Cum poate sta ascunsă mierea falsa sub chip de miere naturală veritabilă

6

mierea falsăMierea falsa este unul din subiectele intens discutate in ultimul timp. Am primit destul de multe comentarii cu referire la mierea cumpărată din supermarket. Multe din aceste comentarii erau strict legate de calitatea produsului. Nimănui nu-i convine să cumpere miere naturala, însă apoi să își de-a seama că a cumpărat  zaharuri de proasta calitate. Pentru ca pana la urma asta si este mierea falsa.

Merg la cumpărături în supermarket și în treacăt vad rafturi întregi cu sortimente de miere ambalate într-un mod foarte atrăgător.

Hai să văd ce fel de miere cumpără românii noștri, îmi spun. Pun mâna pe un borcan și citesc: ‘’miere de salcâm”. Apoi undeva mai jos, scris mai mărunt: ”conține miere din afara spațiului UE’’.

Deci, să înțeleg ca în respectivul recipient  există o parte miere naturală românească, iar restul este miere din afara spațiului UE.

întreb atunci:

1. Câtă miere românească conține un borcan de 500g: 10g, 100g, 250g ? Indiferent cât ar conține, consumatorul nu este informat. Putem privii acest aspect drept un viciu legislativ în ceea ce privește dreptul consumatorului la informare;

2. Un al doilea aspect cel puțin la fel de important ar fi: de unde din afara spațiului comunitar este adusă mierea? Ȋntreb pentru că apicultorii din spațiul UE sunt obligați de legislația în vigoare să fie atenți cu tratamentele făcute familiilor de albine. Să nu trateze salbinele  cu antibiotice, pentru că antibioticele și restul produselor cu care apicultorii ȋși trateaza familiile de albine pot fi regăsite apoi în miere.

mierea falsăMă întreb și eu ca și consumator daca mierea importata din afara UE respecta normele de calitate si siguranța a alimentului? Acolo apicultorii respecta rigorile pe care apicultorii din spațiul UE sunt obligați sa le respecte?

Legat de mierea adusă din China, sunt surse care indică faptul ca prețul ei variază în jurul valorii de 1 euro/Kg. Prin amestec apoi cu miere romanească ( nu știm în ce proporție), prețul mierii urcă de 7-8 ori. Ajunge apoi la raft unde concurează neloial mierea de calitate vândută de apicultorii cinstiți. O fi bine sau nu, o fi corect sau nu? Oricum uitați aici încă un articol interesant despre mierea romanească.

Întreb și eu ca ori ce consumator, oare la noi în țară care o fii procentul de miere adusă din afara spațiului comunitar?

Din respectivul procent cât la sută este  miere naturală și care este procentul reprezentat de mierea falsa ?

”Miere din afara spațiului UE”

Prin urmare s-a făcut un amestec de miere, o parte din România, iar o altă parte miere dintr-o țară despre care nu ştim nimic. De aici derivă o altă întrebare esențială:

Un asemenea produs se mai poate numi ROMÂNESC? Din punct de vedere etic vă întreb un asemenea produs mai poate fi etichetat în magazine drept produs românesc?

Înțeleg că suntem doar o țară de consumatori. Avem lapte românesc produs din lapte praf unguresc sau polonez. Avem mezeluri autentice românești produse din carne importantă din Occident ‘’. Este corect? Este etic? Este normal? Este legal? Dacă este legal cât timp mai trebuie să suportăm această umilință?

Pe mine mă doare sufletul să văd cum noi românii suntem mereu păcăliți.

Despre calitatea acestor produse nici nu are rost să vorbim. Legat exclusiv de aceste tip de miere, calitatea ei a fost în repetate rânduri pusă la îndoială. Sunt analize care circulă și pe net din care a reieșit că foarte multă miere comercializată în marile lanțuri de magazine este miere  falsă. Știrea a ajuns chiar și la televiziuni, deci credibilitatea informației pare a fi ridicata.

Așa că atunci când cumpărați un borcan cu miere din magazin pe deoparte, s-ar putea ca acel borcan  să conțină altceva, doar miere nu. De asemenea, vă rog să vă gândiți că de fiecare dată când cumpărați un borcan cu miere din supermarket un apicultor este văduvit de un târg corect.

În loc de epilog

Doresc să vă informez că cei mai mulți apicultori vând mierea naturala de salcâm spre exemplu la un preț de mizerie: 14-16 lei/kg. Această miere apoi merge la export, unde în Germania este considerată o delicatese și se vinde cu aproximativ 7-8 euro/Kg.

Este considerată o delicatese pentru că România produce mierea de calitatea cea mai bună. De asemenea gândiți-vă că pe plan mondial suntem de asemenea pe locurile fruntașe din punct de vedere al calității.

Deci apicultorii din România produc o adevărată bijuterie, pe care europenii o consumă cu plăcere. Noi importăm din afara spațiului UE miere despre care avem zero informații. Apoi noi, cumpărătorii romani, cumpărăm din magazine miere despre care analizele au arătat că este de calitate proastă. Pe aceasta miere plătim preț mai mult decât dublu comparativ cu ceea ce primesc apicultorii autohtoni pe produsul lor de calitate.

Așa că vă rog să vă informați, să luați contact cu apicultori din România și să cumpărați miere direct de la dânșii.

Va fi ceva benefic pentru ambele părți. Pentru dumneavoastră, pentru că veți avea șansa unui produs de înaltă clasă, respectat în Europa. De asemena va fi benefic și pentru susținerea producătorilor tradiționali. Pentru că aceștia doar din partea dumneavoastră pot primii sprijin, din altă parte doar cât mai multe bețe în roate.

Noi ca populație vom ajunge să avem ‘’o țară ca afară’’, când vom începe să ne respectăm pe noi înșine mai mult. Cand o sa avem pretenții mult mai mari de la noi și de asemenea atunci când vom înțelege că economia noastră are nevoie de banii noștri. Atunci când cumpărăm produse din altă parte ajutăm economia respectivei țări.

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

6 comentarii

    • Profile photo of admin

      Pentru ca nu am o asemenea lista cu apicultori ”cinstiti”. Oricum mi-ai dat o ideea buna, chiar vreau sa lansez aici o invitatie pentru apicultorii din Romania, sa imi trimita mesaj si le promit ca voi deschide gratis o pagina in care sa-i promovez pe ei si marfa proprie. Intra aici pe sait sute de persoane interesate de miere si produse provenite din stupina, asa ca daca este interes voi crea o legatura intre cele doua parti. O zi buna!

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte