Cum ne întreţinem albinele în mijlocul secetei?

19

Trăim timpuri pe care doar bunicii noştrii le-au mai trăit acum mulţi ani.

În această vară de la sfârşitul lunii iunie nu au mai căzut precipitaţii semnificative cantitativ.

Puţinii stropi care au căzut nu au udat nici măcar praful drumului.

Pajiştile şi păşunile sunt pur şi simplu arse de soare, floarea soarelui a dat foarte puţin nectar, acolo unde s-a făcut floarea soarelui pentru că în multe locuri s-a uscat cu totul.

Nu mai există flori, iar albinele umblă pe suprafeţe tot mai mari pentru a-şi umple guşa cu preţiosul nectar.


Nu am văzut niciodată atât de multe albine pe fructele dulci căzute pe pământ. Probabil când o să vină vremea strugurilor o sa fie puhoi de albină pe ciochini.

Ce efect are seceta asupra albinelor?

În lipsa nectarului şi a polenului matca îşi opreşte sau încetineşte ouatul, consecinţa fiind că stupul va intra în iarnă cu multă albină bătrână, care nu va suprevieţuii , iar în primăvară ne vom trezii  cu familii de albine slabite.

Apoi albinele nu au de unde să îşi adune pentru perioada ierni cantitatea necesară de miere.

Necesarul de miere pe care o familie de albine trebuie să o aibă în stup pe perioada iernii trebuie să fie peste 15 kg, însă acestă cantitate depinde şi poate să varieze foarte mult în funcţie de cât de puternică este familia respectivă.

Prin urmare asigurarea hranei pe toată această perioadă (august – septembrie) constituie un mijloc extrem de important pentru realizarea unei familii puternice cu hrană suficientă pentru perioada de iernat.

Ce soluţii avem?

Pentru cei care practică, stupăritul pastoral ar fi o soluţie eficientă pentru că albinele ar aduna în cuibul lor miere de calitate de pe pajişti şi fâneţe.

Asta doar teoretic. Practic în acest an chiar şi pastoralul nu cred că ar fi cea mai bună soluţie pentru că seceta se manifestă puternic în toată ţara, chiar şi la munte vegetatia este puternic afectată.

Atunci singura soluţie viabilă este umplerea hrănitorilor cu sirop. Pe piaţă au apărut destul de multe produse biostimulente, însă din păcate le consider prea scumpe şi în multe din ele parcă nu prea pot să am încredere.

Eu sunt adeptul apiculturii tradiţionale nu apiculturii de tip industrial.

Consider apicultura o disciplină şi un stil de viaţă sănătos şi din acest motiv prin ceea ce fac vreau  să conserv pe cât se poate acest lucru.

Ca să ajungi la o cantitate de miere de cel puţin 15 kg trebuie începând cu mijlocul lunii august săptămânal să administrezi fiecărei familii de albine sirop.

Se începe aşa devreme pentru că zahărul uzează albina şi e de preferat să le uzeze pe albinele care vor muri în toamnă, iar albinele tinere care trebuie să ţină piept iernii să nu trebuiască să ajute la invertirea zaharozei din sirop.

Cum prepari siropul?

Mulţi apicultori prepară un sirop simplu în concentraţie de 1:1, însă eu nu sunt adeptul acestei soluţii. Cred ca albinele merită mai multă atenţie.

Eu pregatesc siropul în modul următor:

Pun apa la fiert, iar când a dat în clocot, iau vasul de pe foc si adaug plante medicinale: menta (impotriva diareei), cimbrisor salbatic şi flori de coada şoricelului (conţin alcaloizi ce stimulează şi protejează albina impotriva bolilor).

După 15 minute din respectiva infuzie scot plantele medicinale şi adaug zahăr până se ajunge la  o concentraţie de 1: 1. Practic dacă am 1 litru de apă adaug 1 kg zahăr.

Amestec bine infuzia până ce toate cristalele s-au dizolvat. Este foarte important acest lucru pentru că în acest mod prevenin apoi cristalizarea siropului în faguri.

Ai grijă de asemenea dacă nu faci aşa ca mine şi vrei să administrezi albinelor doar apă cu zahăr (sirop), când adaugi zahărul să nu laşi ca apa să dea în clocot si zahărul să se caramelizeze pentru că este foarte dăunător pentru albine!

Sa revenim. Când produsul e rece mai adaug pentru fiecare litru de sirop cca 20 ml Protofil.

Protofilul este un biostimulator puternic, face minuni! Este 100% natural, provine din plante medicinale şi poţi avea încredere în el.

Pentru a ajuta albinele  să inverteze zaharoza în glucoză şi fructoză se poate adăuga pentru fiecare litru de sirop 1 gram de acid citric (sare de lamâie).

Să fi atent la furtişag când administrezi siropul. E de preferat să administrezi siropul seara după ce albinele şi-au încetat zborul.

Sunt curios tu cum îţi pregăteşti albinele pentru iarna care vine ? Ce produse foloseşţi şi cum anume procedezi?

Cu prietenie al tau coleg de breasla,

Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

19 comentarii

 1. Buna ziua,
  Am fiert apa, am pus zaharul si am continuat sa fierb pina s-a topit zaharul. Am pus si zeama de la o lamaie. S-a caramelizat intrucatva. Am dat asta albinelor. Ce se va intampla sau ce se poate intampla? Multumesc anticipat de raspuns.

  • Profile photo of admin

   Salut, imi pare rau ca doar acum observ acest coment. Foarte rau ati facut ca ati fiert zaharul pana la caramelizare. Prin fierbere zaharul cristalizeaza usor, iar acum albinele au in stup cristale de zahar, care le uzeaza puternic organismul. De asemenea intreb, din ce motiv nu ati adaugat la infuzat si plante medicinale? Daca faceati asta, albinele macar aveau din plantele medicinale niste principii active care faceau din hrana de proasta calitate un produs mai usor de suportat.
   Normal trebuia sa fierbeti apa, sa adaugati plante medicinale la infuzat (asta inseamna ca apa trebuia luata de pe foc). Dupa aproximativ 15 minute de infuzie, plantele medicinale se elimina si se adauga zaharul. Se amesteca apoi usor pana cand tot zaharul se topeste. Dupa aceea se adauga 1-2 pliculete de zagar de lamaie, se stoarce o lamaie, etc. La peste 50 grade ceea ce ati stors din lamaie in produsul dumneavoastra a fost distrus, practic nu ati rezolvat mare lucru daca ati stors lamaia in siropul fierbinte. Sper ca albinele dumneavoastra sa treaca cu bine iarna, sa nu faca diaree.

 2. eu sunt in primul an de apicultura si va rog spuneti daca am procedat corect in prepararea siropului :am facut ceai din menta coada soricelului galbenele si ce ceai am mai gasit prin curte +o ceapa pentru fiecare stup + o capatina de usturoi si siropul de 2 -1

  • Profile photo of admin

   Plantele medicinale folosite sunt in regula: menta, coada soricelului si galbenele. Data viitoare poate adaugi si putin cibrisor salbatic, pentru albine este extraordinar. O ceapa pentru fiecare stup si usturoi probabil tot asa este cam mult. Eu la 10 l de preparat spre exemplu folosesc aproximativ 3-4 cepe mari si 2 caciulii de usturoi. Daca ati adaugat asa multa ceapa si usturoi nu ati provocat furtisag in stupina? Legat de concentratie aceasta este in regula. Eu folosesc in general 1:1 pentru ca incep de timpuriu administrarea siropului si doresc ca hrana lor sa fie treptat introdusa in stup astfel incat pe langa hrana oferita de mine sa isi adauge si din culesul natural hrana 100% naturala. Concentratii mai mari folosesc doar atunci cand timpul ma preseaza. Asta e doar o parere personala, fiecare experimenteaza si va observa singur ce e mai bun pentru el.

  • Profile photo of admin

   Ceapa trecuta prin razatoare, se va obtine o pasta, care se va introduce in sirop asa intreaga. Se va dizolva in sirop, iar resturile nu deranjeaza cu nimic. Usturoiul la fel, zdrobit si apoi introdus asa intreg.

 3. Ceapa si usturoiul cand este ok sa fie adaugate in sirop?permanent ori de cate ori administram sirop sau doar primavara? Consider ca anul acesta nu am hrana suficienta pt albine si as vrea sa fac completari .compozitia siropului o fac aproape identica cu dumneavoastra dar fara ceapa si usturoi. E indicat sa le pun in sirop pt completare hranei pt iarna si ceapa si usturoi?astept un raspuns.multumesc

  • Profile photo of admin

   Este foarte bine sa adaugi si ceapa si usturoi pentru ca stimuleaza imunitatea si starea de bine a albinelor. Doar va rog sa fiti atenti la furtisag pentru ca ceapa si usturoiul adaugat in sirop intr-o perioada saraca in cules poate provoca furtisag care poate duce la moartea unei familii de albine slabe. Un astfel de sirop eu vi l-as recomanda sa il administrati inspre seara pentru ca atunci albinele nu mai au timp sa intre la furat, iar pana spre dimineata albinele din stup culeg tot siropul din hranitori. In privinta concentratiei de zahar, acum este in regula sa administrezi 1:1, pentru ca albinele sa transforme siropul in zahar adaugand si nectar din florile de toamna, insa mai tarziu, dupa 15 septembrie, depinde de zona aceasta data, este de preferat sa administrati 1:2 plus 1 Kg miere la 10 l de sirop, astfel incat sa grabiti acumularea de miere in stup. La o asa compozitie, dintr-un litru de sirop albinele vor face cel putin 900 g miere iar pana la sfarsitul lui septembrie in functie de numarul si cantitatea de sirop administrat veti avea stupii pregatiri pentru iarna din punct de vedere al hranei. Un alt avantaj ar fi ca daca va grabiti acum cu administrarea de sirop veti utiliza in munca de a transforma zaharul in miere doar albina batrana, care se va uza si va pierii in toamna, insa vei proteja albina care trebuie sa treaca peste iarna. O zi frumoasa!

 4. multumesc dl. Nicu – am multe greseli facute,… o sa va intreb dupa ce vad ca a-ti primit email-ul meu. cu respect Gigel

 5. Sunt si eu la inceput de apicultura,si am ramas cu o familie de albini fara matca cum procedez ca sa salvez familia mai precis cum sa introduc in stup o alta matca,va multumesc anticipat.

  • Profile photo of admin

   Salut,
   Daca familia de albine este suficient de puternica, cca 5-6 rame cu albina minim in acest moment, atunci cumpara o matca imperecheata. Aceasta va fi introdusa intr-o colivie, care prezinta o mica iesire pe care o vei astupa cu amestec de ceara si miere. Colivia o vei introduce intr-o zona in care mai este puiet capacit, sau daca nu mai ai puiet atunci in mijlocul familiei. Stropeste apoi deasupra cu un sirop in care sa introduci ceapa si usuroi, pentru a schimba mirosul in stup. De asemenea in margine dupa diafragma poti intr-un hranitor sa pui sirop cu ceapa si usturoi. Dupa ce se va consuma respectivul sirop, albinele vor roade ceara si vor elibera matca. Dupa o zi verifica sa vezi daca matca a fost eliberata, iar apoi nu mai umbla cateva zile la el. Dupa 3-4 zile poti verifica acceptarea matcii.

   • Profile photo of admin

    O data fixa nu exista. Nicaieri nu vei citi, cel putin din stiinta mea, ca pana in data de 15-30 septembrie, sau 15-30 octombrie se poate administra siropul. In primul rand siropul il poti administra pana in momentul in care albinele sunt active, ies din stup la cules, se misca pe rame. Din momentul in care albinele incep sa stea amortite pe rame si incep sa formeze ghemul, atunci administrarea de sirop devine inutila.
    De preferat ar fi insa ca aplicarea de sirop sa se faca in perioada de sfarsit de vara, inceput de toamna, pentru ca siropul administrat sa fie prelucrat de albina batrana, salvand astfel de la uzura albina tanara, care va trebui sa tina familia de albine in picioare pe timpul iernii.
    Daca totusi stupul sta foarte prost cu mierea si aplicarea de sirop s-a prelungit foarte mult, atunci ar fi de prefereat ca ultima transa de sirop sa se aplice cu 1-2 saptamani inainte ca albinele sa se grupeze in ghem, astfel incat siropul sa poata fi prelucrat de catre albine si sa nu fie doar depozitat in faguri, intrucat exista riscul ca respectivul sirop neprelucrat, necapacit, foarte fluid sa creeze in timpul iernii probleme digestive grave albinelor.
    Asa ca daca ai probleme cu cantitatea de miere din stup, atunci administreaza acum in primele doua saptamani din septembrie sirop, astfel incat in ultima decada a lui septembrie stupul sa fie incheiat in ceea ce priveste cantitatea de hrana.
    Atentie la furtisag!
    Atentie la varroa!

 6. Esti cel mai tare !!!
  Eu am avut albine acum ceva ani,dar datorita serviciului nu am mai avut timp de ele.Am avut 10 stupi pe care pot sa zic ca am facut practica pe ei.In primul an mi-au plecat 3,am avut probleme si cu varroa… Ideea este ca nu prea gaseam informatiile astea pe timpul ala,ceea ce faci tu este extraordinar.Multumesc frumos,chiar am invatat multe de aici.Poate o sa ma apuc iar de apicultura :).

 7. Viasiu sebastian on

  Ce cantitate de ceapa am înțeles cit se pune la 10 l de sirop dar 2 căciuli de usturoi cred ca este prea mult? Nu ai specificat de rețetă moșului cu morcov, ceapa și usturoi. Mulțam frumos.

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte