragi.
    Am cerut sfaturi referitor la impachetarea stupilor pentru iarna si cei mai multi au spus ca ei pun si folie de nailon despura pe podisor sa mentina caldura in stup.
    Am incercat anul trecut si am avut umiditate foarte mare in stupi. Un sfat va rog frumos.

    • Salut! Un colt al foliei sa il infasurati, astfel incat umiditatea sa poata sa iasa afara si sa nu se formeze condens. Folia nu trebuie asadar sa etanseizeze perfect stupul. Albinele nu mor de frig ci din cauza umiditatii sau a lipsei de hrana.

 5. Buna!la.fel.sunt.incepatoare.ca.si.celelalte.persoana.la.care.va.adreseaza.anumite.intrebari.legate.de.viata.si
  Ingrijirea.albinelor.Am.20.de.fam.si.20.de.roi.roiii.sunt.pe.4.rame.stau.in.dubii.la.capitolul..hrana..ce.fel.de.tyrta.si.cand.este.recomandat
  Sa.le.administrez.aceasta.hrana.Multumesc!

 6. Salut sunt începător am 4 stupii dintre care unul mia murit în urma cu o luna si jumatate si la unul mia murit regina si a mai rămas doar cu un singur interval de albine ce este de facut îmi puteți da un număr de telefon va rog frumos

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte