De ce luna august pentru apicultori este intrarea spre El Dorado ?

2

August este o lună în care stuparii incepatori consideră că albinele nu mai merită o aşa mare atenţie, întrucât riscul roitului nu mai exista, culesul este foarte slab, albinele nu trebuie decât să se descurce singure.

Cei drept aşa procedam şi eu, crezându-mă mai bun decât moşul care ma învaţa albinăritul, dar apoi venea septembrie şi atunci începea necazul.

Ce să-i faci greşelile începătorului. Mergeam în grădină şi când observam stupi fără miere, mătci care şi-au încheiat de mult timp ponta, varroa cât cuprinde, mă luam de cap şi nu ştiam pe ce  să pun mâna.

Atunci începea nebunia: uneşte stupii slabi,  bagă sirop cât cuprinde, ai grijă la furtişag, iar toată aceastea doar pentru că în luna august nu mi-am văzut de treabă

Iar asta nu e tot, sa vezi în primăvară cum albinele ieşeau slăbite pentru că “mierea “din zahăr nu a fost de calitate, de asemenea mortalitatea era ridicată din cauza că albinele s-au uzat tot din cauza zahărului sau pentru că stupul a intrat în toamnă cu multă albină bătrână.

Tot în primăvară mai găseam şi câte o matcă bătrână moartă pe fundul stupului şi atunci simfonia era întreagă.

Şi totuşi ce e cu luna august?

Mulţi dintre apicultorii cu experienta consideră această lună ca fiind începutul anului apicol, hai să vedem oare din ce cauză.

În această lună una din cele mai importante activităţi este controlul mătcilor. Matca trebuie căutată printre albine şi verificată starea ei.

Dacă matca este slabită, micuţă, închisă la culoare şi de asemenea dacă şi-a restâns mult ponta, sau ponta este întreruptă şi prezintă multe spaţii goale, atunci se impune schimbarea  respectivei mătci.

În cazul în care  deschizi stupul şi vezi că acesta  nu are miere, atunci trebuie întervenit cu rame cu miere, dacă ai pus deoparte, iar dacă nu ai rame cu miere atunci poţi ajuta albinele cu sirop de zahăr.

Cu sirop de zahăr e bine să intervii acum şi nu în septembrie sau octombrie pentru că acesta uzează foarte mult albina în procesul de transformare a zaharului în „miere”.

Prin urmare e bine ca albinele  tinere din toamnă să nu fie nevoite să participe la acestă treabă „murdară”, să nu se uzeze, astfel încât să treacă într-un număr cât mai mare peste iarnă, iar mortalitatea în respectiva familie să fie mică.

Un alt aspect deloc de neglijat este cel al ramelor pe care stau albinele. În luna august numărul ramelor  se reduc, astfel încât în stup să rămână mereu doar ramele care sunt acoperite bine de albine.

Fagurii pe care nu mai stau albine multe, dar pe care totuşi mai există miere, sunt descăpăciţi şi puşi după diafragmă.

Este ştiut că spre sfârşitul iernii şi primăvara matca preferă să ponteze în faguri mai închişi la culoare, pentru că reţin mai bine căldura,  de aceea  trebuie grupati fagurii astfel încât ramele din mijlocul cuibului să fie închisi la culoare.

Un alt aspect foarte important este că din această lună se începe tratamentul pentru deparazitarea stupilor de acarianul Varroa destructor. Ai grija cum folosesti Varachetul pentru siguranta ta si a familiei tale de albine

În luna august fiecare din noi avem propriile strategii de lucru, eu ţi-am explicat pe scurt cam ce lucrez eu în stupina mea. Pentru tine ce lucrări sunt importante în această lună?

Este o vorbă care spune că „doar cine nu munceşte nu greşeşte”, ce greşeli ai făcut, sau prin ce situaţii excepţionale ai trecut în această lună şi cum anume le-ai rezolvat?

Dacă ai întrebări vis a vis de acest subiect  te rog să îmi scrii mai jos şi cu siguranţă vom găsi răspunsul potrivit.

Cu prietenie,

Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

2 comentarii

  1. Mardale Gabriela on

    Bună ziua. Am rugămintea sa îmi spuneți ce înseamnă ca număr de rame cu puiet o ponta potrivita pentru luna august.
    Mulțumesc

    • Profile photo of admin

      Buna doamna Gabriela, imi cer scuze ca va raspund asa tarziu. In aceasta perioada un stup mediu spre foarte bun ar trebuii sa aiba cel putin 8 rame cu albina, din care cel putin 5-6 rame sa contina puiet. Un roi insa trebuie sa fie pe cel putin 5 rame albina din care macar pe 3 rame sa fie puiet. Nu este insa nimic batut in cuie. Un stup poate intra in iarna cu 5 rame albina, in primavara sa iasa pe 3 sau 4, iar daca are matca buna si familia este buna poate sa faca treaba mai buna decat unul care intra acum in iarna pe 6-7 rame. Totul este destul de relativ si orientativ. O zi frumoasa sa aveti!

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte