Cătina: Beneficii, Interacțiuni, Contraindicații

5

CatinaCred că nu este toamnă ȋn care să nu fiu asaltat cu ȋntrebări referitoare la această plantă. Cele mai multe ȋntrebări sunt legate de beneficiile acestei plante, apoi de modul cum poate fi preparat celebrul produs catina cu miere și foarte puține ȋntrebări sunt legate de posibilele contraindicații ale acestei plante.

Cătina este o plantă ce se pare că ȋși are originea ȋn Nepal, unde comform Wikipedia după ultima era glaciară s-a răspȃndit ȋn toată Asia, dar și ȋn Europa.

Aici pe meleagurile Europei, cătina a fost folosită uscată, ȋn prepararea ceaiurilor, dar și la prepararea de băuturi non-alcoolice, a sucurilor naturale, avȃnd ȋn vedere că băutura obținută era foarte gustoasă, acrișoară, din cauză că fructele de cătină sunt foarte bogate ȋn vitamina C, mai bogată chiar decȃt citricele.

Cătina conține toate tipurile de Omega (3,6,9 și chiar Omega 7), precum și o serie ȋntreagă de antioxidanți și nutrienți, fiind folosită atȃt extern sub formă de cremă sau uleiuri la vindecarea psoriazisului, la regenerarea tenului, etc, precum și intern consumate direct sau preparate sub diferite forme, venind ȋn ajutor la vindecarea unui lung și divers șir de afecțiuni.

Compoziția cătinei

Cătina este ȋndelung studiată de ȋntreaga industrie farmaceutică. Concentrațiile compușilor activi prezenți ȋn cătină diferă foarte mult de subspecia din care face parte și bineȋnțeles și de zona din care este cultivată. Ȋn compoziția ei intră cel puțin 20 minerale printre care unele esentiale cum ar fi: P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, peste 60 de antioxidanți, aminoacizi, vitaminele B1, B2, K, C, A, E, și acid folic. Pulpa fructului și uleiurile din semințe au o compoziție unică, conținȃnd compuși bioactivi, inclusiv fitosteroli, carotenoizi și tocoferoli. Fructul este concentrat ȋn carotenoizi din cauza căruia are culoarea galben spre portocaliu.

Mai jos am atașat un tabel ce prezintă ȋn mod detaliat compoziția chimică a cătinei (fruct +semințe). Ceea ce vedeți trebuie luat doar orientativ, avȃnd ȋn vedere că studiul s-a făcut pe o altă subspecie de cătină, nu pe subspecia carpatica, totuși cu siguranță și subspecia noastră este foarte aproape de verișoarele ei din Asia.

Compoziția cătinei (la 100 grame fruct proaspăt)

Vitamina C

200-1500 mg (de obicei: 600 mg)

Vitamina E (Tocoferoli mixti)

pȃnă la180 mg (aproximativ 270 IU)

Acid folic

pȃnă 80 mcg

Carotenoizi, incluzȃnd beta caroten, licopen, Zeaxantină; aceștia contribuind la culoarea galben-portocaliu-roșu a acestor fructe

30-40 mg

Acizi grași (uleiuri); principalii acizi grași nesaturați sunt: acid oleic (omega-9), acid palmitoleic (omega-7), acid palmitic și acid linoleic (omega-6), și acid linolenic (omega-3);

Conține de asemenea și uleiuri saturate și steroli (ȋn principal β-sitosterol)

6-11% (3-5% ȋn pulpa fructului,

8-18% ȋn seminte);

Compoziția acizilor grași și conținutulul total de uleiuri variază ȋn funcție de subspecia de cătină)

Acizi organici, alții decȃt ascorbic: (acid quinic , acid malic; substanțe similar găsite și ȋn afine)

Cantitate nedeterminată;

pH este de 2.7-3.3

Flavonoizi (mai ales izoramnetina, glicozide și kaempferol, acești flavonoizi fiind găsiți și ȋn Ginkgo biloba.

100-1,000 mg (0.1% to 1.0%)

Sursa: http://www.itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm

Beneficiile cătinei

Avȃnd ȋn vedere paleta foarte largă și diversă de compuși prezenți ȋn fruct (pulpă+semițe), cătina este folosită ca remediu a diverse boli. S-au făcut numeroase studii și a fost demonstrat rolul pozitiv al cătinei ȋn tratarea a numeroase bolii, printre beneficiile ei fiind: cardioprotectoare, antiaterogen, antiplachetar, antiulceros, ȋn toate acestea foarte mult acționȃnd principiile active din semințele de cătină. Studiile au fost făcute și pe subiecți umani, iar cercetările științifice arată potențialul uriaș al acestei plante.

Boabele de cătină sunt bogate ȋn polifenoli, care funționează ca niște antioxidanți puternici. De asemenea s-a demonstrat legătura dintre flavinoidele din boabele de cătină și ȋnhibarea trombozei și a hipertensiunii precum și rolul acestor compuși ȋn grăbirea vindecării rănilor.

Frunzele de cătină, florile și fructele sunt folosite pentru tratarea artritei, ulcerelor gastrointestinale, gută, erupții cutanate cauzate de boli infecțioase, cum ar fi pojarul. Ceaiul de frunze de cătină este o sursă de vitamine, antioxidanți, aminoacizi, acizi grași și minerale, care ajută la ȋmbunătățirea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, protecția vaselor de sȃnge, creșterea imunității.

Boabele de cătină sunt utilizate pentru prevenirea infecțiilor, ȋmbunătățirea vederii și ȋncetinirea procesului de ȋmbătrȃnire.

Uleiul de semințe sau boabe este utilizat ca expectorant pentru afânarea sputei; pentru tratarea astmului, tulburări cardiace, inclusiv dureri în piept (angină pectorală) și valori crescute ale colesterolului; pentru protecția vaselor de sânge; și ca antioxidant. Uleiul de cătină este de asemenea folosit pentru încetinirea declinului capacități de gândire odată cu ȋnaintarea ȋn vârsta; reducerea bolilor datorate cancerului, precum și limitează toxicitatea tratamentului cancerului chimic (chimioterapie); echilibrarea sistemului imunitar; ȋn tratarea afectiunilor stomacului si a bolilor intestinale, inclusiv ulcere si esofagita de reflux; tratarea nictalopiei și ca o sursă suplimentară de vitamina C, A și E, beta-caroten, minerale, aminoacizi și acizi grași.

Uleiul de cătină este folosit de către medicina tradițională chinezească și nu numai la tratarea psoriazisului

În produsele alimentare, fructe de cătină sunt folosite pentru a face jeleuri, sucuri, piureuri, și sosuri.În industria prelucrătoare, catina este utilizat în produsele cosmetice și produse anti-îmbătrânire.

Gospodinele din Romȃnia ȋn general utilizează cătina ȋn prepararea celebrului preparat: miere cu cătină.

Măsuri de precauție

1. Sarcina și alaptarea

Nu există suficiente dovezi care să arate că există interacțiuni negative ȋntre consumul de cătinei și perioada de sarcină și alăptare. Totuși pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi ȋntotdeauna vă rog să consultați medicul, viața e prea scurta și frumoasă pentru a fi luată drept loterie.

2. Tulburări de coagulare a sȃngelui

Atunci cȃnd este folosită ca și medicament, sub formă de ceaiuri spre exemplu există pericolul de apariție a vȃnătăilor sau de creștere a timpului ȋn care se coagulează sȃngele la persoanele care au predispoziție la acest fenomen. Așa că mare atentie, mai ales dacă sunteți hemofilici.

3. Tensiune prea mică

Cătina actionează ȋn direcția scăderii tensiunii arteriale. Prin urmare la persoanele cu tensiune arterială prea mică există pericolul de agravare a problemei

4. Intervenții chirurgicale

Avȃnd proprietatea de a mării timpul de coagulare a sȃngelui există ȋngrijorarea că prin consumul de cătină s-ar putea duce la sȃngerarea ȋn plus ȋn timpul sau după operație. Din acest motiv se recomandă ca ȋnainte cu două sȃptȃmȃni de operație să fie stopat consumul de produse ce contin cătină

Notă: Măsurile de precautie sunt simple note bibliografice ale mele. Consultul și opinia medicului de familie sau specialist este prioritară. Iar ca sfat general, nimănui altcuiva să nu acordați prerogativele unui medic, oricȃt de specialist ar părea ȋn mediul online sau chiar la TV.

Interacțiuni cu medicamente

Au fost semnalate interacțiuni moderate cu anumite substanțe, așa că trebuie precauție atunci cȃnd pe lȃngă un produs ce conține cătină, trebuie administrat și medicamente. Așa că nu vă sfiiți și cereți sfatul medicului!

Așa cum am mai specificat și mai sus, consumul de cătină poate duce la ȋncetinirea coagulării sȃngelui sȃngelui. Prin urmare cătina ȋmpreună cu medicamente care de asemenea prezintă și această proprietate, poate fi periculoasă. Spre exemplu mare atenție atunci cȃnd vă sunt administrate: aspirina, diclofenac, ibuprofen, naproxen, deltaparina, enoxaparina, etc. Cereți ȋntotdeauna sfatul medicului, mai ales ȋn cazul ȋn care consumați produse pe bază de cătină o perioadă mai lungă de timp.

Sper ca articolul să vă fie de folos, iar printr-un comentariu mai jos să ne spuneți cum anume utilizați cătina. De asemenea ce experiente pozitive sau negative ați avut utilizȃnd-o!

Cu prietenie,

Nicu

email
Share.

About Author

5 comentarii

  1. Binevenit articolul, ieri am cumparat din piata doua kilograme de catina, iar astazi voi prepara catina cu miere. Folosesc de mai mult timp acest produs, iar pana acum a functionat, racelile s-au tinut departe de familie.

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte