Cele mai frecvente sapte întrebări ale apicultorului începător

297

La început de drum se declanşează uneori în minţile noastre fel de fel de ganduri, situaţii, întrebari, care daca le lăsăm să pună stăpânire pe noi ne blochează evoluţia, sau chiar ne pun piedică definitiv înainte de START, astfel încât rămânem doar cu o idee, pe care într-un târziu o vom uita.

Sunt sigur că sunt mai mult de şapte întrebări, doar şi eu am placat din spatele unei lunii de start odată.

Imi aduc aminte când am mers prima dată cu apicultorul de la care am cumparat prima mea familie de albine.

Mi se părea că masca nu stătea destul de bine pe cap, aveam nişte mânuşi pe mână care parcă trebuiau trase cât mai sus cu putinţă.

Apoi îl auzeam pe apicultor: Uite aici câtă miere, ia uite ce puiet frumos! Eu mă uitam pe rame şi nu întelegeam nimic.

Intrebări sunt foarte multe şi aici pe sait vom răspunde pe rând la fiecare.

Dar pana acolo trebuie sa lamurim intrebarile pe care le avem inainte sa cumparam prima noastra familie de albine. Cred că nu îti sunt străine întrebarile de genul:

 • Oare o să mă coste mult ?
 • Sunt prea tânăr sau sunt prea batrân ca să mă apuc de apicultura?
 • O sa am de la cine să învăţ?
 • O sa am suficient timp pe lângă job şi familie să mă ocup şi de albine?
 •  Nu ar fi prea periculos pentru mine şi pentru cei dragi?
 • Unde anume o sa amplansez stupii?
 •  Oare o sa am probleme cu vecinii din cauza lor?

La ori ce întrebare există cel puţin un răspuns şi cu cât acel răspuns e mai clar cu atât îţi oferi mai multe şanse spre reuşită. Hai sa vedem pe rând fiecare întrebare!

Oare mă costă mult?

Preţul unei familii de albine este situat undeva între: 250 – 400 lei

Stupul + magazia albinelor costă între 120 – 200 lei

Centrifuga (este acel instrument cu care vei scoate mierea din faguri): 1000 – 1500 lei

Deci te-ar costa undeva între 1370 şi 2100 lei, asta dacă cumperi totul nou.

Eu însă când am inceput, dar chiar si acum acum  cumpăr pe cât se poate şi second hand reducând cheltuielile la jumatate de multe ori.


De exemplu centrifuga pe care am cumpărat-o în loc să dau pe ea 1200, cât era la magazinul apicol, am cumpărat o centrifugă second cu 400 lei, deci de trei ori mai puţin. Centrifuga o am deja de 14 ani şi încă nu şi-a spus ultimul cuvânt.

Anul acesta în primăvară mi-am cumpărat 10 lăzi cu magazie la preţul de 63 lei bucata. De la 63 lei la 200 lei este spun eu o mare diferenta.

Deci am redus costul mai bine de jumătate, doar că stupul mi-a fost trimis sub formă de bucăţele ce trebuiau doar montate şi bătute în cuie. Nu e greu deloc şi cred că eşti şi tu  convins că poţi bate câteva cuie într-o scândură.

Familiile de albine îţi recomand să le cumperi primăvara astfel încât în scurt timp să simti şi gustul mierii. Toamna cu toate că stupii sunt mai ieftini există riscul să îţi moara albinele sau matca pe timpul iernii.

Daca eşti atent poţi scoate preţul total al investiţiei  sub 700- 800 lei, urmând apoi din stupul pe care îl ai să te învăţ cum anume să îţi înmulţeşti numărul de familii de albine.

Ce trebuie să cumperi în mod constant sunt doar lăzile, asta dacă nu te ambiţionezi şi o să începi să ţi le fabrici singur, urmând apoi să mai şi vinzi din ele celor ca mine.

Dar daca prinzi un roi atunci gandestete cu cât o sa iti scada cheltuielile. 

Apoi daca cumperi o lada second hand, pe care o cureti bine si pe care poti sa o mai folosesti multi ani cum ar fi?

Eu am facut si acest lucru. M-a costat o lada buna 30 lei, un chilipir!

Trebuie doar sa retii ca ce e vechi poate contine si anumite boli, dar daca speli bine lada, apoi o flambezi nu ar trebui sa ai nici un fel de problema!

Sunt prea tânăr sau sunt prea batrân ca să mă apuc de apicultura?

Nu eşti nici prea tânăr şi nici prea bătrân, acum eşti în exact momentul cel mai bun ca să să începi propria afacere cu albine. Eu am început la 16 ani, in familie nu se ocupa nimeni cu albine şi nici internet nu aveam atunci. Am învaţat din mers apicultură

.Am citit – am pus în practică. În plus eu am avut şi norocul unui stupar bătrân din sat care m-a îndrumat. Sunt sigur că ai şi tu unde să pui întrebări la nevoie.

Sunt prea bătrân? Apicultorul care m-a învăţat pe mine meserie era trecut de 80 ani, iar de apicultura s-a apucat dupa 45 ani.

Am cunoştinţe care s-au apucat de apicultură la 60 ani, iar acum abia aşteaptă să iasă la pensie să se dedice exclusiv albinelor.

O sa am de la cine să învăţ?

În era internetului îţi mai pui întrebări de genul ăsta?

Cel mai uşor ar fi să găseşti un apicultor în zona în care locuieşti care să treacă pe la tine să îţi arate ce ai de făcut, sau să te lase să vezi cum lucrează el, urmând apoi să faci la fel.

Dacă nu ai posibilitatea asta atunci cumpără-ţi din librărie o carte de apicultură şi acolo cu siguranţă o să găseşti tot ce îţi trebuie.

Pentru partea practică pe internet sunt foarte multe informaţii pe forumuri, youtube, bloguri unde cu siguranţă vei găsii pe cineva care să te îndrume.

Pe acest sait o sa fac un program de suport online a proaspeţilor apicultori. Ţine aproape şi vei învăţă uşor meserie.

O sa am suficient timp pe lângă job şi familie să mă ocup şi de albine?

Eu am 32 familii de albine în acest moment şi o jumătate de zi îmi este mai mult decât suficient ca să ma ocup de ele. Albinele sunt o specie care în general nu are nevoie de mari intervenţii în viaţa lor.

Unde anume o să amplansez stupii?

Albinele nu sunt aşa pretenţioase. Alege un loc în grădina ta astfel încât stupii să fie feriţi de curenţii de aer sau de umiditate ridicată.

Pentru tine şi familia ta este bine ca stupii să fie amplasaţi într-un loc prin care să nu trebuiască să treci prin faţă lor la o distanţă mai mică de 5 metrii pentru că sunt şi zile în care albinele sunt mai agitate, si rişti ca vreo albină să te înţepe.

Nu ar fi prea periculos pentru mine şi pentru cei dragi?

Dacă te-ai uitat la prea multe filme de groază în care albinele atacau organizat populaţia vreau să te liniştesc şi să îţi spun că ce ai văzut sunt doar filme.

Albina carpatină este cunoscută de toţi cei care se pricep ca o specie foarte blândă şi productivă, cu siguranţă nu o să te alerge prin grădină să se aşeze ghem pe tine.

Specia din filmele pe care le-ai vazut se numeste albina africana si si-a extins arealul din Africa in America de Sud de unde apoi a urcat pana in SUA. In Europa nu si-a manifestat prezenta.

În privinţa alergiei la înţepături cu excepţia persoanelor care chiar au alergie, iar în urma înţepăturii pot intra în şoc anafilactic,pentru restul oamenilor, dar si pentru animale înţepăturilor nu sunt periculoase.

O să ai locul intepaturii inflamat în primele zile, dar după ce organismul tău se învaţă cu înţepătura de albină, după ce scoţi acul nu o sa mai simţi absolut nimic.

Sunt multe studii care arată că înţepătura de albină este chiar folositoare şi dacă o să cauţi pe internet cu siguranţă vei găsii programe medicale alternative prin care este scos reumatismul din corp cu ajutorul veninului de albină.

Albinele nu atacă decât atunci când vor să se apare pe ele sau stupul lor.

Oare o sa am probleme cu vecinii din cauza lor?

Albinele nu atacă decât atunci când într-un mod sau altul sunt provocate

Amplasează stupii dacă grădina permite la 4- 5 metrii de proprietatea vecinului şi probleme nu ar trebuii să ai. Dacă totuşi ai necazuri cu vecinii, ridica un gard între tine şi respectivul vecin, iar atunci cu siguranţă nu trebuie să îţi mai faci nici un fel de problemă.

Spune-mi, tu ce fel de intrebari mai ai in mintea ta legat de apicultura ?

Ce te retine sa incepi macar cu un singur stup?

Cu prietenie,

Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

297 de comentarii

 1. salut
  foarte frumos articolul … trebuie sa-l pun in tema pe taicamio in tema 😛
  Vroia acum 2 ani sa cumpere albine … trebuie sa vad daca mai vrea
  daca mai e interesat il pun in legatura cu tine 😀

 2. Super articol, bine scris si la obiect. Unde mai pui ca mierea de la albinele lui Nicu este intr-adevar, super buna, frate! Mai ca incep sa ma gandesc si eu ca in viitor m-as putea apuca de stuparit 🙂

 3. Profile photo of admin

  Asa s-a si vrut, incurajator pentru oricine vrea sa se apuce de apicultura. Nu toti avem parinti, bunici sau pe cineva apropiat care sa ne insufle pasiune si incredere. Mersi de comentariu, ma bucur ca oameni dedicati apiculturii sunt alaturi de cei care abia acum fac primii pasi in munca lor cu albinele.

  • Salut domnul Nicu , e foarte frumos din partea ta ca încurajezi aceast lucru , am 17 ani și am dat de aceasta pagina , căutând informații despre albine , stupi , familii și asa mai departe , as dori sa încep și eu , as fi foarte bucuros dacă m-ai ajuta cu niște informații și bine înțeles , sfaturi . Eu sunt de loc dintr-un sat aproape de Timișoara , dacă vezi acest mesaj , contactează-mă te rog frumos .

   Iutchin Sergiu .

  • Salut,foarte frumos articolul,ma interesează cate famili de albine intra într-un stup? Ca as vrea sa ma apuc de apicultura

   • Profile photo of admin

    Intr-un stup intra de regula o familie de albine. Sunt insa si situatii cand, intr-un stup orizontal apicultorii aseaza doua roiuri. Insa asta doar pana roiurile cresc suficient de mult pentru a fi asezate permanent intr-un stup nou. Succes in albinarit!

  • Profile photo of admin

   In primavara cumperi familii de albine la rama, roiurile se cumpara in luna mai – iunie. Poti stimula respectiva familie de albine cu infuzie de plante medicinale si zahar in concentratie de 1:1, adica la 1 litru de infuzie sa adaugi 1 kg de zahar. Daca adaugi si Protofil in respectivul produs e si mai bine. La o familie de albine din 4 in 4 zile adaugi in hranitoare cca 500ml de produs stimulator.

 4. salut am trei stupi cumparati de curand nu prea stiu bine ce sa fac si imi e teama sa nuu ii pierd vreau sa imi dai si mie cateva sfaturi sa imi expliki despre cum ar putea face furtisag si cum ar pleka roiul di stup.mi-ar fi foarte de folos.multumesc anticipat.

  • Foarte simplu,depinde cât de repede te miști. Legal,cine a gasit roiul il deține(este lege scrisă).
   1-traditional,cu coșnița…dacă ai timp la dispoziție.
   2-pui o cutie cu puțină miere pe fund,scuturi roiul în cutie si lași albinele 5 minute să se retragă în cutie,cu o pană și un fum le bagi pe cele de pe margine în interiorul cutiei,acoperi cutia și ai plecat.
   3-daca este pe o creanga subtire si aproape de sol,rupi creanga si pleci cu roiul.
   Succes 🙂

 5. Salut initiativa d-lui NICU , am primit si un mail de la dansul .Sunt in pragul de a face o mica investitie privata sacumpar 2-3 stupi dar :
  – nu am incredre destula in mine , in cunostintele mele ;
  – am cautat cursuri gratuite sau la pret simbolic, esec total ;
  -nu stiu daca trebuie sa anunt autoritatile ca-mi cumpar 2-3 stupi si-i instalez la mine pe
  proprietate in livada (sa fiu anuntat de ex. cand se stopeste cu otravuri ptr. albine in
  raza de activitate a lor cca. 3 km fata de stup ; daca exista o legislatie in acest sens)
  – nu stiu …… Cu multumiri daca primesc un raspuns ,Iulian

  • Profile photo of admin

   Salut Iulian, sper ca nu iti raspund prea tarziu. Hai sa o luam pe rand.
   Toate cunostiintele de care ai nevoie o sa le capeti cu timpul, in apicultra cel mai mult te invata practica. Cumpara un manual de apicultura ca sa inveti generalitati, lucrari care se fac intr-o stupina, etc. Tot ceea ce trebuie sa faci intr-o stupina iti arata albinele, iar cu timpul o sa capeti experienta necesara ca sa le ”citesti”.
   La a doua intrebare pot sa-ti spun ca o carte de apicultura nu costa mai mult de 30 lei, nu cred ca este o investitie pe care nu ti-o poti permite.
   Nu trebuie sa anunti nici un fel de autoritate ca ai cumparat albine, poate doar medicul veterinar, astfel incat sa poti primii la nevoie o adeverinta necesara pentru un eventual proiect cu fonduri europene.
   Iti faci prea multe probleme, apicultura este ceva relaxant. La primavara cumpara 2-3 familii de albine si tinem legatura. Promit sa te ajut!

   • Ar fi buna o cura de miere. Din pacate am o oearcare alergie nu pot manca mai mult de 3 -4 lingurite Desi-mi place foarte mult!Interesante foto! Sunt roiri spontane?O seara buna!

   • Salut Admin ,multumesc pentru cuvintele de incurajare.Chiar am nevoie de cineva care are o experienta mai mare decat a mea.Mi-am cumparat “Ghid de bune practici in apicultura 2013 ” La ce trebuie sa fiu atent , sa tin cont cand cumpar o familie de albine in primavara ? Cate rame si care este pretul corect ? Eu sunt din Bucuresti si am 64 de ani .Pe timpul iernii stau la oras si merg la tara de 2 – 3 ori pe saptamana .Am o livada de 180 de pomi si sper la anul sa am fructe mai multe .Daca nu te deranjeaza as dori numarul tau de telefon mobil ,al meu este 0730120824.Iulian

    • Profile photo of admin

     In primavara este cel mai bine sa cumperi o familie de albine, mai ales daca esti incepator, insa este si mai costisitor. Numarul de rame depinde de cat de repede vrei sa cumperi familia de albine. In martie spre exemplu numarul de rame cu albine sa fie de cel putin 5 ( atentie doar la transport ). Teoretic poti sa fie si de 3-4 rame, iar daca matca este productiva, apicultorul are experienta si conditiile de mediu sunt prielnice pot sa bata la productia de miere un stup care a iesit din iarna cu 6-7 rame. Pretul unei familii de albine depinde de mai multi factori: matca selectionata, numar de rame, cantitate de miere pe rame, perioada in care are loc targul, etc. Pretul poate sa inceapa de la 300 -350 si poate sa ajunga undeva la 400-450. Recomand sa cauti anunturile privind vanzarea de stupi pentru ca poti sa obtii un pret bun de la persoane care au mostenit o stupina, sau pur si simplu vor sa renunte la aceasta indeletnicire.

 6. Daca cineva cunoaste pe cineva care vrea sa vanda o centrifuga pe 3-4 rame 1/1 ,sau alte ustensile chiar si stupi buni1/1 , rog sa ma contacteze la tel 0730120824.Iulian Caulea

 7. Buna ziua.am si eu o intrebare:de albine trebuie sa ma ocup zilnic?as vrea sa cumpar cateva familii,dar eu stand la oras,as vrea sa le duc la sat,unde nu am pe nimeni,doar terenul.cat de des ar trebuie sa merg la ele? Multumesc

  • Profile photo of admin

   Salut, pentru cateva familii de albine, observatiile si lucrul cu albinele nu necesita mai mult de o zi pe saptamana, asta daca sti ca sunt in suguranta, sa nu-i loveasca cineva sau ceva spre exemplu. Poate doar in periada de vara daca exista riscul de roit trebuie mers de maxim doua ori pe saptamana.

 8. Salut am 14 ani si sunt pasionat de treaba asta cu albinele as vrea sa stiu care stupi sunt mai buni verticali sau orizontali.Multumesc pentru ajutor

  • Profile photo of admin

   Salut! In primul rand vreau sa iti spun ca ma bucura faptul ca la 14 ani esti pasionat de apicultura, eu aproape tot cam la varsta asta am prins ”microbul”. Atat stupii verticali cat si cei orizontali sunt foarte buni, trebuie doar sa cunosti cum se lucreaza cu ei. Daca vrei sa faci apicultura stationar si esti si incepator recomand un stup orizontal pentru ca e mai usor de lucrat cu el. Apoi dupa ce te inveti poti trece pe stupi orizontali unde trebuie un pic mai multa atentie si cunostinte. Mai bun nu exista, fiecare tip de stup are plusul si minusurile lui. Succes!

 9. Buna ziua . Am avut la tara un stup prins de parinti de pe camp .In 2013 am luat din fagure in toamna, peste iarna am pus turta .Au fost multe albine, iar acum din 15-20 aprilie au plecat toate. Am ramas cu fagurele gol .Oare de ce ? Multumesc anticipat.

  • Profile photo of admin

   Buna Simina. Nu ai dat detalii cu privire la cum au iesit albinele in primavara. Din toamna pana acum ai mai vizitat stupul, sa vezi daca au supravietuit iernii? Daca nu au supravietuit normal ca in aceasta perioada fagurii au ramas goi, doar asa imi explic ca stupul a ramas fara nici o albina. Nu inteleg cum anume ai luat din fagure in toamna si ai pus turta? Din ce detalii mi-ai dat posibil ca stupul sa nu fi supravietuit modului tau de a avea grija de albine.

 10. Sunt fascinata de articolul dnl Nicu. Si eu am intrat in lumea apicultorilor cu 4 stupi in ciuda faptului ca sunt fata si am 23 de ani(bineinteles cu ajutorul cumnatului meu, care nici el nu are nici o experienta in domeniu).Si el este fascinat de apicultura si asta ne.a incurajat sa intram in lumea apicultorilor. Iar cand citesc astfel de articole parca imi da curajul sa merg mai departe cu aceasta mica “afacere” si mi.as dorii foarte mult cand intalnesc vreo dificultate sa o dezbat cu oameni cu experienta in domeniu.
  Felicitari domnule Nicu pentru acest articol si pentru stimularea oamenilor in acest domeniu.

 11. Ce m.ar mai interesa pe mine este, care tip de centrifuga manuala bineinteles este mai buna si de ce trebuie sa tinem cont pentru a alege o centrifuga buna? Am inteles ca trebuie sa fie din inox, da doar atat stiu.

  • Profile photo of admin

   Da, o centrifuga trebuie sa fie de inox. Cand cumperi centrifuga trebuie sa stii ca o cumperi pentru o perioada foarte lunga, poate toata viata. Prin urmare este esential sa te gandesti la numarul de stupi la care te gandesti ca doresti sa ajungi. Pana in 50 familii de exemplu poti cumpara o centrifuga in care poti stoarce odata 4 rame.

 12. Salut Nicu, multumesc pentru incurajari. M am hotarat sa cumpar un stup cu o familie, la sfarsitul acestei luni. Poti sa mi recomanzi o firma sau un loc de unde as putea cumpara tot ce am nevoie?
  Merci, Alina

 13. Salut Admin,am o intrebare La tine de ce albinele fug din stup adica roesc..nau de lucru sau cum mias dori sami lamuresti tu mai bine.Mulţumesk frumos?

  • Profile photo of admin

   Roirea este un fenomen natural. Factorul ce influenteza cel mai mult roirea este suprapopularea familiei de albine, suprapopulare ce de multe ori coincide cu un cules slab. De asemenea un alt factor care face ca o familie sa fie susceptibila la roit este aerisirea slaba a stupului, insolatia puternica. Practic stupii care sunt amplasati direct in bataia soarelui au tendinta de a roii mai ridicata. Un alt factor ce influenteaza roitul este de ordin genetic. Sunt familii de albine care genetic au o predispozitie ridicata la roit. Teorie despre roit este suficienta pe internet, prin urmare lectura placuta 🙂

 14. salut pe dl.Nicu salut intentia buna
  ,si ma alatur acestei echipe destul de tarziu si ca varsta si ca moment al anului. Si intreb:pot sa cumpar in aceasta perioada 1-2 stupi/familii,incepator fiind,macar pentru a le studia cat mai atent,pentru a vedea ce pot sa scot in primavara,si apoi sa zic;ma apuc de apicultura;?

  • Profile photo of admin

   Salut domnul Marian,
   De apicultura te apuci odata ce iti cumperi primele familii de albine. Este de recomandat sa cumperi albine in primavara pentru a avea posibilitatea ca in acelasi an sa fructifici unu-doua culesuri ca sa simti si gustul mierii. Oricum nici acum nu e tarziu sa cumperi albine, din contra vei avea timp sa te acomodezi de-a lungul acestei veri si toamne cu ele. Daca ai si pe cineva aproape care sa iti arate anumite lucruri ar fi perfect, daca nu cu siguranta poti invata singur, albinele o sa iti arate ele ce trebuie facut, trebuie doar sa incepi sa le ”citesti”. Cumpara o carte despre albine, ce nu iti este clar intreaba fara retinere si o sa fie bine. Mai sunt si apicultori care nu vor sa dezvaluie din experienta lor, sau care poate or sa te priveasca mai de sus, insa nu baga in seama, sunt si oameni care chiar doresc sa ajute. Legat de varsta relaxeazate, ai varsta potrivita sa incepi aceasta nobila meserie. Succes!

 15. Salut.
  -Am cumparat anul acesta 3 familii de albine cu puiet pe 7-8 rame este bune?
  -Am scos acum 3 saptamai miere de la ei(2 au facut musca pe 13rame iar unul pe 16) dar nu stiu daca am scos putina sau multa 18kg de miere(dar am facut si 3 rosuri care le-am pus cateva rame cu miere acolo acum roiurile au puiet pe 4-5 rame si musca 5-6rame)
  -Un roi nu stiu de ce nu are matca am 6 botci capacite dintre care 2 au iesit dar tot nu o gasesc(are 2 rame cu puiet din stupul nr.1 care are 18rame musca) roiul are 6 rame puse si cam 4 cu musca

 16. salut vreau sa imi cumpar si eu cativa stupi dar nu am mai avut tangenta pana acum, lasami si mie un mail sau dami un mail unde pot sa iti pun niste intrebari si sa mai clarific eu niste nedumeriri din ce am citit pana acum si am uramarit pe youtube
  sau o adresa de skyp: nepottzelu
  multumesc mult

 17. Buna ziua,
  Suntem noi si fara experienta in domeniu.
  Ne gandeam mai de mult sa cumparam 2 familii de albine si prin iunie am fost cadorisiti cu un roi. L-am instalat cu ajutorul unui apicultor intr-un stup cu 6 rame.
  Cu vreo saptamana in urma am observant ca seara albinele se aduna in fata urdinisului si stau asezate in gramezi. Tot cu ajutorul aceluiasi apicultor am mutat familia intr-un stup mai mare si am mai pus rame. Nu pot spune cate rame din cele 6 aveau miere si cate puiet.
  Albinele tot stau adunate in gramezi la urdinis seara.
  Ni s-a spus ca putem sa extragem mierea de pe o rama. Daca nu o extragem ce se poate intampla?
  Care este rostul carpelor asezate pe podisor?
  Multe semne de intrebare!
  Suntem fascinati si noi si copiii de acest univers perfect coordonat al albinelor si ne-am dori sa le putem ingriji cu toata seriozitatea.
  Multumim anticipat!

 18. Alina Moldovan on

  Buna ziua
  Felicitari pentru articolul frumos redactat sa inteleaga toata lumea.Ca o ardeleanca ce sunt,”cuget” de cativa ani daca sa ma apuc sau nu de apicultura.Am 45 de ani,forta si hotararea necesara sa fac acest pas.In primavara viitoare o sa imi cumpar cateva familii pentru inceput.Intrebarea mea este:cam cu cate ar trebui sa iau startul?Pana in primavara ma mai documentez despre cum se ingrijesc.
  Succes tuturor.

 19. salut nicu multumim pt tot ce faci tu pt incepatori acum trebuie ajutati 2 intrebari de unde esti ,cum unesti 2 familii ,folosesti folia peste rame, cum pregatesti familia pt iarna
  multumesc anticipat
  mihai

  • Profile photo of admin

   🙂 Daca sunt patru intrebari atunci hai sa le luam pe rand. Doua familii poti sa le unesti in modul urmator. Gasesti matca de la familia cea mai slaba, sau matca de calitate proasta si o ”elimini”. Al doilea pas consta in a lua ramele cu puiet+albina din stupul orfan pe care le asezi langa ramele cu puiet din stupul care a ramas cu matca. Apoi asezi restul ramelor cu albina si miere in stupul care ramane. Daca sunt rame care au putina albina pe ele, pe acelea doar le scuturi in interiorul stupului, nu deasupra ramelor astfel incat albinele sa ramana in respectivul stup. Al treilea pas foarte important e sa ai langa tine sirop cu care sa stropesti albinele si fagurii inainte sa le asezi in noua familie. Dupa ce asezi ultima rama, inainte de a aseza podisoarele mai stropesti si deasupra ramelor cu respectivul sirop. In sirop foarte important e sa zdrobesti cativa catei de usturoi si sa storci o ceapa, in acest mod schimbi total mirosul stupului si albinele nu se vor ucide una pe cealalta. La a doua intrebare iti raspund ca eu nu folesesc folie de plastic, eu folosesc ”covorase” din material mai gros cu care etanseizez bine stupul. Deasupra podisoarelor prima data asez mai multe ziare, care absorb umiditatea apoi respectivul material. Familia pentru iarna o pregatesc astfel incat sa aiba cel putin 12-13 kg de miere, sa aiba tratamentul pentru varroa destructor bine facut, albinele sa fie bine restranse si impachetate astfel incat sa nu existe curenti de aer rece care sa le deranjeze si de asemenea urdinisul sunt atent sa fie cat mai ingust astfel incat sa nu am probleme cu soarecii sau cu alti daunatori in timpul iernii sau chiar a toamnelor reci cand albinele stau ghem si nu se pot apara.

   • Buna ziua am o intrebare am si eu doi stupi si la unu am o problema in stup regina este dar nu am puiet si nici trintori nu sunt.ce pot face in acest caz .

    • Profile photo of admin

     Faptul ca regina nu mai depune oua si in stup nu mai gasesti puiet poate fi o consecinta a ceva ce s-ar fi putut in ultimile 21 zile. Stupul respectiv a roit, regina fecundata a plecat iar in stup a ramas o regina nefecundata. Se poate ca in stup sa ai o regina batrana, fecundata, dar care a terminat rezerva de oua, insa in acest caz ar trebuii sa ai macar oua de trantore. Matca din stup este mare, frumoasa? Cand crezi ca s-a facut schimbul matcii? In celalalt stup sunt trantori? In stupul fara puiet chiar nu este nici un trantore? Sau in zona in care ai stupina albinele au izgonit deja tranatorii din stupi? In functie de raspunsurile date pot oferii un raspuns 100% sigur. Ce poti face acum ar fi sa bagi o rama cu puiet de o zi in interiorul stupului fara puiet sa vezi daca albinele isi croiesc alte botci. Daca isi croiesc atunci e semn rau, inseamna ca matca din stup nu e buna, iar albinele o vor elimina. In acest caz doar cumpararea unei matci fecundate iti va salva familia, pentru ca suntem aproape prea aproape de toamna. Daca nu isi croiesc botci noi atunci mai asteapta cateva zile si daca matca tot nu a ouat inseamna ca matca nu a reusit sa se imperecheze din cauza ca nu a avut cu cine si in consecinta cumpararea unei matci fecundate iti va salva familia. Imi pare rau ca nu am avut timp sa iti raspund mai vremelnic, insa acum vad ca mi-ai scris in urma cu 5 zile. Daca nici acum matca cea noua nu a ouat atunci trebuie sa faci rost de o matca fecundata ca sa iti asiguri un ouat vremelnic si intarirea familiei pentru iarna.

 20. salutare. as vrea sa achiyitionez niste stupi..e oare prea tarziu , sa o las pentru la primavara? ideea este ca atunci sunt mai scumpi si na…namul vorbeste. mentionez ca stupii nu sunt la mine in comuna ci la o distanta de 30, 40 km.

  • Profile photo of admin

   Salut, da este prea tarziu sa cumperi acum stupi cu albine. In acest moment albinele sunt asezate in ghem iar socurile transportului pot sa distruga ghemul, iar albinele sa moara. Astepta pana la primavara, va fi mai scump, insa vei cumpara ceva pe care poti sa te bazezi. La primavara poti deschide stupii, sa-i vezi in detaliu si sa sti ce cumperi. Graba strica treaba, iar in apicultura esential este sa ai rabdare. Oricum, albinele te vor invata cu timpul sa ai rabdare 🙂 daca nu, vor avea ac de cojocul tau.

  • Profile photo of admin

   Depinde mult de experienta apicultorului, harnicia omului, daca apicultorul are un loc de munca, iar apicultura este doar o pasiune de weekend. In general un apicultor cu experienta, daca lucreaza la albine in weekend, concedii si dupa serviciu, poate sa aiba grija de 100 familii de albine, aproximativ spus. Insa daca se ocupa exclusiv cu asta numarul poate sa creasca la 200, cu conditia ca la extractia mierii si in perioadele mai pline sa mai aiba pe cineva alaturi (sotie sau copil ar fi ideal). Oricum raspunsul e subiectiv si trebuie luat doar orientativ. De obicei fiecare apicultor in momentul cand are numarul maxim de stupi de care se poate ocupa chiar simte acest lucru. Fiind incepator cu doua sau trei familii de albine pentru primul an e suficient, numarul creste odata cu experienta pe care o capeti. Cresterea numarului de familii disproportional cu experienta apicultorului poate duce la mari esecuri, implicit pierdere de bani.

 21. Am înteles eu as fi dispus sã investesc timp si bani in asa ceva Poate î-mi poti împãrtãsi din experienta dumitale am sã mai revin cu întrebari într-e timp ce mã documentez.

 22. Cojocaru Adrian on

  Buna seara ! Ma bucur foarte mult ca am gasit un loc un pot sa pun o intrebare si sa primesc un raspuns de la un adevarat cunoscator .
  In primavara as dori sa achizitionez cateva familii de albinute as dori sa stiu insa care specie este cea mai buna si recunoscuta producatoare de miere de albine deoarece in viitor as dori sa fac din aceasta treaba chiar o adevarata afacere .
  Astept raspunsul d-voastra ! Cu multa stima si respect Adrian !

  • Profile photo of admin

   Eu folosesc albina noastra traditionala, Apis mellifera carpatica, insa necumparand material genetic pur de la vreun centru de cercetare este posibil ca albinele mele sa nu fie 100% material pur genetic. Totusi nu asta cred ca trebuie sa fie marea ta grija, mai ales daca esti incepator. Indiferent de ce rasa de albina cumperi, diferenta intre a avea o stupina din care sa faci bani si una dn care sa nu faci bani o face modul in care administrezi respectivi stupi, cum ai grija de albine, ce fel de matci iti creezi, etc. Probabil 99% din spupii din Romania au la baza aceasi rasa de albine, sunt putini cei care au venit cu rase aduse din exterior.

 23. Buna ziua! as dori sa fac 2-3 stupi insa as fi interesata de unde pot face rost de roiuri de albine, costul acestora si cand ar trebui efectiv sa incep a le procura pentru a nu da gres in infiintarea unei “ministupine”. Momentan locuiesc in oras, insa vara sunt la tara 2 din 3 luni in restul vremii ajung de 3-4 ori pe luna la tara in conscinta, cred ca as putea face fata unei astfel de activ.Astept cu nerabdare un semn in ideea indrumarii in vederea realizarii planului meu.Multumesc!

  • Profile photo of admin

   In primul rand cumpara-ti de la un magazin apicol un manual despre albine. Citeste, macar teoretic sa cunosti anumite notiuni! La primavara recomand sa cumperi 2 sau 3 stupi, astfel incat la anul sa poti sa si scoti prima productie de miere. Poti cumpara si roiuri asta prin luna mai, insa nu recomand pentru ca pierzi un an in care poti invata anumite lucruri despre cum se pregateste o familie de albine pentru cules, etc. Apoi daca o sa cumperi roi in 2015 doar in 2016 o sa poti scoate prima productie de miere, asta daca bineinteles si reusiti sa cresteti respectivul roi intr-o familie putenica. Prin urmare, prin luna aprilie cumparati 2 – 3 familii putenice apoi mai vorbim. Sunt aici, tinem legatura…

 24. Sal Iulian,
  Multe felicitari pentru articolul de mai sus. Sunt un incepator in acest domeniul ca majoritatea celor care au postat pe acest blog. Sunt interesat de cumparerea a 10 -20 familii de albine si as dori sa stiu de unde as putea cumpara stupii. Locuiesc in Bucuresti.
  Multumesc frumos.

  • Profile photo of admin

   Cu o simpla cautare pe saiturile specializate in anunturi sau chiar pe grupurile de apicultori de pe faceebock o sa gasesti foarte multe oferte in acest sens. Cel mai bine pentru un incepator ar fi sa cumpere albine din zona in care apoi o sa isi desfasoare activitatea, asta in speranta ca respectivul apicultor il va indruma in primii lui pasi, pana ce incepatorul va prinde incredere in fortele proprii. Daca nu ai mai avut albine si nici nu o sa ai pe cineva cu experienta care sa te indrume la fata locului, sa cumperi 10-20 de familii este foarte riscant. In primavara cumpara pana in 5 familii de albine, vezi daca iti place, prinde incredere in tine, in munca pe care o faci cu albinele, capata putina experienta apoi din anul 2017 singur o sa iti dai seama cate familii o sa poti duce fara sa risti sa iesi in paguba.

 25. Buna, Daca am o familie achizitionata in primavara, stup multietajat, pot face vara un roi din ea, ca sa nu intre in frigurile roitului? Cum se procedeaza?Multimesc

  • Profile photo of admin

   Da, daca ai un stup poti face in acest an cel putin inca un roi, asta daca doresti sa iti inmultesti numarul familiilor de albine. Ca sa nu intre in frigurile roitului insa nu trebuie neaparat sa faci din respectiva familie un roi artificial. Trebuie sa-i dai de lucru, sa aiba cules, practic familia de albine sa aiba unde sa se largeasca, unde sa lucreze, matca sa aiba unde sa depunde oua, familia de albine sa nu fie blocata cu puiet sau miere. Sincer eu nu am inteles din intrebarea ta obiectivul tau: Sa faci un roi din stupul tau sau sa eviti roirea naturala?

 26. Salutare Admin si de asemenea tuturor….m-ar interesa si pe mine sa ma apuc de apicultura…am timp liber 6 ore pe zi sa practic aceasta meserie…sunt nou in domeniu si ma pasioneaza aceasta meserie datorita produselor naturale : miere , propolis , ceara de albine etc…ma intereseaza si pe mine mai multe detalii aici sau la id messenger : mer_m5@yahoo.com

  • Profile photo of admin

   Citeste articolele de pe sait legate de albine, cumpara o carte, reviste despre apicultura si aprofundeaza partea teoretica, insa in primul rand in primavara cumpara macar o familie de albine astfel incat sa imbini partea teoretica cu cea practica. Cand ai intrebari poti linistit sa intrebi aici, cu siguranta iti voi raspunde eu sau poate vreun alt apicultor. Succes!

 27. bună și felicit și eu această inițiativă.
  Aș vrea din primăvară să îmi achiziționez și eu o familie de albine măcar. Vreau să vă întreb cum se procedează, se cumpără cu tot cu stup, dar cu transportul cum se procedează? mulțumesc. adresa de mail este marian_marinik_90@yahoo.com

  • Profile photo of admin

   Poti cumpara familia de albine cu stup cu tot sau cumperi stupul de unde iti place tie si la ce pret ti se pare ca e mai bun, urmand apoi sa mergi cu stupul cumparat in locatia din care iti vei cumpara familia de albine si vei muta ramele cu albine in noua casa. Depinde doar cum te intelegi cu persoana de la care vei cumpara familia de albine, pret si calitatea stupului in care se gaseste familia de albine. Sunt apicultori care vand doar familia de albine si sunt apicultori care vand cu stup cu tot familia de albine.

   • Bună Nicu,
    Doresc sa ştiu dacă atunci când cumpăr o familie de albine ramele cu albine 1/1 trebuie sa fie pe mărimea stupului multietajat 3/4, sau se pot scutura în stup unde am rame cu faguri pentru clădit?
    Mulțumesc anticipat.

    • Profile photo of admin

     Nu am inteles prea bine intrebarea ta. Stupii in general au un anumit standard astfel incat ramele se pot potrivii in diferite lazi. Sunt lazi 1/1 care de obicei sunt baza stupului unde se va asaza familia cu puietul si lazi 3/4 sau 1/2 care se folosesc ca si magazii ce vin asezate pe lazile 1/1, bineinteles daca vorbim de stupi verticali. Daca vorbim de lazi orizontale atuci vorbim doar de rame 1/1.

  • Profile photo of admin

   Care cele doua luni de recoltare? Pot fi trei sau pot fi chiar patru in functie de cum este anul apicol. O anume cantitate sigura nu exista, depinde foarte mult de cum este vremea in respectivul an, prielnica sau neprielnica pentru viata albinelor. De asemenea depinde foarte mult de cum sti sa administrezi familia de albine si de asemenea depinde mult de abundenta in plante melifere. Poti sa nu scoti absolut nimic sau ceea ce scoti sa fie nesemnificativ, sau poti scoate 10-15-20-etc de kg de miere per extractie daca administrezi stupul bine si anul este prielnic. Sunt mult prea multi factori ca sa pot sa iti dau un raspuns 100% exact.

 28. Salutare Nicu, am citit articolul cu mare drag. De ceva timp ma tot gandesc si eu sa ma apuc de treaba asta cu albinele. Sunt incepator, nu am prea multe cunostinte. Eu nu stau in tara, as vrea sa investesc vre-o 1.000 euro in albine. Am vazut in multe anunturi cu stupi de vanzare, ca scrie cat 1/1 sau cat 3/4 sau 2/2 .. ce inseamna? Apoi un stup trebe sa fie dintr-un anumit lemn? Cum functioneaza? Se cumpara stupii fara placiile alea interioare sau cu totul? Lasa-mi daca vrei e-mail-ul tau si poate pe parcurs ma mai ajuti cu cate-un sfat. Iti multumesc.

  • Uite, am gasit stupi orizontali cum spuneai tu mai sus la 160 lei.

   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1694383604121188&set=pb.100006486956004.-2207520000.1421566133.&type=3&theater

   “contin fund fix lemn, corp 20 rame, 2 podisoare cu pfl si sita aerisire, capac din lemn cu streasina acoperit cu tabla, balamale prinse de capac si corpul stupului pentru rabatare, lantisor pentru limitare, finisat cu granulatie mica.”
   Astea sunt caracteristicile lui. Nu inteleg prea multe dar poate reusesti sa-mi spui tu cate ceva despre stupi. Multumesc anticipat!

   • Profile photo of admin

    Vad ca nu cunosti mare lucru despre apicultura, sfatul meu ar fi sa cumperi la inceput cateva familii de albine, 3 sau 4 cu lazi cu tot, chiar daca lazile sunt mai vechi, iar apoi iti promit eu ca in cel mult unu – doi ani vei intelege foarte multe, iar aceste lucruri te vor ajuta sa iti banul in buzunar si sa nu scoti prea multi odata, pe ceva prea putin folositor. Asta e unul din riscurile incepatorilor sa se avante prea puternic, sa cumpere de multe ori destul de scump. Atat te rog sa faci, cumperi 3 familii de albine cu lazi cu tot, iar intr-un an dupa ce te inveti cu munca si incepi sa intelegi cam ce inseamna apicultura, dupa ce iti largesti orizonturile in aceasta industrie (este o industrie din care multi castiga destul de bine), poti sa bagi cati bani crezi tu ca merita sa risti, pentru ca macar atunci vei cunoaste in ceea ce te bagi. Am intalnit pe cineva care si-a cumparat mai multe familii si dupa ce l-a intepat cateva albine a fugit prin gradina pe la vecini, asa speriat a fost ca nici nu si-a dat seama ca nu mai este la el in gradina 🙂 .

  • Profile photo of admin

   Sunt multe intrebari si ar trebuii sa scriu pagini intregi ca sa explic. Un manual de apicultura cu siguranta te-ar lumina. Nu este nimic greu sau complicat, 1/1 sau 3/4, etc reprezinta marimea ramelor din stup (1/1) si 3/4 marimea ramelor din magazie, asta daca mergi pe stupi verticali ca exeplu. Stupii sunt facuti din lemn de brad pentru ca sunt usori si ieftini. Nu stiu la ce placi interioare te referi, probabil podisoare sau rame, iar in privinta asta poti cumpara stupul cu rame si podisoare de-a gata, sau poti cumpara doar stupul cu podisoarele, fara rame. Cel mai bine ar fi sa mergi la un magazin de unelte apicole si acolo cu siguranta vei intelege macar ceea ce ai intrebat acum.

  • Profile photo of admin

   Nu te cunosc, habar nu am ce cunostinte de apicultura ai, cat de motivat esti sa lucrezi in apicultura, etc prin urmare imi este imposibil sa iti raspund cu ”da” sau ”nu”. Principial ar trebuii sa te poti descurca cu 10 familii de albine, depinde insa de alti factori cat de bine te vei descurca si cu ce rezultate.

 29. Buna ziua.Am tot respectul pentru aceste minunate vietati si ma tot gandesc de ceva vreme sa ma apuc de apicultura.Cunostinte despre apicultura nu am, dar sunt foarte motivata sa invat.Nu ca afacere neaparat,
  ci pur si simplu pentru sanatatea mea,a familiei si a celor dragi. Imi doresc sa pot beneficia de aceste “medicamente naturale”.Cat de curand ne vom muta la casa cu gradina si vreau sa folosesc in scop util dar
  si placut, gradina.Ce imi recomandati pentru inceput? pentru gradina cati stupi ar fi necesari ci cate familii de albine? Va multumesc.

  • Profile photo of admin

   Ma bucur ca doriti sa practicati apicultura, mai ales ca v-ati gandit sa va ingrijiti de albine nu neaparat de dragul unei afaceri ci de dragul familiei dumneavoastra. Mi-as dorii sa existe cat mai multe persoane ca dumneavoastra, care in gradina proprie sa gazduiasca 3-4 poate 5 familii de albine, din care sa scoata miere, propolis, polen, etc pentru propria familie. Un numar standard de familii de albine nu exista, depinde mult de ceea ce inseamna ”necesar” pentru fiecare dintre noi. Doar in scop propriu, pana in 5 familii de albine cred ca v-ar satisface nevoile dumneavoastra si cu siguranta daca anul este bun, depinde mult si de plantele melifere din zona dumneavoastra, o sa aveti miere si de vandut, sau daruit la prieteni si cunoscuti. Va sfatuiesc sa cumparati un manual de apicultura, sa cititi despre cresterea albinelor, plantele melifere, etc apoi in primavara sa cumparati familiile de albine. Ar fi ideal cand cumparati albinele sa mergeti cu cineva care se pricepe la apicultura, sa fiti in deplina cunostinta de cauza de ceea ce cumparati. De asemenea ideal ar fi la fata locului cineva sa va explice ceea ce vedeti si strategia de lucru pe care dumneavoastra sa o urmati. Veti citii despre asta cu siguranta si in carti, insa ar fi un real ajutor sa va explice cineva si cu albinele de fata ceea ce aveti de facut. Succes !

 30. FELICITARI PT MODUL IN CARE EXPLICATI ACESTE TAINE ALE APICULTURII,PENTRU NOI INCEPATORII.
  AM 34 ANI VREAU SA CUMPAR 3 STUPI ORIZONTALI.NU AM EXPERIENTA DAR MA DOCUMENTEZ MULT DE PE INTERNET
  1-CATE FAM TB SA CUMPAR?
  2-CATE RAME TB SA AIBA UN STUP SI CATE DIN ELE SA FIE CU PUIET?(AM CITIT CA 7-8 DIN CARE 3-4 CU PUIET,DAR VREAU SA AUD SFATUL DVS)
  3-CAND E CEL MAI BINE SA LE CUMPAR,(AM CITIT CA IN APRILIE)?

  • Profile photo of admin

   Multumesc stimata doamna pentru aprecierea dumneavoastra. Hai sa le luam pe rand! Cate familii sa cumparati? Un numar standard nu exista, depinde mult de riscul pe care doriti sa vi-l asumati, mai ales ca nu aveti experienta. Intentia dumneavoastra a fost sa cumparati 3 familii de albine, eu spun ca v-ati gandit bine. In ceea ce priveste numarul de rame depinde mult de perioada in care o sa cumparati familiile de albine. Spre exemplu daca o sa cumparati albinele in luna martie, depinde mult si de decada in care o sa faceti tranzactia, 7-8 rame din care 3-4 cu puiet ar indica un stup puternic. Totusi in luna martie poti cumnpara de asemenea un stup pe 6-7 rame, din care 2-3 cu puiet, dar care sa fie mai harnic decat cel cu 7-8 sau chiar 9 rame si din care la salcam sa ai sanse mult mai mari sa scoti multa miere. Totul este destul de relativ, depinde mult de apicultorul care iti vinde albinele, sa iti vanda familii performante cu matci foarte bune si depinde de asemenea de modul in care vei avea grija de albine. Perioada optima in care e bine sa cumperi albinele este aprilie, insa atunci si pretul lor este mai ridicat. Totusi cumpara in aceasta luna si daca se poate cand cumperi albinele sa mergi la respectivul apicultor cu cineva care are macar putina experienta in apicultura.

 31. Multumesc mult pt sfaturi,vazand ca sunteti atat de direct si dornic sa ne ajutati pe noi incepatorii fara nici un interes(lucru rar intalnit in ziua de azi)as dori sa va mai intreb ceva;ma sfatuiti sa cumpar stupii cu totul(adica sa iau stupul de la el si sa il aduc la mine in gradina),sau sa iau doar familiile?PERSOANA DE UNDE VREAU SA CUMPAR ESTE PREOT IN ZONA MEA(sunt mai mult de 3 km).
  Ca o fam sa fie puternica tb sa fie una tanara(asa am citit)Cum imi dau seama eu incepator ca este tanara?
  Care este diferenta sau asemanarea dintre o fam si un roi?
  Ce(sau cum) este o matca puternica?

  • Profile photo of admin

   La intrebarea cu referire la stupi, daca sa cumperi familia+lada sau doar lada (stupul), depinde mult de pretul pe care il cere pe stup, cat de bune sunt, etc. S-ar putea ca lazile sa nu va placa, sa fie prea vechi cu lemnul putrezit, gaunos si atunci poate ati prefera sa cumparati doar familiile de albine, lazile sa le cumparati de unde va place. Depinde de pret si calitate, daca va convine sau nu, despre cum reusiti sa faceti targul. Este bine ca stupina este la o departare mai mare de 3 km, riscul ca albinele lucratoare sa se intoarca la vechea stupina este eliminat. Nu stiu ce anume ai citit despre o familie ca trebuie sa fie tanara ca sa fie puternica. Probabil nu se referea la familia de albine ci la matca (regina stupului). Intr-un stup exista doar o regina si doar aceasta depune oua, prin urmare este de preferat ca respectiva matca sa fie tanara si sanatoasa, ca sa depuna cat mai multe oua, iar familia sa se largeasca cat mai rapid. De obicei matcile tinere sunt mai deschise la culoare, cele batrane au o culoare negricioasa. Mai multe te rog sa cumperi o carte despre cresterea albinelor si sa citesti acolo. O matca puternica este una care depune un numar ridicat de oua, prin asta fortand albinele lucratoare sa fie vigilente, harnice, sa aiba activitate intensa. ”Puterea” matcii depinde de varsta, sanatatea matcii, factorul ereditar si de asemenea din ce fel de ou si in ce imprejurare acea matca a fost creata de catre familia de albine. Apoi legat de roit, o familie de albine atunci cand a ajuns intr-un punct de dezvoltare maxima chiar critica as putea spune eu, isi pregatesc mai multe regine cu scopul ca o parte din albine sa plece din stup si sa infiinteze in alta parte o alta colonie. Practic dintr-o familie de albine, prin roire sa rezulte doua sau chiar mai multe familii. Roiul natural este reprezentat de catre acele albine care au plecat cu matca batrana din stup in zarea larga. Practic roiul este tot o familie de albine insa care se numeste in primul an ”roi” datorita modului prin care a rezultat (prin roire). Am spus roiul natural pentru ca mai exista si roiul artificial care este creat prin vointa si interventia apicultorului.

 32. Va multumesc din suflet pt toate informatiile care mi le-ati oferit,chiar am reusit sa inteleg notiuni de baza’primele litere din alfabetul apiculturii’,desi citisem mult si inainte,dvs aveti un mod foarte clar si pe intelesul tuturor de a explica.

 33. Ziua buna la dumneavoastra, am si eu o intrebare de incepator, o reteta de stimulare pentru primavara, si cum se face extinderea cuibului cand este necesar, unde trebuie sa adaug rama, eu am stramtorat acum ceva timp cuibul pentru a mentine caldura, azi am vazut ca am ceva puiet, nu asa masiv, insa trebuie sa fiu multumit, in momentul cand colonia de albine se v-a marii, pot sa bag rame cu ceva coronita pe ele pe care s-o descapacesc ? si cand pot sa-mi dau seama ca pot stimula cu sirop ?Va multumesc anticipat

  • Profile photo of admin

   In primul rand ideea de a stamtora cuibul a fost foarte buna. O reteta de stimulare ar fi sa faci infuzie de plante medicinale, sa nu lipseasca coada soricelului si menta. Cand infuzia este doar calduta poti scoate plantele medicinale si adaugi zaharul astfel incat sa obtii o concentratie de 50% (1/1). De la un magazin apicol cumpara Protofil si adauga in functie de cantitatea de sirop pe care ai preparat-o. Poti deja sa incepi stimularea cu hrana lichida. In privinta ramelor cu miere, ai grija ca ultima rama pe care cu siguranta nu este puiet, sa fie plina de miere. Poti de asemenea sa pui dupa diafragma rame cu miere, pe care le descapacesti astfel incat sa stimulezi albina sa preia mierea de acolo si sa o transfere aproape de puiet. Descapaceste putin cate putin, in functie de puterea familiei de albine. Ramele cu miere inainte sa le asezi dupa diafragma tine-le cateva ore sau o zi la caldura astfel incat mierea sa se decristalizeze. In ceea ce priveste extinderea stupului, albinele iti vor arata ca isi doresc asta. Vor ocupa toate ramele din stup si vor incepe sa costruiasca mici faguri pe diafragma si de asemenea vor incepe sa costruiasca coronite deasupra ramelor.

 34. Am revenit cu noi intrebari(sunt cam ‘obraznica’,dar vreau sa invat cat mai multa teorie de la adevaratii profesionisti),dupa ce am vb cu persoana de unde as vrea sa cumpar familiile de albine.
  Zice ca imi da 8-10 rame la 500ron(usor negociabil) inainte sa iasa albinele la rapita.As dori sa va intreb;cum vi se pare pretul si cate din aceste rame ar tb sa fie cu puiet?
  In privinta laziilor am vb sa cumpar noi si as dori sa va intreb cum tb sa fie( ce tb sa aiba) o lada verticala ca sa fie mai usor pt mine ca incepatoare.Mi-a zis daca vreau cu balconas,cu diafragma,cu fundul nu mai stiu cum si cu aerisire sus si jos sau ceva de genul.Am mare incredere in parerea dvs asa ca va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine cum tb sa fie lada asta verticala.Va multumesc si o sa va tin la curent cu evolutia mea si a albinelor mele

  • Profile photo of admin

   Stimata doamna, nu sunteti obrasnica, doar insistenta si asta este doar de bine pentru ca indica faptul ca doriti cu adevarat sa realizati ceva. In privinta adevaratilor profesionisti, eu ma consider doar un amator, un apicultor ce are de 15 ani albine si care prin urmare are si o bruma de experienta.
   Referitor la intrebarea dumneavoastra, un stup pe 10 rame inainte de rapita este un stup foarte bun. Pretul este putin ridicat, insa daca poti merge in pastoral la rapita, sau daca ai si rapita in jurul stupinei, atunci vei putea sa scoti miere de rapita si de asemenea sa ai la salcam, care infloreste imediat dupa sfarsitul rapitei, stupi foarte puternici. Prin urmare daca si Dumnezeu ajuta cu o vreme buna in aceasta primavara, sa scoti o cantitate de miere cu care sa amortizezi o buna parte din pretul dat pe albine. Pericolul ar fi doar ca din cauza lipsei dumneavoastra de experienta, stupii sa devina prea puternici, iar la salcam sa inceapa sa roiasca, insa toate la randul lor. Referitor la puietul pe care trebuie sa il aiba, la 10 rame cu albine trebuie sa fie cel putin 6-7 rame cu puiet, la 8 rame de albina aproximativ 5-6 rame puiet. In privinta lazilor, am observat ca te-ai hotarat sa cumperi stupi verticali. Acest tip de stup se pliaza foarte bine pentru apicultori ce fac pastoral, sau care au in zona o zona melifera bogata. Pentru incepatori, un stup orizontal ar fi fost mai usor de lucrat, insa fiecare stup ar avantajele si dezavantajele lui. Nu stiu ce a vrut sa spuna prin ”balconas”, ma gandesc ca se referea la magazie (cat), iar atunci cu siguranta ai nevoie si de ”balconas”. Diafragma de asemenea ai nevoie, aerisire ai nevoie. Referitor la fundul stupului, probabil a vrut sa va intrebe daca doriti stup cu fund antivaroa sau cu fund normal, iar atunci va recomand pentru inceput fund normal, iar cu timpul dumneavoastra sa va hotarati daca urmatorii stupi sa-i luati cu fund antivaroa. Cumparati de asemenea si rame atat pentru magazie, dar si pentru corpul de jos. Dumneavoastra aveti de gand sa faceti pastoral sau nu? Daca nu faceti pastoral, atunci aveti in jur padure de salcam, tei, culturi de rapita, floarea soarelui, pajisti, fanete?

 35. In primul rand vreau sa va multumesc pt modul dvs extraordinar de a explica toate aceste lucruri,sunteti modest,dar chiar sunteti un adevarat profesionist.
  Sa ma explic mai bine;eu am vrut stup orizontal(am citit ca asa e mai bine pt un incepator)dar am vb cu cineva care are stupi si zice ca e mai usor de scos mierea din cei verticali.Dvs ce parere aveti ce ma sfatuiti sa fac orizontal sau vertical?Daca e mai bine orizontal ce elemente tb sa contina?
  Referitor la intrebarile dvs eu vreau(cel putin pana inteleg cum merge treaba cu stuparitul)sa cumpar 3 stupi sa-i pun in gradina,sa fac miere pt familia mea,deci nu voi face pastoral(cel putin nu acum la inceput).
  In zona mea nu am rapita,dar am padure cam la 3km,floarea soarelui,pajisti,fanete si multa vita de vie(e o zona viticola).
  Dvs ma sfatuiti sa pun un fel de plasa verde langa stupi ca sa se ridice albinele in sus atunci cand ies din stup(eu am cel putin 4-5metri pana la vecini),asa am auzit ca e mai bine ca sa nu iasa orizontal din stup si sa intepe pe cineva.Hai ca am scris un roman si tot as mai intreba cate ceva.

  • Profile photo of admin

   Este mai usor de scos mierea din stupul vertical din urmatoarele considerente. Un stup vertical este alcatuit din doua sau mai multe corpuri. Un corp principal, cel de jos unde se gasesc ramele cu puietul si corpul sau corpurile de sus sau magazia (catul), unde albinele vor pregatii mierea pentru doamna Ana si numai 🙂 Intre cele doua corpuri se poate pune o gratie speciala care nu va permite matcii sa mearga in magazie si se depuna oua si acolo, insa vor permite lucratoarelor sa treaca in magazie sa faca treaba. Spun ca se poate pune o gratie pentru ca de multe ori nu e nevoie sa fie depusa, depinde mult cat de bun este culesul, cat de prolifica este matca, cat spatiu (cate rame), sunt jos in cuib. Prin urmare este mai usor de scos mierea dintr-un stup vertical pentru ca toata mierea este sus in magazie, apicultorul nu mai trebuie sa ia la mana toate ramele sa vada ce stoarce de miere si ce nu. Un alt avantaj ar fi ca stupii verticali intr-o masina intra mai multi atunci cand apicultirul face pastoral. Dezavantajul acestui stup este ca pentru dumneavoastra ca femeie o sa fie destul de greu sa manevrati magazia cu rame, atunci cand doriti sa verificati stupul. Apoi un alt dezavantaj ar fi ca atunci cand culesul nu este foarte bun; daca familia nu este asa puternica iar albinele nu pot fie in stare sa urce in magazie sa depuna mierea si de asemenea sa tina si stupul cald pentru puiet, in aceasta situatie respectiva familie de albine va ramane doar pe ramele de jos, magazia de sus fiind ca si inexistenta pentru ele. In schimb in stupul orizontal este usor de umblat, nu e nevoie de multa ridicatura. Apoi apicultorul vizual poate faca o observatie asupra situatiei din respectivul stup mult mai usor. De asemenea, daca stupul nu este din cei mai buni, apicultorul poate intervenii cu un numar de rame in el, astfel incat sa pastreze un echilibru eficient intre spatiul din stup si puterea familiei. La un stup vertical dupa ce spatiul de jos este plin urmatoarea miscare ar fi musai sa pui magazia, chiar daca respectivei familii de albine i-ar fi mult mai bine cu doua trei rame in plus. Dezavantajul stupului orizontal ar fi ca matca poate depune oua usor si pe ramele pe care este multa miere iar atunci apicultorul trebuie sa ia o decizie, fie sa lase respectiva rama in stup, pana ce ouale devin albine, fie sa scoata mierea cu puiet cu tot, sa stoarca mierea din ea sacrificand puietul, ceea ce eu nu prea pot face pentru ca imi este mila. Stupul orizontal, daca doresti sa cumperi trebuie sa contina podisoare, rame, diafragma si ori cumperi stupi orizontali ori verticali sa cumperi si cate o hranitoare din lemn. Referitor la plasa, 4-5 m ar fi suficient intre dumnevoastra si vecin, depinde mult de cat de agresive sunt albinele si depinde gradina vecinului daca este pentru zarzavat si prin urmare vecinul se va perinda mult prin fata albinelor, sau este livada si prin urmare va umbla rar pe acolo. Depinde mult si de vecin. Intre mine si vecin sunt aproximativ 2 m si nu am avut probleme pana acum, depinde de la om la om, daca e mai acru poate il indulcesti cu un borcan cu miere. Daca totusi e nevoie poti pune plasa. Referitor la spatiul dintre stupina si padure, 3 km este cam mult, sper sa ai palcuri de salcam, tei, etc prin localitate, prin garduri, liziere. Vita de vie poate ajuta daca prin ea cresc plante cu flori, gen papadie acum in primavara, urzica moarta, trifoi salbatic, etc. In cazul fanetelor tot cam asa. Un spatiu bun ar fi maxim 1,5 km, cu toate ca albinele pot zbura si mai mult, eficienta zborurilor lungi este mult scazuta.

 36. Nu am cuvinte sa va multumesc pt toate explicatiile pe care mi le-ati dat.Chiar am reusit sa asez fiecare notiune foarte clar in minte,dar stiti cum se spune-PRACTICA NE OMOARA-.

 37. Imi permit din nou sa va mai stresez un pic cu intrebarile mele.Am comandat lazile,orizontale pana la urma dar tamplarul a zis ca este pt 18 rame,insa eu am citit pe net ca cei orizontali sunt cu 20 de rame,daca nu chiar 23.Este bine asa sau poate a vazut ca nu ma pricep si profita cumva?In plus zice ca el nu face rame,dar ramele nu sunt tot din lemn facute?
  El imi pune tabla pe capac ,vroiam sa va mai intreb eu tb sa il mai vopsesc,daca da este important tipulde vopsea?
  Imi cer scuze daca sunt prea insistenta dar aici in zona toti nu stiu cum sa profite daca vad ca nu stii ceva si mai ales ca sunt femeie.Mie imi place cand fac ceva sa fac cat mai bine si mai in cunostinta de cauza.

  • Profile photo of admin

   Cu 18 rame este suficient. Ramele sunt din lemn facute insa trebuie un pic mai multa munca si atentie la fabricarea lor si probabil tamplarul nu doreste sa se incurce la o munca ce necesita si ceva minutiozitate. Nu e problema asta pentru ca ramele se pot cumpara din multe locatii (tamplarii sau magazine apicole),dimensiunea ramelor e aceasi, pretul difera. Stupii trebuie vopsiti cu vopsea pentru lemn, de preferabil in verde, albastru, galben. Pana la urma nu poate nimeni sa va citeasca gandurile sa vada ce stiti si ce nu, intrebati in mai multe locuri si va formati un punct de vedere apoi actionati. Cred ca asa e mai bine si asa invatati cel mai usor ce e de facut.

 38. Am vorbit cu persoana care o sa ma ajute(nu pot cumpara de la el ca este la 500metri) acum la inceput,a zis ca imi aseaza el fagurii pe rame si imi imprumuta centrifuga lui pentru inceput.Zice ca o sa am nevoie de centrifuga cam de 2-3 ori,maxim,asa este?
  Mi-a zis ca in aprilie este foarte greu sa gasesc 6-7 rame cu puiet(din 10 rame),dvs ce credeti?Daca o sa fie asa va intreb cate rame cu puiet tb sa cumpar(un nr minim).
  Va multumesc

  • Profile photo of admin

   Foarte bine ca ai gasit pe cineva sa te ajute, sa iti imprumute si centrifuga. Asta te scuteste de ceva bani pe care ar fi trebuit sa-i cheltui. Da poti avea nevoie de centrifuga de 2-3 ori pe an, insa poti avea si doar odata, depinde cum este anul si cat cules au albinele. Deci este k. Este cu adevarat greu sa gasesti in aprilie stupi pe 10 rame, mai ales la cei care nu fac pastoral la rapita. Depinde de asemenea cand in aprilie, la inceput sau la sfarsitul lunii. Probabil va avea stupi pe 8-9 rame din care 5-6 cu puiet, vorbesc de sfarsitul lui aprilie. La inceputul lunii aprilie avand in vedere ca inca e frig, albinele nu au avut cules incat sa inceapa matca sa depuna oua masiv, prin urmare peste 2 saptamani probabil va avea stupi pe 6-7, poate maxim 8 rame, din care 2-3 poate maxim 4 puiet. Depinde mult de cum decurge vremea si de cat de mult apicultorul a stimulat respectiva familie de albine. Mai ales ca nu cumperi de la acea persoana si totusi doreste sa ajute, bazeaza-te pe experienta si flerul lui, pentru ca pana la urma omul doreste sa te ajute, astfel nu spunea nimic de centrifuga. De asemenea el cunoaste cel mai bine cum a fost vremea la voi, particularitatile zonei si prin urmare cum ar trebuii sa arate o familie de albine intr-o anumita perioada de timp. Succes si relaxeaza-te pentru ca albinele asa te doresc, daca esti stresata ele imediat simt asta si nu va fi de bine pentru tine!

 39. Buna ziua,as dori sa va intreb si eu daca iau stupi de la o persoana care locuieste cam la 1 km de mine,sunt sanse ca din albine sa se mai intoarca la stupina acestuia?este posibil?pot pierde albine in felul acesta?

  • Profile photo of admin

   Albinele pot zbura si mai mult de 2 km daca nu au cules mai aproape. Totusi 1 km este o distanta relativ mare si chiar daca cateva culegatoare poate se vor intoarce in vechiul loc, acest lucru nu iti va aduce nici un prejudiciu, asa ca poti cumpara si muta stupii linistit. Succes!

 40. Va multumesc pt tot,acum chiar sunt mai relaxata dupa ce am vorbit cu el,mi-a explicat un pic cum stau lucrurile aici in zona cu albinele.In plus a gasit el o persoana serioasa de unde sa cumpar albinele si mult mai ieftin fata de cea cu care vorbisem eu.
  Abia astept sa ascult minunatul zumzait al albinutelor mele.
  VA MULTUMESC!
  VA MULTUMESC!
  VA MULTUMESC!

 41. Popescu george on

  Buna seara,ma numesc George, sunt si eu interesat de apicultura, acum sunt la stadiu de a studia. Am si eu o antrebare. Am un tei in curte si vreau sa stiu cum pot feri albinele de tei an acel an in care este toxic.
  Va mulțumesc anticipat.

  • Profile photo of admin

   Fenomenul este rar, de asemenea avand in vedere ca vorbim doar de un tei problema sau potentiala problema are sanse infime sa provoace neplaceri.

 42. Azi a fost ziua cea mare,am luat albinutele!Vroiam sa va mai intreb ce este furtisagul,cand apare si in ce conditii?Deja imi pregatesc lazi noi pt eventualul roit.Sunt asa de fericita dupa ce am vazut albinutele cu piciorusele pline de polen.Credeti ca la timpul asta 4 rame cu puiet sunt suficiente,nu-i asa?

  • Profile photo of admin

   Furtisagul este una din caracteristicile albinelor asemanatoare cu a omului. Asadar o familie de albina poate sa intre peste o alta familie de albina cu intentia de a fura tot ce e mai bun din stup (miere, polen, etc). Fenomenul se poate produce, la fel ca in societatea noastra a oamenilor, atunci cand resursele sunt putine (seceta, lipsa de cules, etc). Cand se produce furtul, albinele hoate vor intra in stupul din care au informatii ca se gaseste miere si alte produse apicole. Stupul furat va incerca sa se apere si inevitabil se va produce o lupta apriga. Vor murii albine din ambele tabere, iar cel slab va pierde. Daca apicultotul nu este atent familia furata poate sa piara cu totul. Se poate trezi cu toata familia de albine moarta in fata urdinisului. O familie este atacata fie atunci cand este slaba si nu se poate apara asa cum ar trebui, sau atunci cand apicultorul face anumite greseli cum ar fi deschiderea prea larga a urdinisului, peste capacitate de aparare a stupului, corelata cu stimularea familiilor de albine cu sirop sau alte produse ce atrag albinele. Despre fenomen cu siguranta veti gasi mult mai multe in manualul apicultorului. Succes!

 43. salu. foarte interesante sugestii. Am si eu o intrebare…daca anul trecut in vara am prins un roi,le-am pus infuzie pe iarna totul a mers super pana in primavara asta cand le-am gasit pe toate moarte,tot asa mi-a spus cineva ca trebuia sa le fi facut tratament ca din cauza asta au murit. acum de vreo 3 zile am mers la stup,in care am patru rame pline cu miere capacita…si ce sa vezi stupul plin cu albina…daca de exemplu prin albina aia toata…mut stupul in alta zona…undeva la bunici…si cumpar o matca sunt sanse ca albina sa ramana in stup? adica se merita sa cumpar matca sau nu?multumesc frumos!

  • Profile photo of admin

   Stupul era plin cu albina din alti stupi din vecinatate care au gasit lada goala, insa plina cu miere, asa ca au intrat sa iti fure miere din faguri. Chiar daca faci asa cum ai spus si duci albinele departe, sa nu se mai poata intoarce la vechii stupi, totusi vor fi prea putine ca sa formeze o familie pentru care sa merite sa cumperi o matca imperecheata. Muta stupul din respectivul loc si astupa intrarea, iar mierea din faguri o poti folosi pentru tine, iar la vara poate prinzi un alt roi, poate cumperi o familie de albine, o sa te documentezi si mai bine, iar cu experienta pe care o ai pana acum la anu vei iesi cu o familie buna in primavara. Sa ai curaj, sa lasi descurajarea deoparte si sa inveti din greseli. Succes!

  • Profile photo of admin

   In primul rand sa nu va panicati, daca nu ati gasit matca acest lucru nu inseamna ca respectiva familie nu are matca. Poate reginele din stupii cumparati sunt mai pudice si nu se afiseaza publicului 🙂 Lasand gluma mai departe ai in fata doua solutii, in opinia mea. Una din ele sa gasesti semne ca familia are regina, dar nu o poti gasii din lipsa experientei, iar a doua solutie sa gasesti semne ca familia nu are matca, iar acestea la ora actuala sunt usor de identificat. Unul din cele mai bune semne ca stupul are matca este prezenta puietului ”de o zi” pe rame. Practic inspecteaza ramele cu puiet si daca gasesti oua, insamna ca matca e pe acolo, dar nu ai gasit-o. Semnele ce iti arata ca stupul nu are matca ar fi in primul rand lipsa oualor de o zi, iar pe rame gasesti doar puiet capacit sau larve matura sau cine stie daca matca lipseste de mult timp sa nu ai puiet deloc. Al doilea semnal care ti-ar semnala lipsa matcii ar fi faptul ca albinele au inceput sa construiasca botci, adica acele celule speciale, lunguiete din care in 16 zile or sa iasa regine tinerele. Succes in munca cu albinele!

 44. Buna ziua, am 2 doi stupi cumparati in aprilie, familii puternice cu multa albina acum pe 10 rame matca din 2014 dar nu stiu dece a blocat cuibul ca miere, nu mai are decat pe 2 rame un pic de puiet asa cat o palma,acum 3 saptamani pana sa infloreasca salcamul am pus magazii dar fiind incepatori nu am avut rame cu faguri construiti si nu au vrut sa ia in lucru foitele, unul are botci si l-am impartit pt ca nu am vrut sa pierd albina lucratoare fiind in numar mare, imi puteti spune in cat timp pot duce inapoi in stupina stupul cu botci si in cat timp albinele uita mirosul vechiului stup. multumesc frumos

  • Profile photo of admin

   Buna Nicoleta,
   Albinele au blocat cuibul cu miere pentru ca au avut mult cules si de asemenea pentru ca toata albina din stup s-a concentrat exclusiv pe cules, avand in vedere ca puiet nu a mai avut. Trebuie verificat motivul pentru care matca nu a mai depus oua. Chiar daca stupul are multa miere este anormal sa ai in tot stupul doar doua palme de puiet. Vezi daca mai ai matca in stup in primul rand. Apoi extrage toata mierea din stup, lasa doar fagurii cu miere si puiet. Apoi adauga o rama cu puiet de o zi in stup, langa celalalt puiet, iar daca matca nu mai este buna sau nu o mai ai in respectivul stup, atunci albinele isi vor face din o parte din puietul adaugat de tine mai multe botci din care va iesii o matca noua. Foitele probabil nu le-au luat in calcul pentru ca au avut jos in cuib suficient spatiu pentru miere. Daca un stup are botci inseamna ca respectivul a fost cat se poate de sigur, avand in vedere ce ai explicat, de asemenea blocat cu miere si puiet. Nu stiu unde anume ai dus ramele cu botci si ce ai vrut sa faci prin miscarea asta asa ca nu pot sa iti raspund. Ofera niste detalii si vedem…

   • Multumesc pentru raspuns, am divizat un stup, cel cu botci l-am dus cam la 10 km, a iesit matca si acum astept sa vad ce activitate are sapt asta ca au inceput sa lucreze foitele si aduc mult polen ,multumesc inca o data

 45. Am revenit si vroiam sa va intreb ce ati face dvs in situatia mea;ca sa evit roirea,deja avea botci de roire,am impartit un stup in 2(matca pe o rama cu puiet necapacitin stupul mama,si ramele cu botci plus cele ramase in alt stup).Acum in stupul mama unde este si matca am o botca de schimbare linistita(doar o botca pe mijlocul unei rame).
  Intrebare-este posibil ca matca batrana sa o intepe pe cea tanara inainte sa iasa din botca?Eu as vrea sa scimb matca( albinele ramase cu ea sunt foarte lenese,abia cladesc o rama,poate nu o plac pe ea)
  Dvs ce ati face daca ati fi in locul meu ati lasa botca acolo sau ati lua botca sa faceti alta familie?
  Va multumesc

  • Profile photo of admin

   S-ar putea ca respectivul stup sa isi doreasca sa isi schimbe matca. Indiciile ca isi doreste doar sa isi schimbe matca nu sa roiasca sunt faptul ca atunci cand doresc sa roiasca stupul este supra plin de puiet si albina. In cazul in care doreste sa isi schimbe matca atunci regina este fie prea micuta, poate are o culoare negricioasa, albinele poate nu acopera foarte bine ramele din stup, puietul este putin pentru aceasta perioada si de asemenea este repartizat neuniform pe rama. Este greu sa oferi un sfat bun avand putine informatii despre respectivul stup si de asemenea despre ceea ce iti doresti tu ca apicultor. Iti doresti doar sa eviti roirea, sau iti doresti sa schimbi si matca? sau iti doresti si sa imparti respectivul stup in doua familii, pentru ca acum dupa ceea ce ai explicat ai doua familii, una fara matca dar cu mult puiet insa si cu botci din care respectivul stup poate sa isi croiasca o matca noua si de asemenea un mic nucleu cu toata albina lucratoare, matca si o botca, asta in conditiile in care vechiul stup cu regina au ramas in acelasi loc.
   Albinele nu sunt lenese Ana draga, ci din alt motiv, care te vizeaza direct pe tine nu construiesc. Din ce am inteles ai lasat in stup doar o rama cu albina + o botca, pe langa care ai adaugat rame goale pe care s-a asezat albina batrana, lucratoare, care s-a intors. Vreau sa iti explic ca daca ai lasat stupul cel vechi cu matca in vechiul loc, atunci toata albina lucratoare s-a intors in respectivul stup, iar in lada in care ai lasat botcile si puietul a ramas doar albina cea tanara. Prin urmare nu se construieste pentru ca de construit se ocupa albina tanara, nu cea batrana. Apoi nu se construieste pentru ca avand in vedere ca ai bagat rame goale, matca cea batrana a avut spatiu in care sa isi depuna oua, iar albina lucratoare spatiu in care sa depuna miere, prin urmare nu este motiv sa se construiasca in vechiul stup. Imi pare rau ca nu am putut sa iti raspund de abia acum.

 46. Foarte important este ca eu sunt un incepator care in aprilie a cumparat 3 stupi,(cu 4 rame de puiet capacit pe 17 aprilie.In prima saptamana din mai aveam botci de roire(la unul dintre ei),asa ca m-a ajutat cineva sa-i impart./Al 2-lea si al 3-lea i-am impartit eu cum scrie in manual(adica o rama cu pastura,urmatoarea cu puiet necapacit pe care am pus matca si una cu ceva miere) si de fiecare data am schimbat locul stupului unde a ramas matca.
  Stupul cu pricina unde este botca si matca are in total 6 rame,din care 3 cu puiet de toate varstele,una este baza(stalpul) cu pastura si alte 2(una cu miere si una care au cladit-o ele.Aveti dreptate ca nu toate ramele sunt acoperite cu albina.
  Eu as vrea pt moment sa mai las matca si sa iau acea botca sa o dau unui alt stup pe care sa il orfanizez.
  Chiar daca am pe cineva care ma mai sfatuieste uneori este un pic cam mult pt mine din primul an ca incepator(deja am 8 stupi,si sunt obligata de albine sa mai fac 1,deci 9 pt iarna ce o sa vina si nu 3 asa cum intentionam sa invat apicultura).Azi am pus chiar eu o botca unui stup orfanizat de mine(la indrumarile persoanei care ma mai ajuta).
  AZI AM VAZUT CEVA CE NU INTELEG SI NICI NU AM GASIT PE UNDEVA;2 DIN MATCILE IMPERECHIATE CARE SE COMPORTA BINE(AU DEJA PUIET DE TOATE VARSTELE,INCLUSIV CAPACIT) IN STUP AU FIECARE CATE O BOTCA APROAPE CAPACITA.ATI PUTEA SA-MI EXPLICATI CARE AR PUTEA SA FIE CAUZA?
  PS;AMANDOUA PROVIN DIN ACEEASI MATCA BATRANA
  Multumesc pt explicatiile de mai sus am mai invatat ceva

  • Profile photo of admin

   Sa inteleg ca unul din stupii ramasi pe 6 rame a facut botca, asta in conditiile in care a ramas cu matca batrana. Atunci e clar ca stupul doreste sa isi schimbe matca, nu sa roiasca. Trebuie sa inlesnesti acest lucru pentru ca respectivul stup sa sufere cat mai putin in urma acestei schimbari. Lasa-i botcile pe care le construieste, mai ales pe cele mari pentru a face rost de o matca mare, viguroasa. Nu inteleg de unde ai acum 8 stupi, daca din trei stupi cati ai cumparat ai mai facut inca trei ar trebuii sa ai 6 stupi acum. Nu inteleg ce anume ai facut in stupina, din ce motiv vrei sa orfenizezi o alta familie, etc. Referitor la nedumerirea ta, sa ti minte ca intotdeauna matcile provenite din botci de roire or sa aiba instinctul de roire mult mai pronuntat comparativ cu matcile schimbate linistit. Apoi ca o familie de albine pana sa roiasca trebuie sa parcurga mai multi pasi. Deci, ai facut doi stupi noi, cu matci noi, iar acestia deja au botci din nou. Te intreb, acum pe cate rame sunt respectivii stupi?. Pentru ca daca i-ai lasat foarte restransi, acestia pot fi blocati cu multa miere si mult puiet, prin urmare s-ar putea sa fie nevoiti sa roiasca din nou, insa acum probabil din cauza ta. Daca au puiet si au matca, atunci rupe respectivele botci jos si bagale cate o foita sa constuiasca, iar la margine inca o rama goala. Sunt curios sa imi spui de la inceput cati stupi ai avut initial si cum ai acum 8 familii de albine, cata miere ai scos acest an, fiecare stup pe cate rame se gaseste. Fara detaliile acestea nu pot fi sigur de sfaturile pe care ti le dau, pentru ca nu prea stiu ce ai in stupina acum.

 47. Din 3 stupi cumparati am facut asa;din nr 1 am facut(cel care mi i-a vandut a venit si a facut )3 roiuri toate cu botci(matca batrana a eliminat-o(era batrana,el zicea ca asa ma ajuta sa invat apicultura,sa vad cum se dezvolta o fam).Din acest stup toate sunt imperechiate si depun oua(la 2 dintre aceste matci am gasit cate o botca acum).La acesti stupi am 6-7 rame la fiecare
  nr 2 l-am impartit eu in 2,o parte a ramas cu matca,cealalta parte cu botcile.Deci 2+3¸=5 stupi(cu tot cu roiuri vorbesc).Jumatatea fara matca de aici era foarte plin stupul si am orfanizat o parte din el la care am pus una din acele botci de salvare de la matca batrana(a acceptat-o fara probleme).Deci 5¸+1=6
  nr 3 l-am impartit in 2 ca si pe cel dinainte,deci 6+2=8.Azi partea care ramasese fara matca am mai facut unul prin orfanizare,adica 9.Din cei 9 am 2 matci batrane (cele cumparate,ca a 3-a a eliminat-o),am 3 matci tinere impereciate care depun deja uo,una tb sa se imperecheze(deja este iesita) si 3 botci gata ecluzioneze

 48. Continuare;rame am 5 in cei care au fost orfanizati(2 stupi),6-7 in cei cu matcile abia imperechiate(3 stupi),6 rame in cel cu matca batrana,8 in cel cu cealalta matca batrana si ceilalti 2 stupi au cate 8-9 rame.Miere am scos inainte de salcam 8kg( parte din ei erau abia impartiti sau erau intrati in friguri) si la salcam am scos 37kg(doar rame cu miere fara nici un pic de puiet am scos-am stupi orizontali).
  Deci eu din fiecare stup am facut 3.Dupa toate aceste detalii credeti ca sunt pe drumul cel bun sau daca nu unde am gresit.Am orfanizat pt ca aveam 2 stupi(cei ramasi fara matca la prima imparteala) cu 13-14 rame de albina fiecare.

  • Profile photo of admin

   Ai facut niste roiuri foarte bune atunci, sa fi atenta doar ca fiecare din roiuri sa isi faca matca, iar dupa ce apare matca dupa vreo 7 zile sa urmaresti sa vezi daca a inceput sa depuna oua. Iti spun sa fi atenta pentru ca regina va iesii la imperecheat cu petitorii (trantorii) si se mai intampla la intoarcere sa prinda vreme urata, sa rataceasca drumul, sau sa fie ucisa de vreun pradator, etc. Cert e ca se mai intampla sa apara matca, iar dupa cateva zile sa vezi ca stupul din nou a ramas fara regina. deci atentie ! Ceea ce ai facut se numeste roi artificiali. Cand spui ca orfelinezi o familie inseamna ca lasi respectiva familie fara regina, nu neaparat ca divizezi respectiva familie in mai multi roi artificiali. Sa fi atenta cu foitele, sa le bagi foite mereu, sa aiba albinele ce construii, astfel incat in taomna sa intrii cu niste familii puternice, pe cat mai multe rame cu albina. Daca un stup in aceasta luna devine prea puternic cu pericol de roire, atunci mai puteti sa-i luati cate o rama cu puiet si sa ajutati roii mai slabuti, iar in loc adaugati foita sai rama goala. Sunteti pe drumul cel bun, felicitari stimata doamna!

 49. 1-Ce ar trebui sa fac cu stupii in care am inca multa albina(3 stupi)Azi am bagat sa cladeasca si deja am 10 rame in stupi din 18 cat are tot stupul.Unul este cel cu matca batrana si mult puiet(de aici pot sa mai ajut roiuriele ati zis),altul este cu o botca gata sa ecluzioneze si altul cu o matca abia imperechiata,deci ultimii 2 nu a inceput matca sa oua,dar deja au multa albina.
  2-Botcile de schimb linistit de la cealalta matca batrana le-am pus la ultimele roiuri,insa azi am vazut ca deja au tras alta botca(matca are aripa taiata de cand am cumparat-o).Cum tb sa fac ca sa schimb matca,pana cand pot sa mai las matca batrana in acel stup?
  3-Am cativa stupi unde am rame aproape pline de miere,pot sa le mai las acolo sau le iau si pun alte rame goale(la stupii cu multa albina am si 2 rame cu miere-este vita de vie inflorita)
  4-Curiozitate-din experienta dvs,mierea ce am scos-o este putina,acceptabila sau multa pentru stupii care ii am?
  Multumesc din suflet pt toate sfaturile dvs,chiar imi sunt de mare ajutor

  • Profile photo of admin

   1. Punele mereu foite sa construiasca, de asemenea mai poti lua cate o rama cu puiet sa ajuti roii mai slabuti. Pana umplii stupul cu 18 rame mai au de lucru. Daca le dai de lucru nu or sa aiba motiv sa roiasca. La roi chiar daca acum are multa albina este normal pentru ca pana incepe matca sa depuna oua si apoi sa ai primele albine eclozoinate va trece aproximativ 21-27 zile, iar pana atunci o parte din albina batrana va murii din cauze naturale.
   2. Nu mai tot muta botcile dintr-un stup in altul. Ai facut odata aceasta miscare acum lasa albinele sa se linisteasca, nu sa isi faca matca, apoi sa se trezeasca cu botci in stup. Daca stupul care tot face botci este plin de albina si foarte dezvoltat atunci poate doreste sa roiasca, prin urmare rupe botcile jos mereu si atat.
   3.Ramele cu miere e bine sa le iei din stup si sa pui rame goale, trebuia de la inceput sa faci treaba asta, fortai albina sa iasa apoi la cules nu sa stea in stup sa se gandeasca la roit.
   4. 37 kg miere din 3 stupi plus inca 6 roi nu e putin lucru chiar deloc. Este foarte bine, ai grija doar ca roii sa isi faca toti matci, iar apoi sa-i cresti cat mai mari pentru a-i baga in iarna cat mai puternici

 50. Buna ziua,

  Avem nevoie de un sfat. Suntem incepatori si devenim din ce in ce mai incepatori! La stup venim in general o data pe saptamana.
  Incep povestea: anul trecut pe la sfarsitul lui iunie am format un stup dintr-un roi. Familia a iesit bine din iarna, am urmat indicatiile pentru fiecare luna. A inceput culesul de salcam. Un coleg, apicultor cu vechime, s-a oferit sa arunce o privire in stup. La ultimul sfarsit de saptamana nu mai verificasem stupul (vreme urata sau plecati din zona). A gasit jelanie: trantori multi si botci multe cu matci. A spus ca la stup trebuia sa punem cat ca s-a blocat stupul, matca batrana a roit. A pus o parte din rame cu puiet si botci in alt stup.
  Acum avem 2 stupi. La cel mic la un moment dat cred ca am vazut o matcuta, la cel mare nu . Am mai omorat din trantori si am asteptat sa vedem noile matci la treaba.
  Sambata am vizualizat iar stupii: au iesit si ultimii pui si atat. Albinele au construit botci. Trantori nu mai sunt asa multi.
  Aceasta de 3 saptamani. Am presupus ca nu mai avem matci (am vorbit si cu colegul) si am sunat sa comandam niste matci de la Institutul apicol Tulcea. Domnul de acolo a spus ca daca albinele nu “plang” inseamna ca au matca. Albinele sunt linistite.

  Mare dilema! Incotro sa o apucam?

  • Profile photo of admin

   Buna Iulia
   Avand in vedere ca anul acesta a fost unul bun in ceea ce priveste culesul la salcam si nu numai e de inteles ca daca stupul nu a mai avut unde sa depuna mierea, iar matca sa depuna oua, sa se gandeasca sa roiasca. Este natural asta. Trebuia din timp sa preintampini aceasta problema, sa le fi pus magazie deasupra daca stupul era vertical, sau sa pui foite de construit si rame in stupul orizontal. Odata ce stupul a intrat in frigul roitului, chiar daca ai pus catul, albinele o buna parte din timp tot la roit le sta capul. Stupul cel mic probabil daca l-ai despartit de stupul mama a ramas doar cu albina tanara, botcile au eclozat si acum are matca. Sa ai grija acum doar sa-i pui mereu foite sa construiasca pentru ca albinele intrate in frigul roitului au glandele ce produc ceara puternic dezvoltate, prin urmare albinele acum au nevoia de a construii, sunt foarte harnice. In vechiul stup daca matca a roit e normal ca stupul sa isi faca botci mereu, pentru ca isi doresc sa isi faca o noua regina. Nu mai omora trantorii pentru ca nu rezolvi absolut nimic. Ei stiu ca in curand vor avea parte de o femela care va dorii sa se imperecheze, asa ca stau si asteapta (ce mascul nu ar face asta?). Daca stupul are botci, iar matca nu, atunci inseamna ca albinele doresc sa isi faca regina. Lasa-l sa iasa regina dar intre timp punele rame ca sa aiba de lucru. Avand in vedere ca odata a roit, apoi ai mai luat o parte din albina cu puiet de ai facut un alt stup si au trecut 3 saptamani sansele sa doreasca sa mai roiasca sunt foarte mici. Acum sunt linistite pentru ca au botci si siguranta ca vor avea o regina. In cateva zile ar trebuii sa iasa regina din botca, iar dupa inca aproximativ o saptamana sa inceapa sa depuna primele oua.

   • Buna ziua,

    Multumim pentru promptitudine.
    Problema e ca atunci cand a umblat colegul a crezut ca albinele erau cu “valiza la usa” si a rupt botcile. Dupa despartirea coloniei nu mai exista nicio botca, ci doar matci prin stup(care au scapat…)(asta acum 3 saptamani).
    Botcile existente le-au construit de vreo saptamana si nu sunt capacite.
    Deci povestea continua…

    P.S. Aproape sunt invidioasa pe Ana…

    • Profile photo of admin

     Chiar daca ati rupt botcile albinele isi vor continua procesul de roire, prin urmare isi vor construii alte botci. Important e ca pe langa ruperea botcilor sa se inlature cauzele care au dus albinele in frigurile roitului, astfel incat sa intrerupi procesul. Prin urmare pe langa ruperea botcilor trebuie stoarsa mierea existenta in stup, adaugarea de foite sau faguri daca mai este loc in respectivul stup, deschiderea la maxim a urdinisului pentru o mai buna aerisire, etc. Matcile ies in 16 zile, insa pentru ca roiul sa plece nu este neaparat nevoie ca matcile sa iasa din botca. Este de ajuns ca matca sa fie complet dezvoltata, sa se miste in botci, sa inceapa sa roada capacelul de ceara ce le tine captive, pentru ca albinele sa simta asta si sa plece, asta mai ales daca stupul este foarte puternic. Prin urmare cam la 3-4 zile odata deschide stupul si rupe toate botcile. Nu stiu pentru ce esti invidioasa insa chiar nu ar trebuii sa fii. Chiar din contra uite acum ti se intampla un fenomen in stupina din care vei invata foarte multe. Fi doar atenta la ce se intampla, citeste, intreaba daca crezi ca ai nevoie de ajutor si va fi bine. Succes!

 51. Pentru doamna IULIA
  Ca sa nu mai aveti nici urma de ”invidie” as dori sa va spun ca eu am stat 2 luni(in iarna) pe net inainte de a lua in serios hotararea sa imi iau albine.Dupa care am dat peste d-l Nicu pe care l-am stresat cu zeci de intrebari,despre stupi,matci si tot asa,ceea ce m-a ajutat sa-mi fixez foarte clar ceea ce citisem deja pe net.
  Dupa toate astea am luat manualul apicultorului si am impartit stupii asa cum zice la carte.
  PS-EU AM STUPII IN GRADINA SI LE URMARESC DE APROAPE COMPORTAMENTUL.

  • Profile photo of admin

   Nimic nu este nou, chiar si in ceea ce ti-am spus sau scris pe blog. Nou poate fi doar modul de expunere a informatie care se poate sau nu se poate plia pe modul de intelegere a persoanei care citeste. Mersi pentru apreciere!

 52. Am tot citit peste tot si nu am gasit ceva foarte clar,asa ca apelez iar la experienta dvs;am stupul cu matca batrana si o botca de schimb linistit,daca albinele vor sa o schimbe(are aripa taiata)si eu vreau,dar nu stiu cum.
  1-matca batrana va intepa botca inainte sa eclozioneze sau nu o vor lasa albinele?
  2-pana cand ar tb sa ramana in stup matca batrana(am citit ca la toamna o vor alunga albinele,altii zic ca e posibil sa stea si pana la primavara-cum adica sa stea 2 matci in acelasi stup?)
  PS-Din 6 roi la 3 deja matca a inceput sa oua,la al 4-lea este deja imperechiata astept sa vad ou de o zi si la ultimii 2am botci care inca nu au ecluzionat.
  Nu poate fi bucurie mai mare!

  • Profile photo of admin

   Practica de multe ori bate teoria. Daca ai botca de schimb deja capacita atunci poti sa scoti matca batrana din stup si sa o ”elimini”. Mie imi pare rau sa omor regina cea batrana si de obicei ori las albinele sa se ocupe de treaba asta murdara, ori chem un prieten sa ajute. 🙂 Daca nu o face apicultorul atunci se va ocupa albinele de ea pentru ca matca cea tanara va supune hormonal toate albinele din stup, iar matca batrana are rezervorul de hormoni pe terminate si nu le mai poate tine in frau pe albinele buclucase. In nici un caz nu vei avea un stup cu doua matci! Daca e asa mare bucurie atunci trebuie sa dai de baut 🙂

 53. Gratia Hanneman are vreun dezavantaj major?Va intreb pt ca am vorbit cu cineva care are stupi de multi ani si a zis ca nu foloseste.Am deja 3 stupi verticali si nu stiu daca sa cumpar gratie sau nu.Daca da care ziceti ca e mai buna cea de plastic sau de metal(am citit ca cea de plastic se poate deforma din cauza caldurii).
  Are vreo importanta daca partea de sus este tot 1/1,ca si partea de jos la stupul vertical?

  • Profile photo of admin

   Dezavantajul ar fi ca albinele trebuie sa patrunda prin orificiile gratiei, iar asta o sa le deranjeze putin, in plus daca gratiile nu sunt de calitate se pot si ranii. Nici eu nu folosesc gratii Hanneman. Se merita sa folosesti daca faci pastoral, in stupi pe 10 rame, iar magazia si cuibul iti este mai tot timpul plin cu puiet respectiv miere. Atunci faci extractii mai multe la numar, iar in cazul in care matca urca in magazia stupului, atunci cand scuturi albinele de pe rame in fata stupului sa scuturi si regina, care poate pierii si sa lasi o familie orfana in mijlocul culesului. In plus un alt avantaj ar fi ca magazia o sa fie 100% pentru miere, matca nu va oua acolo asa ca nimic nu te va stingherii. Cred ca cele mai bune gratii sunt cele cu care poti lucra usor si cu care poti improviza. O gratie de plastic o poti decupa mult mai usor dupa stup, atunci cand ai stupi de diferite dimensiuni si vrei ca gratia sa vina ”manusa” deasupra stupului. Tipul de magazie (1/1, 1/2. 1/3) il alegi in functie de doua criterii, cate rame iti intra in cuib si de asemenea daca faci pastoal si prin urmare ai cules bogat, sau faci stationar. Dezavantajul lui 1/1 ar fi ca daca ai stupi medii sau slabuti cand vine marele cules si asezi magazia sus pe cuib, atunci practic dublezi volumul stupului cu repercursiuni asupra dezvoltarii normale al albinelor. Se poate atunci ca albinele sa refuze sa urce in magazie, sau sa urce dar fara mare succes, pentru ca nu vor fi capabile sa acopere respectivele rame. In acest caz mai bun ar fi o magazie 1/2 sau cel mult 1/3, astfel volumul stupului va fi mai mic, caldura mai multa in stup, dezvoltare mai buna al albinelor, etc. Cred ca ai prins ideea, totul depinde de ce ai in ograda si ce iti doresti sa faci. E bun si 1/1, intrebarea ar fi daca ti se potriveste. Asta trebuie sa te intrebi mereu ce e bun pentru tine, pentru ca totul este bun pentru cineva.

 54. Florin-Augustin on

  Buna ziua! Am citit cu multa atentie cele expuse mai sus si am o intrebare pt dvs…. Cum vedeti dvs viitorul in apicultura? in sensul ca observ o adevarata expansiune in acest domeniu. Credeti ca se va ajunge in scurt timp la suprapopulare? ( ma refer la stuparit in general). Va multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   Nu se va ajunge la o suprapopulare, chiar daca tot mai multe persoane se ocupa cu albine. Numarul stupilor au crescut datorita cresterii numarului de apicultori, nu neaparat datorita cresterii numarului de albine per cap de apicultor. Pratic avem situatia in care cei mai multi apicultori au undeva in jurul a 10 stupi in gradina proprie. Acestia nu fac pastoral, prin urmare nu suprapopuleaza padurile de salcam, tei, etc. Apoi cu un asa numar mic de albine, zona nu va resimtii suprapopularea, chiar daca in respectiva localitate avem 3-4 apicultori (cam pe aici cred ca este media). Tara noastra este un paradox totusi in privinta apiculturii. Daca la nivelul UE numarul familiilor de albine scade ingrijorator de mult, cu toate ca cererea de miere este tot mai ridicata, la noi deocamdata ne mentinem pe o linie ascendenta. Prin urmare loc ar mai fi, cererea de miere va fi tot mai ridicata. Ce ar trebuii sa ne ingrijoreze ar fi lipsa de organizare al apicultorilor. Asociatiile sunt doar cu numele, intreaba apicultorii pe care-i cunoscti daca este cineva care-i reprezinta si ajuta si raspunsul lor ar trebuii sa ingrijoreze. Preturile cu care isi vand apicultorii marfa este mult sub ceea ce ar trebuii sa se obtina. Din pacate se umfla doar buzunarele celor care reusesc sa faca export, sau cei care vin direct cu marfa in fata consumatorului. Inca un indiciu, priveste in supermarket la ceea ce scrie pe multe din borcanele de miere: ”miere de salcam + miere din afara spatiului UE”.

 55. Intentionez sa ajut famiile mai slabe si sa le mai linistesc pe cele mai puternice si vroiam sa va intreb;
  1-Gresesc cu ceva daca pe langa puietul capacit iau si albina care este pe rama respectiva?(in acest caz rama o stropesc cu Protofil sau sirop cu suc de ceapa?)
  2-Am citit in manual ca pot inversa locul fam. cu tendinta de roire cu cel al fam mai slabe.
  CARE VARIANTA AR FI MAI INDICATA SA O APLIC?Eu inclin catre a doua varianta tinand cont de faptul ca am matca la toti(2 nu sunt inca imperechiate,restul toate depun oua).
  Mii de multumiri pt rabdarea pe care o aratati cu un incepator care va streseaza la nesfarsit

  • Profile photo of admin

   In cazul primei varianta, chiar daca vei stropii cu ceapa si protofil respectiva rama exista riscul sa iti dai de lucru singura. Se fac asemenea lucrari insa reusita lor maxima este cand stupii sunt slabututi, nu cand sunt puternici si cu garda mereu sus. Plus ca ceapa si protofilul intr-o prisaca plina cu albina este un stimulent foarte puternic ce poate provoca furtisag. Poti inversa stupii, riscul e sa provoci furtisag sau omor la tine in stupina. Cel mai sigur ar fi sa iei pur si simplu rame cu puiet, fara albina si sa bagi in stupii mai slabi. Ai grija doar sa bagi rame cu puiet capacit, din care este pe cale sa iasa la iveala albine mature, astfel incat stupul cel slab intr-un timp scurt se va umple de albina, iar stupul cel puternic va avea puiet necapacit de care sa aiba grija. Punele la stupii puternici in locul ramelor scoase foite pe care sa le lucreze. Rame oricum cu siguranta nu mai ai.

 56. Hotarata sa marchez matcile,(doar cele care depun oua),m-am inarmat cu un marker albastru(de la apicola),cu un servetel,sa nu inec matca in vopsea,prind matca,dar nu o marchez pt ca era foarte agitata si imi era teama sa o strang mai tare intre degete sa nu o ranesc.Am incercat sa fac asa cum am vazut la Dan Margarit,dar parca la el parea mai usor,la el nu se agita matca asa.
  Este vreo metoda mai simpla sau o alta perioada a anului cand as putea sa fac chiar si eu o astfel de operatiune?
  Am un stup din cei cu multa albina care prefera mai mult peretii stupului decat ramele(au destul loc pe rame),oare sa fie din cauza caldurii,dvs ce parere aveti?

  • Profile photo of admin

   Ai vazut cum isi transporta pisica puii? Cu fermitate, sa nu-i scape din gura, insa in acelasi timp si cu gingasie, ca sa nu-i raneasca. Cam asa trebuie sa tii matca in mana. Cu cat ai mai multa siguranta in miscari cu atat riscul sa ranesti matca este mai mic. Sa o tot prinzi, apoi sa o scapi, sa o asezi si reasezi in mana, intre degete nu este indicat pentru ca atunci se intampla de obicei necazul. Cand albinele stau pe peretii stupului se poate intampla ori ca respectivul stup sa indice ca este prea puternic si doreste sa roiasca, sau asa cum ai spus, s-ar putea ca din cauza caldurii, lipsei de cules, numarului mare de albine doici, albinele sa prefere sa stea pe peretii stupului, deasupra ramelor, sau sa formeze ”barba” la urdinis. Urmatoarea etapa ar fi sa doreasca sa roiasca. Inca 3 saptamani cel putin sa fi foarte vigilenta cu ceea ce se intampla in stupi!

 57. Stupul cu pricina are matca iesita de 4 zile,are cam 8 rame,nu are puiet deloc,la urdinis sunt putine albine(ca si la ceilalti),nu are botci(au fost,nu erau capacite,dar le-am distrus),nu a facut deloc”barba”Poate nu m-am exprimat corect stau dupa diafragma pe peretii stupului.
  In aceasta situatie exista posibilitatea sa roiasca cu o matca neimperechiata si fara sa aiba botci capacite?Este singurul stup unde nu gasesc o explicatie pt comportamentul albinelor.
  Credeti ca trifoiul rosu m-ar ajuta daca as semana in gradina la cativa metri distanta de stupi(am citit ca are de 2-5 ori mai mult nectar).

 58. Buna ziua! Doresc sa cumpar si eu 2 stupi pt a ma familiariza cu albinele si sunt nedumerita unde sa-i amplasez deoarece dispun de doua locatii.Mentionez ca la distanta de aproximativ 700 m exista o stupina cu 20-30 de familii albine. Deschidere catre pasunea satului si camp cu cereale si legume este f mare.Credeti ca e o problema cu distanta intre stupii mei si cei ai consateanului? Va multumesc anticipat!

 59. Revin cu noi dileme1-la tei din cauza vremii nu au putut face mai nimic,doar coronite foarte frumoase,de aceea va intreb,credeti ca ar fi bine sa incep sa le stimulez cu sirop(la cei mai slabi am 6 si 7 rame ouate,iar la cei mai puternici am 8 si 9-din cei puternici am mai luat rame cu puiet capacit si am pus la ceilalti))?Sa pun si protofil in sirop?La cate zile ar tb sa le dau sirop?
  2-Cand ar tb sa fac primul tratament si cu ce anume(eu am deja cumparat varachet si mavrirol),ce parere aveti?
  3-Pers de la care i-am cumparat zice ca el si acum are folie pusa peste rame(daca e vremea rea sa nu iasa sa aduca apa),credeti ca m-ar ajuta sau nu?
  4-”Cuib blocat”=matca nu are unde sa mai oua,corect?Cum sa fac sa nu il mai ”blochez”eu(de 2 ori am gresit),si am bagat o rama in mijlocul cuibului,insa cum pot preveni,nu inteleg exact unde gresesc.

  • Profile photo of admin

   Intotdeauna cand doresti sa faci ceva in primul rand trebuie sa iti pui intrebarea:”Care este motivul pentru care trebuie sa fac asta?” Ai spus ca doresti sa faci stimulare, intreb acum: ”Din ce motiv?” Un stup trebuie stimulat atunci cand singur nu se poate dezvolta intr-un mod vital pentru respectiva familie de albine sau vital pentru apicultor. Ca exemplu, vital pentru albine ar fi ca o anumita familie de albine sa nu reuseasca sa se dezvolte suficient pentru a trece cu bine peste iarna, iar atunci apicultorul intervine cu stimularea pentru a ajuta. Apoi, vital pentru apicultor ar fi spre exemplu ca o familie de albine sa iasa slab din iarna, fara perspective economice pentru apicultor, iar atunci apicultorul stimuleaza respectiva familia de albine pentru a o ajuta sa revina pe linia de plutire. Sunt doar doua exemple clasice. Familiile tale dupa descrierea facuta sunt foarte puternice cu perspective bune, din ce motiv doresti sa intervii? Daca intervii acum cu stimulare si Protofil s-ar putea sa faci mai mult rau declansand spre exemplu furtisagul, mai ales ca in acest moment din cauza secetei cules este putin, iar albina este foarte multa. Acum trecand la a doua intrebare, daca nu ai facut tratament cu Varachet atunci de urgenta in stupina si ajuta albinele sa scape de paraziti. Mavrirolul daca l-ai cumparat sa-l ti pentru la toamna si il administrezi albinelor cand impachetezi stupii pentru iarna.
   Poate nu am inteles ce anume ai vrut sa spui despre folia de plastic. Deci respectivul apicultor foloseste folia de plastic pentru ca atunci cand e vreme rea se produce condens, prin urmare apa, iar albinele au apa atunci cand afara este vreme urata. Nu am mai auzit de acest lucru, in schimb am auzit de situatii in care din cauza umiditatii crescute din stup, sa se produca mucegairi pe peretii stupului, sau ca albinele sa dezvolte micoze, cum ar fi puietul varos care se dezvolta foarte bine atunci cand in stup este umiditate crescuta. Multi apicultori pun folie de plastic deasupra stupului primavara pentru ca stupul sa retina mai bine caldura si sa fie stimulat ouatul matcii. O alta parte din apicultori folosesc folia si iarna, pentru o izolare mai buna a albinelor, insa in acest caz un colt al foliei este indoit, pentru ca eventualul condens sa se elimine pe acolo, sa nu ramana in stup pentru ca iarna, condensul este unul din cele mai periculoase lucruri care se pot intampla in stup.
   Cum anume sa nu il mai blochezi tu? Un stup se blocheaza de obicei atunci cand coincide un cules puternic cu o activitate puternica de ouat al matcii, iar cum cele doua sunt puternic corelate trebuie ca apicultorul sa intervina adaugand rame si/sau foite, pentru ca albinele sa aiba unde depune miere, iar matca unde sa depuna oua.

 60. Aveti tot respectul din partea mea pt acest site si mai ales pt modul dvs de a explica.Eu am o pers cu peste 10 ani experienta care ma sfatuieste cu albinele si zice ca tb stimulate ca sa determin matca sa oua,neavand cules si sa am fam puternice in iarna(eu stiu ca in august se formeaza albina pt iarna,tocmai de aceea v-am intrebat pe dvs,in plus am citit si pe situl dvs despre stimulare).Am banuit eu ca sunt puternici stupii pt ca pers care ma indruma a ramas uimita cand a auzit ca am 9 rame ouate la un roi.
  In privinta varachetului eu stiam ca daca este puiet nu este bine sa le dau varachet,in acest caz cand tb sa-l dau seara?
  Ieri am vazut ceva ciudat-la un roi mai slabut pe care l-am ajutat cu rame cu puiet capacit,are matca marcata,am gasit doar o rama cu puiet ”de o zi’ si restul de rame cu puiet capacit,nu am vazut puiet necapacit si el era foarte agitat(hai sa zic ca este cald),desi inainte era linistit.Am gasit si cateva inceputuri de botci,desi avea loc destul de ouat.De construit,construieste.Am mai gasit o portiune de puiet capacit doar ca era de tantor,adica un semicerc in partea superioara cu trantori,mi s-a parut ceva ciudat si l-am distus.
  Mentorul meu,ca sa-i spun asa zice(cunoaste stupul respectiv) ca sa nu cumva sa fie matca trantorita.Matca a inceput sa oua pe 16 iunie(era ou de o zi).Nu am fost atenta daca ouale sunt depuse compact sau mai risipite pe rama.
  Dvs ce parere aveti cum pot sa inteleg daca este asa sau tb sa stau linistita.Mai stiu ca in iulie matca isi reduce ponta,ca apoi in august sa revina spectaculos.
  MII DE MULTUMIRI!!!!!

  • Profile photo of admin

   Varachetul il poti administra seara sau dimineata devreme, inainte ca albinele sa inceapa sa iasa la cules. In perioada asta cred ca ti-ar fi mai usor sa administrezi Varachet dimineata, pentru ca seara in aceasta perioada la urdinis sunt multe albine ce ventileaza stupul din cauza temperaturii foarte ridicate. Dimineata pot fi sanse ca albinele sa paraseasca urdinisul, sa urce pe rame, iar atunci poti face tratamentul mai usor. Ai spus ca stiai ca daca este puiet nu trebuie facut tratament cu Varachet. Este o informatie falsa cu un mic adevar in ea. Cand stupul are puiet capacit atunci fumul degajat prin arderea fitilului de Varachet distruge indivizii de varroa ce au contact cu varachetul, insa parazitii aflati in capacele capacite sunt protejati de capacelul de ceara si se dezvolta normal, odata cu puietul de albina. Prin urmare mor toti adultii de varroa, insa raman ouale si larvele protejate de capacelul de ceara, care vor reinfesta stupul. Din acest motiv trebuie sa reintervii cu Varachet la 7-10 zile de la primul tratament, pentru a distruge parazitii ce au fost protejati initial. Trebuie neaparat sa intervii neaparat la 7-10 zile cu un alt doilea tratament, pentru ca in aceasta perioada varroa proaspat eclozat nu este destul de matur pentru a procrea. Daca spre exemplu nu respecti perioada de 7-10 zile si intervii mai tarziu, varroa se maturizeaza, depune oua in capacele care ulterior sunt capacite de albine, iar Varachetul din nou nu are efect asupra lor. Legat de prezenta puietului capacit si Varachet probabil ai auzit ca toamna ultimul tratament cu Varachet trebuie administrat atunci cand nu mai exista puiet capacit. Acest lucru este din cauza celor spuse mai sus, dar mai ales din cauza ca atacul de varroa in anotimpul rece de cele mai multe ori este sinonim cu moartea respectivei familii de albine. Ai spus ca ai cumparat Mavrirol, foarte bine. Acest produs este foarte bun in situatii in care anotimpul rece l-a prins pe apicultor nepregatit, fara tratametele facute la zi, poate cu inca putin puiet la anumite familii de albine, iar atunci acele benzi de Mavrirol ar fi solutia cea mai buna. Totusi daca ar trebuii sa aleg intre Varachet si Mavrirol, as alege Varachet in cazul in care am timp suficient sa fac tratamentul. Mavrirolul l-as alege doar in situatii exceptionale, iar asta doar din cauza pretului destul de ridicat al acestui produs.
   Nu mai distruge puietul de trantor, nu crezi ca prezenta unor barbati intre niste femei nu poate fi decat ceva de bine? Prezenta trantorului intr-o familie de albina este pe cat se poate de normala in aceasta perioada. Probabil puietul de trantor a fost in partea superioara, pentru ca acolo poate rama avea ceva defect. Cum sa fie matca trantorita daca avea doar putin puiet de trantor? Daca era trantorita in locul ramelor cu puiet capacit aveai doar puiet de trantor, de asemenea se putea observa cum stupul era vizibil in declin.
   In privinta ouatului mai slab in iulie si revenirea puternica in august, totul este destul de subiectiv. Depinde mult de factorii de mediu, daca este sau nu cules, etc. La mine spre exemplu in august nu prea mai am cules si ca sa am un ouat continuu si puternic al matcii trebuie sa stimulez. Ai grija ca nu ori ce sfat functioneaza, totul depinde de la caz la caz, de la o regiune la alta. vei trece si peste asta si vei vedea, ai grija ca mereu sa exista miere si puiet in stup, iar atunci cel putin premizele sunt bune.

 61. Va rog o informatie “Daca e bine de cumparat roi in luna iulie ?Daca da pe cate rame sa fie ? Si pana cand se da sirop pentru dezvoltare ?

  • Profile photo of admin

   Poti cumpara linistit, daca te referi la roi artificial. Adica sa mergi la apicultor in stupina si sa cumperi un roi pe minim 5-6 rame cu albina+matca, din care cel putin 3-4 sa fie cu puiet. Roi natural, mai ales ca nu ai albine ca sa-l ajuti cu puiet si albina pana in toamna este riscant sa cumperi, pentru ca matca daca incepe sa depuna oua acum, puietul va ecloza de abia la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august si e pericol sa nu-l poti dezvolta suficient. Pentru dezvoltare se da sirop pana consideri ca respectivul roi, sau familie de albine a ajuns in punctul in care se poate dezvolta singur in ritmul dorit de tine, fara sa trebuiasca sa intervii. Pe posibilul roi de 5-6 rame pe care doresti sa-l cumperi poti sa incepi sa-l stimulezi pana vezi ca se umple bine de puiet si albina si trebuie sa adaugi rama goala sau foita noua pentru ca stupul sa se extinda. Ai grija ca daca nu este cules in zona atunci ceea ce multi considera sirop de dezvoltare este de fapt sirop de supravietuire. Practic atunci doar ajuti stupul sa ramana pe linia de plutire, maxim poate sa stropeasca cu putin sirop ramele.

 62. Buna ziua! sunt apicultor incepator, si ,, visul ” meu este sa infiintez o plantatie pe cateva hectare unde sa-mi pot instala stupii. Ce planta cu potential melifer ridicat imi recomandati si care sa se preteze climei noastre desigur.Nu asa vrea sa plantez pomi intrucat au o perioada de dezvlotare destul de lunga .Multumesc!

  • Profile photo of admin

   Nu stiu exact ce anume doresti sa faci, daca nu doresti sa plantezi pomi fructiferi (mar, par, prun, piersic, cires, etc), sau arbori cu potential melifer ridicat cum ar fi salcamul, teiul, etc, atunci iese din discutie infiintarea unei plantatii. O planta cu potential urias este facelia, doar ca infiintarea unei unei culturi de facelia costa destul de mult si de asemenea cultura de facelia este destul de pretentioasa, mai ales daca doresti sa insamantezi cateva hectare si mai ales daca nu prea ai legatura cu agricultura. Din aceasta cultura pe deoparte albinele vor avea cules din belsug, iar din recoltarea culturii de facelia vei face bani frumosi pe productia obtinuta. Problema ar fi investitia…Cum te-ai gandit initial sa iti faci o livada, in care sa amplasezi stupina a fost de asemenea o idee buna. Ori care din cele doua ar fi o idee buna, doar sa ai bani de investit si un plan de afaceri bine conturat.

   • M-am gandit la facelia si pot spune ca ma bucur de o infrastructura dezvoltata in ceea ce priveste agricultura dar am doua intrebari puerile care pa framanta:
    1: este facelia o planta cu un potential melifer atat de mare sa merite investitia?
    2: presupunand ca voi realiza investitia ma voi lovi de alti stupari care vor amplasa stupinele langa plantatia mea? (nu am o problema cu albinutele care vin de la cativa km la cules) dar nu ar fi prea confortabil sa vezi 3-4 stupine in marginea plnatatiei infiintata cu destula truda.

    • Profile photo of admin

     Facelia este o planta cu potential foarte bun pentru apicultura. Am vazut o singura data o cultura de facelia, undeva in sudul tarii si am fost impresionat. Albinele erau asa innebunite de aceasta planta ca aveai impresia ca pe respectiva cultura urmeaza sa se aseze un roi. Potential in aceasta cultura exista, aproximativ 20-30 zile poti avea un cules bun, foarte multe informatii gasesti cu siguranta pe net. Cred ca esti de acord ca daca faci o investitie, atunci trebuie neaparat sa faci tot posibilul sa amortizezi respectiva investitie cat mai rapid si sustenabil. Prin urmare sa nu ramai fixat la faptul ca faci ceva complex: cultura agricola-apicultura, ca sa scoti bani doar din apicultura. Trebuie gandit astfel incat si din respectiva cultura trebuie scos bani, sa iti ofere un plus de valoare afacerii tale. Eu am spus facelia, pentru ca e o planta cu un potential urias pentru albine, vei scoate miere frumoasa, insa trebuie sa gasesti o solutie si pentru cultura, sa faci tehnologie adecvata si pe recolta obtinuta sa obtii un venit bun. Referitor la intrebarea a doua poti doar sa speri ca alti apicultori nu vor sti ce comoara ascunzi in curte. Daca afla nu prea ai ce face pentru ca atata timp cat nu sunt pe terenul dumneavoastra nu incalca nici o lege 🙂

     • În ce condiții facelia produce nectar ptr. albine și în ce condiții facelia nu produce nectar.
      Exista riscul ca albinele sa nu aibă cules la facelia, care ar fi motivul?

     • Profile photo of admin

      Facelia are capacitatea de a produce nectar in aproape ori ce conditii de mediu. Se poate totusi, daca seceta este foarte puternica, florile de facelia sa produca mai putin nectar, iar atunci cantitatea de miere din facelia s-ar reduce, insa atata timp cat plantele sunt sanatoase si prezinta floare, albinele le viziteaza si plec de acolo cu gusa plina de nectar. Fiind o planta mediteraniana rezista foarte bine in conditii de ariditate, din acest motiv chiar daca e seceta produce nectar. Din ce motiv intrebi, ai patit ceva negativ vis a vis de aceasta planta melifera?

     • Da,am avut o surpriza neplacuta cu facelia chiar anul acesta.
      Un hectar cultivat, ploi au fost,a crescut bine ,a inflorit, s-au amplasat stupii pe o latura dar la cantar nimic,ba chiar am pus de mancare pana la cules de floarea soarelui.
      Lanul arata spectaculos , vizitat de albine ,fluturi ,bondari si cate mai cate,dar doar atat.
      Stie cineva o explicatie?

     • Profile photo of admin

      Daca lanul arata foarte bine, cu densitate buna de plante, iar acestea au produs flori, insa nu si nectar este destul de grav. In primul rand din ce zona esti, de unde ai cumparat samanta si ce soi, de asemenea ce erbicid ai folosit? Cantitatea de nectar poate sa fie mica atunci cand afara sunt temperaturi ridicate cu arsita. Seceta influenteaza negativ producerea de nectar, insa arsita are un efect devastator. Ai poze cu campul de facelia?

 63. 1-Aveti dreptate ca seara sunt mai multe albine la urdinis,dar dimineata cam pe la ce ora ar tb sa-l fac?Am vazut pe net ca se astupa urdinisul cu ceva cand se da cu Varachet.Vroiam sa va mai intreb si pe dvs ce metoda folositi cand dati cu Varachet(alta in afara de varujet,sau cum se chiama).
  2-Stupul care il banuiam ca are matca trantorita are ceva si nu stiu ce,are botca capacita,deci ceva nu le convine la matca respectiva,dar nu inteleg ce anume(matca este tanara)oare sa-i fi facut eu ceva cand am marcat-o?Banuiesc ca modul in care oua matca,azi am vazut ca in mod ciudat prefera ramele albe,am rama neagra de unde abia a iesit puietul si nu am vazut nici un ou pe ea.
  3-De matca se vor ocupa albinele sau tb sa o elimin eu?
  4-Daca au tras botca acum este de salvare?

  • Profile photo of admin

   Dimineata tratamentul trebuie facut inainte ca albinele sa se ”trezeasca”, de obicei eu in perioada asta il fac inainte de ora 6. Toamna avand in vedere ca este mai rece si se lumineaza mai tarziu atunci fac tratamentul inainte de 7. Depinde la ce ora te poti trezii de-abinele, sa poti lucra, doar sa o faci inaintea albinelor. 🙂 Urdinisul trebuie astupat, astfel incat fumul rezultat in urma arderii fitilului sa ramana in stup nu sa iasa afara. Nu folosesc Varujet sau vreun mecanism anume, am folosit ceva anul trecut si nu am fost multumit. Eu pur si simplu dau foc la fitil si il introduc prin urdinis in stup. In acest mod controlez mai bine cantitatea de solutie per stup. Cand ai foarte multi stupi, atunci folosirea unui dispozitiv ar fi ideala, pentru mai putini atunci cea mai buna solutie este cea traditionala, mai ales ca este si gratis. Referitor la matca trantorita, daca depune oua normale si are puiet atunci iese din discutie sa fie trantorita. O matca trantorita depune doar oua de trantor. Lasa stupul sa isi urmeze drumul, daca botca este mare si de calitate atunci poti sa o pastrezi. Nu este de salvare ci de schimb natural. Sa fi doar atenta la stup si atat. Nu elimina nimic, totul se va face in familie, ca in Urzeala Tronurilor 🙂

 64. Daca am tratat ramele contra gaselnitei si pe unele nu era macar 1/3 capacita pot sa introduc respectivele rame in august sa ajut albinele(evident dupa diafragma).Am citit ca daca nu era capacita ar face rau la albine.Ce parere aveti dvs?

  • Profile photo of admin

   In mod nrmal daca mierea era necapacita, aceasta poate prelua mirosul substantei cu care ai tratat. Daca ai tratat doar cu sulf atunci tine cateva zile ramele la aerisit si poti sa le bagi linistita in stupi, daca ai folosit altceva atunci citeste prospectul produsului.

 65. Buna ziua! mi-am cumparat 2 roiuri de albine, si din cate am citit acestea intr-o oare care masura ar trebui stimulate dat fiind culesul nu tocmai bogat in aceasta perioada.Am privit diferite tutoriale pt hranirea cu sirop la punga… nu inteleg insa cum trebuie perforata punga.Daca dau gauri prea mari, se va prelinge siropul si va fi furtisag, daca sunt gaurile prea mici oare vor putea albinele sa se hranesca? Mi-a venit ideea sa asez o tavita pe fundul stupului ( in partea goala deoarece e orizontal si am doar 5 rame) in care sa pun putin sirop evitand inecarea lor. Incurajati aceasta practica? Va multumesc

  • Profile photo of admin

   Cel mai simplu si sigur ar fi sa cumperi doua hranitori din lemn de la un magazin apicol, te costa putin pana in 2o lei cred. Hranitorile le asezi dupa diafragma (in partea in care nu se gasesc albinele). Aceste hranitori o sa le folosesti mult timp de acum in colo, asa ca se merita cumparate. Lasa metodele cu pungi si alte chestii pentru mai tarziu, cand vei intelege cand si cum anume se folosesc. Pungile cu sirop se folosesc de obicei in anotimpul rece, cand albinele stau restranse ghem pe o suprafata mica, fara a avea posibilitatea sa se miste. Asa ca apicultorii folosec diferite metode prin care ajuta albinele cu mancare. Una din ele ar fi cea in care se folosec pungi cu sirop, care se aseaza deasupra albinelor. Nu iti recomand metoda asta nici acum, nici pentru la iarna, pentru ca riscul de accident poate fi ridicat, iar in anotimul rece un accident in stupina poate fi sinonim cu moartea familiei de albine. Acum pentru stimulat foloseste hranitori din lemn pe care le vei umple cu sirop neaparat seara, pentru a nu favoriza furtisagul. Succes!

   • Buna ziua! mi-am cumparat asa cum m-ati sfatuit, 2 hranitori din lemn, doar ca mi se par un pic cam adanci si ma intreb daca nu cumva exista riscul sa se inece sau sa se ,, naclaiasca” in sirop. Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc

    • Profile photo of admin

     Nu stiu ce capacitate au hranitorile cumparate, 500 ml sau 1 litru. In ori care din situatie, albinele nu au cum sa se inece in ele. Latimea mica a hranitorilor vor permite albinelor sa stea pe margine si sa soarba siropul din hranitori. Daca sunt prea multe albine, latimea redusa a hranitorilor vor ajuta albinelor sa iasa usor din sirop, atunci cand sunt inghesuite spre fundul hranitorului. Pericolul era daca puneai sirop in tava, asa cum ai vrut. In respectiva situatie albinele atrase puternic de sirop s-ar fi inghesuit pe toata suprafata siropului, multe din ele riscand sa se inece, nemaiputand sa iasa afara din siropul concentrat. Sa fi doar atenta cand faci stimularea sa nu adaugi in hranitori prea mult sirop, care apoi sa se scurga prin stup si pe urdinis afara, pentru ca vor simtii asta albinele din stupii vecini si poti provoca furtisag. Succes!

     • va multumesc din suflet pentru ajutor, v-am urmat sfaturile si am ramas profund impresionata cand am vazut ca o cantitate de 500 ml de sirop a fost ,, nimicita” de albinute in doar cateva ore. Mai am o singura intrebare si sper sa nu devin stresanta… eu acum le ofer sirop pentru stimulare dar si pentru completare, intrucat nu cred ca zona melifera este f bogata in perioada asta. Ce cantitate de sirop ma sfatuiti sa folosesc per total, si in ce interval de timp sa o administrez ?va multumesc anticipat!

     • Profile photo of admin

      O cantitate STAS nu exista, ca sa iti pot spune per total ce cantitate sa administrezi. Ce pot sa te sfatuiesc ar fi sa urmaresti saptamanal ce cantitate de miere baga albinele in stup. Asta o faci prin apreciere. De asemenea sa fi atenta si la cum depune matca oua, iti spun asta pentru ca urmeaza luna august in care matca trebuie sa depuna oua cat mai multe pentru ca din respectivele oua vor iesii albinele care vor ierna. Prin urmare cu cat sunt mai multe cu atat mai bine. Stimulezi cand matca nu se oua asa cum crezi ca ar trebuii sa o faca si completezi cu sirop atunci cand observi ca sporul de miere in stup este negativ sau stagneaza. De asemenea tot de completare trebuie sa administrezi albinelor sirop in perioada premergatoare perioadei in care impachetezi stupii pentru iernat, iar atunci o faci in cantitati care sa suplineasca cantitatea lipsa de miere. Pentru iernat recomand un minim de 15 kg de miere distribuita uniform pe rame, asta ca sa fi sigura ca albinele vor ierna in cele mai bune conditii, fara sa trebuiasca sa intervii cu turta sau alte produse in perioada rece.

 66. 1-De cand cu caldura asta vasele cu apa albinelor sunt invadate de viespi si abia daca se mai duce cate o albina sa bea apa.Inca nu am descoperit cuibul viespilor.Cand umblu la stupi mereu este o viespe care imi intra n stup si abia daca reusesc sa o scot,se aseaza de multe ori chiar pe rama care o tin in mana.Ce as putea sa fac daca nu gasesc cuibul lor sa il elimin?
  2-Am observat ca albinele baga miere peste tot (adica imi pare ca sunt la intrecere cu matca care gaseste prima o rama goala),in acest caz daca eu bag cate o rama goala la o sapt,este suficient? Mentorul meu zice sa nu mai bag si foite ca nu este cules abundent,dar eu am bagat si dupa 7-8 zile era cladita 90%,dvs ce parere aveti,are rost sa mai bag foite(mai am vreo 5-6 foite puse pe rame in magazie)?
  3-Contra gaselnitei am dat cu sulf de 3 ori la interval de 7 zile.Daca ramele sunt in corpuri de stup,ar fi suficient sa iau doar capacul la stup,dupa care sa pot baga ramele la albine?
  4-Deja am inceput sa triez ramele din stup(cele cu defecte,cele cu multe celule de trantor) si vroiam sa va mai intreb,daca eu nu am multe rame negre,de ce anume sa mai tin cont cand triez ramele?
  5-Care ar fi o data ideala de a incepe stimulare matcii in august?
  PS-Eu nu vad raspunsul dvs(desi dvs ati raspuns chiar in aceeasi zi) decat dupa 8-10 zile,nu stiu ce se intampla

  • Profile photo of admin

   1. In privinta viespilor deocamdata nu ai pentru ce sa-ti faci griji, albinele sunt puternice si multe, asa ca viespea nu va face paguba. In general viespii fac paguba inspre toamna, cand se face frig iar albinele sunt un pic amortite, insa viespele rezista si la temperaturi mai scazute si are prin asta un avantaj. Totusi chiar si in aceste conditii doar stupii foarte slabi, care sunt poate si furati de alte familii de albine pot sa fie afectati de atacul de viepse. Deocamdata nu-iti face griji, ai grija doar pe tine sa nu te intepe pentru ca intepatura este foarte dureroasa si persisitenta!
   2. In privinta foitelor in perioada asta sezonul pentru foite este trecut. Daca ai rame goale poti sa le asezi la marginea stupului, nu in cuib, iar daca este cules acolo albinele vor pune miere, iar in cuib matca va oua. Cu siguranta albinele depun miere pe toate ramele, insa cu predilectie in partea de sus a ramelor, in partea de jos va oua matca, ceea ce este foarte bine. Cu timpul odata cu micsoararea naturala a numarului de oua depuse de matca, coroana de miere de pe rame va cobora tot mai jos, in detrimentul suprafetei pe care odata erau depuse oua.
   3. Ramele tratate cu sulf scoatele din respectivul stup si aseaza-le intr-un loc aerisit (exclus la soare sa nu se deterioreze la soarele puternic de vara), dupa doua-trei zile linistita poti sa-i daruiesti albinelor.
   4. Criteriile enumerate de tine sunt suficiente. Ai grija, daca ai putine rame mai inchise la culoare, atunci poti macar 1-2 rame care au celulele fagurilor normale sa le lasi in stup inspre mijlocul viitorului cuib de iarna. Pe aceste rame albinele vor ierna mai bine pentru ca se pierde mai greu caldura din ele, de asemenea tot pentru ca aceste rame pastreaza mai bine caldura sunt preferate de matca, cand incepe inspre primavara viitoare sa depuna oua.
   5. Perioada ideala nu exista. Stimulezi cand observi ca matca nu mai depune oua asa cum ar trebuii. Daca este cules, iar matca depune oua nestingherita atunci nu stimulezi deloc. Compara familia de albine cu un copil, caruia i administrezi vitamine doar daca il vezi slabit, ca se dezvolta deficitar comparativ cu ceilalti copii de varsta lui. Nu-i administrezi vitamine si medicamnente doar asa ca ai citit undeva ca a r fi bine; multe mame fac treaba asta, insa medicii eu stiu ca nu prea sunt de acord cu aceasta abordare. 🙂

   PS Voi vorbii cu un programator sa vad motivul pentru care nu primesti raspunsul.

 67. Buna! Sunt apicultor deja de 4 ani si pentru ca afacerea merge destul de bine m-am gandit sa vand mierea pe piata de desfacere (farmacii, plafare, magazine etc) si nu am habar de ceea ce trebuie sa fac pentru a fi autorizat sa fac lucrul aceasta. Am citit ca trebuie sa fac analize la miere, sa imi fac o eticheta pe care s-o autorizez undeva (nu cunosc pasii) … si cam atat (am omis ceva?).
  Ma puteti ajuta cu aceste nelamuriri?

  Multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   Prin urmare doresti sa imbuteliezi mierea, pentru ca astfel nu prea vad cum anume doresti sa vinzi la farmacii, etc. In primul rand trebuie sa te autorizezi la Registrul Comertului, apoi sa obtii autorizatiile necesare de la Directia Sanitar Veterinara. De aici vei obtine cam toate informatiile de care ai nevoie. Cand afacerea incepe sa mearga poate vei dorii sa incepi vanzarea de miere si online, asa cine stie poate devenim si parteneri 🙂

 68. Buna ziua! in urma hranirii cu sirop, am observat ca albinutele au depus miere pe mai multe rame inclusiv in interiorul cuibului.Eu am bagat o rama cu foita, pe care ele au crescut-o, dar nu au depus nimic in ea, si nici matca nu a ouat inca. Vreau sa-mi spuneti va rog, daca se impune introducerea unei noi rame sau sa astept pana ele umplu cu ceva rama aceea noua. Va multumesc!

  • Profile photo of admin

   In perioada asta sa introduci foita nu e cea mai buna idee. Care e motivul pentru care ai depus foita? Familia este atat de puternica incat necesita sa introduci rame sau foita? Incepand cu perioada asta familiile de albine incep sa se reaseze, sa se restranga pe mai putine rame. Acum depinde, roiurile tale cat de dezvoltate sunt. Pe cate rame sunt in aceasta perioada? Chiar daca albinele au depus miere din sirop, iar matca oua puternic, rame sau foite introduci daca observi ca familia cere acest lucru, incepe sa contruiasca intre rame faguri, pe diafragma de asemenea incepe sa construiasca, etc.

   • In primul rand, nu sunt familii ci roi pe 5 rame,pe care i-am achizitionat pe 10 iulie si prima indicatie de la apicultorul respectiv ,a fost sa le introduc rame la crescut. Em am luat-o ca atare, ne mai avand pe cine sa intreb cat timp le introduc rame. In al doilea rand, intampin unele dificultati de natura practica cu hranirea. Am hranitoare din lemn tip uluc iar albinele dupa ce termina siropul raman in interiorul lui.Automat, nu poti turna sirop peste ele ca le ineci.Ramane varianta sa scuturi hranitorul de albine inainte sa-l umpli, dar cum sa fac asta din moment ce il umplu aproape de intuneric, ca altfel incepe furtisagul instantaneu. Daca le scutur la intuneric se vor orienta catre stup, sau raman prin iarba noaptea? multumesc!

    • Profile photo of admin

     Rame introduci pana iti cere familia de albine. Poti scutura albinele in interiorul stupului dupa diafragma, nu neaparat peste celelalte albine sau in iarba. De acolo albinele se vor retrage in cadrul familiei. Nu trebuie sa astepti intunericul ca sa introduci siropul. Dupa ora 20 sau 21 poti sa mergi cu siropul in stupina, ai grija doar ca vasul cu siropul sa aiba capac si de asemenea sa ai un afumator la tine. Deschizi stupul, dai cu fum deasupra albinelor ca sa se retraga albinele de pe rame, dai cu fum si deasupra hranitorul ca sa-l poti scoate fara probleme, apoi cu o miscare rapida si sigura il scuturi de albine in stup, peste ramele cu albine, sau dupa diafragma. Daca iarba este mica poti sa scututi albinele si afara, se vor retrage in stup fara probleme si ele. Nu mai lucra pe intuneric, la cati stupi ai nu iti trebuie mult timp pentru lucrarea aceasta.

 69. Fata de saptamana precedenta matca a ouat pe jumatate motiv pt care am bagat rama dupa diafragma si vroiam sa va intreb daca mierea tb descapacita si cum pot aprecia cam cata miere au nevoie intr-o saptamana?
  Primele 2 rame sunt pline cu miere si pastura,vroiam sa va intreb daca tb sa le las tot acolo una langa cealalta
  Care ar fi ordinea ramelor inainte de a fi impachetate,adica eu ma gandeam ca prima rama ar tb sa fie una cu pastura,apoi ghemul si apoi ultima cu pastura,ajutati-ma dvs sa inteleg.

  • Profile photo of admin

   In primul rand incepi sa scoti rame din stup atunci cand observi ca ramele dinspre margine nu mai sunt bine acoperite cu albine. Atunci scoti rame si inchizi familia de albine folosind o diafragma. Insa pana sa incepi sa scoti rame trebuie sa fi proactiva incepand sa muti spre margine ramele pe care doresti sa le scoti afara. In acest mod chiar daca initial pe o rama de proasta calitate aflata spre mijlocul stupului exista puiet, odata scoasa mai spre margine eviti ca matca sa mai depuna oua pe ea, iar dupa ce puietul eclozeaza pur si simplu scoti rama afara, chiar daca pe ea este multa miere. Daca ai miere in stup, ramele scoase afara din cuib le asezi in depozit nu dupa diafragma, iar la toamna aceste rame cu miere le poti folosii in caz de necesitate pentru stupii mai slabi. Sau in primavara aceste rame le poti folosii ca sa stimulezi familiile de albine. Ai grija ca surplusul de miere in aceasta perioada este mana cereasca.
   Apoi in stup trebuie mereu sa fie miere, daca doresti ca matca sa depuna oua in continuare si sa ai multa albina intrata pe iarna. Cata miere nu pot sa iti spun, cert ar fi ca poti sa te orientezi astfel incat macar deasupra puietului sa ai coronita cu miere si pe margine de asemenea sa ai rama cu miere.
   In privinta ordinii ramelor este bine ca te-ai gandit ca pe rame sa existe si pastura, insa in primul rand pe toate ramele trebuie sa ai miere. Asta e cel mai important. Ai grija ca spre mijlocul cuibului sa asezi doua rame mai inchise la culoarere pentru ca albine ierneaza mai bine pe ele, pentru ca acestea se incalzesc si retin caldura mai usor fiind captusite cu membrana rezultata in urma eclozarii puietului. Pe aceste rame in primavara matca va depune oua mai intens si mai rapid.

 70. Toate ramele care sunt in cuib au coroana de miere capacita,iar ramele cu pastura sunt pe jumatate pline cu miere capacita,deci eu cred ca pot spune ca in stup este miere.Cred ca m-am exprimat gresit cu rama dupa diafragma,am pus-o in loc sa pun sirop,ca sa stimulez,pt ca am observat ca matca si-a injumatatit ponta fata de saptamana trecuta.Eu vroiam sa stiu cam cata miere pt stimulare au nevoie albinele intr-o saptamana si daca tb sa descapacesc eu mierea.

  • Profile photo of admin

   Incep cu un avertisment, ai grija ca in aceasta luna si in septembrie au loc cel mai des furtisaguri si mortalitate din cauza furtisagului pentru ca albina este foarte multa, necesarul de miere imens, flori putine prin urmare nevoia hrana este ridicata, iar oferta de nectar putina. Prin urmare daca ai rame cu miere acestea le poti pune dupa diafragma, insa fara sa le descapacesti. Prima data albinele vor extrage de acolo mierea necapacita de pe rame, iar apoi dupa cateva zile mai bine cu o furculita zgarii pur si simplu capacelele de pe miere, fara sa descapacesti total rama. In acest mod albinele vor prelua treptat mierea de acolo in functie de nevoile lor.

 71. Asemenea celor care au scris vreau sa laud si eu site-ul. foarte frumos articolul.
  Am si eu nevoie de un sfat: mi-am amplasat stupii la aprox 15 metri de strada unde circula si masini de mare tonaj. Afecteaza in vreun fel albinele sau matca? Ajutati-ma va rog cu un raspuns. Multumesc

  • Profile photo of admin

   Albinele se obisnuiec rapid si nu vor reactiona negativ la trecerea masinilor de mare tonaj. Citeam intr-un manual mai vechi despre o stupina amplasata aproape de o cale ferata, iar un apicultor a ascultat iarna cum reactioneaza albinele atunci cand trece trenul. Raspunsul a fost ca nu au reactionat in nici un fel, chiar daca se simteau vibratii, albinele au ajuns sa se obisnuiasca cu trenul care trecea in vecinatate.

 72. 1-Deja am instalat gratiile pt soareci si le-am lasat deschise pe jumatate.Vroiam sa va intreb cat ar tb sa fie de larg urdinisul in aceasta perioada,pt a evita furtisagul si cand ar tb sa inchid aceste gratii de tot?
  2-Vreau sa mut locul la 3 dintre stupi si nu stiu cand este cel mai bine sa fac aceasta operatiune,ce sfat imi dati?
  3-Am 2 stupi(cei mai slabi) si am observat de cateva ori cate un vierme pe fundul antivaroa,asta inainte sa le dau Varachet.Inclin sa cred ca era asemanator cu cel de la gaselnita.Vroiam sa va intreb de ce se intampla asta si daca este ceva grav?

  • Profile photo of admin

   1. urdinisul il lasi mai larg sau mai restrans in funstie de puterea familiei de albine. Lasi urdinisul atat de larg incat albinele sa nu trebuiasca sa se ingramadeasca pe urdinis ca sa iasa sau sa intre. Albinele trebuie sa circule nestingherite. Daca vezi ca in fata stupului se duc lupte, semn al furtisagului, atunci poti restrange urdinisul, insa pana acolo (daca se intampla) lasa-l suficient de larg pentru ca albinele sa nu fie stingherite la intrare-iesire.
   2. Nu stiu notivul mutarii si distanta. Daca doresti doar sa muti stupii in stupina atunci trebuie sa sti ca acum risti sa pierzi o mare parte din lucratoare, pentru ca acestea nu se vor duce in noua locatie ci in vechea, asa ca in prag de toamna, singura iti poti reduce numarul de albine din cele trei familii.
   3. Poate a fost doar o molie. Gaselnita daca nu ai in rame (iar avand in vedere ca stupii tai sunt foarte buni riscul sa ai gaselnita pe rame tinde spre zero), atunci nu are rost sa iti faci griji.

 73. 1-Stupii ii las tot acolo in aceeasi gradina dar vreau pt la anul sa-i asez intr-un loc mai umbros.Nu intentionez sa-i mut acum,tocmai de aceea va intrebam cand ar fi cel mai bun moment,ca sa nu afectez in vreun fel familia.Ma gandeam sa-i mut dupa ce ii impachetez,dar mi-e teama sa nu deranjez ghemul.Unul din cei 3 nu pot sa il las unde este peste iarna,s-ar putea sa nu il mai vad daca vine zapada mare.
  2-Am auzit persoane care baga stupii(roii) la adapost peste iarna.Am mai auzit de asemenea si persoane carora le-au murit tocmai stupii care au fost adapostiti.Ce parere aveti despre aceasta procedura?
  PS-EU TOT CU INTARZIERE PRIMESC RASPUNSUL DVS,NICIODATA MAI DEVREME DE 5-6 ZILE

  • Profile photo of admin

   Poti sa-i muti cu mare grija in toamana tarziu cand albinele sunt in ghem, doar ca e destul de riscant pentru ca iernile sunt destul de caldute in ultimul timp, iar albinele fac mai multe iesiri din stup pe timpul iernii calenderistice comparativ cu ce eram obisnuti. Acum 10 ani spre exemplu impachetai stupii in septembrie, albinele faceau iesiri si in octombrie, insa din noiembrie pana spre sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie acestea stateau doar in ghem si doar atunci ieseau la zborul de curatire. Daca muti albinele cand ele sunt in ghem, risti ca dupa ce muti stupul sa vina vreme calduroasa, albinele sa iasa la zbor si sa se reintoarca in vechea locatie. Normal daca doresti sa muti stupii, fara nici un fel de problema, atunci poti muta familiile de albine in primavara (cand albinele au ocupat ramele si nu mai stau in ghem) la o distanta de cel putin 2 km, sa-i lasi acolo pentru cel putin un cules, iar apoi sa-i aduci in stupina ta si sa-i asezi unde-i doresti. Asta ar fi metoda cea mai sigura, care nu provoaca nici un fel de prejudiciu familiei de albine. O alta metoda, daca nu poti sa duci albinele la o distanta asa mare si trebuie neaparat sa muti stupii, ar fi sa muti pur si simplu stupii in locatia aleasa de tine, iar in vechea locatie sa lasi o familie de albine mai slaba. Aceasta metoda poti sa o practici din luna mai pana in vara. Castigul ar fi ca muti rapid familiile de albine si de asemenea faptul ca familia slaba va beneficia de lucratoarele stupilor mutati. Pierderea insa va fi a stupilor mutati care vor ramane vaduviti de o buna parte din lucratoare. O a treia metoda, pe care eu o folosesc ar fi ca dupa ianuarie, inainte de primul zbor de curatire, cand vremea incepe sa se incalzeasca, sa muti cu mare mare grija, fara miscari bruste, fara zmucituri, stupii de albine in locatia aleasa de tine. Riscul cu aceasta metoda ar fi ca printr-o zmucitura, poate printr-un accident (exemplu sa aluneci), stupii sa fie bruscati, ghemul sa se sparga, albinele sa cada pe fundul stupului unde vor murii. Pozitiv in aceasta metoda ar fi faptul ca la primul zbor de curatire albinele vor iesii in recunoastere in noua locatie si vor sta aici fara prea mari pierderi. Asta pentru ca spre sfarsitul lui ianuarie albinele batrane, care au lucrat in luna august-septembrie vor fi moarte de batranete pana atunci, iar in stup vor mai fi doar albinele batrane, dar care au eclozat spre sfarsitul lui august si in septembrie-octombrie si care au fost prinse de toamna fara sa fi apucat sa faca zbururi de cules in afara stupului si care prin urmare inca nu au in mintea lor cea isteata fixate coordonatele locuintei. Negativ ar fi doar daca doamna Ana ar trage o tranta cu stupul in brate, care ar fi sinonim pentru albine cu un cutremur de peste 9 grade Richter si care s-ar solda cu multe victime, iar daca e vorba si de regina atunci … poti sa aduci pe cineva cu glas mai gros care sa cante intregii familii prohodul 🙂
   2. Am auzit si eu de persoane care practica aceasta metoda. Nu vreau sa intru in polemici inutile pro sau contra asupra acestei metode, Vreau doar sa retii faptul ca pe perioada iernii albinele pier in 99% din cazuri din urmatoarele motive:
   a. paduchi (varroa destrucor),
   b. hrana insuficienta sau repartizata neuniform de rame;
   c. hrana de proasta calitate din cauza careia albinele fac diaree
   d. soareci
   e. umezeala crescuta din cauza condensului provocat de impachetarea de proasta calitate a stupilor;
   f. curenti de reci de aer;
   g. zmucituri provocate de animalele cu patru picioare sau a celor rauvoitoare cu doua picioare, dar cu creierul cat nuca;
   h. deranjului provocat de pasari gen cionaniotare sau al apicultorilor fara experienta care pe timpul iernii sunt tot cu nasul in stupi sa vada ce se intampla inauntru, sau care incearca sa faca ”tehnologie” incercand fel de fel de metode de hranire, stimulare al albinelor cu fel de fel de produse, unele chiar de calitate, insa care ajung sa omoare o familie de albine neintelegand cu adevarat ce trebuie facut si din ce motiv trebuie procedat intr-un anumit mod;
   PS. Nu stiu ce sa iti spun legat de primirea raspunsului. Eu fac tot posibilul, dupa cum ai observat, sa raspund cat mai rapid cu putinta, cu toate ca in ultimul timp sunt foarte ocupat. Spre exemplu data trecuta de abia dupa ora 1 dimineata am reusit sa raspund si intrebarilor de pe sait. O sa insist si pe langa programar sa vad ce putem face, pana atunci poti verifica direct pe sait daca ai primit sau nu rapsuns.

 74. Dupa 2 luni este prima data cand am primit raspunsul in ziua in care ati raspuns.Dupa ce va adresez intrebari eu verific zilnic pe site sa vad daca ati raspuns sau nu.
  Fiind o persoana careia ii place sa faca cat mai bine un lucru o sa continuu sa va stresez pana pe la primavara pt ca apoi o sa se reia ciclul de lucru si o sa va mai cicalesc sper eu cu mai putine intrebari.
  Am cumparat polistiren exudat ca sa pun in stupi(pt a izola) pe cele 2 margini.Am citit ca la cei verticali excesul de umezeala va fi atrasa de fundul antivaroa,dar va intreb la cei orizontali,daca eu ii izolez cu polistiren pe cele 2 margini cum va fi eliminata umezeala din stupi?
  Pana cand pot sa le dau miere dupa diafragma,am mai citit ca daca matca va oua pana foarte tarziu,iar nu e foarte bine.
  Apreciez spiritul dvs de gluma,sper ca la primavara sa pot fi si eu la fel de relaxata,pana atunci ma asteapta prima mea iarna ca apicultor.

  • Profile photo of admin

   Raspunsul la intrebarea legata de umiditatea din stupi poate fi gasit in motivul pentru care apare umiditatea. Ghemul de albine genereaza o anumita temperatura. Aerul cald comform fizicii este mai usor decat aerul rece, asa ca urca la nivelul podisoarelor reci. In locul in care aerul cald intalneste podisoarele reci se formeaza picaturi de apa numit condens. Prin urmare ai doua posibilitati in a evita crearea condensului in stupi. O posibilitate ar fi ca sa permiti o usoara aerisire a stupului, pentru ca aerul cald sa iasa pe acolo (asta e si motivul pentru care in stupii antivaroa nu exista probleme legate de condens). Aici spre exemplu multi folosesc folie de plastic deasupra podisoarelor, pentru ca aceasta retine mai bine caldura (efectul de sera), insa un colt al respectivei folii il taie sau indoaie, astfel ca prin respectivul loc sa se faca aeririrea. Un alt beneficiu al acestei metode ar fi ca retinand mai bine caldura, spre primavara matca este cumva stimulata sa depuna oua. Partea negativa ar fi ca nu stii cat de mult spatiu sa lasi pt a se elimina condensul si te poti trezii cu apa in stupi chiar daca ai lasat spatiu de aerisire. O alta metoda, pe care o folosesc si eu, ar fi ca deasupra podisoarelor sa intinzi cateva ziare iar deasupra ziarelor asezi saltelute, ceva haine cu care sa captusesti cat mai bine atat partea dinspre diafragma cat si deasupra podisoarelor. Ziarele au rolul sa retina toata umiditatea din stupi. Eu de asemenea in loc de haine, am taiat un covoras rau de lana cu care am captusit frumos stupii. Metoda este simplu de folosit, iar iarna poti verifica usor daca ai sau nu condens in stupi ridicand putin salteluta de pe ziare. Daca ziarele sunt umede atunci inseamna ca ai umiditate, daca nu…

   Dupa diafragma poti aseza rame cu miere pana cand albinele stau pe rame si nu au format ghemul de iernare, iar stupii nu sunt suficienti umpluti cu miere. Calculeaza sa ai in jur de 15 Kg de miere in stupi pentru a putea sta linistita din acest motiv.

   Legat de matca, daca oua pana tarziu atunci risti sa nu poti face ultimul tratament pentru paduchi, iar daca nu ai legat bine tratamentele cu Varachet risti sa intrii cu paduchi peste iarna, iar acest lucru poate fi fatal.

 75. 1-Mai am cateva lucruri de care nu sunt sigura de aceea va intreb cum pot aprecia daca am macar 15 kg de miere in stup?O coronita de miere care ajunge aproape pana la jumatatea ramei si cu o grosime de 3-4 degete cam cata miere ar fi?
  2-Referitor la asezarea ramelor in stup-la mine arata in felul urmator;rama 1 si 2 cu pastura si miere,apoi cuibul si ultimele 2 rame sunt aproape pline de miere necapacita.Vroiam sa stiu daca ar tb sa le las in aceasta ordine sau ar tb sa schimb locul ramelor de la sfarsit care sunt doar cu miere pe ele?
  Unul dintre stupi are o rama plina cu miere chiar in mijlocul cuibului este normal?

  • Profile photo of admin

   1. Eu am invatat sa apreciez destul de precis cantitatea de miere doar luand rama in mana. Pe o rama intra aproximativ 3 maxim 3,5 Kg miere. Vorbesc de o rama normala si care este umpluta de sus pana jos. La cum ai descris rama se poate sa ai aproximativ 2 kg miere.
   2. Cuibul cate rame contine si ce cantitate de miere exista in el? Este dificil sa iti spun exact cum sa procedezi avand in vedere ca nu am in fata mea familia de albine. Pot sa iti spun insa cum sa te orientezi ca sa iasa bine. In primul rand peste iarna in stup raman doar ramele pe care exista albine. Ai grija ca dupa diafragma sa nu lasi peste iarna vreo rama cu miere pentru ca se poate intampla ca albinele, daca stupul este foarte populat, sa se extinda si dupa diafragma, urmand apoi ca din cauza ca va avea cuibul impartit de diafragma, albinele de pe rama de dupa diafragma sa moara. Deci atentie si la acest aspect. Apoi ai grija ca pe toate ramele sa ai miere capacita, cel putin 2 Kg. Mierea necapacita nu este buna pe timp de iarna, pentru ca nu este de calitate si poate face rau digestiei cu posibile consecinte negative, chiar letale. Cand vorbesc de miere necapacita nu ma refer la ramele care au jumatate de rama capacita si cealalta jumatate cu miere necapacita. Ma refer la ramele care de sus pana jos au doar miere necapacita. Daca ai miere necapacita si familia de albine nu are suficienta miere in stup, atunci poti pune rame cu miere dupa diafragma la lins, sau poti sa le prepari tu sirop cu plante medicinale+protofil cu care sa isi completeze lucrarea.

 76. 1-Stupii au 1 sau 2 rame(primele)cu pastura si miere capacita,apoi urmeaza ramele cu coronita de miere capacita si puiet,aici am 3,5 sau 7 rame cu puiet,dupa care sunt ramele numai cu miere(partea de sus pe ambele parti este capacita),acestea sunt 2,3 sau 4 la nr.
  Stupul care are 7 rame cu puiet(a schimbat matca batrana in august si au pontat amandoua un timp) nu are rame cu miere,dar pe ramele cu puiet este o coronita frumoasa de miere capacita.
  Ca o idee generala,unde am 3 rame cu puiet am 3 sau 4 cu miere,unde am 5 cu puiet,am 2 rame cu miere.Ce parere aveti,ar tb sa mai fac ceva?
  2-Ma gandeam sa le stimulez pana la sfarsitul lui septembrie,ca sa am timp sa fac ultimul tratament,credeti ca ar fi prea tarziu?
  PS-Ultima data am vazut ca ati raspuns tot pe 25 august cand v-am adresat eu intrebarea,insa eu am primit abia ieri 4 septembrie raspunsul,desi am controlat zilnic siteul.

  • Profile photo of admin

   Trebuie doar ca sa scoti din stup ramele care nu sunt acoporite cu albina. Acestea chiar daca sunt cu miere pot fi puse dupa diafragma si descapacite treptat pentru ca albinele sa preia de acolo mierea si sa o depoziteze pe ramele ramase in cuib. Daca toate ramele sunt pline cu albina, atunci trebuie sa ai grija ca in stup sa ai suficienta miere pentru iarna ce urmeaza.
   2. In perioada asta gata cu stimulatul pentru ca puietul va consuma multa miere si vei intra cu multa albina dar cu putina miere peste iarna. La 7 rame cu puiet in perioada asta deja e mai mult decat suficient. Concentreaza-te pe cantitatea de miere pe care o au albinele in stup si pe tratamentul cu Varachet. Daca nu ai suficienta miere in stup atunci cat mai rapid trebuie administrat sirop pentru completarea rezervelor de hrana. Foarte rapid pentru ca siropul sa fie pregatit pentru iarna de albina batrana, care oricum va murii prima acum in toamna sau in prima parte a iernii, salvand astfel de la uzare albina tanara, care trebuie sa fie cat mai sanatoasa si puternica pentru iarna si mai ales primavara viitoare.

   PS. Raspunsul apare imediat dupa ce il postez, deci ar trebuii sa-l observi in secunda urmatoare postarii mele. Intra prima data pe sait, iar de acolo cauta articolul dorit si rapsunsul.

 77. Buna ziua!
  Am cateva intrebari legate de evolutia celor 2 stupi ai mei, dar mai intai sa va relatez cate cv despre ei….
  I-am cumparat la mijlocul lunii iulie , in stadiul de roi, pe cate 5 rame fiecare.Apicultorul respectiv, mi-a zis ca trebuie sa le bag rame la crescut, sfat pe care l-am urmat si am ajuns cu ei la 7 rame fiecare.Din a doua jumatate a lunii august, am inceput sa le administrez sirop in concentratie de 1/1 in care am adaugat protofil respectand dozele din prospect iar acum le fac si tratament cu varachet forte.Ramele pe care le-am bagat eu, le-au cladit si au miere pe ele.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1)este normal sa aiba miere pe 4 din 7 rame? (ochiometric vorbind greutatea unei rame este de 3.5 -4 kg)
  2)ultima rama , in vara, avea miere, iar acum nu mai are aproape deloc… ce s-a intamplat cu ea?
  3)Credeti ca se impune sa prelungesc cu o saptamana completarea cu sirop avand in vedere ca inca mai exista puiet si oua?
  Va multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   1. Este foarte normal sa aiba miere pe 4 din cele 7 rame, daca ai spus 3,5 kG ar trebuii ca ramele sa fie plina de miere capacita de sus pana jos.
   2. Albinele nu doar produc miere ci o si consuma, iar cand nu este cules bun, ca sa suplineasca din ce consuma, rezulta ceea ce ti s-a intamplat.
   3. Daca ai puiet mult pe rame, poti sa suplinesti cu sirop inca o saptamana, chiar daca acum dupa datele enumerate de dumneavoastra ar trebuii sa aveti in stup cel putin 13-14 Kg miere.
   Ps. Ai grija ca in stup peste iarna, sa lasi doar ramele care sunt acoperite cu albina, restul le extragi frumos din stup. Daca acestea contin miere atunci ai doua variante:
   a. Daca in stup ramene miere insuficienta, atunci scoti rama cu miere, dar care nu este acoperita cu albine si o razui usor, apoi o asezi dupa diafragma, exclus lipita de diafragma, de unde albinele vor prelua respectiva miere si o va depozita in cuib.
   b. In stup ramane suficienta miere, iar atunci respectiva rama fie o oferi altui stup mai slabut, fie cu aceasta rama in primavara stimulezi cu miere familia de albine.
   Succes!

 78. 1-Varachet le-am facut 2 tratamente,unul prin iulie(le-am dat de 2 ori la interval de 7 zile),apoi urmatorul in august si vroiam sa va intreb daca acum tb sa astept sa nu mai am deloc puiet ca sa incep iar tratamentul si daca este suficient sa fac tratamentul doar in 2 reprize sau in 3 la interval de 7 zile?
  2-La stupii care au doar 3 rame de puiet capacit mai este nevoie sa-i stimulez si daca pot sa le dau doar lor si celorlalti cu 5 rame de puiet sa nu le dau ?

  • Profile photo of admin

   1. Daca ai puiet in stup trebuie minim 3 tratamente legate unul de celalalt la un interval de 7-10 zile unul de celalalt. Daca nu mai ai puiet in stup atunci cu un singur tratamnet ar trebuii sa rezolvi intreaga problema.
   2. La ora asta trei rame cu puiet este foarte mult, preocupate de restrangerea cuibului si sa aiba suficienta hrana pentru iarna. In perioada asta nu mai vorbim de stimulat ci de tratament curativ sau preventiv si hranire cu scopul de a ajuta familiile de albine sa umple ramele cu suficienta hrana de calitate pentru iarna. La 5 rame cu puiet cata miere au albinele in stup? Daca acum vine frigul si tine sa spunem o saptamana, dupa aceasta perioada crezi ca mai gasesti ceva hrana in stup? Risti sa intrii in iarna fara suficienta hrana. Hrana si sanatatea albinelor sa te preocupe acum, mai ales ca din ce imi aduc aminte nu cred ca ai stupi cu mai putin de 6 rame cu albina.

 79. Ultima data am notat ce am vazut pe fiecare rama in parte(am un caiet al stupinei)si am urmatoarele concluzii-am 4 stupi(cei mai slabi)cu cate 6 rame de albina si 10-12 kg miere,urmeaza alti 4 cu cate 8rame si 20-25 kg miere si ultimul unde au pontat 2 matci o buna vreme am 9 rame si 13-15 kg miere.
  Ce parere aveti in afara de tratament mai tb sa le fac eu ceva,mai ales la cei cu miere mai putina?

  • Profile photo of admin

   La familiile cu 10-12 Kg miere, cand se face vreme frumoasa poti sa le asezi dupa diafragma cate o rama descapacita. Ai grija sa nu provoci furtisag. In rest restul ramelor le pastrezi pentru primavara cand le poti utiliza pentru stimulat. Despre asta la timpul lor.

 80. Intentionez sa pun polistiren exudat atat dupa diafragma cat si inainte de prima rama.
  1-Credeti ca as gresi daca pun in ambele laturi?
  2-Dupa diafragma e simplu,nu am dubii,dar vroiam sa va intreb daca pun si pe cealalta latura,atunci prima rama ar tb sa o lipesc de polistiren?
  3-Polistirenul inainte de prima rama tb pus cand le impachetez sau pot sa il asez mai inainte?

  • Profile photo of admin

   1. Nu gresesti daca doresti sa pui in ambele laturi polistiren;
   2. Prima rama normal ca trebuie sa o lipesti de polistiren, pentru ca in acest caz polistirenul ar fi ca o latura normala a stupului, doar ca respectiva latura este formata din partea de lemn la care se adauga 5 sau 3 cm de polistiren. Ai grija doar ca respectivul polistiren sa fie lipit de latura din lemn si de asemenea sa nu obtureze urdinisul;
   3. Poti sa il asezi dinainte astfel incat sa vezi cum reactioneaza stupul si sa iti poti face apoi un plan despre cum anume impachetezi familia de albine. Ar cam trebui in perioada asta ca stupul sa il impachetezi.

 81. 1-La cei verticali cu fund antivaroa,tabla de la fund o las inchisa(am citit ceva de iernarea in clopot)?
  2-La cei orizontali cu fund normal am inteles ca important este ca circulatia aerului sa se faca intre urdinis si aerisirea din capac,este corect?Deci tb sa ramana libera acea aerisire,dar podisorul ramane asa cum este?-poate spun o prostie,dar ar tb sa iau vreo scandura din podisor?
  3-Tot la orizontali dupa diafragma pun polistiren si apoi restul de spatiu tb sa il completez cu ceva(mi s-a spus ca as putea sa-l las gol,daca am pus polistiren dupa diafragma)-care este parerea dvs?
  4-De ce isi blocheaza sau isi izoleaza urdinisul pe interior,care este explicatia(este un fel de propolis,moale ca ceara)

 82. Buna ziua!
  Odata cu sosirea vremii reci, am efectuat si eu cateva lucrari la stupi despte care am citit in unele carti si pe internet si doresc sa stiu daca sunt benefice familiilor de albine.
  1)dupa diafragma am pus in stup o placa de polistiren pe care am imbracat-o in ziar din doua motive, primul ca absoarbe umiditatea si al doilea sa nu fie roasa de albine..
  2)deasupra podisorului am pus ziar si o pernita din patura material absorbant, iar dubiul meu este cu fanta de aerisire. Eu am lasat acea fanta in dreptul unui orificiu al capacului si ma intreb daca nu cumva face curent prin urdinis.
  3)pe una din ramele aflate dupa diafragma am gasit zahar cristalizat si am scos-o. Vreau sa stiu daca acest fapt este nociv albinelor.
  Va multumesc !

  • Profile photo of admin

   1. Corect
   2. Nu inteleg cum anume ai lasat ”o fanta de aerisire” ? Cum anume ai procedat? Podisoarele oricum nu se imbina perfect, prin ele aerul circula chiar daca sunt prinse cu propolis. Pernita de asemenea nu se pliaza pe podisoare in asa masura in care sa ;sigileze” stupul. Prin urmare un ziar deasupra podisoarelor si peste o pernita asezata bine deasupra podisoarelor ar fi suficient sa protejeze stupul de curenti si de asemenea sa-l lase si sa respire.
   3. Mierea cristalizeaza prin urmare ar fi normal sa gasesti cristale pe rama. Probabil albinele ”au dat cep” unui fagure. Nociv nu este!
   Cu placere!

   • Multumesc pentru raspunsul prompt!
    Prin fanta de aerisire, ma refer la indoirea unui coltisor al pernitei cam cat o palma, iar rama am scos-o pentru ca m-am gandit ca zaharul respectiv va uza albinele in iarna.

    • Profile photo of admin

     Indoirea unui colt se face atunci cand deasupra podisoarele apicultorul aseaza celofan, care fiind asezat ermetic deasupra ramelor nu permite aerisirea stupului, formandu-se condens si prin urmare umiditate in stup. Din acest motiv daca se foloseste celofan pe timpul iernarii si nu numai, atunci este foarte bine sa se indoaie un colt al lui, pe unde stupul ;sa respire”. Insa in cazul descris de tine, folosind doar ziar, care absoarbe umiditatea, precum si pernitele care protejeaza de curenti reci si permite creerea unui ghem de calitate in stup, atunci acea fanta de aeirire nu isi mai are locul. Asta bineinteles daca respectiva nu etanseizeaza stupul similar cu folosirea unui celofan.
     Apoi mierea orium cristalizeaza, fie ca e de poliflora sau din sirop cu zahar invertit sau nu. Asa ca majoritatea stupilor asezati pe miere, in acest moment au la dispozitie miere cristalizata in diferite stadii. Nu stiu in cazul tau cand vorbesti de zahar te referi la miere cristalizata sau chiar la zaharul comun pe care-l cumperi de la supermarket atunci cand faci prajituri.

    • Profile photo of admin

     Indoirea unui colt se face atunci cand deasupra podisoarele apicultorul aseaza celofan, care fiind asezat ermetic deasupra ramelor nu permite aerisirea stupului, formandu-se condens si prin urmare umiditate in stup. Din acest motiv daca se foloseste celofan pe timpul iernarii si nu numai, atunci este foarte bine sa se indoaie un colt al lui, pe unde stupul poate ;sa respire”. Insa in cazul descris de tine, folosind doar ziar, care absoarbe umiditatea, precum si pernitele care protejeaza de curenti reci si permite creerea unui ghem de calitate in stup, atunci acea fanta de aeirire nu isi mai are locul. Asta bineinteles daca respectiva pernita nu etanseizeaza stupul similar cu folosirea unui celofan.
     Apoi mierea oricum cristalizeaza, fie ca e de poliflora sau din sirop cu zahar invertit sau nu. Asa ca majoritatea stupilor asezati pe miere, in acest moment au la dispozitie miere cristalizata in diferite stadii. Nu stiu in cazul descris de dumneavoastra, cand vorbiti de zahar va referiti la miere cristalizata sau chiar la zaharul comun pe care-l cumperi de la supermarket atunci cand faci prajituri.

 83. zaharul de care vorbesc pare in stare pura neavand vreo treaba cu mierea, ca si cand l-ar fi furat dintr-un supermarket si l-ar fi depozitat in celule:)) dar nefiind in cantitati foarte mari o sa reintroduc rama dupa diafragma.O ultima intrebare la acest capitol va rog, ramele de dupa diafragma trebuie
  obligatoriu descapacite? multumesc

  • Profile photo of admin

   La ora asta nu ar mai trebuii sa ai motiv sa vorbesti de rame dupa diafragma. Daca ai suficienta miere in stup atunci ramele cu miere dupa diafragma mai mult pot incurca, mai ales daca sunt lipite de diafragma, pentru ca albinele pot sa intre la ele sa preia miere, apoi frigul sa le prinda acolo si sa formeze un al doilea ghem mai mic in acel spatiu, riscand astfel ghemul mai mic sa moara. Acest lucru se poate intampla mai ales in ferestrele iernii sau inspre primavara.

 84. In aceasta situatie , o sa scot ramele de dupa diafragma urmand sa va mai cer sfatul in ceea ce priveste hranirile de completare..Va multumesc din suflet pentru tot ajutorul!

 85. Buna ziua!
  Am citit diverse articole pe net si am observat si pe siteul dvs ca s-a discutat despre facelia.Mai curioasa si visatoare din fire, am inceput sa studiez mai in detaliu acest capitol…Am constatat urmatoarele:
  1)Foarte multi vanzatori de seminte de facelia.
  2)Foarte multi apicultori care spun ca au incercat cu aceasta planta si rezultatul a fost zero.
  3)Pe nicaieri nu gasesti sa cumperi miere de facelia, macar sa gusti.
  Din vasta dvs experienta ce-mi puteti spune despre aceasta planta melifera?
  oare au gresit apicultorii atat de mult in cultivarea ei incat rezultatele sa fie slabe?
  Oare nu ne ajuta clima pentru cultivarea ei, sau din ,, buna vointa” unii nu spun adevarul despre cultivarea si exploatarea faceliei?

  • Profile photo of admin

   Facelia in strainatate (Germania spre exemplu), s-a folosit si se mai foloseste ca si ingrasamnat verde. Foarte putin se mai foloseste si in amestecurile furajere. Problema legat de aceasta planta la noi in tara deriva din faptul ca, cei care au pamant si utilaje folosesc in general rapita sau mustarul ca si ingrasamant verde. O a doua problema ar fi ca foarte putine ferme din Romania folosec aceasta tehnologie. Prin urmare din start raportandu-ne la fermele din Romania, facelia este o planta necunoscuta. Apoi apicultorii se ocupa cu albinele si foarte putini au utilaje si cunostiinte in agricultura. Prin urmare foarte putini au incercat sa cultive aceasta planta, iar daca au incercat neavand cunostiinte tehnice, rezultatele au fost pe masura. Fermierii nu folosesc din start aceasta planta de cultura ca ingrasamant verde, avand la dispozitie rapita sau mustarul, iar apicultorii fie nu au teren fie au teren insa nu au utilaje si/sau cunostiinte tehnice necesare. Economic ar fi fost cel mai bine ca fermierul sa cultive facelia ca ingrasamant verde si sa beneficieze de aspectele pozitive privind aceasta tehnologie, iar apicultorul sa beneficieze de rodul florilor.

 86. Buna ziua!
  Stupii mei sunt in ,, pat rece” .. desi un amic mi-a sugerat sa dau o gaura in centrul fagurilor pentru a face posibila miscarea albinelor, vremea rea m-a impiedicat sa fac acest lucru.Astazi am citit intr-o carte despre ,, moartea coloniei prin izolare ” si m-a pus serios pe ganduri. Stupii mei, teoretic au hrana suficienta… dar am urmatoarele intrebari:
  1) Recomandati sa cumpar stupi doar in ,, pat cald” (vreau sa cumpar 30) din acest considerent de rotatie a albinelor?
  2) pentru ,, a mai drege busuiocul” recomandati sa incep hranirile mai devreme de luna feb. chiar daca teoretic ele mai au miere pe rame?
  Va multumesc!!!

  • Profile photo of admin

   Buna Andra, ce iti mai fac stupii?
   Daca stupii tai au hrana suficienta atunci nu trebuie sa iti faci griji si nici sa dai gaura la rame. Moartea albinelor prin izolare se petrece atunci cand din cauza gerului ghemul este asezat pe prea putina miere si nu se poate misca de-a lungul ramei dupa hrana. Situatia este mai ingrijoratoare inspre primavara, din februarie incolo cand matca poate incepe sa depuna oua, iar albinele in perioade de frig stau pe puiet sa-l incalzeasca si consuma doar hrana de pe respectiva suprafata. Daca timpul cu temperaturi scazute dureaza mai mult atunci se poate intampla ca stupul sa fie plin de miere, iar familia sa moara de foame, pentru ca protejand puietul, albinele nu se vor dezlipii de pe el si vor murii de foame cu mierea langa ele.
   Prin izolare se poate ca un stup sa moara si daca cumva frigul in toamna sa vina brusc si albinele sa fie prinse nepregatite si sa se formeze doua ghemuri cu albine. Cel mare va supravietuii, iar cel mai mic va pierii. Acelasi lucru se poate intapla si atunci cand albinele in perioada rece din cauza unui soc (stupi loviti, soarecei, etc) sa se agite si sa se imprastie in stup, iar apoi din cauza frigului pe langa ghemul principal sa se mai creeze izolat pe rame ghemulete cu albine care vor pierii din cauza frigului.
   Unii folosesc pat cald altii in pat rece. Albinele mele sunt in pat rece si totul merge perfect. Atata timp cat hrana este suficienta si iernarea decurge normal nu ar trebuii sa iti faci griji, iar daca ar fi sa se intample ceva din cele spuse mai sus, fie in pat cald, fie in pat rece, rezultatul va fi acelasi.

   • Buna ziua si va multumesc pentru ceea ce faceti in ajutorul nostru al incepatorilor.Cred ca Cineva acolo sus vede aceste eforturi si va va rasplati pe masura.

    Stupii mei pot spune ca fac bine , in sensul ca au efectuat 2 zboruri de curatire iar eu am profitat de vreme si am ridicat capacele.Le-am gasit bine, erau stranse in ghem nu erau sus pe rame sau podisor sa-mi semnaleze criza de hrana, au facut si ceva curatenie in stup ajutate de mine pe fundul stupului si nu am mortalitate ridicata pana acum. De cateva zile de cand este un ger cumplit obisnuiesc sa le ascult cu urechea iar din zumzetul pare ca totul e in regula. Astept o fereastra si o sa le fac cadou o pasta (drojdie de bere, lapte praf miere , zahar pudra si protofil).Am participat la un targ de profil la Craiova de unde am cumparat tot ce imi trebuia in materie de ansamblat si insarmat rame, varojet si alte maruntisuri.Nu in ultimul rand vreau sa va spun ca am fost o eleva constiincioasa v-am urmat sfatul am citit in iarna aceasta 4 carti si 1 manual unde am facut diferite insemne pentru ca sunt sigura ca o sa le recitesc pana le voi invata. Va doresc tot binele din lume!

 87. Salut asi fi si eu interesat sa cumpar pt inceput o familie cu un stup si as vre cateva informati dak ma poti ajuta. Sar putea cumva din senin sa plece sau daca am vecini cu mai multe albine ar putea pleca la el ? Si inca ceva , pan la ce distanta ajung albinele in cautarea florilor ? Multumesc frumos

  • Profile photo of admin

   Salut, In primul rand cumpara-ti un manual de apicultura si citeste despre comportamentul albinelor si lucrarile de sezon. Din senin nu iti pleaca nici o albina, pot insa sa roiasca,insa acesta este un comportamnet natural ce implica plecarea dintr-o familie de albine a unei parti de albina plus regina, insa acest comportamnet poate fi mannageriat de apicultor in favoarea lui. Albinele pot pleca dupa nectar pana undeva la 2 km, insa sunt studii care au aratat ca pot plecat si mai departe de 3 km in perioadele fara cules. Prima data oricum citeste, cauta articole pe net, cumpara-ti in aceasta primavara un stup si apoi mai vorbim. Prin practica inveti apicultura!

 88. sal ma numesc oprea-george-nicusor, sunt din bucuresti,am 24 de ani . in urma cu un an ma tot bate gandul sa imi achizitionez cativa stupi,strabunicul meu a avut foarte multi avea 4 5 ani pe vremea aceea dar dupa moartea lui si albinele au murit . nu stiu foarte multe lucruri despre ele dar pot sa spun ca le indragesc intr-un fel nu pentru productie sau venit , ca un hobby sa spun asa . vreau sa pornesc cu 5 6 stupi la inceuput totalul uneltelor ma duc undeva la 1200 lei cu tot ( costum,dalta,perie,cutit decapacit,afumatoare,centrifuga etc toate produsele noi de pe apicultorul.ro ) as dori sa intru in legatura cu un apicultor in varsta sau cel putin cu experienta sa il pot contacta sa ma poata indruma . salariile sunt destul de mici la noi si este cam greu sa demarezi o afacere din asta. vrea sa ma perfectionez dar din pacate in zona unde stau eu nu stiu nici un apicultor toti au decedat din pacate !

  • Profile photo of admin

   Salut,
   Uneltele pe care le doresti sunt foarte utile, iar daca ai buget sigur si nu te uiti la bani atunci le poti cumpara. Insa daca bugetul este redus atunci te sfatuiesc sa cumperi: centrifuga, masca, afumator si o perie, de restul nu ai nevoie avand in vedere numarul redus de stupi. Ca si dalta poti folosii un cutit cu lama rigida, iar ca si decapacitor o furculita normala spre exemplu. Totul, sa sti ca va consta in indemanarea ta de a le folosii si cam atat. Multi apicultori fac greseala ca la inceput sa mearga la magazinul apicol si sa verse bani pe lucruri pe care apoi va constata ca-i ajuta prea putin si de care se puteau debarasa. Prima data strictul necesar si apoi cumperi in functie de necesitate.
   E adevarat, un apicultor care sa fie alaturi de tine fizic te-ar ajuta, insa sa stii ca foarte multi apicultori au inceput pe cont propriu si au reusit. E de ajuns sa citesti doar comenturi de pe acest blog mic si iti vei da seama de acest lucru. Cumpara-ti un manual de apicultura, citeste pe internet despre albine si apoi vei invatata totul din practica. Albinele iti vor arata drumul, asa ca nu iti face griji. De asemenea sunt pe internet forumuri apicole unde poti pune intrebari, sunt pe faceebock grupuri de apicultori, sunt saituri de unde poti invata multe, poti de asemenea aici sa intrii si sa intrebi, iar daca nu iti raspund eu atunci cu siguranta o va face alt apicultor. De asemenea sa nu te descurajeze cei care iti raspund intr-un mod urat, spun asta pentru ca multi odata ajunsi la un anumit nivel uita de unde au plecat. Mult succes si te astept cu intrebari legate de cum anume sa procedezi in stupina ta !

 89. multumesc frumos ! atunci ma voi rezuma la ce este mentionat mai sus ! este cineva aici care vinde stupi,familie de albine ? in apropiere de bucuresti ? un nr de tel ? va multumesc sau centrifuga ?

  • pentru stupi de vanzare , am un prieten care poate sa-ti ofere spre vanzare stupi in orice configurare vrei si chiar asistenta ,sfaturi utile pentru incepator , si material biologic
   iti las numarul meu de telefon si poti sa ma contactezi : 0752128229 . mentionez ca locuiesc langa bucuresti , loc.Ogrezeni langa Bolintin vale km.30 autostrada Buc uresti – Pitesti

 90. Am reveni cu noi dileme;
  1-am ascultat albinele cu un tub,cum fac eu,incepator sa inteleg ca ceea ce aud este de bine sau ar tb sa ma ingrijoreze.Am citit tot felul de comentarii,dar nu stiu cum sa interpretez corect ceea ce am auzit.Tot ce pot spune este ca era un zumzet uniform,cu exceptia unei singure albine care parca iesea in evidenta in urechea mea
  2-in legatura cu stimularea-cand tb sa ma preocupe,cam de cand tb inceputa si daca este suficient sa bag ramele cu miere(descapacita?)
  3-renuntasem la ideea de a muta cei 3 stupi,dar sunt obligata pt ca dupa viscolul care a fost nu se mai vedeau deloc.Deci daca au facut vreo 3 zboruri de curatire cand as putea sa-i mut,este vorba de o distanta de 5-7 metri,pe aceeasi linie,dar un pic mai la deal.Mai pot face ceva acum sau sa astept sa isi inceapa activitatea la primavara?

 91. Buna ziua!
  Zilele trecute am deschis stupii hotarata sa le dau o pasta facuta de mine, preluata de la colegi de pe net (miere drojdie de bere, lapte praf , protofil si apicomplex) dar am avut o surpriza cam neplacuta. albinutele erau sus pe rame iar unele lipite de podisor. Va rog sa-mi confirmati daca inseamna ceea ce cred eu adica lipsa de hrana si daca da, cum sa actionez. Sa le dau miere simpla ca hrana de salvare , sa la cumpar o turta din comert, sau sa le dau pasta de care vorbeam mai sus?am evitat sa scot rama afara sa vad clar daca mai are miere de teama sa nu racesc cuibul. Cuibul este pe 4 rame adica este un roi, si stiu ca roiurile consuma mai multa miere decat familiile. Va rog sa ma ajutati cu cantitatile necesare si intervalele de hranire. Va multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   Deci roiul era pe 4 rame, toate pline cu albina si toate albinele erau sus pe rame? Cata miere le-ai lasat in toamna? Da,faptul ca albinele stau sus pe rame, chiar lipite de podisor poate insemna lipsa de hrana, mai ales daca ramele au fost pline cu albina. Cat de curand posibil poti sa-i administrezi pasta facuta de tine, ai grija sa fie tare, sa nu fie vascoasa si sa curga peste albine sa le neclaiasca. Stupul apoi trebuie tinut sub observatie si ori cumperi turta, ori le prepari singura turta, dar trebuie mereu sa fi cu mancarea in ei. In perioada urmatoate va fi mai cald. Cand vezi ca albinele ies la zbor atunci poti sa verifici ramele laterale de miere, iar daca pe ele nu mai este miere atunci poti sa bagi din depozitul tau, daca ai, o rama sau doua pline cu miere ca inlocuitor. Daca nu ai atunci ai grija ca ramele sa le asezi astfel incat mierea care mai este pe rama sa fie inspre interiorul cuibului nu spre diafragma. De asemenea daca mai ai miere zaharisita, poti baga miere intr-o punga pe care apoi o asezi deasupra albinelor. Albinele vor roade punga si treptat vor manca miere de acolo. Atentie ca mierea sa nu fie prea lichida sa nu curga pe albine sa le neclaiasca.

 92. Salut, sunt Stoian si cred ca am fost cuprins de boala albinaritului,prin activitatile mele profesionale iubesc ceea ce “face”albina, si in febra asta de inceput citesc tot ce prind pe aici..pe net, intentionez sa cumpar si un manual, dar sa cumpar si 2 sau 3 stupi. Toate bune si frumoase, eu locuiesc la Bucuresti si am posibilitatea amplasarii lor undeva in jud.Olt,am acolo o propietate.Am una din primele intrebari: este zona de sud, o zona calduroasa , se poate face albinarit acolo, si daca da….ajuta-ma sa incep.
  Multumesc!!

  • Profile photo of admin

   Albinarit se poate face, chiar daca este o zona calduroasa. Important este sa aveti plante melifere in zona cum ar fi: alun, papadie, rapita de toamna, salcie, salcam, tei, pajisti cu flori, etc. Nu cunosc zona, asa ca nu stiu ce anume din ce v-am descris aveti in Olt. Cel mai bine ar fi sa vedeti in jurul locatiei unde doriti sa va amplasati stupina, daca mai sunt apicultori, sa iei contactul cu dansi si sa purcezi la treaba apoi. Din manual, pe net, poti afla raspunsuri, insa inveti cu adevarat din practica. Doi, trei stupi nu e mult, doar ca pe langa acestia mai trebuie si o centrifuga, care costa putin, plus ceva unelte. Prima data intreaba in zona daca sunt apicultori, poate gasesti pe cineva de la care sa cumperi doua familii bune acum in primavara si care de asemenea sa te ajute putin, macar la inceput. Nu este greu si nici asa complicat!

 93. Buna dimineață :)) as avea nevoie de un răspuns eu sunt la începutul proiectului meu de a devini un mare apicultor asa…eu vreu sa imi cumpăr 100 de stupi pt început adică zilele următoare mai precis cu ce sugestii puteți veni
  Mulțumesc
  Bee man 🙂

  • Profile photo of admin

   Salut,
   Daca nu ai experienta de apicultor atunci iti sugerez la inceput sa cumperi pana la 10 familii de albine. Dupa un an, poate doi singur iti vei da seama ce e de facut. Riscul e prea mare avand in vedere ca am vazut oameni care au luat credit sa cumpere zeci de familii de albine si care au ramas si fara albine si cu credit. Prima data invata si apoi investeste. Daca iti angajezi un an apicultor care sa umble cu tine, atunci da poti cumpara si 200 familii de albine.

 94. Buna ziua!
  Am luat decizia sa cumpar albine si am o dilema: sa cumpar familii sau roiuri.Sa cumpar 20 de familii sau 10 familii so 10 roiuri? de mentionat ca am posibilitatea sa le duc la un cules de rapita.Voi reusi oare la culesul de rapita sa cresc aceste roiuri in familii astfel incat la ,, finalul” rapitei sa am 20 de familii?

  • Profile photo of admin

   Doamna Andra, imi pare rau ca vad mesajul asa tarziu. Tine minte ca albina este o fiinta vie, iar intr-o familie de albine sunt mii de vietati. Asa ca totul tine de imprevizibil. Nici nu vreau sa iti dau sperante false, insa de asemenea nici nu doresc sa va dazamagesc. Da se poate foarte bine ca din cele 10 roiuri sa faci 10 familii chiar puternice pentru salcam. Mai ales ca ati spus ca pe langa cele 10 roiuri ati mai vrea sa cumparati inca 10 familii de albine. Daca prinzi un an bun de rapita (anul acesta se preconizeaza bun pana acum), atunci familiile, mai ales cele care acum sunt medii spre puternice in urma unui cules abundent de rapita se pot dezvolta prea puternic, iar la salcam sa doreasca sa roiasca, in loc sa culeaga miere. Asa ca pe baza acestor familii poti sa iti imputernicesti mai mult roiurile, tinandu-le in celasi timp si sub control. Totul tine de cat de mester este apicultorul si mai ales doamna Andra, de cum va fi vremea in aprilie. Penutru ca se poate ca aprilie sa fie foarte ploios, racoros, sa prinzi si cateva zile de administrat insecticid si prin urmare sa ai toate motivele ca nici macar familiile de albine sa nu poata sa creasca prea bine pentru salcam. Totul tine de sansa si indeletnicire 🙂 Oricum avand in vedere ca vorbesc cu o doamna doresc sa termin intr-un mod optimist si sa iti spun ca daca ai posibilitatea sa iti duci albinele la cules de rapita, atunci ai mult mai multe sanse de reusita, comparativ cu apicultorii care nu au norocul aceste culturi. Succes doamna, si tine minte asta: INTR-O STUPINA NU NUMARUL DE FAMILII DE ALBINE CONTEAZA CI CAT DE PUTERNICE SUNT FAMILIILE DE ALBINE SI DE ASEMENEA CATA MIEREA CULEG. Doar incepatorii, apicultorii fara experienta, sau cei care construiesc stupine pentru fonduri europene sunt atenti la numar. Ceilalti se concentreaza pe capacitatea stupinei de a fi rentabila si sa scoata din ea mai mult decat investeste, adica sa faca PROFIT. Succes!

   • Va multumesc mult pentru raspuns, am bagat bine la cap tot ceea ce mi-ati transmis pana acum. Legat de numarul stupilor, este adevarat ca imi doresc mai multi dar asta strict ca sunt incepatoare. Despre fonduri, nici un gand nu am avut si nu am, iar ca sa compensez dorinta uneori absurda de a avea multi stupi , ma gandesc si la binele albinelor asa ca am infiintat deja o ,, plantatie” de 0.5 ha cu evodia si in aprilie o sa completez hectarul cu facelia. O sa va tin la curent cu evolutia lucrurilor. Numai bine va doresc!

 95. Salut, am si eu doua famili din toamna pe care leam iernat una pe 4 rame pline cu miere si una pe 5 rame tot pline cu miere dupa cum am vazut ca sa mutat cuibu am vazut ca pe la sfarsitu lui ianuarie nu ai mai prea avut mancare, am mai pus cate o rama cu miere si peste o saptamana am mai pus cate o turta la sfarsitu saptamani era gata turta am mai pus una peste 2 saptamani iar gata turta leam mai pus rama cu miere si inca o turta, intrebarea este de ce mananca asa mult??? App turta are un kg

  • Profile photo of admin

   Daca familiile sunt pe 4-5 rame pline cu albine, se prea poate ca familiile sa fie sanatoase si puternice. Cel mai probabil ramele sunt pline de puiet la ora aceasta. Daca nu au mai avut miere, atunci toata turta si mierea au luat-o si au depozitat-o in cuib, aproape de puiet. Consuma mult pentru ca pe deoparte se hranesc ele si pe alta parte si puietul trebuie sa manace ca sa creasca. Pe 5 rame cate kilograme de miere aproximezi ca ai lasat in toamna trecuta? Gandeste-te ca turta, dar mai ales mierea pe care le-ai administrat-o la sfarsitul lui ianuarie a fost un stimulent puternic. Apoi a venit caldura, care a stimulat mai mult albibele, asa ca matca a inceput sa depuna o sumedenie de oua. Albinele lucratoare atunci au primit semnalul ca trebuie sa aprovizioneze stupul cu hrana, asa ca ce le-ai administrat ulterior le-au venit ca o manusa. Acum ramele sunt total acoperite cu albine? Dar puiet, cate rame cu puiet ai intr-un stup. Numarul de rame cu puiet iti spune multe la ora actuala despre vigoarea familiei de albine. Ai grija ca inca hrana se gaseste greu, salcamul s-ar putea anul acesta sa infloreasca mai rapid, asa ca iti sugerez sa incepit administrarea de hrana lichida. Succes!

 96. Salut și mersi de articol. Am rămas azi pe gânduri pe ideea „ ce ar fi să încerc să fac și eu asta” și astfel am început să caut tot felul de informații pe internet, ajungând astfel la articolul tău. Mă gândeam să îmi cumpăr un stup cu albine (scuze dacă mă exprim greșit, sunt afon în domeniu) mai ales că peste un an sau doi voi avea la dispoziție și vreo 40 de copaci în apropiere. Întrebarea mea pentru tine, la care ai răspuns și în articol însă dacă ai putea să răspunzi încă o dată în termeni simplificați pentru un începător ar fi super, este: cam cât mă costă să îmi achiziționez un stup cu tot cu familie plus restul de unelte necesare, chiar dacă e vorba de SH.

  • Profile photo of admin

   Salut, cand spun stup, ma refer exclusiv la lada in care albinele isi desfasoara activitatea. O lada noua costa intre 100 si 250 lei. Totul depimde de model, firma, accesorii, sau bineinteles daca lada o cumperi demontata iar dumneavoastra va trebuii apoi sa o montati. Fiind incepator nu va recomand totusi asta. O lada seconda nu ar trebuii sa fie peste 100 lei in acest moment. O familie de albine in acest moment o cumperi la un pret de 350-500 lei. Depinde la pret numarul de rame pe care este familia de albine, puterea respectivei familii de albine, daca matca este sau nu selectionata, de priceperea apicultorului. Acum pretul e mai mare pentru ca deja albinele au trecut greul iernii si se indreapta cu pasi repezi spre marele cules de salcam. Daca nu ai acesti bani atunci poti cumpara un roi in luna mai. Un roi natural merge undeva la 100 lei. Un roi artificial costa in functie de numarul de rame. O rama te va costa undeva la 40-50 lei, ai grija doar ca pe rame sa fie si matca. Vei avea nevoie de 4-5 rame de plecare atfel incat in toamna sa intrii cu 6-7 rame cu albina. Apoi vei avea nevoie de o masca, te va costa 15 lei, un afumator, undeva la 20 lei si o centrifuga care costa intre 800 si 2000 lei chiar mai mult in functie dfe model, numar de rame care pot fi stoarse odata, etc. Pentru un stup sau o stupina micuta, pana la 10-15 familii de albine, recomand o centrifuga cu 3 – 4 rame ce pot fi stoarse odata. Pretul va fi undeva la 1000 – 1500 lei un model clasic bineinteles. Second la un singura intrebare pe google: ”vand centrifuga apicola” am gasit anunt ca poti cumpara acest model de centrifuga la un pret cuprins intre 600 – 900 lei. De alte scule nu vei avea nevoie, te poti descurca cu ce ai prin casa sau curte. Vei mai avea nevoie doar de foite de ceara, rame, sarma, Varachet, iar acestea nu cred ca pot depasii 100 lei pentru un stup.

   • Salut și mersi pentru răspunsul prompt. Am făcut un calcul iar toată achiziția ar ajunge undeva la 1400 de lei. Un preț decent, însă momentan bugetul meu e de 800 de lei. De aici mai am câteva întrebări:
    1.De unde poți cumpăra familia de albine sau roiul? Observ multe anunțuri pe OLX, însă mă gândesc că trebuie să mergi la om acasă și să le iei. Pot fi transportate cu mașina?
    2.Există riscul de a lua țeapă? Mă gândesc că după cum sunt pe alte piețe persoane care vând produse nu prea ok calitativ șamd, iar eu necunoscător fiind, o persoană ar putea să-mi vândă o famile bolnavă, de exemplu (îmi imaginez, sunt doar temeri).
    3.Poți face toată această achiziție în orice lună ?
    Mersi mult încă o dată.

    • Profile photo of admin

     Salut, scuze pentru intarzierea raspunsului, insa in perioada asta lucrul mai aglomereaza. Raspund pe rand:
     1. Poti cumpara de ori unde si de la ori ce distanta roi sau familie de albine. Pot fi transportate cu masina, in anumite conditii de siguranta.
     2. Da exista riscul sa iei teapa din acest motiv iti recomand sa cumperi de undeva aproape de tine, astfel incat poate apicultorul sa te poata ajuta din cand in cand cu sfaturi dar mai ales practic.
     3. Poti cumpara in ori ce luna, insa iti recomand sa cumperi primavara, astfel incat peste vara sa te inveti cu albinele, sa scoti si ceva miere sa te indulcesti. Toamna albinele sunt mai ieftine, insa riscul e mare din cauza ca nu stii cum va fi iarna.

  • Profile photo of admin

   In mod normal daca i-ai dus la 4 Km nu trebuiau sa se mai intoarca mai ales ca acum rapita este inflorita. Ori distanta in linie dreapta nu este de 4 km ci mult mai putin, ori poate cand ai luat stupul si l-ai mutat a fost dimineata nu tocmai devreme, cand o mica parte din albina cercetasa a iesit la lucru, iar cand s-a intors nu a mai gasit stupul. A treia posibilitate ar fi ca ai dus stupul seara, iar albinele nu erau toate venite acasa, iar pe timpul notpti albinele s-au odihnit in fostul loc al stupului, iar dumneavoastra doar acum le-ati vazut cum zboara in jur. In mod normal nu ar trebuii sa fie multa albina, maxim un pumn de albina, daca e mult mai multa albina atunci e clar ca stupul nu e la 4 km dus de fosta locatie. Deci te intreb, cand ai mutat stupul, cum ai procedat si mai ales cata albina aproximezi ca s-a intors in vechea locatie? Poti acum doar sa lasi stupul sa adune miere de la rapita, iar albinele intoarse sa se imprastie la eventualii stupi care poate i-ai lasat acasa. Daca nu mai ai in veche locatie nici un stup si este albina multa intoarsa, sau iti este mila de albinele ramase in urma, atunci poti sa asezi in locul unde a fost asezat stupul o mica ladita, stup nefolosit, unde albinele sa se stranga, iar apoi seara sa le inchizi si sa le duci sa le versi in stupul de la rapita. Eu asa as proceda, mai ales ca imi este mila sa albine.

 97. Admin esti tare !am citit majoritatea comm …putini sunt ca tine!deci respect!sunt hotarat sa imi achizitionez 3 stupi …ii iau de la cnv cunoscut ..un coleg dar mi.a sp ca mii da dupa salcam ..de ce?am fost intr.o stupina de 90 de stupi si am fost fascinat …plus de asta am asistat la lucrul stuparului la un stup ..mi sa facut piele de gaina ..rar mi se intampla !si m.am indragostit de ele.abia astept!si inca o intrebare pot extrage miere de la ei daca ii iau dupa salcam?

  • Profile photo of admin

   Buna, mersi mult pentru comentariu, mi-ai facut ziua mai buna! 🙂 Colegul tau doreste sa iti vanda sau sa iti ofere stupii dupa salcam, pentru ca cel mai probabil doreste sa scoata el mierea de salcam. Da, poti scoate miere si dupa salcam. Urmeaza imediat teiul, asta daca ai padure de tei sau mult tei in apropiere, iar daca nu urmeaza mierea de poliflora, deci inca o sansa. Totul depinde de ce plante melifere ai in jur, ce suprafata cu pajisti, faneata si de asemenea daca anul este unul prielnic. Alti factori importanti ar fi ce fel de familii iti vinde (ofera), cat de puternice si harnice. De asemenea foarte important ar fi aportul dumneavoastra prin felul cum manageriati respectivele familii. Deci dupa salcam poti face 0-1-2 extractii de miere, totul depinde de factorii pozitivi sau negativi de care in acest an vom avea parte si de asemenea de capacitatea dumneavoastra de a aduce un aport pozitiv in stupina.

 98. salut. as vrea sa achizitionez familii de albine . este posibil sa luam legatura cumva ma refer pe mail sau telefonic ? as dori sa te intreb mai multe lucruri daca se poate ? multumesc anticipat.

 99. Buna ziua! Doresc sa va impartasesc cateva din experientele mele privind primul cules la rapita si totodata sa va adresez cateva intrebari.
  Am dus stupii la culesul de rapita avand 7-8 rame, cutiile fiin verticale capacitate 10 rame.Intr-o saptamana de cules, au ajuns pe 10 rame, mentionanad ca ultimele 3 au fost cladite de ele neavand deja crescute.In a doua saptamana , dupa ce ele au umplut ultimele rame cu miere, am asezat caturile dar fiind pe final rapita , ele nu au inceput sa cladeasca ramele. Acum , am posibilitatea sa le duc la cules de salcam si aici apar intrebarile:
  1) recomandati sa scot mierea de rapita de pe ultimele rame din cuib sau sa o las determinand albinele sa urce in cat?
  2)la 2 stupi am observat puiet incusiv pe ultima rama . exista riscul de blocaj daca are cat asezat?
  multumesc!

  • Profile photo of admin

   Da exista riscul de blocaj si roit, avand in vedere explozia de care au avut parte. Scoate mierea din ei si nu ierta nimic, pentru ca ai foarta multa albina in stup si trebuie sa le dai de lucru. Asta e punctul sensibil al stupului vertical, familia s-a largit la maxim, ramele sunt pline cu puiet si miere, iar daca salcamul s-au un alt cules nu ai in jur stupul e blocat, fara sansa sa se dezvolte, iar atunci albinele incep sa dezvolte botci. Miere au in stup jos, insa nu mai au destul cules ca sa urce in magazie. Dupa cum s-au dezvoltat stupii tai cred ca anul acesta vei avea de lucru in ceea ce priveste roitul. Ai grija, scoate ramele cu miere din ei, daca ai stupi mai slabuti, scoate din familiile puternice, pline cu puiet, o rama cu puiet care e aproape de eclozat si ofera unui stup slab, iar in locul ei introdu o foita. Cand incepe salcamul lucrurile se simplifica pentru moment, o sa ai cules, iar albinele vor urca in magazie. Trebuie sa deblochezi situatia, pentru ca daca incep sa intre in frigul roitului, nici macar salcamul nu te mai salveaza si vei pierde atat roi cat si faptul ca albinele nu vor mai fructifica culesul si se vor axa pe roit.

 100. multumesc pt raspunsul prompt. Dupa salcam intentionez sa-i impart pe toti si sa fac roiuri. Pana atunci, o sa scot mierea diseara si le bag foita.

  • Profile photo of admin

   Ce fel de caturi ai, 1/2 sau 1/1? Se poate ca albinele sa nu fi urcat in magazii pentru ca le-ai dat prea mult aer, iar ele mai ales ca acum e destul de frig au preferat sa stea in stup sa incalzeasca puietul, decat sa urce in magazii. De asemenea, nu stiu din ce zona esti si cum se prognozeaza vremea la tine. Daca frigul asta mai tine mult, chiar si pe perioada salcamului, atunci albinele se poate sa consume mai multa miere, decat pot aduna, iar daca scoti toata mierea din stup s-ar putea sa lasi familiile de albine fara mancare. Eu nu stiu ce ai in stup, pe celelalate rame cu puiet cata miere exista. Gandeste-te si la posibilitatea asta, fi cu ochii pe prognoza, iar apoi ia o decizie.

 101. caturile sunt de1/2 dar greseala mea majora e ca le-am bagat doar cateva rame dandu-le astfel mult aer. Aseara, v-am urmat sfatul si am scos mierea din stup, adica ultima rama intrucat toate celelalte au puiet. Surpriza neplacuta e ca au botci si ma gandesc ca cea mai sigura metoda ar fi sa-i impart pe toti in doua, Am doar 10 si de ,,productie” ma pot lipsi.Dvs ce ma sfatuiti sa fac? o sa ii tin pe sirop o perioada desi miere au f multa si pe ramele cu puiet.

  • Profile photo of admin

   Doamna Andra eu nu stiu ce planuri aveti, cat de mult doriti sa va inmultiti numarul de familii albine si asa mai departe. Daca din cei 10 stupi mai doriti sa faceti incat 10 atunci puteti proceda in felul urmator. Din fiecare stup luati 3 rame pline cu puiet, gata de eclozat pe care se afla si matca si le mutati in stupul cel nou. Peste cele 3 rame de albina mai scuturati inca o rama cu albina, astfel incat daca se mai intoarce ceva albina la fosta familie, sa ramana in noul roi artificial suficienta populatie. Toata lucrarea sa o faceti in mijlocul zile, cand lucratoarele sunt plecate, astfel incat sa aveti siguranta ca ceea ce mutati in noua familie ramane acolo. Ma refer ca in stup pe langa lucratoare sunt si albine doici, care in aceasta perioada cu siguranta sunt foarte multe si care inca nu au iesit la cules si prin urmare cand vor iesii prima data din stup se vor orienta dupa locatia din care ies si respectiva locatie o va socotii casa. Asa ca acestea odata mutate, acolo vor ramane. Apoi in vechea familie sa rupi toate botcile, astfel incat albinele se vor socotii orfane, fara matca, fara botci. Se vor caii cateva ore, mai ales ca suntem si in Saptamana Patimilor, iar apoi vor incepe sa isi construiasca botci noi, insa acestea nu vor fi de roire ci botci normale. Ai grija doamna draga sa urmaresti in fiecare stup pe care rama ai puiet de o zi si pe respectiva rama sa o marchezi cu un X spre exemplu, iar ulterior doar botcile mari crescute acolo sa le pastrezi. In acest fel vei obtine si o matca de calitate. De asemenea in vechiul stup in locul celor trei rame extrase poti adauga 2 sau chiar trei faguri construiti, pentru ca albinele ramase fara matca si iesite din frigul roitului nu vor avea ce sa faca decat sa culeaga miere de salcam. Asa ca daca-i si duci la salcam atunci in acest an vei face atat roi care pana spre sfarsitul lui iunie sa fie pe minim 6-7 rame, daca e an bun si de asemenea vei scoate si miere de salcam. Totul depinde de cum e anul si cum lucreaza apicultorul. Repere v-am oferit, acum sa purcedem si la treaba! 🙂

 102. Damian Mihaela on

  Buna seara.Eu nu sunt apicultor ci un om obisnuit care doreste sa locuiasca linistit in propria curte.Cum vi se pare din punctul dv de vedere situatia de a nu mai putea umbla prin curte,nu mai zic de gradina,din cauza albinelor vecinului care sunt foarte agitate si se napustesc asupra noastra fara sa le facem nimic?Sunt situatii cand nu putem avea nici reactie,sa ne aparam,totul se produce f.rapid.Ne alegem cu niste umflaturi cat casa,in special in zona gatului si capului.Copilul a fost intepat de doua ori si acum este terorizat,sta numai in casa.Chiar daca nu intri in soc anafilactic nu cred ca sunt ok pentru organism 4,5 intepaturi intr-o zi sau doua.Daca nu am avea grija sa ne imbracam am pati-o rau de tot.Cu ce ma ajuta pe mine, un om nevinovat,explicatiile vecinului apicultor ca sunt agresive din cauza rapitei sau ca a umblat la ele,ca nu sunt bune reginele,etc.Daca albinele o gramada de comportamente atunci pe timp de vara poate ar trebui duse la camp,departe de oameni si animale.Este normala situatia?Asa vedeti dv.o apicultura civilizata?Oare este suficient sa treci in lege 5m de la gard si sa nu limitezi in vreun fel numarul familiilor crescute in spatele casei?Daca albinele au drepturi si sunt protejate de lege atunci si noi OAMENII avem dreptul de a duce o viata normala in propria curte fara sa ni se recomande sa umblam imbracati in anumite culori,sa nu alergam,sa ne punem palarii de protectie,sa nu ne mai dam cu deodorant si daca se poate sa venim cat mai rar la tara.Mi se pare o situatie ANORMALA.In curtea mea am dreptul sa traiesc cum vreau.Regula unei bune convietuiri spune ca ceea ce faci tu sa nu-i deranjeze pe ceilalti.Voi face toate sesizarile necesare in acest caz.Am simtit nevoia sa va povestesc despre problema noastra.Dupa cum vedeti apicultura intre vecini nu este asa de simpla precum pare.

  • Profile photo of admin

   Buna, situatii descrise de dumneavoastra sunt destul de multe. Un apicultor pe care il cunosc eu a fost intr-o situatie comparativa cu a dumneavoastra, din cauza ca avea albine foarte agresive. Asa ceva se poate rezolva rapid, daca este intelegere intre vecini, iar daca nu este atunci cu o reclamatie la primarie si politie la fel se poate rezolva destul de rapid. Un gard de doi metrii din scandura construit intre dumneavoastra si vecin ar trebuii sa rezolve problema, pentru ca albinele ce se ocupa de paza stupului si care au punct de observatie urdinisul, nu vor mai avea posibilitatea sa va vada si sa va atace. De asemenea apicultorul ar fi bine sa mute stupii cu urdinisul in alta directie, sa nu mai stea cu fata spre locuinta dumneavoastra. In acest fel albinele vor avea o alta ruta de zbor si nu vor mai strabate asa des spatiul aerian al curtii dumneavoastra. Daca nici acest lucru nu rezolva problema atunci apicultorul va trebuii sa isi mute albinele in alta parte, pentru ca totusi exista o lege ca va protejeaza. Ceea ce v-am spus eu se poate face fie pasnic, fie sesizand Primaria si Politia. Da este adevarat ca fiecare are dreptul in curtea si in propria locuinta sa se simta in siguranta, adulti si copii. In cazul cunoscut de mine Primaria a obligat apicultorul sa isi mute stupii in alta parte.

 103. Buna ziua! Alertata de mesajul dvs prvind roitul,in prima zi cu soare,am deschis stupii si vreau sava relatez ce boacane am mai facut.In 2 stupi,am gasit botci,cam4-5 si am hotărât sa divizez familiile.Problema majora a apărut in momentul in care nu am gasit matca desi ea exista pt ca erau oua proaspete.atunci am luat decizia sa scot rame cu puiet,miere si pastura pt formare de roi fără a tine cont unde rămâne matca. Am rupt toate botcile pe care le.am gasit si dupa câteva ore am văzut ca noile familii erau orfane.mentionez ca am pus si rama cu oua si apa in hranitor.va rog sa.mi spuneti ce trebuie sa am in vedere in familiile mama pt a nu intampina probleme.multumesc mult

  • Profile photo of admin

   Sa inteleg ca ati scos un numar de rame cu albina din familia mama si le-ati mutat in alta lada. Cate rame si ce contineau respectivele rame, aveau si puiet de o zi? Apoi ati vazut ca pe ramele luate nu se gasea si matca, aceasta ramanad in stupul mama? Atunci tot ceea ce trebuie sa faceti e sa va asigurati ca roii noi formati isi vor construii matca de calitate. Daca nu si-au construit botci pana acum, atunci scoate o cate o rama cu puiet de o zi cu albina cu tot (ai grija sa nu iei si matca) si baga in roii noi formati. Ai grija sa bagi rama cu albina in roiul format din respectiva familie.
   Acum tot ceea ce trebuie sa faci e sa ai grija ca in roii noi formati sa existe suficienta albina, pana reusesc sa isi faca matca care sa se apuce si de ouat, iar pana atunci saptamanal sau la doua saptamani intervii si le bagi din stupii mama cate-o rama cu puiet gata sa iasa. Procedura asta trebuie facuta pentru ca pana se formeaza matca trec 16 zile, apoi inca vreo 4-5 zile cat dureaza pana se imperecheaza, iar dupa ce se imperecheaza si incepe sa depuna oua mai trec inca 21 zile pana respectivele oua devin albina lucratoare. Deci in total mai bine de o luna jumate poate sa treaca pana roii noi formati incep sa creasca pe propriile puteri. In familiile mama le bagi foite si faguri ca sa aibe de lucru, sa la faci din nou puternice, astfel incat sa poti poate sa si recoltezi ceva din ele, pentru ca timpul nu e tarziu si de asemenea sa fie puternice pentru a putea la nevoie sa extragi rame cu puiet pentru a ajuta roii.

 104. Buna ziua! Sunteti un om minunat rar mai intalnim asa oameni sa explice ca dumneavoastra, coincidenta face ca acum 3 zile sa cumpar si eu un roi deci sunt “apicultor,” imi este de mare folos tot ce am citit aici. Cand o sa intampin probleme revin cu intrebari, sper sa nu deranjez.

 105. Buna ziua! Am revenit cu o intrebare mai repede decat ma asteptam.
  Cum dezinfectez si eu un stup, nu au mai fost albine in el de 3 sau 4 ani, nu este crapat sau rupt. Multumesc anticipat.

  • Profile photo of admin

   Salut, in primul rand spala bine lada folosind apa fierbinte, iar apoi il flambezi folosind fie un arzator cu gaz, fie arzatorul cu care parlesti porcul. Ai grija doar sa nu ti flacara prea mult pe lemn si sa carbonizezi interiorul.

 106. Multumesc, in apa fierbinte pot pune ceva de curatare? Din ce am mai auzit sa pun putina soda caustica, este indicat???

  • Profile photo of admin

   Poti sa pui in apa fierbinte soda caustica, speli bine lada iar apoi o flambezi. Daca folosesti soda caustica si speli bine lada atunci flambatul este optional, in mod normal soda caustica distruge eventualele urme de boala de pe lada.

 107. Multumesc! dar mai am o problema : am un stup in care nu mai am regina, i-am bagat o rama cu puiet, in cat timp ar trebui sa isi traga botca? si ce trebuie sa ii mai fac ? Are sirop in hranitor si ceva miere pe rame.

  • Profile photo of admin

   Salut, sper ca i-ai bagat puiet de o zi, sa iti faca matca de calitate. In doua -3 zile ar trebui sa se observe cum albinele au inceput sa construiasca botci. In 16 zile ar trebuii ca matca sa isi faca aparitia, dupa inca vreo saptamana ar trebuii apoi sa ai oua de la noua matca.

 108. Salut! Sunt apicultor incepator, am 6 familii de albine si ieri am prins un roi ( este primul roi prins de mine) dar nu stiu cite rame sa-i pun in stup? Ce fel de rame? Cu miere din alt stup sau rame artificiale, noi?

  • Profile photo of admin

   Salut, depinde totul de cat de mare este roiul. In functie de marimea lui asezi in noua casa, o rama cu puiet, o rama cu miere,o rama goala si o foita ca sa inceapa sa construiasca. Daca roiul este mai mare atunci mai adaugi foite, pentru ca roii naturali construiesc rapid foitele. Daca roiul este mic, doar pe 3 rame, atunci asezi doar rama cu puiet si ceva miere, o rama goala si o foita ca sa cladeasca.

 109. Multumesc mult! Asa am si facut. Sa traiti!
  Dar as vrea sa mai stiu daca se permite de marcat matcutele cu vopsea pentru unghii?

  • Profile photo of admin

   Doamne fereste! Nu inteleg de unde ideea asta. Vopseaua de unghii contine substante care ar ucide matca, cum ar fi acetona. Pentru asa ceva exista un produs special care costa destul de putin. Acesta se vinde pe culori, fiecare an avand o alta culoare, asa ca in decursul anilor, daca deschizi stupul si gasesti matca imediat aflii vasta reginei, in functie de culoarea cu care este marcata.

 110. De pe youtube ideea, acolo un apicultor din Russia spune ca a folosit asa vopsea pentru marcarea reginelor.
  Multumesc pentru sfat, pe viitor am sa stiu ca nu se permite asta. Sa traiti!

  • Profile photo of admin

   Momentul optim ar fi inspre seara sau dimineata devreme, astfel incat sa nu faci in stupina scandal mare. Daca lada cea noua ramane pe acelasi loc ai doar grija ca urdinisul sa ramana in acelasi loc ca vechea lada, astfel incat albinele sa se invete rapid cu noua locuinta, fara sa deranjeze stupii vecini. Pune un semn, un bat spre exemplu in dreptul urdinisului, iar cand asezi lada cea noua, urdinisul sa fie asezat in dreptul respectivului bat. Daca lada cea noua se muta in alta parte atunci operatiunea trebuie facuta seara tarziu, sau dimineata devreme, iar stupul sa fie dus la cel putin 1,5-2 km de vechea locatie.

 111. Salut,sunt incepator in domeniu apicol,ce-i drept informatii am tot adunat de vreo 2 ani,iar in aprilie am cumparat 4 stupi noi pe 10 rame(cu config.minimala 1/1+1/2+fund av+pod.hranit+capac).I-am vopsit,le-am pus feronerie,etc.Mi-am luat rame1/1+1/2(kit),am reusit sa le montez ,sa le insarmez(cu capse:)),am montat foite de fagure si sunt multumit ca tot ceea ce am citit am si reusit sa pun in practica.Am primit 4 roi care au regine batrane.Avand in vedere ca nu am avut rame cladite,am pus roii direct pe rame neformate.I-am ajutat cu sirop si acum am 3-4 rame cu “de toate” Intreb : 1) am procedat bine? 2)trebue sa pun diafragma intre cele 10 rame? unde trebuie pusa?(am podisor hranitor)Multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   Diafragma se pune daca de exemplu intr-o lada intra 12 sau mai multe same, iar in respectiva rama ai doar 10 rame cu albina, iar atunci intre a zecea rama si spatiul gol di respectiva lada asezi o diafragma, astfe incat toate albinele sa fie inchise intr-un spatiu bine delimitat. Apoi, cand albinele cresc in numar, adaugau intre cele 10 rame fie fagure fie foita de ceara, iar diafragma o mutai inspre spatiul gol. La cei 4 roi era bine daca scoteai din stupii tai cate una doua rame cu puiet gata sa eclozeze si sa sa-i asezi in roi, astfel incat pana incepe matca sa faca oua, iar acestea sa devina albina, roii sa nu slabeasca si astfel incat acum sa ai mai multa albina in roi, deci roi mai puternici. In locul ramelor cu puiet, stupilor le bagai foita la construit. Referotor la podisorul cu hranitor depinde de cat de mare este hranitorul si daca poate astfel sa tina loc e diafragma.

 112. Foartebun si articolul si raspunsurile la intrebari.eu am cumparat 6 roiuri anula acesta si mi-a fost de mare ajutor sa citesc tot ce sa comentat aici.

 113. Buna ziua! Aflandu-ma in pastoral la FS am avut bucuria sa ma viziteze un apicultor experimentat si ,, s-a cam luat cu mainile de par” cand a vazut starea stupilor mei. Pe scurt: cuiburile blocate cu miere iar deasupra lor in caturi bagate toate ramele deodata la crescut. M-a sfatuit sa fac urmatoarele lucrari urgent: extragere mierii din cuib astfel incat sa dau spatiu mai mult de ouat, mutarea puietului larvar catre centrul cuibului iar al celui capacit la margine. referitor la cat mi-a zis ca in situatia mea obligatoriu intre cuib si cat sa bag folie si sa las o fanta pe unde sa urce albinele sa creasca ramele progresiv si nu toate odata. Vreau sa-mi spuneti care e parerea dvs va rog

  • Profile photo of admin

   Buna, scuze pentru raspunsul intarziat, insa aceasta perioada este foarte incarcata si nu am avut timp de mail. Sa le luam pe rand: 1. Sa scoti mierea din cuib este un sfat foarte bun, explicatia de asemenea.
   2. Mutarea puietului larvar inspre mijloc e de inteles pe deoparte pentru a fi protejat de serile racoroase. Pe de alta parte prin asezarea ramelor cu puiet gata sa eclozeze spre exterior, favorizezi ca ramele odata golite de puiet sa fie umplute cu miere si probabil cu puiet nou, insa se va revenii la normalitate, adica puiet spre interior si miere spre exterior.
   3. Legat de folie se foloseste atunci cand albinele nu urca in cat din cauza ca in stupi exista prea putina lucratoare, comparativ cu magazia care este prea mare. Fructifica toate aceste informatii de la apicultori si mai ales incearca sa intelegi tehnica, din ce motiv asa si nu asa, astfel incat sa o poti aplica oricand si in alte situatii.

 114. Salutare. Imi spuneti si mie o reteta de sirop din zahar invertit? Cum se prepara si ce sa pun, cat sa pun? Multumesc!

 115. Va multumesc infinit pentru tot ce m-ati sfatuit,prima iarna ca apicultor am depasit-o fara nici un fel de probleme,iar anul acesta,desi la sfarsit de aprilie in familia noastra a mai venit o ”albinuta”,care mi-a ocupat tot timpul,se pare ca adevaratele albinute au stiut ca nu am timp si au avut rabdare cu mine.Doar 2 stupi mi-au roit,dar stiind harnicia albinei le-am lasat sa se organizeze singure eu doar am inlaturat botcile cand am vazut ca nu mai am matca si au facut-o foarte bine.La cat timp am reusit sa le acord sunt extrem de multumita,am reusit sa extrag miere de 3 ori.Acum le-am impachetat si cu Mavrirol deasupra.Multumesc!

   • Buna ! Am 17 ani si as dori sa incep cu un stup vertical pe 10 rame , stupul l-am achizitionat, imi puteti spune si mie cand pot sa imi iau albine , doresc sa incep cu 4 rame ! Multumesc anticipat!

    • Profile photo of admin

     Salut, ma bucur ca doresti sa te apuci de apicultura la aceasta varsta. Albinele iti recomand sa le cumperi in luna aprilie. Va fi un pic mai scump, insa atunci albinele sunt bine scoase din iarna, starea lor de sanatate poate fi usor identificata, puterea lor de asemenea si in plus atunci pot fi mutate fara probleme din vechea vatra in gradina ta. In aprilie deja albinele sunt pe spor pozitiv, trebuie doar sa ai grija de ele ca sa creasca familia puternica pentru salcam. Sa nu te poticnesti la numarul de rame. In martie 4 rame pline cu albine nu sunt multe, insa nici putine, depinde totul de genetica familiei de albine si de cat de priceput e apicultorul. Avand in vedere ca esti la inceput trebuie sa te bazezi mai mult pe puterea familiei de albine, sa te ajute ea pe tine nu invers. In aprilie 4 rame sunt putine, mai ales pentru un incepator, risti sa nu poti face din respectivele albine o familie puternica. Prin urmare iti recomand sa cumperi albine in aprilie, iar numarul de rame sa fie de minim 6-7, care sa contina 3-4 rame cu puiet si miere. Bineinteles totul va depinde si de cand soseste primavara, pentru ca daca va fi o iarna prelungita, iar tu vei cumpara albine de undeva din zona munte, atunci sunt sanse mici ca la inceputul lui aprilie sa gasesti stupi cu 4 rame doar puiet. Totul depinde si de zona, o sa inveti asta pe parcurs singur. Succes!

 116. Felicitari Nicu pentru modul in care explici tainele acestei nobile indeletniciri…chiar si noi cei experimentati citim captivati cu interes explicatiile foarte bine argumentate .Cu stima Roberto.

  • Profile photo of admin

   Eu va multumesc domnule Roberto pentru aprecierile facute, pentru ca nu e putin lucru. In general apicultorii sunt foarte patimasi si foarte putini sunt cei care doresc sa invete pe altii sau sa recunoasca faptul ca cineva chiar a oferit un sfat bun. De cele mai multe ori abia se asteapta sa se calce pe bec, astfel incat sa fi luat peste picior. Toate cele bune si va urez un an apicol productiv si banos !

 117. Buna ziua!
  Am nevoie de un sfat legat de 2 familii care au ramas fara matca peste iarna.Stiu din teorie ca cea mai buna metoda in perioada aceasta este unificarea dar mi-a oferit cineva o matca in dar si am introdus-o in stup.
  Aici apar suprizele.. am bagat cutia nicot si cand am deschis stupul la 48 de ore pt a rupe capacelul albinele din cutie erau moarte iar matca in agonie. Am eliberat-o in stup iar ceea ce s-a intamplat m-a uimit efectiv. Albinele au inconjurat-o si parca o implorau sa traiasca. Incercau s-o incalzeasca s-o hraneasca, nu siu exact dar era limpede ca-asi doreau sa o salveze, Din ce am vazut , matca nu va trai si as dori sa stiu ce sanse dati dvs unei matci iesite dintr-o botca de salvare in perioada 22-25 martie. Va multumesc anticipat

  • Profile photo of admin

   Buna Andra,
   Daca matca pe care ati primit-o este imperecheata si supravietuieste, atunci aveti sansa sa salvati situatia. Daca matca nu este imperecheata si traieste, atunci tot nu ati rezolvat nimic, pentru ca la ora actuala nu exista in stupi trantori care sa faca sex cu regina, asa ca matca ramane neimperecheata. Daca matca va muri, iar dumneavoastra mizati ca albinele sa isi croiasca o matca de salvare din ce oua sunt in stupi, atunci tineti seama ca trantore tot nu va avea ca sa aiba cu cine sa se imperecheze. Chiar daca sa spunem ca apar ceva trantori, afara este rece, iar matca risca sa nu se mai intoarca dupa ce iasa la zborul de imperechere. Asa ca cea mai buna solutie, in cazul in care nu aveti matca, sau matca este la ora actuala este neimperecheata ar fi sa uniti respectivele familii de albine cu alte familii de albine mai slabe.

 118. Buna ziua!
  Revin cu un comentariu din pacate tot cu probleme.Dupa iarna deosebit de grea pt un incepator, stupii mei au iesit destul de slabi insemnand 3-4 rame cu albina.Pe la inceputul lunii martie au inceput sa apara primele celule de puiet capacite si m-am bucurat enorm ca si-au inceput activitatea.Astazi, am redeschis stupii si nu am mai gasit nimic capacit ci doar cateva oua …. Deduc eu ca puietul a racit intrucat a fost zile bune foarte frig. Intrebarea este ce le fac de acum incolo? cum le stimulez? sunt suficiente cele 3-4 rame cu albina sa porneasca din nou activitatea si sa-i iernez asa cum se cuvine anul acesta?
  Va multumesc anticipat
  PS.experimentul cu matca in cusca nu a reusit.

  • Profile photo of admin

   Buna,
   Despre lipsa matci in aceasta perioada cred ca am fost destul de clar in comentariul anterior. Numarul de rame 3-4 sunt suficient de multe ca sa prinzi cel putin si un cules bun. Depinde de ceea ce face apicultorul pentru albine, depinde de vreme si bineinteles depinde de genetica familiei de albine. Asa ca mult curaj stimata doamna ca nu este nimic pierdut! In primul rand restrange-ti bine cuibul de albine, sa ramana in stup doar rame pline cu albina pe care bineinteles sa aveti si miere. Am scris un articol despre acest aspect, mai multe despre acest subiect puteti sa gasiti acolo. Vin temperaturi ridicate incepand cu ziua de maine. Asezati dupa diafragma deci rame descapacite cu miere, astfel incat sa simulati un cules bun. Inainte de a baga ramele descapacite dupa diafragma, tineti-le putin la soare, sa se deshariseasca mierea. Aveti grija la furtisag doar. Apoi, prepara sirop 1:1, in care sa infuzezi plante medicinale ca menta, coada soricelului. Adauga si cca 17 ml Protofil, amesteca bine si dupa diafragma pune in functiune hranitorile. Odata la 4 zile la un stup pe 3-4 rame poti sa le introduci 0.5l sirop. Stimuleaza bine albinele, pentru ca puietul depus de matca in martie si prima parte a lunii aprilie este esential pentru salcam. Acelasi lucru sa-l faci si la stupii puternici, peste 5-6 rame, pe acestia sa-i faci foarte puternici, astfel incat inainte de salcam, daca e nevoie sa scoti rame cu puiet din ei si sa ajuti stupii mai slabi.

   In mod normal acum ar fi trebuit sa ai puiet de diferite varste in stupi. Lipsa lor poate insemna ca stupul nu a fost suficient strans, mancarea a fost prost repartizata. Albinele au suferit, ati pierdut cel putin o luna, perioada in care s-a pierdut multa albina, fara ca albina tanara sa apara in loc. Citeste articolul legat de restrangerea cuibului in primavara si va rog daca vi se potriveste situatia sa imi scrie-ti acolo!

 119. Buna ziua!
  Incep usor usor sa cred ca toate problemle sunt la mine si inevitabil intrebarea: sa mai continui?
  Pe langa faptul ca am iernat dezatruos, acum am o situtie la care nici google nu are multe raspunsuri:
  la 3 din stupii ce au supravietuit, desi am puiet putin dar de toate varstele, am mai multe oua (2 chiar 3) intr-o celula. Matca este vie si prezenta in familie… albinele aduc nectar.. care sa fie cauza?

  • Profile photo of admin

   De cele mai multe ori atunci cand regina incepe sa depuna mai mult de un ou intr-o celula este semn ca respectiva matca trebuie schimbata, fiind uzata poate de trecerea anilor sau cine stie de conditiile slabe pe care i le acorda respectiva familie de albine.
   Un alt motiv pentru care o matca ar putea sa depuna mai mult de un ou intr-o celula, ar fi atunci cand, fie stupul este prea bun, iar in acest moment este blocat cu polen, miere si puiet, iar matca nu mai are unde sa depuna oua, fiindca apicultorul nu a intervenit cu o rama, fie din contra, familia de albine este prea slaba, cu putina albina care sa acopere suficient de bine puietul, iar saraca regina in respectiva zona in care sunt albine si in care este si caldura incearca sa depuna cat mai multe oua.

  • Profile photo of admin

   Buna doamna Andra,
   Cum va sunt stupii in aceasta perioada, au trecut cu bine peste frigul din saptamana trecuta? Pontarea a cate 2-3 oua intr-o celula din ce motiv credeti ca a fost, albina prea putina pentru o matca prea productiva sau din contra, familie puternic, insa o matca ce trebuie inlocuita? Astept cu interes sa vad la ce concluzie ati ajuns, avand in vedere ca doar dumneavoastra stiti exact situatia stupilor. O primavara cat mai frumoasa!

   • Buna ziua!
    Va multumesc pentru interesul acordat si imi cer scuze ca nu am raspuns mai devreme mesajului dvs. dar am fost foarte descumpanita si am astptat sa se linisteasca apele.
    Pe scurt, iarna trecuta a fost un dezastru pentru mine , din simplu motiv ca nu am dat importanta sporita ,, restrangerii cuibului”. De aici dezastrul : impachetaj prost efectuat –> mancare prost repartizata–>>deranjare albine iarna pt hranire–> diaree –> nosemoza–> final de poveste tragic, au scapat 4 din 20.Nu m-am dat batuta, am vandut masina personala, am cumparat 20 de roiuri, am dezinfectat stupii, m-am pus cu burta pe carte. Acum pot spune ca sunt ok, am facut tot ce se putea pt aranjarea cuibului pe perioada intregului an, hrana au, tratament si stimulari am facut, astept examenul din iarna ce vine.

 120. Buna ziua. Sint inceptor spunetimi va rog….este 21 aprilie iar albinele au cite 4-5 rame cu puiet si brusc sa racir vremea pina la 2-4 grade ninge de vreao 3 zile ce se intipla cu puietul?
  Nu au multe rezerve de hrana ce pot face?

  • Profile photo of admin

   Salut,
   Daca stupii sunt bine inchegati, in sensul ca pe toate ramele este albina suficienta incat ghemul sa fie bine incalzit, atunci nu ar trebui sa apara probleme. Totusi daca stupul are mult mai mult puiet decat poate sa incalzeasca in perioade reci ca cele din aceste zile, atunci in perioada urmatoare vei putea observa la urdinis puiet alb mort. In acest sens ce ai putea face ar fi ca, deasupra podisoarelor sa asezi ceva carpe, saltelute, sau asa cum fac multi apicultori, sa asezi o folie de plastic, astfel incat toata caldura din stup sa nu se piarda si sa ajuti astfel ca albinele sa mentina mai bine temperatura ghemului. Bineinteles ca dupa ce da din nou caldura tot ce e deasupra stupului sa elimini, pentru o mai buna ventilatie a stupului in zilele toride.
   Vis a vis de mancare, pregateste un sirop 1:1, adica la un litru de apa sa adaugi 1 Kg zahar. Siropul il poti prepara in modul urmator: Pui apa la foc, iar cand da in clocot, adaugi plante medicinale cum ar fi menta, cimbrisor, flori de tei. Dupa ce infuseaza plantele le scoti afara si adaugi zaharul in proportia amintita mai sus. Poti adauga la acest preparat si Protofil, in cantitatea amintita pe prospect, astfel incat sa vitalizezi si sa stimuleze familia de albine. O data la 2-3 zile in functie de nevoia de hrana si lipsa culesului si a mierii din stup poti intervenii cu acest sirop. Este foarte important sa intervii cu mancare in aceasta perioada pentru ca din cauza frigului si a lipsei de hrana risti ca matca sa se opreasca din ouat, cu repercursiuni negative asupra culesului.

 121. Hey, am o intrebareee, probabil stupida dar vreau sa ii fie bine albinutei. Am gasit azi o albinuta aproape moarta in balcon, i-am dat apa cu zahar, acum si/a reveni dar afara este noapte si foarteeeee frig(vine furtuna). Sa ii dau drumul acum sau maine dimineata? Multumesc

  • Profile photo of admin

   Buna doamna Alexandra,

   Probabil albina a fost surprinsa de noapte la dumneavoastra in balcon, iar apoi a amortit din cauza frigului. Zaharul i-a oferit energie si a ajutat-o sa isi revina. Albinele pe timpul noptii nu se pot orienta, asa ca daca i-ati dat drumul probabil s-a ratacit din nou. Cea mai buna solutie ar fi ca dimineata devreme sa-i dati drumul din cutiuta, iar ea se va reintoarce la familia ei din stup. Sunt curios cum anume ati procedat.
   Va multumesc pentru faptul ca ati fost atenta cu o fiinta de care multa lume se teme, atunci cand o vede captiva la ei in casa.

 122. buna ziua
  o intrebare pt colegii mai experimentati. roisorii care au matci,insa nu sunt inca imperechiate pot fi dusi in pastoral?
  multumesc

 123. poveste de viata.In anul 1981 bunicul meu avea in jur de 25 de stupi dar pe camp s-a dat cu un pesticid fara sa-l anunte si pe el .Atunci au murit aproape toate albinele .Tatal meu a iesit la pensie dar petru el albina erea foarte periculoasa In 1983 moare bunicul si implicit toate albinele .In anul 2018 subsemnatul iese la pensie la 64 de ani INDIFERENT CARE VOR FI CHELTUIELILE vreau ca in aceasta bospodarie in care eu sant a 4a generatie sa pot aduce macar 2 stupi orizontali la fel ca ai bunicului meu si cu ajutorul cartii ramase de la el -o carte din 1950 tradusa probabil de la rusi -si cu ajutorul celor mai cunoscatori in ale albinaritului sa-mi duc visul laimplinire .Gospodaria este in com stolnici arges si cred ca cineva citeste ce am povestit eu aici si poate ma va ajuta . Mi-au ramas de la bunic -o afumatoare cutite pentru descapacit -3 bucati de diferite forme din inox-un cutit sau ce ofi pentru fidicat s-au departat ramele centrifuga nu mai este buna fiindca a fost din tabla galvan cutiile stupilor au fost demult puse pe foc DECI CINE SE GASESTE IN ZONA SI DORESTE SA MA AJUTE LA ACEST PROIECT PRIMESTE ANTICIPAT MULTUMIRILE SI IMPLICIT CONTRAVALOARE SERVICIILOR SI MATERIALELOR CUM ESTE NORMAL TELFONUL MEU ESTE 0744.323.352 AS FI BUCUROS DACA DOMNUL DUPA MINE PROFESOR SI PARINTE PENTRU MULTI DE PE ACEST FORUM-ADMIN–MA VA CONTACTA

 124. A-și dori și eu un sfat de la un profesionist. Anul acesta prin luna mai mam pricopsit cu un roi în curte și sa așezat įn scorbura unui nuc. Am tot întrebat și căutat metode să îl culeg și toți îmi răspundeau că îmi trebuie un stup cu matcă deoarece aia nu se mai poate recupera. Astăzi în jur de ora 11 au roit din nou și cu toate ca nu am nici cea mai vagă experență am reușit să culeg singur roiul și să îl introduc întro cutie de ambalaj. Problema principală care ma frămîntă în prezent este să recuperez și restul roiului di scorbură înainte de a le așeza întrun stup (pe care din pacate nici nu îl am, dar fac eu rost). Drept să va spun mii frcă să nu fac vrio prostie și din două roiuri să rămîn cu niciunul. Nu știu sincer cum să procedez. Menționez că în scorbură au rămas albinile batrîne iar cele care au roit sunt formate mai mult di tineret .. !!!!

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte