Ce insecticide protejează albinele și din ce motiv legislația actuală este deficitară

Din păcate și în acest an foarte mulți apicultori s-au trezit cu familiile de albine depopulate sau chiar ucise cu totul, daune provocare de folosirea fără nici un fel de judecată a insecticidelor. Din păcate legislația lasă la latitudinea exclusivă a femierului tipul și mometul de aplicare a insecticidului.  Nici un articol de lege nu interzice fermierilor să aplice în timpul înfloririi, insecticide care au impact negativ asupra albinelor. Totul se rezumă doar la înștiințarea autorităților locale și a apicultorilor care au vatra în respectiva localitate.

Simpla înștiințare a apicultorilor este benefică însă nu este de ajuns, iar despre asta voi vorbi puțin mai jos.

Ȋn acest moment pe piață avem zeci de molecule care combat majoritatea dăunătorilor din culturile agricole, însă care pot avea de asemenea și un impact negativ asupra albinelor. Pe lângă aceste molecule, avem un mic grup de insecticide eficiente asupra dăunătorilor din culturile agricole, însă care nu acționează cu impact negativ asupra albinelor.

Din ce motiv doar simpla înștiințare a autorităților este insuficientă

Motivul este foarte simplu. Producătorii de insecticide, prin intermediul prospectului, înștiințează fermierul că respectivul produs nu se aplică în perioada înfloritului ci doar înaintea înfloritului sau după înflorit. Motivul este simplu și este specificat și pe prospect: „ Periculos pentru albine”, „ Nu utilizați produsul în perioada hrănirii active al albinelor”. De asemenea se recomandă ca stupii să fie închiși sau chiar acoperiți în timpul aplicării insecticidului. Prin aceste înștiințări, producătorii de insecticide vor să demonstreze buna credință și că le pasă de mediul înconjurător.

Problema se mută prin urmare strict în ograda fermierului sau a celor care aplică insecticidul pe culturile agricole. Aici de obicei apicultorii se lovesc de trei situații foarte grave.

 1. Oricine în România, major fiind, poate achiziționa din orice fitofarmacie insecticide, pe care le poate aplica după bunul plac în grădina proprie. De fiecare dată când intru într-o fitofarmacie, găsesc zeci de persoane ce cumpără produse ce combat diferiți dăunători ai pomilor fructiferi. Credeți că am auzit vreodată pe cineva întrebând dacă insecticidul omoară albinele? Anual prin intermediul fitofarmaciilor se vând tone întregi de insecticide, sub formă de microambalaj, insecticide care ajung pe mâna unor persoane fără nici un fel de studiu de specialitate. Mai grav este că aceste persoane de multe ori aplică respectivele produse în doze mult mai mari decât este specificat pe prospect: „Ca să aibă efect!”.De asemenea aceste persoane, habar nu au că trebuie să anunțe autoritățile că urmează să aplice un tratament la pomii fructiferi.Așa că într-o localitate anual avem zeci de persoane care își stropesc pomii fructiferi și care habar nu au ce combat. Grav este că stropesc exact în timpul înfloritului, atunci când pomii fructiferi sunt vizitați de albine. Pe aceste persoane este greu să le depistezi, pentru că au suprafețe mici de teren. Așa că apicultorul se trezește că are mortalitate în stupină și nu știe cine este vinovatul. Consecință ar fi că imediat gândul zboară către fermierii mari din zonă sporind și mai mult sentimentul de neîncredere și dezgust între cele două bresle care lucrează legal.

2. O altă situație foarte gravă este datorată lipsei de respect a fermierului vis a vis de apicultor și față de ceea ce spune legea. De obicei în această situație fermierul aplică insecticide ce omoară albinele fără să anunțe pe nimeni. Din fericire acest mod de a face agricultură a început să se manifeste pe suprafețe tot mai mici. În ultimul timp, chiar și pe fermierii mai mici i-am auzit vorbind despre acest subiect și se pare că cel puțin fermerii care au ferme înregistrate în registrul APIA, sunt conștienți de obligațiile lor.Păcat este totuși că mai sunt și fermieri care au o totală lipsă de respect față de albine și apicultori și din păcate aceștia sunt greu de identificat și dovedit. Autoritățile statului român se mișcă foarte greu și se pare că dau o prea puțină importanță acestui fenomen. E de ajuns să întrebi un apicultor păgubit câți specialiști au venit la el în stupină să culeagă probe, să cerceteze împrejurimile, să culeagă probe și de acolo și  ne putem da seama singuri de interes. De asemenea sancțiunile aplicate sunt prea blânde. Probabil dacă legea i-ar pedepsi prin retragerea unui anumit procent din subvenția totală, fermierii ar fi mult mai atenți la mediul înconjurător. Nu se poate ca statul să te subvenționeze, iar tu ca entitate comercială să nu ai nici un fel de respect pentru mediul înconjurător. Primești subvenție, atunci respecți următoarele reguli!

Foarte grav este faptul că aplicându-se toate normele legale, apicultorii sunt totuși afectați de insecticide.

Cum anume?

3. Chiar dacă pe prospectul insecticidului scrie că respectivul produs nu se aplică în perioada de înflorit a culturii agricole, nici o o autoritate din Romania nu face un control sa vada daca fermierul respecta prevederile legale. Gratie unui comentariu la acest articol am aflat ca exista  OUG 195/2005  cap.5, art.38,lit.d, unde este specificat faptul ca fermierii sunt obligati ”sa aplice, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte, numai acele tratamente cu produse de protectie a plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare;”

Verifica cineva cu adevarat daca se aplica respectiva ordonanta?

Oare este suficient? Hai să vedem!

Spre exemplu cultura de rapiță, pe lângă faptul că este o sursă bogată de nectar este o sursă bogată și în polen. Puietul albinelor este hrănit din ambundență cu respectivul polen. Chiar dacă apicultorul este înștiințat că respectiva cultură de rapiță urmează a fi stropită cu insecticid, iar apicultorul își închide stupii, substanța activă a respectivului insecticid ajunge și pe polen. După ce stropirea a avut loc, albinele zboară în cultura de rapiță și duc respectivul polen cu insecticid în stupi. Puietul de albină este hrănit prin urmare cu polen și insecticid. Consecința ar fi moartea puietului în cazuri foarte grave și scăderea viabilitații albinelor rezultare din respectivul puiet. Alte efecte negative ascunse de ochiul vigilent al apicultorului pot fi scăderea fertilitații mătcilor, scăderea acțiunii glandelor hipofaringiene ale albinelor. Toate acestea produc efecte secundare în timp, ascunse, astfel încât apicultorului i va fi greu să își dea seama ce s-a întâmplat defapt. Despre această problemă se vorbește așadar foarte puțin, pentru că moartea vine pe tăcute.

Soluția la această problemă ar fi ca în perioada înfloritului să nu se facă stropiri cu produse ce afectează albinele, indiferent că stropitul este anunțat la autoritațile locale. Doar așa albinele sunt protejate de ingerarea unor molecule dovedite a avea repercursiuni negative asupra albinelor.

Am tot vorbit de produse care protejează albinele. Hai să vedem care sunt acestea, astfel încât noi ca apicultori să fim mult mai vigilenți.

 

 1. *Calypso – substanța activă: tiacloprid

Acest produs este recomandat de producator pentru combaterea daunatorilor din livezi.  Formularea insecticidului este sub formă de suspensie concentrată. Așa că puteți recomanda acest insecticid oricui este interesat și de protecția albinelor, nu doar a culturii proprii.

 1. *Biscaya – substanța activă: tiacloprid

  Cu toate că prezintă aceiași substanță activă ca și Calypso, acest insecticid este formulat sub formă de dispersie în ulei. Biscaya poate fi folosit cu mare eficacitate asupra dăunătorilor din cultura mare, cum ar fi grâul, ovăzul, orzul și foarte important rapița.  Acest insecticid este cel mai utilizat în combaterea dăunătorilor în cultura de rapiță.

 1. *Mavrik – substanţa activă: tau-fluvalinat

  Despre tau-flavalinat cu siguranță apicultorii au auzit, fiind un insecticid folosit în impregnarea benzilor de Mavrirol, cu care apicultorii combat varroa destructor. Acest insecticid este omologat însă și pentru combaterea dăunătorilor din cultura de legume și pomi fructiferi, dar și a unui spectru larg de dăunători din cultura mare. Ȋn cultura de rapiță este folosit foarte mult în amestec cu insecticidul Biscaya, pentru a combate mai efecient unul din dăunatorii problemă, gândacul păros.

 1. *Mospilan – substanță activă: acetamiprid

Produsul poate fi folosit cu succes în combaterea dăunătorilor din cultura de legume, pomi fructiferi și a celor din cultura mare. Recunosc faptul că acest produs în folosesc cel mai mult în combaterea dăutorilor din propria grădină, alternând cu alt insecticid tratamentul doar pentru a nu induce rezistență în rândul dăunătorilor.

* Legat de cele patru produse prezentate mai sus intotdeauna sa cititi cu atentie prospectul si sa respectati cu strictete toate recomandarile producatorului.

Pe piața din Romania sunt cunoscute aceste patru produse, care se pot folosi cu succes în combaterea dăunătorilor din cultura de legume, pomi fructiferi sau cultura mare și care au marea calitate de a proteja și albinele. Aceste produse sunt cunoscute a proteja albina. Insa organizatiile de mediu si apicole isi pun mari intrebari in ceea ce priveste reactia puietului de albina dupa ce ingereaza polen cu insecticid.

Ingrijorarea apicultorilor este intemeiata. Insecticidul ajunge fizic pe polen, iar de acolo prin intermediul albinelor in stup, unde este consumat de puiet.

Daca vă sunt cunoscute și alte produse, vă invit să le menționați, iar eu cu siguranță le voi trece în lista, astfel încât apicultorii și nu numai să fie cât mai bine informați.

Ar fi plăcut să știu că suntem citiți și de firme producătoare de pesticide, care să intervină printr-un coment sau un mesaj și să ne ofere informații suplimentare despre diverse produse, poate studii de specialitate despre diferite molecule, produse comerciale, astfel încât să fim cât mai bine informați și să nu lăsăm loc de interpretări fără substanță.

email

Comments

 1. Vladescu Constantin

  Am gasit in legea pentru protectia mediului,(OUG 195/2005) la cap.5, art.38,lit.d urmatoarele:

  ‌”d) sa aplice, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte, numai acele tratamente cu produse de protectie a plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare;”

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Multumesc pentru ca ati intervenit cu aceasta informatie pretioasa si asa cum am promis imi cer scuze cititorilor mei ca nu am fost suficient sa informat. Voi face modificarile in text, astfel incat articolul sa fie cat mai informativ cu putinta. Nu stiu daca sunteti avocat, sau doar ati avut cunostinta de acest articol, insa chiar imi doresc ca pe langa Legea Apiculturii, sa reunesc intr-un articol toate paragrafele de lege, care privesc apicultorii cu drepturile si obligatiile lor si albinele. Un ajutor obtinut de la o persoana care stie cum sa priveasca in legislatie este binevenit. Oricum mersi mult pentru comentariu!

 2. marian

  buna seara. sunt un iubitor al albinelor si spre norocul meu astazi a am gasit un roi in curte. Imediat am procurat un stup cu rame . magazie si miere pe rame si am scuturat pomul in cutie
  Am bagat 11 rame si adapatoarea cu sirop si am pis capacul la stup. MENTIONEZ ca 4-6 rame au miere. catrva sunt fara miere dar cu fagure negru si 2 au fagure alb fara miere la car pe jumatate se vrde inca ceara pusa pe sarma(300lei investitua). am si magazia de deasuora doar cu fagure gol dar nu am montat-o ca este roiul micut inca.
  intrenarile mele sunt:
  1. am montat bine si corect stupul.
  2. cum stiu daca am capturat roi cu matca. pentru ca pe craca inca mai este in ghem micut de albine.

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Salut,
   Imi pare rau ca am intarziat cu raspunsul, insa in perioada asta sunt prins cu lucrul destul de puternic. In primul rand legat de prezenta matcii in roi in mod normal daca ai prins un roi din prima serie atunci matca ar trebui sa fie fecundata si in 1-2 zile dupa ce ai bagat roiul in noul stup ar trebui sa gasesti si primele oua depuse. Daca matca nu este fecundata atunci poate stupul are o matca nefecundata, iar atunci dupa aproximativ 7-10 zile ar trebui sa apara primele oua in stup. Oricum dupa ce ai bagat roiul in stup, a doua sau a treia zi pori sa-i faci o verificare, iar atunci iti vei putea da seama daca stupul are matca.
   In privinta corectitudinii montarii stupului va trebui sa retii ca intr-un stup niciodata nu trebuie sa bagi mai multe rame decat albinele pot ocupa. Prin urmare 11 rame este enorm. Era de ajuns in functie bineinteles si de cat de mare este roiul, de doua rame gata construite pe care le puteai scufunda in apa, pentru ca celulele sa se umple si sa asigure in prima zi apa necesara albinelor, mai ales daca nu ai sursa de apa in imediata apropiere. Pe langa cele doua rame goale puteai daca ai avut sa adaugi inca doua foite, pe care albinele sa le construiasca, mai ales ca roii sunt maestrii in a construi rapid foitele. Apoi daca aveai de unde poate o rama cu miere si puiet, insa aceasta nu este neaparat necesar. Magazia de deasupra stupului iti va trebui de abia in anul viitor.

   Succes!

 3. marian

  de unde stiu daca roiul capturat in stup format cu miere si faguri dar nepopulat are matca. in cat timp trebuie sa verific daca are larve. multesc

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *