Cum pot să moară albinele de foame avand hrana din belsug

10

Albinele pot sa moara prin înfometare, aceasta nefiind un fenomen nou, însa cu siguranță a luat mare amploare în ultimul timp. Fenomenul s-a amplificat din cauza schimbărilor ce au avut loc în tehnologia apicolă.

De multe ori apicultorii începători trimit mesaje de genul: Am mers in stupină, iar cand am deschis stupul, toate albinele erau moarte pe fundul stupului și pe rame. Tratamentul era la zi, nu există semne de varroa sau șoareci, miere este din belșug”. Atunci începi să îți pui semne de întrebare, ba începi să iei în calcul și eventualii dușmani.

Motivul pentru care albinele pot să pice în această capcana mortală

Există destul de multe situații în care apicultorul chiar nu a lăsat albinelor suficientă miere în stup.  Sau a lăsat ca și cantitate, însă pe un număr mare de rame. Ȋn această situație vă dați seama că din cauza frigului, albinele după ce termină mierea din zona în care și-au format ghemul,  nu  pot să migreze spre zonele cu miere și mor de foame, cu toate că în jurul lor pe un anumit număr de rame este miere din belșug.

Din acest motiv mare atenție, restrângeți în toamnă numărul de rame în funcție de mărimea familiei de albine. De asemenea in ramele din stup să rămână miere din belșug. Ȋn stup, pe timpul iernii nu au ce căuta  rame cu 1-1,5 kg miere. Pe o ramă trebuie să fie minimum 2-2,5 kg miere, pentru că puteți provoca cele descrise mai sus.

Totuși mai există o situație aparte în care albinele pot să moară de foame, cu toate că familia este puternică, iar in toamnă pe rame apicultorul a lăsat miere suficientă. Această situație are loc de cele mai multe în lunile ianuarie și februarie, iar fenomenul se poate petrece în modul următor.

Ghemul este așezat pe 3-4 rame, o familie medie putem spune. Albinele până în luna ianuarie consumă mare parte din miere și începe să urce în partea superioară a ramelor. Apicultorul observă acest lucru și decide să introducă o turtă, ca să fie mâncare din belșug. Hrana fiind din belșug acum, albinele o preiau ca o stimulare, iar matca începe să depună ouă. Acest lucru poate însemna în anumite condiții începutul dezastrului.

Aparitia vremelnica a puietului

Acum familia de albine are puiet si consumă mult mai multă miere, pentru hrana puietului. De asemenea si albinele consuma o cantitate mai ridicată de miere,  pentru a încălzii mult mai bine suprafața cu puiet.

Ȋn cazul în care apicultorul nu este atent la acest aspect, iar zilele cu temperaturi negative se țin lanț, albinele nu se mai pot muta pe o zonă cu miere, pentru ca asta ar însemna să lase puietul să moară de frig. Albinele devin prizoniere astfel instinctului lor de a-și  proteja urmașii și pur și simplu mor de foame acoperind cu corpurile lor acele câteva celule cu larve.

Apicultorul apoi deschide stupul și observă familia moartă de foame, iar la câțiva centimetrii de ea observă cantități ridicate de miere.

O altă situație în care albinele pot să moară de foame cu toate că miere este suficientă în stup, ar fi atunci când un stres puternic lovește familia de albine. Când mă refer la stres, acesta poate fi loviri repetate ale stupilor, zgomot puternic, vremea cu temperaturi negative care durează un timp îndelungat și care împiedică zborul de curățire, prezența de varroa, șoareci, etc.

Din cauza respectivului stres, albinele se agită crescând temperatura ghemului. Ȋn aceste condiții matca poate să înceapă depunerea de ouă, iar apoi toată situația poate să decurgă asemănător cu cele descrise mai sus.

 Semnal de alarma

Prin acest articol doresc să trag un semnal de alarmă. Ȋn această perioadă, ianuarie- februarie are loc cea mai mare mortalitate în stupină. Atenție mare la apariția vremelnică a puietului, pentru că acesta poate atârna asupra familiei de albine ca sabia lui Damocles. De asemenea se recomandă o mare atenție familiilor cărora li s-au introdus turte foarte devreme. O turtă, de cea mai bună calitate, poate face uneori mai mult rău decât bine.

Ție ți s-a întâmplat vreodată unul din fenomenele descrise mai sus? Dacă da, atunci cum ai procedat? Sunt mii de apicultori care citesc acest articol și cu siguranță experiența descrisă de tine poate ajuta foarte mult!

 

email
Share.

About Author

10 comentarii

 1. Si mie mi-au murit 15 din 50, restul au ramas ff slabi, si nu din cauza că nu aveau mancare, dimpotrivă. In toamnă dupa ce am scos toată(toată)mierea de mana, le-am pus si eu sirop Dulcofruct, primul an. Totul bine. Am pus apicomplex si nozevit. Groaznic cand le-am desfacut acum 3 saptamani, diaree cat cuprinde-pe rame, albina injumatatita la cei puternici, cei mici s-au dus. Este primul an cu dulcofruct-dezastru, chiar ma gandesc să duc acest sirop la analize, să-l vad cat este de alimentar

  • In stup nu ai mai avut deloc miere, ai iernat stupii doar cu Dulcofruct? In ce perioada ati administrat produsul? Cel mai bine albina ierneaza pe miere naturala, nu pe siropuri care contine zahar invertit. Chiar si pe amblalajele produselor cred ca este mentionat ca produsele sunt de completare, adica se presupune ca ai miere in stupi, insa nu suficienta, iar atunci administrezi sirop sa completezi pana la cantitatea la care consideri ca stupul poate sa iasa cu bine din iarna. Este foart importanta perioada in care ai inceput sa administrezi Dulcofruct, pentru ca daca ai administrat prea tarziu in toamna, sfarsit de septembrie sau octombrie, atunci albinele au preluat produsul si l-au introdus asa in faguri, nemaiavand timp sa-l treaca prin gusile lor unde sa-l transforme intr-un produs apropiat mierii. Asa ca pe timpul iernii au consumat multa hrana lichida, umplandu-si rapid intestinele de reziduri, iar pana la diaree nu a fost decat un pas. Sunt bune si aceste produse, insa mare atentie in privinta perioadei de administrare si a situatiei din stupi. Daca mai sunt apicultori care au patit asa ceva chiar va rog sa postati aici astfel incat sa putem trage un semnal de alarma pentru viitor.

 2. In luna agust stupina mea a inceput sa se depopuleze ,spun acest lucru ca in luna iulie am facut completari de hrana cu sirop de zahar 2 la1 si atunci am observat diferenta.Vazind aceasta situatie am facut control la infestare cu varoa,mentionez ca stupi au soclu,fundul cu sita totala si subar. Controlul l-am facut prin metoda zaharului pudre cu albina dupa rame cu puiet,rezultind o infestari minora la majoritatea stupilor.Dar totusi am dat un fum cu varachet la toti si la cei care au avut un procent mai mare ,la 4 zile am repetat inca de doua ori. caderile de paduchi au fost la familii ne infestate de pina la 3-5 indiviz. Acum sa revin la ce am semnalat – 1 am observat ca albina nu est moarta in fata stupului -2 ponta reginei a scazut semnificativ -3 rezervele de hrana si polen ereau normale. in luna noembrie am facut un tratament de oxalic prin picurare cu siringa . Mortalitate in luna ianoarie la control erea zero si albina pe fundul stupilor erea minora. Pe 20 febroarie cind am facut control iarasi ,surpriza 30% morti cu albina pe fundul stupului iar, mierea pe jumatate de coroana intacta. Oare mierea de sus de pe rama nu a fost cea naturala si cea de jos adica zahar invertit . Concluzia care o fi oare. La o experienta de 17 ani ca stupar deduc usor cauza,deci nu este zaharu ci mierea , De ce spun asta ,mortalitatea sa declansat cind au inceput sa consume din miere nu din zahar. In luna febroarie a continoat mortalitatea albinei ajungind la 40 de familii din 75 si acum pe 7 martie 21 fam.sant pe 4-5 intervale de albina 7-8 si ceilalti trag sa moara . Cauza este grava in toata tara mor albinele si nu de anul acesta ci de minim 5-6 ani din ce in ce mai multe . Fac un apel catre cei care sint cu adevarat cetateni ai Romaniei sa isi puna o intrebare, De ce oare? INSECTICIDELE FOLOSITE NECORESPUNZATOR DUC LA ACEASTA TRAGEDIE. SE OBSERVA EFECTUL VIZIBIL SI AGRAVANT DIN PRIMAVARA ACEASTA , MOARTEA A SUTE DE MI DE FAM. DE ALBINE DATORITA CELOR CARE SUNT PLATITI SA VEGHEZE LA BUNUL NATIONAL (ALBINELE) ALE TUTUROR OAMENILOR SI NU NUMAI. DRAGI APICULTORI UNITIVA CA NU E DE BINE, RAMINEM FARA DE SPERANTA IN VIITOR DACA NE MOR ALBINELE . MUNTUMESC !

  • Buna ziua domnule Ion,
   In primul rand vreau sa imi expun regretul pentru pierderea dumneavoatra. Da, folosirea de pesticide nu doar in Romania ci in toata lumea, inclusiv UE si SUA este monitorizata. Se cauta cele mai bune solutii, asfel incat sa nu fie periclitate interesele apicultorilor, insa nici a fermierilor, care fara pesticide sunt cu mainile legate in fata daunatorilor. Bineinteles in toata ecuatia, firmele producatoare si banii din acest business au un cuvant foarte mare.
   Totusi in cazul dumneavoastra, moartea albinelor nu este datorata pesticidelor. De ce spun asta? In perioada iulie – noiembrie, nu se mai folosesc insecticide decat in foarte putine culturi. De asemenea, in aceasta perioada albinele culeg miere din flora spontana, de pe fanete, deci din zone in care niciodata agricultorii nu aplica nici un fel de substanta chimica din categoria pesticide. Una din putinele culturi semanate toamna si care necesita tratament cu insecticid ar fi doar cultura de rapita, cand apare atac de purice sau viespea rapitei. Insa chiar si in acest caz, in respectivele terenuri nu exista plante cu flori, care sa atraga albinele.
   Acum in perioada de iarna-primavara ar putea sa apara probleme daca stupina este amplasata langa o livada, iar cei care se ocupa de pomii fructiferi aplica pe coroana produse omologatate a fi aplicate in aceasta perioada, unele dintre ele continand si insecticide din familia neonicotinoidelor. In aceasta perioada aceste produse pot fi aplicate pe pomii fructiferi, pentru ca acestia sunt in stare de repaus vegetativ si nu sunt cautati de albine. In plus temperatura aerului nu permite un zbor foarte puternic al albinelor, asa ca riscul de contaminare este mic. Totusi albinele dumneavoastra ar fi putut fi contaminate in cazul in care stupina este intr-o livada, iar cand albinele au iesit intr-un zbor de curatire, atunci s-a aplicat si produsul, iar substanta activa a insecticidului ar fi putut sa cada pe albine. Dupa ce produsul s-a aplicat si s-a uscat pe crengute, nu mai are efect asupra albinelor, chiar daca albina se aseaza exact pe locul in care a cazut picatura de insecticid. Sper ca acest aspect l-am lamurit.
   ”De ce spun asta ,mortalitatea sa declansat cind au inceput sa consume din miere nu din zahar.” ; ”Oare mierea de sus de pe rama nu a fost cea naturala si cea de jos adica zahar invertit”
   La aceste doua afirmatii trebuie sa stam putin si sa cugetam. La prima afirmatie ca albinele au murit doar cand au inceput sa consume din coronita de miere, trebuie sa luam in calcul ca majoritatea stupilor de albina, in perioada ianuarie-februarie, cam prin respectiva zona se afla cu ghemul. Faptul ca au murit cand au ajuns acolo, s-ar putea sa nu fie datorate mierii capacite ci faptului ca de obicei albinele in aceasta perioada mor. Rar vezi stupi morti in decembrie si mai rar in noiembrie. Cei mai multi stupi mor in februarie, urmat de ianuarie si apoi martie. Acesta este calendarul necrologic intr-o stupina! Sa luam totusi afirmatia dumneavoastra, ca mierea a fost de vina pentru moartea albinelor. Ce anume ar fi putut avea mierea? Poluare cu pesticide? V-am spus mai sus, dupa luna iulie insecticide se folosesc rareori, iar albinele de obicei culeg miere de pe pasuni sau fanete, zone in care niciodata nu sunt stropite cu pesticide. Sa consideram ca plantele chiar au fost stropite cu insecticide. Pai atunci in toamna albinele ar fi trebuit sa moara pe capete, pentru ca daca mierea in aceasta perioada este toxica, atunci concentratia de otrava din nectar ar fi trebuit sa fie foarte mare, astfel incat albina dupa ce si-a umplut gusa cu nectar sa fie imediat afectata de insecticid.
   Legat de a doua afirmatie, privind zonele in care albinele au depus mierea naturala si cea din zahar invertit. Albinele de obicei depun mierea de jos in sus. Deci prima data umplu rama jos apoi urca tot mai sus, iar cand ajung in zona coronitei, umplu foarte bine celulele cu miere si incep sa capaceasca, insa de aceasta data capacirea mierii o fac de sus in jos. Albinele pot sa depuna mierea prima data sus, in zona coronitei, atunci cand in partea de jos rama este plina cu puiet. Insa chiar si atunci, depunerea mierii se face de sus in jos, dar albinele depun miere pe marginea ramei pana in partea de jos a ramei, astfel incat puietul sa fie inconjurat de zone cu miere. Asa ca e greu de spus ca intr-o zona a ramei albinele au depus doar un tip de miere, iar in alta zona a depus doar zahar invertit. Totusi ceea ce poate fi cert ar fi faptul ca in zona din centru, unde a fost cu siguranta puiet, albinele au depus ultimul cules, adica zaharul intertit.
   Prin urmare eu spun ca temerea dumneavoastra privind moartea albinelor datorate pesticidelor ce ar fi putut fi regasite in mierea capacita este nefondata.
   Asa ca trebuie sa luam in calcul alte piste: vreo boala, nosemoza ar fi una din bolile care in aceasta perioada face ravagii, uzarea puternica a albinei, datorita consumului ridicat de zahar si de asemenea nu exclud o mana criminala, avand in vedere ca ati spus ca in ianuarie nu erau albine moarte in stup, iar dupa o luna ati gasit un numar ridicat de familii moarte pe fundul stupului.
   De asemenea ar putea ca albinele sa fi consumat miarea din zona de jos a ramelor, unde apoi a depus si oua, iar apoi din cauza frigului sa ramana pe puiet sa-l incalzeasca, nemaiputand sa ajunga la mierea capacita de sus si sa moara de foame. Asta ar putea fi o varianta, insa avand in vedere numarul mare de familii moarte aproape ca o exclud.
   De mare ajutor era daca imi spuneati cum anume erau albinele moarte, daca ati gasit pete de diaree in stup si de asemenea, avand in vedere ca mi-ati spus ca mai aveti niste stupi care sunt pe moarte, sa imi spune-ti ce simtome prezinta?
   Cel mai probabil ca albinele au murit din cauza uzurii, consumului indelungat de hrana de proasta calitate. Cel mai probabil au iernat atat pe zahar cat si miere necapacita din zona de jos a ramelor. Hrana proasta le-au uzat si slabit atat de puternic, incat atunci cand au ajuns la mierea capacita de deasupra ramelor, care cel mai probabil este si zaharisita, nu au mai avut putere sa decapaceasca mierea si de asemenea sa transforme mierea din forma cristalizata in forma fluida, ca sa o poata consuma. Asa ca au murit de foame. Nu exclud ca din cauza hranei de proasta calitata sa aveti si nosemoza in stupi. Multi considera ca nosemoza = diaree. Albinele pot fi bolnave de nosemoza, fara ca in stup sa apara pete puternice de excremente. Observi doar albine moarte, chircite de durere,doar si ele resimt durere cand le merge burta si care au aripile intinse, deci nu asezate normal de-a lungul corpului. Albinele care sunt bolnave, insa nu moarte ci doar muribunde, au capacitate de zbor redusa, se misca incet de parca le tremura corpul, au abdomenul moale.
   Ce puteti face? Daca aveti hranitori, atunci preparati un sirop 1:1 in care infuzati coada soricelui, neaparat menta pentru ca face bine la intestine si cimbrisor pentru imunitate. Neaparat la un litru sirop sa adaugati 17-20 ml Protofil. De asemenea, in respectivul sirop stoarceti 2-3 catei de usturoi si 2-3 cepe potrivite. Acestea pentru imunitate si de asemenea ofera repelenta siropului, pentru ca albine sa vina sa consume rapid preparatul. Restrangeti cuibul de albine foarte bine, inlaturati ramele goale de albina, iar dupa diafragma asezati hranitorul cu sirop. Succes!
   Pentru linistea dumneavoastra, puteti face la un laborator specializat o analiza a albinelor moarte si a hranei din stup

  • Un om poate fi omorat de o albina sau de cateva sute de albine. Totul poate sa depinda de locul in care inteapa albina, daca individul este alergic si daca vorbim strict de numar, atunci totul poate sa depinda de greutatea persoanei in cauza. Din ce stiu, un om trebuie sa fie intepat de cel putin 20 ori pentru fiecare kilogram a propriului corp, astfel incat veninul de albina sa-i fie fatal. Spre exemplu, o persoana de 75 Kg, ar trebui sa fie intepat de cel putin 1500 de albine pentru ca veninul sa-i fie fatal. In cazul animalelor, in speta a cailor, avem aceasi situatie. Un cal poate fi omorat de un numar diferit de albine, totul depinzand de greutatea animalului, starea de sanatate si bineinteles de locul in care este intepat. Caii nu ar trebui sa fie tinuti in apropierea stupilor, pentru ca mai ales cand sunt transpirati miros foarte urat, iar albinele-i repereaza rapid.

 3. albinele trebuie ajutate sa treaca de pe un interval pe altul pentru a ajunge la miere …1. cand se monteaza foitele pe ramele insarmate se taie colturile de susu dela fagure 2. toamna inainte de impachetare se gauresc ramele sub leatul de sus la 1cm ptr a face orificii de trecere 3. peste rame se pun leaturi de lemn/trestie ca atunci cand pui ziare/folie sau mai tarziu turta albinele sa poata circula in voie pe sub ele…
  iar la controlul din luna ian febr cand vremea permite adica peste 8 grade se descapacesc cu rola cu zimti partile de sus a fagurilor cu miere si uneori se stropesc si cua apa calduta…

 4. Bună ziua. Am și eu o întrebare pe cât de scurtă pe atât de complexă. Ce înseamnă ramă de 1 kilogram de miere, de 2-3kilograme de miere, cât este maximul de greutate al unei rame 1/1 cu miere!? Vă mulțumesc

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte