Drumul albinelor spre o iarna linistita e pavat în septembrie

78

Odata cu primele frunze galbene ale toamnei viaţa albinelor începe sa se schimbe de la o zi la alta.

Daca până acum albinele nu conteneau să intre şi să iasă pe urdiniş, acum freamătul din faţa stupilor încetează să mai fie aşa puternic.

La început, neexperimentat fiind în apicultură, dacă vedeam că albinele sunt liniştite, eu la rândul meu stăteam liniştit. Nu înţelegeam că era de fapt doar liniştea dinaintea furtunii.

Apoi într-un târziu mă uitam în stup şi vedeam că albinele nu au miere suficienta, iar în cei mai slabi nu mai găseam puiet căpăcit, practic stupul nu avea matcă, ori matca şi-a încheiat campania de ouat pe anul respectiv.

Şi începea freamătul, cu cheltuieli destul de importante, mai ales că eram licean şi banii erau ioc, şi cu sacrificii din partea albinelor care de fapt trebuiau să fie menajate pentru perioada iernii care urmează.

În primăvară stăteam mereu pe ghimpi aşteptând ziua când puteam umbla în stupi să văd cât şi ce a mai rămas din albine şi cum anume pot repara răul care a pornit de acum, din această lună.

Acum însă ştiu că de modul în care procedez în această lună depinde starea mea de spirit din următoarele 5 luni.

O sa stau liniştit pentru că ştiu că am băgat în iarnă nişte familii de albine puternice cu miere îndestulătoare, ori o sa stau ca pe ghimpi aşteptând ferestre ale iernii în care să pot intervenii.

Asta mai ales cand observ că mortalitatea este ridicată, anumiţi stupi sunt suspecţi că nu au miere, sau mai rău  găsesc pe fundul stupului albine moarte cu păduchi pe ele.

Ce lucrări se fac în luna septembrie în stupină

Cel mai important în această lună este completarea rezervelor cu miere de calitate cu faguri din rezerva proprie, asta daca ai pus sau ai avut de unde pune  deoparte.

Daca nu ai în rezervă miere atunci cât mai repede cu putinţă, cel târziu până la sfârşitul celei de a doua decade a acestei luni trebuie administrat albinelor sirop.

Cantitatea minimă de miere pe care trebuie sa o aibă o familie de albine în stup trebuie să fie de 15 kg, astfel încât să ai o iarnă şi o primăvară fără evenimente neplăcute.

Hrana pe care o administrezi albinelor poate fi:

 •  Sirop simplu în concentraţie de 1:1 sau 2: 1, depinde de buget
 •  Infuzie de plante în care se adaugă zahăr în concentraţie de 1:1 sau 2: 1
 • Preparate pe baza de fructoză şi glucoză cumpărate din magazinele cu profil apicol

Eu folosesc o reţetă pe care am explicat-o în acest articol:

http://carafacumiere.ro/cum-ne-intretinem-albinele-in-mijlocul-secetei/

Reţeta o am de la un apicultor care a folosit-o peste 40 ani, eu o folosesc de peste 10 ani şi sunt foarte mulţumit de ea.

Referitor la această reţetă în comparaţie cu bătrânul apicultor de la care am învăţat meserie, eu adaug Protofil în infuzia de plante pe care le-o administrez albinelor.

Apicultorul bătrân nu cumpăra Protofil, acum 40 ani nici nu exista, însă în schimb foarte mult timp în respectivul ceai moşul, dar şi eu , am băgat ca şi stimulent ceapă stoarsă, usturoi şi suc de morcovi.

Acum cumpăr Protofil, însă de multe ori chiar şi acum revin la reţeta tradiţională, depinde de timpul pe care îl am şi de cantitatea pe care vreau sa o prepar.

Dacă vrei reţeta tradiţională cu ceapă şi usuroi să mă anunţi şi te voi ajuta să o prepari.

Este mai ieftină şi la fel de valoroasă, tind să cred că este chiar mai bună din mai multe aspecte pe care le voi discuta dacă doreşti într-un alt articol.

O lucrare foarte importantă care se face în această lună o reprezintă reducerea numărului de rame din stup în vederea iernării.

Dacă nu eşti sigur câte rame trebuie să scoţi din stup, astfel încât să rămână doar rame cu miere şi albină, atunci într-o dimineaţă răcoroasă, sau într-o zi mai răcoroasă deschide stupul şi vezi cam pe câte rame sunt acoperite cu albine.

Ramele fără albină pe ele trebuie scoase afară.

Ramele pe care le scoţi afară le poţi descăpăcii, dacă au miere pe ele şi le poţi pune după diafragmă la lins. Asta dacă albinele nu au miere suficientă în stup.

Dacă au miere suficientă în stup atunci eu de obicei respectivele rame fie le pun la lins în stupii mai slabi, fie în primăvara următoare le folosesc pentru a face stimulare cu miere.

Ramele care rămân în stup trebuie să îndeplinească următoarele reguli:

 • să nu fie prea deschise la culoare, de exemplu foiţe din acest an
 • ramele sa aibă cel puţin 2 kg miere pe ele
 • sa nu rămână peste iarnă în stup rame rupte sau cu multe celule de trântor

Ideea ar fi să rămână în stup doar rame pline cu miere, mai închise la culoare pentru că aceste rame păstrează mai bine căldura, iar în primăvara matca de obicei preferă ramele închise la culoare pentru a-şi depune primele ouă, asta bineînţeles tot din motivul că sunt mai calde.

Ai destulă miere în stup, numărul de rame este cel adecvat, însă dacă urdinişul este prea mare în această perioadă cu lipsă de cules albinele se mai şi tâlhăresc, aşa că trebuie să reduci urdinişul astfel încât stupul să fie cât mai uşor de apărat.

Mărimea urdinişului pe timpul iernii trebuie să permită maxim trecerea unei albine, dacă e mai mare rişti să îţi intre şoareci în stup iar albinele sunt neajutorate în faţa rozăroarelor iarna.

O lucrare esenţială în această perioadă este deparazitarea albinelor de Varroa destructor. Odată la 7 zile în fiecare stup, pe cât se poate etanşeizat, se administrează 2-4 picături de Varachet.

Numărul de picături depinde de gradul de infestare cu păduchi şi mărimea familiei de albine.

Fără acest tratament rişti ca până în luna ianuarie să îţi găseşti albinele moarte pe fundul stupului.

Ai grijă ca ultimul tratament trebuie făcut atunci când nu mai exista puiet căpăcit, de obicei eu ultimul tratament îl fac în octombrie.

În această lună sunt mult mai multe activităţi ce trebuie făcute decât ceea ce am ilustrat eu mai sus. De asemenea provocările sunt foarte mari, pentru că acum de obicei este în joc viaţa unei familii de albine.

Dacă crezi că te pot ajuta lasă mai jos un comentariu şi o să găsim soluţia de care ai nevoie. Mai bine întrebi acum şi în primăvară să ieşi cu stupii sănătoşi, decât să-i găseşti morţi sau foarte slabiţi şi să te întrebi oare unde ai greşit.

„Câte bordeie atâtea obiceiuri” Ce lucrari mai faci în această lună şi care e situaţia stupilor tăi în această perioada?

Cu prietenie,

Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

78 de comentarii

  • sintem in luna noiembrie am strins cuibul dar am roi pe trei rame dar am mai pus siun pic de turta ce spui am procedat bine sint un incepator si am cu roii 17 stupi iti multumesc Nicu cu respect Vasile

 1. Buna dimineata

  Domnule Nicu, indraznesc sa va adresez o intrebare, cu tot respectul pe care vi-l port. Sunt un incepator intr-ale apiculturii, am cumparat niste fam de albine in primavara si acum nu sunt sigur daca le-am asezat cum trebuie pe iarna. In zona in care le-am asezat (loc. Tarcau, jud Neamt) nu prea au avut ce sa culeaga, predomina padurile de conifere, nu este salcam, tei…, asa ca rezervele au fost foarte putine pe iarna. Nu am extras nimic de la ele, in schimb di 8 familii am facut 15. Am 2 fam mai slabe pe care le-am pus la iernare intr-un singur corp despartit in doua cu diafragma separatoare din polistiren extrudat de 2 cm grosime. Le-am administrat sirop invertit cumparat de la mag apicole care nu au reusit sa il capaceasca aproape deloc. (nu am reusit sa administrez la timp siropul pt ca am avut un deces in familie). Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
  1. Ar putea roade diafragma separatoare din polistiren extrudat, sa o las asa, sau sa o invelesc cu ceva?
  2. Cate kg de miere trebuie sa aiba in fiecare cuib (cele pe 4 rame)? Acum au cam 6 kg in fiecare cuib.
  3. Astazi o sa le mai introduc niste sirop invertit cuparat, va crea probleme acest sirop la iarna? Eu am mers pe primcipiul ca mai bine sa le dau acum, decat sa ramana fara la iarna.

  • Iti raspund eu la intrebarile pe care le-ai pus:
   1-vor roade diafragmele de polistiren doar familiile puternice.
   2-este bine ca pe fiecare rama sa se gaseasca 2kg de miere,orice rama goala,fara miere si neacoperita de albine pe timp de iarna este un focar de infectie.
   3-ai un principiu bun,decat sa ai probleme la iarna mai bine bagi ceva mai mult din toamna. Cheia succesului este sa fie capacit acest sirop inainte de a se restrange in ghem pentru iernare.

  • Blogul acesta e miaunnt. Imi place mierea. Cand eram mica, bunicul avea si el stupi si-mi placea in vacanta sa-l privesc cucata migala se apleca asupra micilor vietati. E pasiune.

 2. am avut 16 familii de albine pe 2 sau 3 corpuri etajate si am avut o mortalitate de 6 stupi din cauza furtisagului ,acum sunt fara mancare ce pot face?
  IN LUNA OCTOMBRIE SA SALVEZ cei 10 stupi ramasi

  • Este mai complicat sa iti explic aici in cateva randuri. Daca vrei,cauta-ma pe id-ul de messenger lupu.irinel ori da-mi mail la lupu.irinel@yahoo.com.
   Ce trebuie sa faci in prima vaza: micsorezi urdinisurile la 1-2 cm,cu o sarma scoti pe urdinis albinele moarte,impachetezi cum trebuie si daca nu au miere poti pune o turta ori mai bine,daca ai,pui o rama cu miere deasupra ramelor pe care o vei tot inlocui pana in primavara.
   Sirop nu mai are rost sa pui ori rame la lins,nu prea cred ca va mai fi cald intr-atat incat sa iti bage miere suficienta in cuib incat sa treaca iarna. Daca doresti sa vorbim mai multe,ai id-ul si mail-ul meu mai sus. Te-am salutat si multa bafta.

  • Profile photo of admin

   In aceasta perioada e mai greu, insa nu imposibil. Cei 10 stupi pe cate rame i-ai lasat? ramele sunt toate pline cu albine? cata miere ai lasat pe ramele din cuib? Daca prinzi vreme frumoasa, iar albinele nu stau in ghem umbla la ei, restrange bine cuibul, urdinisul restrangel, lasa doar 1 cm astfel incat sa nu poata intra mai mult de una – doua albine una langa cealalta. Deasupra cuibului pune o rama plina cu miere capacita si inveleste-l bine. Mierea trebuie sa fie capacita astfel incat sa nu se prelinga pe albine. Daca nu ai rama cu multa miere (2kg), adauga o turta. Daca ai cel putin 8 kg miere si o rama capacita deasupra albinelor, la un cuib de 5-6 rame cu albine, pana la sfarsitul lui ianuarie ar trebuii sa fie totul in regula. La sfarsitul lui ianuarie, sau daca ai noroc si mai repede cand sunt temperaturi de cel putin 7-8 grade poti deschide stupii, daca mierea din rama de deasupra este mancata intoarce rama pe partea cealalta, sau poti adauga turta. Sunt multe de spus, solutii diferite poate, insa asta depinde de ceea ce ai in stup, iar tu ai venit cu zero detalii privin situatie din stup. Mi-ai spus doar de stupina ceva.

 3. care este parerea dmv. in legatura cu folia de plastic peste rame pe timpul iernii ? tinind cont ca am lasat un colt indoit. le-am pus turte cu mancare si am gasit in unii stupi multa umezeala. va multumesc! marius savu 0745533053.

  • Profile photo of admin

   Bine te-am gasit Marius. In primul rand vreau sa iti spun ca in timpul iernii din cauza umezelii pe fagurii cu miere cat si pe peretii stupului se poate instala mucegai, albinele fiind mult mai predispuse la aparitia bolilor cum ar fi diareea sau nosemoza. Sa asezi folie de platic deasupra stupului este un lucru bun. Ai procedat foarte bine lasand un colt indoit, normal umezeala trebuia sa iasa pe acolo. Folosesti ceva material care retine umezeala, cum ar fi ziare sau hartie simpla? Trebuie sa scoti umezeala din stup, aseaza ziare deasupra orificiului pe care l-ai lasat, (mareste orificiul daca crezi ca e prea mic). De asemenea dupa diafragma pune niste ziare. Nu stiu cum anume ti-ai impachetat stupii asa ca poti sa iti spun doar ceva general. Spor la treaba, iernare usoara!

 4. suntem in 11 ianuarie, la o temperatura de 12 grade Celsius. m-am uitat la stupi si albinele sunt deasupra ramelor. care este cauza si ce ar trebui sa fac?

  va multumesc frumos.

  • Profile photo of admin

   Salut, daca albinele sunt deasupra ramelor cel mai probabil au ramas fara mancare, sper ca raspunsul meu sa nu vina prea tarziu. Ar trebuii sa le administrezi cat mai repede o turta!

  • Profile photo of admin

   De la 10 grade, daca cerul nu este inorat si nu bate vant rece. Dupa ce albinele au iesit la zborul de curatire si stau pe faguri nu in ghem poti linistit sa te uiti rama cu rama. Totusi recomand sa fi cat mai rapid cu putinta, sa stresezi cat mai putin stupul. De asemenea recomand sa restrangi cuibul doar la cate rame cu albine sunt in stup, avand grija ca pe ramele ramase in stup sa fie suficienta miere, mai ales pe ramele in care matca a inceput sa depuna puiet, sau pe ramele vecine cu ramele cu puiet.

  • Profile photo of admin

   Nu am folosit vitamine ”apicomplex”. Eu folosesc insa protofil, care contine vitaminele din complexul B ce se gasesc si in apicomplex. Prin urmare sa le folosesti impreuna nu cred ca este recomnadat pentru ca este pericol sa supradozezi turta sau siropul. Poti insa sa folosesti spre exemplu la primul tratament protofil, iar la al doilea apicomplex, in acest mod cele doua se pot completa foarte bine impreuna.

 5. buna seara,
  sunt un apicultor incepator va rog sa-mi spuneti cum preparati ceaiul pt siropul ce il pun pentru hranire.
  Va multumesc!

 6. Domnule Nicu, multumim pentru sfaturile date prin intermediul acestui site. Vin si eu cu o mica recomandare pentru dumneavoastra si toti apicultorii. La iernare sa se puna pe fundul stupului cate un bulgare mic de var nestins. Este un bun dezinfectant al stupului impotriva bolilor bacteriene, atrage umezeala din stup. Sfatul il am de la un doctor veterinar specializat pe patologia albinelor.
  Va doresc numai bine.

  • Profile photo of admin

   Foarte bun sfat, apicultorii mai invarsta au folosit mult aceasta metoda. Este recomandat mai ales daca familia de albine sufera sau a suferit de puiet varos.

  • Unde anume se pune bulgarele de var nestins?in partea in care e cuibul sau dupa diafragma? Am obs multe rame cu mucegai la stupii mei in aceasta perioada? Ce sa fac sa scot umezeala din ei? Multumesc anticipat. Astept va rog un raspuns pe e mail ul meu.

   • Profile photo of admin

    Bulgarele de var nestins se pune pe fundul stupului. Daca ai mucegai inseamna ca stupii nu se aerisesc asa cum trebuie, asa ca deasupra podisoarelor pune mai multe ziare, iar daca ai folie de plastic deasupra ramelor, atunci elimina respectiva folie. Nu stiu cum anume ai inpachetat stupii, ce materiale ai folosit, mi-ar fi fost de ajutor sa iti ofer raspuns complet. Oricum, daca ai mucegai inauntru atunci ce ai asezat deasupra ramelor inseamna ca retine umiditatea in stup si prin urmare trebuiesc luate masuri. Ai de grija de asemenea ca respectiva umiditatea sa nu fie datorata apei din preciitatii , care se poate infiltra pe la capac, daca nu este bine facut.

 7. Va multumesc pt sfaturile pe care le-am citit si pe care o sa le aplic si eu la stupii mei,v-as ruga ,cind o sa aveți timp sa scrieti reteta pentru hrana a albinelor aceea care conține ceapa si usturoi ,multumesc.

 8. Buna ziua, vreau sa va intreb cum se pot stimula albinele ca sa capaceasca mierea din faguri. Precizez ca le-am administrat sirop de la sfarsitul lui august, dar nu este capacita o mare parte din miere. Acum este prima mea intrare in iarna si am ceva emotii. Multumesc.

  • Profile photo of admin

   Albinele capacesc mierea atunci cand fagurii sunt complet umpluti cu miere, prin urmare administrarea de sirop 50%, sau ori carui produs existent pe piata, ce are rol de substituent de miere, ajuta albinele sa umple camarile (fagurii), iar apoi sa puna lacat (sa capaceasca) la miere pana la iarna.

 9. Salut, am citit cu interes tot articolul si am aflat foarte multe lucruri folositoare si ajutatooare, si sunt la inceput de drum ,spun acest lucru deoarece am luat 5 stupi la sfarsitul luni august, si de atunci am facut urmatori pasi.
  Am stimulat familiile de albine cu Apivit proteic si am facut 1 tratament cu varachet, iar dupa asta nu am mai lucrat la ei, iar acum cand am intrat la ei (6 .10.2014) am constatat ca primi 2 stupi nu au miere destula si nici populat nu. Acum intrebarea mea pentru dvs , pe langa stimulat cu zahar invertit si ultimul tratament cu Varachet ce ma sfatuiti sa fac . Va multumesc pentru timpul acordat , cu respect va doresc o seara buna.

  • Profile photo of admin

   La sfarsitul lui august trebuia deja familia de albine sa aiba mancarea pregatita pentru perioada de iarna, sau cel putin o buna parte din ea. Un tratament cu varachet nu e suficient, trebuiau cel putin trei tratamente legate, la 7-10 zile distanta unul de celalat pentru ca sa fi sigur ca in stup nu mai exista varroa destructor. Acum in aceasta perioada cumpara Mavrirol si pune deasupra ramelor de albinelor, pentru ca daca ai mai facut un tratament cu Varachet, mai ales daca afara a fost rece si albinele au stat ghem, s-ar putea sa mai ai daunatori in stup. Despre mancare cam cate kilograme de miere crezi ca exista in stup si de asemenea cate rame ai acum in stup si mai ales cate din ele au fost acoperite cu albine la ultima ta verificare? Fara sa stiu aceste detalii nu pot sa iti dau un raspuns despre care sa fiu sigur ca te ajuta 100%. Din intrebarea ta imi dau seama ca esti incepator. Tocmai din ceea ce ai explicat tu niciodata nu indemn un incepator sa cumpere albine toamna, mai ales daca nu are pe cineva cu experienta aproape de el. Imi pare rau ca nu am rapsuns mai devreme, sper sa pot sa te ajut mai mult.

 10. in legatura cu insarmarea ramelor. am invatat de la tatal meu sa insarmez orizontal 4 randuri si vertical doua randuri de sarma.
  credeti ca este mai bine sa insarmez orizontal cinci randuri de sarma si doua vertical?

  multumes.

 11. As dori sa va intreb pot face tratament cu varachet si alte tratamente in aceeasi perioada, adica la interval de 2-3 zile? Sunt incepatoare si as dori cat mai multe sfaturi in ce priveste pregatirea pentru iernat! va multumesc!

  • Profile photo of admin

   La acest interval linistita poti face si alte tratamente. Poti face chiar in aceasi zi. Daca de exemplu dimineata ai facut tratament cu varachet, atunci in timpul zilei poti linistita sa deschizi stupul, poate sa verifici fundul stupului sa observi eventualii paduchi cazuti si de asemenea, sa faci o stimulare, etc.

 12. salut,ca un stup sa fie bun pentru iarna cate rame minim de puiet trebuie sa fie la 1 septembrie?va rog dati si cantitatile de plante folosite!

  • Profile photo of admin

   Daca ai cel putin 2-3 rame cu puiet capacit este in regula. Cu cat mai mult in aceasta perioada cu atat mai bine, asta corelat bineinteles cu cantitatea de miere din stup. Pentru ca daca nu este cules si apicultorul nu intervine cu sirop, atunci albinele consuma mierea pentru ingrijirea puietului si le prinde iarna fara miere.
   Eu nu folosesc un gramaj la plantele medicinale. La 10 litri de apa fierbinte spre exemplu pun o mana de coada soricelului, sunatoare adaug cateva inflorescente (aprox 10 % din cantitatea de coada soricelului), neaparat acum toamna inca un pumn de menta (previne diareea). Ideea ar fi ca siropul sa aiba o culoare inchisa, asemenator ceaiului pe care il consumam fiecare dintre noi. Sa nu fie ”searbad”. In rest poti adauga pe langa coada soricelului si menta restul din plantele medicinale, in cantitati mai mici ca sa ai diversitate in microelemtele.

   • MULTUMESC PENTRU RASPUNS,O ZI BUNA ,AHHHHHHHHHHH INCA CEVA AM CITIT PE SITE CA LA 20 SEPTEMBRIE IDEAL ESTE SA NU MAI FIE PUIET IN CUIB,CE PARERE AVETI?VA MULTUMESC ANTICIPAT !

    • Profile photo of admin

     Un puiet tarziu in toamna are mai mai multe dezavantaje. Unul ar fi faptul ca ultimul tratament cu Varachet este recomandabil sa se faca cand nu mai exista puiet capacit in stup. Frigul poate sa survina oricand, ghemul sa se formeze si tratamentul sa nu mai poata fi facut, iar daca este infectie cu paduchi atunci poate fi fatal pentru albine. De asemene un puiet tarziu in toamna inseamna un consum ridicat de miere, iar daca nu exista cules tarziu, apicultorul va fi nevoit sa pluseze mereu cu sirop, riscand ca un numar tot mai mare de albine sa se uzeze vremelnic. De asemenea existenta puietului obliga apicultorul sa mentina respectivele rame inspre mijlocul cuibului, indiferent daca pe acestea exista miere suficienta, indiferent daca rama este una de calitate. Partea pozitiva a puietului tarziu ar fi faptul ca aceste albine vor supravietuii pana tarziu in primavara ajutand cuibul atunci cand are atat de multa nevoie, insa ca acest lucru sa se intample trebuie ca respectiva familie de albine sa fie sanatoasa si sa aiba hrana de calitate.

 13. buna ziua, am nevoie de ajutor pentu ca sunt incepator .. intentionez sa schimb cutiile inainte de iernat ,credeti ca procedez bine? mentionez ca cutiile actuale sunt putrede si deteriorete de timp.

  • Profile photo of admin

   Da poti schimba, insa sa respecti anumite reguli. Una din ele consta in a face schimbul pe seara, sa nu provoci furtisag, iar al doilea lucru foarte important ar fi ca trebuie sa iti faci un semn in locul in care este acum urdinisul, astfel incat urdinisul lazilor noi sa cada exact pe vechiul amplasament al urdinisului. In acest mod albinele se vor obisnuii rapid cu noua locuinta.

  • Profile photo of admin

   Uite in acest articol http://carafacumiere.ro/cum-ne-intretinem-albinele-in-mijlocul-secetei/ vei gasi cum anume sa pregatesti siropul cu Protofil. In cazul retetei cu ceapa si usturoi, poti curata la 10 l de sirop cca 1 Kg ceapa, doua caciulii cu usturoi si doi-trei morcovi. Toate acestea le poti spala si curata separat, apoi fiecare va fi trecut prin razatoare si apoi stors bine in siropul caldut (exclus fierbinte). Adaugi totul in produs, care la final va trebui sa aiba un miros si gust placut de ceapa si usturoi

 14. Eu folosesc pt completarea resurselor de iarna apiinvert! As vrea sa stiu cum pot adauga sirop de ceapa in apiinert pentru a prelungi viata albinelor fara a avea surprize neplacute!!

  • Profile photo of admin

   Avand in vedere ca produsul este gata sa fie administrat albinelor, cel mai bine ar fi sa adaugati doar Protofil. Pe langa zaharurile din produs, Protofilul vine cu ceva vitamine, biostimulatori care vor aduce un plus de vitalitate albinelor.

 15. Buna seara Nicu.
  O intrebare: mi-am facut propriul Protofil (silit fiind de costul destul de ridicat al celui din comert). Am folosit pentru macerare tuica de 70 de grade. Reteta respectiva recomanda ca, dupa 12 zile de macerare, sa se faca dilutia cu apa distilata pentru a aduce solutia la 40 de grade. Preventiv, am masurat cu un alcoolmetru taria dintr-o sticla de Protofil original(din comert) si acesta avea 60 de grade, fiind usor mai tare decat protofilul preparat de mine care avea 58-59 grade. Acum sunt in dilema: parca n-as avea curaj sa le administrez ce-am produs albinelor, fara sa am oaresice garantii(ma tem sa nu le-mbat! pe harnicute).
  Ce zici Nicu?

  • Profile photo of admin

   Trebuie gandit logic, oare 17 ml Protofil adaugat intr-un litru de sirop isi mai pastreaza concentratia? Raspunsul este nu, pentru ca alcoolul isi pierde din puterea lui prin dilutia cu siropul, asa ca macar grija asta puteti linistit sa o indepartati din sufletul dumneavoastra. Ar fi ca si cum ati turna un paharel de tuica intr-o galeata cu 10 l apa si apoi va intrebati daca consumand respectiva apa va mai puteti imbata 🙂

  • Profile photo of admin

   Ramele ar fi de preferat sa aiba pe amandoua partile pana pe la jumatatea ramei miere capacita. De preferat ar fi sa intrii pe iarna cu cel putin 5-6 rame pline cu albina. Totusi sunt ani, cum a fost de exemplu anul trecut, cand stupii au intrat si cu 4 rame cu albina, insa acest lucru a presupus mult mai multa munca pentru apicultor in primavara. Sub 4 rame respectivele familii pot sa supravietuiasca, insa perspectivele repectivelor familii de a face un cules bun, in anul urmator sunt foarte scazute, de multe ori de abia apuca sa se dezvolte sa intre cu bine in iarna urmatoare. Totul insa depinde si de matca, priceperea apicultorului si flora melifera, asa ca ce ti-am spus eu poate fi luat doar sub aspect orientativ

 16. Buna ziua,am 8 stupi verticali pe 10 rame cumparati in aceasta primavara deci sunt incepator in apicultura.Am si eu cateva intrebari,daca se poate.
  1.Din cei 8 stupi am facut 8 roi in luna iunie,deoarece in zona unde locuiesc(Brad,jud.HD,pe malul Crisului Alb in Tara Motilor)nu a prea fost cules am dat fiecarui roi cam 500 g sirop 2:1,din 3 in 3 zile.Dezvoltarea roilor a fost diferita,3 au ajuns pe 10 rame in jurul datei de 1 septembrie ,4 suntpe 7 rame si unul nu a trecut de 4 rame.
  Intrebare:Care ar putea fi motivul pentru care nu s-au dezvoltat la fel(toti au fost facuti din recoltarea din fiecare stup a 2 rame cu puiet si albina acoperitoare plus 2 rame cu pastura si miere si albina acoperitoare)?
  2.La stupii cumparati le-am dat in perioada iulie-15 septembrie in medie cate 2 kg de sirop 2:1.Acum acestia au in magazii cate 8-9 rame cu miere capacita si in cuib cate 3 rame de fiecare parte pline cu miere capacita si in mijloc cate o rama cu puiet si restul au coronite cu cate 2 kg de miere aproximativ.
  Intrebare:Avand in vedere ca majoritatea cantitatii de miere existenta in stupi este pe baza de sirop de zahar invertit ,pot sa las aceasta miere in stupica rezerve pentru iarna?
  3.Avanad in vedere ca familiile batrane ocupa cam 8-9 rame in acest moment(ramele sunt acoperite in totalitate, la o verificare intr-o dimineata cand temperatura era in jur de 11 grade)cam pe cate rame estimati ca ar trebui restranse?
  Va multumesc anticipat si sper ca nu v-am plictisit cu intrebarile.Va salut cu respect.

  • Profile photo of admin

   1. Cauze ar putea fi multe, una din ele ar fi calitatea matcii, deci factorul genetic. Cu siguranta si intre stupii din care ai creat roii au existat si exista diferente, ca numar de rame, cantitate de miere recoltata, etc. Totul se mosteneste, copii isi urmeaza de cele mai multe ori parintii nu i asa?. De asemenea se mai poate ca dintr-un stup foarte bun sa rezulte un roi prost, daca matca creata pentru roi nu a fost de calitate. In ceea ce priveste roiul care a ramas pe patru rame ar trebuii ca raspunsul sa-l aflii din istoricul dezvoltarii lui, pentru ca diferenta este chiar mare intre el si restul roilor. Un roi poti sa-l consideri un organism, prin urmare 8 roi inseamna opt organisme diferite, care reactioneaza diferit la stimulii externii. Prin urmare din acest motiv este bine sa iti notezi tot ce se intampla cu o familie de albine pentru ca iti poate oferii raspunsuri in ceea ce priveste posibilele greseli, daca ai gresit cu ceva si de asemenea cum se comporta o anumita familie de albine intr-o situatie.
   Un stup care acum e pe 7 rame, daca matca e buna, la anu poate sa-i de-a clasa unui stup care acume pe 10 rame. Chiar si stupul care acume pe 4 rame cu putina atentie din partea ta, la anul s-ar putea sa scoti mai multa miere decat dintr-un stup pe 10 rame cu albina, care se dezvolta puternic si poate fi programat genetic mai mult pentru roit decat pentru cules. Poate da, poate nu. Din acest motiv, noteaza totul, tine minte si invata. Succes!
   2. Inca mai ai magaziile cu miere deasura cuibului? Daca da, atunci jos cu ele de acolo, oricum albina la ora asta nu mai gasesti in ele, restrange cuibul doar la cata rame cu albina ai, calculeaza sa ai in cuibul ramas cel putin 15 Kg miere, iar daca nu ai atat, poti dupa diafragma sa le descapacesti o rama cu miere. Apoi impacheteaza stupul, un ultim tratament cu Varachet, daca ai avut puiet pana tarziu si iernare placuta mai departe. Daca ai bagat doar 2Kg sirop in 3 luni atunci mierea din stupi nu are cum sa fie doar din respectivul sirop. Mierea ramasa poti sa o depozitezi, iar la primavara poti sa o folosesti pentru a stimula familiile de albine.
   3. Daca la 11 grade erau pe 8-9 rame, atunci le lasi asa pe 8-9 rame. Ai grija la un aspect. Daca spre exemplu intre ultima rama si diafragma cantitatea de albina este ridicata, iar albinele tind sa stea chiar si pe diafragma, atunci ar fi bine sa mai adaugi o rama cu miere intre respectiva rama cu albina si diafragma, pentru mai multa siguranta in ceea ce priveste hrana.

 17. Buna seara domnule Nicu.
  Tocmai am vazut un filmulet pe net cu prof Rusu in care arata faptul ca in cuibul pentru iernat trebuie sa fie rame cu spatii goale. astfel incat albinele sa aiba loc sa intre si sa se protejeze de frig. Eu am stupi Dadant si, avand in vedere densitatea de albina, am organizat cuibul pe sapte rame. De la inceputul lunii august am inceput lucrarile de stimulare si completare a rezervelor de hrana, astfel incat la ora actuala, ei sunt plini de albina si miere pe cele 7 rame. Credeti c-am actionat gresit pentru ca n-am lasat spatii goale pentru iernat? (sa las in mijlocul cuibului rame doar cu coronita?).

  • Profile photo of admin

   Ideea ar fi ca ramele in timpul iernii se aseaza putin indepartate una de cealalta astfel incat intre rame sa intre cat mai multa albina, ghemul sa se formeze intr-un volum mai mic. Daca ramele sunt inghesuite atunci intre faguri intra putin albina, iar tot ghemul se va extinde pe un numar mare de rame. Cand spun ”spatiu intre rame” ma refer la 1-2 mm intre ”umerii ”ramelor”, pentru ca intre rame sa intre mai multa albina. Nu trebuie exagerat cu spatiul intre rame, pentru ca daca e mult prea mare, exista riscul ca albinele sa se aseze in cuiburi diferite, asta in cazuri extreme, iar in cazuri medii se poate ca volumul in care se va forma cuibul sa fie prea mic, iar riscul ar fi ca atunci capacitatea albinelor sa ajunga la o cantitate de miere acceptabila, sa fie diminuata.
   Da, de obicei inspre mijlocul cuibului ar fi de preferat prezenta a una doua rame, mai inchise la culoare si cu miere mai putina, pentru ca albinele sa aiba spatiu, hrana si de asemenea caldura mai multa inspre primavara, pentru ca matca sa puieze mai vremelnic. Toate insa trebuie facute cumpatat. Nu iti face griji daca nu ai lasat rame mai goale, sau putina spatiere intre rame, la 7 rame de albina inseamna un stup bun, mancare sa sa fie, tratament pentru varroa si incredere. Iernare usoara!

 18. Buna ziua,ieri la amiaza erau 15 gr.si am facut un control la stupi,am constatat ca in fiecare am puiet pe cate 2 rame in mijloc.Puietul este pe o suprafata cam cat palma ,oare este normal,este totusi 1 noiembrie.Asi dori sa-mi spuneti daca mai este necesar un tratament cu varachet avand in vedere ca le-am facut de trei ori in luna octombrie.Va multumesc .

  • Profile photo of admin

   E simplu, la 10 litrii de apa iti trebuie 3-4 cepe mari si doua caiulii de usturoi, la care bineinteles se adauga plante medicinale cum ar fi: coada soricelului obligatoriu, menta pentru ca stimuleaza digestia si previne diareea si cimbrisor salbatic. Daca ai miere in stup si doresti sa faci doar administrare de completare atunci la cele 10 litrii de apa ai nevoie de 10 Kg zahar astfel incat sa ai la final o concentratie 1:1. In cazul in care stupii stau in acest moment foarte prost cu mierea sau daca doresti sa termini cu aceasta etapa mai rapid atunci la cele 10 litrii de apa ai nevoie de 20 Kg zahar pentru ca la final sa obtii un sirop concentrat 2:1. De asemenea ar fi bine in ambele cazuri sa adaugi cate 1 Kg miere si cate 1 plic de zahar de lamaie pentru ca ajuta foarte mult ca procesele chimice ce implica zaharul sa se faca mai rapid si fara sa uzeze albina.
   Siropul il prepari in felul urmator: Asezi apa la fiert si cand incepe fierberea adaugi plantele medicinale in apa si iei apa de pe foc. Lasi plantele sa infuzeze cca 15 minute, apoi cu o sita strecori continutul. Adaugi apoi tot zaharul si ai grija sa se topeasca toate cristalele. Daca nu se topesc toate cristalele respectiva miere obtinuta din sirop va cristaliza mai rapid. Pana siropul respectiv se raceste cureti ceapa si usturoiul. Ceapa curatata o dai pe o razatoare astfel incat la final obtii o pasta. Usturoiul il zdrobesti. In siropul caldut adaugi mierea si sarea de lamaie, apoi adaugi usturoiul zdrobit si ceapa facuta pasta. Astepti apoi sa se faca seara si adaugi respectivul produs albinelor, astfel incat pe timpul serii sa consume tot si sa nu provoci furtisag in stupina. Spor la treaba !

 19. Buna ziua,
  O intrebare, pe cate rame se lasa un stup(de 10 rame) pentru iernat. Care ar fi un minim, astfel in cat sa poti culege in primavara, rapita , salcam. Multumesc

  • Profile photo of admin

   Salut, un numar de rame STAS nu exista. Totusi in toamna ca sa iti asiguri un minim de rame cu albine pentru primavara, ar trebuii sa ai cel putin 6 rame cu albina. Cum am spus, nu e nimic batut in cuie, pentru ca puterea familiei de albine si priceperea apicultorului pot compensa multe. Spre exemplu am avut stupi iesiti in primavara cu 4 rame cu albina, care au crescut pana la salcam si din care apoi am scos mai multa miere comparativ cu un stup iesit din iarna cu 6 rame. Conteaza foarte mult ca albinele care intra pe iarna sa fie eclozate spre sfarsitul lui august si in septembrie, astfel incat sa nu fie uzate foarte mult in culesul de toamna sau in procesul de preparare a mierii din siropul administrat de apicultor. De asemenea foarte mult conteaza starea de sanatate, tratamentul foarte bun pentru paduchi si extrem de important modul cum apicultorul pregateste stupul pentru iarna, sa fie inlesnita eliminarea umiditatii din stup si stupul sa nu fie strabatut de curentii reci ai iernii. O iernare usoara, fara evenimente negative este mult mai importanta decat numarul de rame cu albine. Poti de exemplu sa bangi in iarna stupi pe 4-5 rame, cu albine puternice, sanatoase sa nu ai mortalitate, iar in primavara cu putina stimulare sa faci mai multa treaba comparativ cu alti stupi intrati in iarna pe 6-7 rame. Pe internet sunt destui care arata in primavara stupi pe 8-9 sau chiar 10 rame, insa acestea sunt cazuri exceptionale si nu am auzit pe nici unul care sa spuna ca respectivul stup a fost facut in toamna prin unirea doua roiuri sau doi stupi mai slabi.

 20. Buna ziua . As avea si eu o intrebare ,mai degraba o dilema .Mi am dorit de multi ani sa intru in aceasta fascinanta viata a apoculturii ,dar din diferite motive am amanat acest pas .Nu ca as fi fost alergic ci nu am in inprejurari pe nimeni care sa ma dascaleasca in ale albinelor . Anul acesta in sfarsit am primit un cadou .Un roi de albine format la sfarsitul lu Mai .Am inceput deci cu un roi un pic mai ajutat . Deci avea trei rame cu puiet si hrana si rame cu albina suficienta .In luna Iulie ajunsese pe sase rame cu puiet si suficienta miere .Ciudat e faptul ca chiar daca au adunat si au fost ajutate ele au depus mierea numai pe ramele marginase ,capacindu o . In luna August am inceput tratamentul cu Api Layf Var si dat sirop dar albinutele mele nu au dorit sa si faca coronite Regina ponta puternic ramele din cuib erau mereu pline cu puiet . La inceputul lui Septembrie regina ponteaza pe patru rame ,albinutele inca nu vor sa bage miere in acele rame .Mentionez ca ramele sunt bune de iernat negre doar una din cele cinci rame cu puiet au umplut o cu miere si pastura . Deci la activ am patru rame cu miere capacita 98 la suta .doua negre si doua mai rosiatice ,una neagra cu miere si polen necapacit plina si una pe jumatate . Regina ponteaza . Intrebarea mea e cum reusesc eu sa organizez cuibul caci ramele bune de iernat sunt cu puiet si cu putine rezerve . iar cele pline cu miere sunt prea pline si eu nu am centrifuga ca sa scot din miere . Mentionez ca locuiesc in Italia . Arezzo . Stupul e un Dadant de pastoral pe zece rame . Polen au si aduc din belsug ,ce vor mai culege ceva de la struguri si fructoza de la smochine .Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns .

  • Profile photo of admin

   Salut. Nu stiu in Italia cand vine iarna, cat timp tine si ce cules este acum in aceasta perioada. Aceste informatii sunt esentiale atunci cand pregatesti stupii pentru iernat. Daca albina ponteaza inseamna ca este cules. Faptul ca matca ponteaza pe ramele din mijloc este ceva normal, pe aceste rame se depun oua, iar pe cele marginase miere. Da, in mod normal ar fi trebuit sa construiasca deasupra puietului si coronita cu miere, insa probabil mierea marginasa a fost adunata in timpul verii, dumneavoastra nu ati recoltat nimic, cuibul nu l-ati restrans iar acum aveti multe rame in stup, unele cu miere, insa cu putina albina, iar in mijloc ramele cu albina si puiet. Cate rame aveti in stup in total? Din aceste rame cate sunt cu puiet si cate cu miere si de asemenea din numarul total de rame cate sunt pline cu albina? Odata cu inaintarea in toamna matca isi va restrange ouatul pana il va intrerupe total. Pe respectivele rame care acum sunt cu puiet odata cu eclozarea puietului albinele vor depunde miere, asta daca este cules sau administrezi sirop. Oricum odata cu eclozarea puietului, daca crezi ca in stup ai miere suficienta, insa prost repartizata, restrangi cuibul pe cate rame exista albina, asezi o diafragma, iar ramale cu miere ramase le scoti afara, iar cand puietul incepe sa fie tot mai putin, ai doua variante. Una ar fi sa faci schimb de rame, deci sa scoti rama goala pe care a fost puiet si pe care poate sa mai fie si putina miere dupa diafragma, unde vei descapacii mierea, iar in locul ei sa introduci o rama cu miere capacita. A doua varianta ar fi sa restrangi cuibul la cata albina este in stup, iar apoi treptat, ramele cu miere sa le introduci dupa diafragma si sa le descapacesti. Ai grija doar operatiunea sa o faci mai pe seasa sa nu provoci furtisag.

   PS. Incearca sa iei legatura cu apicultori din zona, pentru a afla despre comportamentul albinelor in timpul iernii, cantitatea de miere pe care trebuie sa o ai neaparat in stup si bineinteles despre ce culesuri tarzii in toamna sau culesuri precoce in primavara sunt in zona. Sunt foarte importante aceste date pentru ca spre exemplu albina noastra mioritica are un alt comportament de cules si iernat comparativ cu albina din Italia. Atentie mare la acest aspect. Ce ti-am spus mai sus sa iti fie ca reper, iar totodata ia legatura cu cineva de acolo pentru date suplimentare ce pot fi esentiale pentru tine. O zi frumoasa sa ai!

 21. Buna seara . Multumesc de raspuns si tot o data de sfaturi . Intre timp am mai cumparat un nucleu . Am incercat sa obtin mult mai multe informatii despre si cum trebuie sa organizez familia de albine pe iarna ,raspunsul a fost simplu ,,lasa le ca se vor organiza singure .De atunci si inca in aceasta zi albinutele mele au pornit intr o campanie de cules nebun. Au cules nectar de la edera , napul ,ciurlini . Acum au mai inflorit si alte plante .Cu alte cuvinte au recuperat si facut provizii .Dupa ce am adus nucleul acasa ,,saracu de el ,, era pe cinci rame ,,puteai numara albinele ,regina era micuta dar foarte iute ,,un roi cred facut in luna August .Dupa ce i au facut,, Bloco di covata ,, si tratat cu Acid Salic reprinsese sa depuna oua de cateva zile ca nu avea nimic puiet capacit .si nici hrana .Ceva nectar i polen .Dupa ce l am mutat in stupul meu am luat din celalant stup doua rame cu miere si doua cu puiet aproape de ecluzionare cu tot cu albina ,le am afumat bine de tot si am reusit sa l ajut bine inteles dandu i zilnic portia de sirop ,,seara ,,.Intre timp culesul puternic m a fortat sa i pun celuilant stup inca doua rame ,,din pacate albe ,, ca nu am rame .Albina era asa de multa ancat golul de dincolo de diafragma era negru de albine .Acum Stupul nr 1 e pe 9 rame pline ochi de albina a recuperat cele doua rame de miere luate de mine Chiar azi l am verificat si intr adevar regina isi face treaba bine .A mutat mierea de pe o rama neagra pe care a pontat o toata . Si a facut si coronita pe ramele ce erau cu puiet dar inca trei dintre ele sunt tabacite cu puiet ,si regina depune si pe unde a mai gasit celule goale pe penultima rama .Stupul nr 2 a recuperat acum e si el mai zdravan si are si albina .E pe 8 rame .A primit vreo 6 litri de sirop plus cele doua rame capacite de miere . Regina lucreaza bine si ponteaza pe patru rame Au inceput sa capaceasca siropul si nectarul ce l au cules O sa incerc sa le restrang pe la sfarsitul lunii Octombrie .Cred ca ar fi o luna de diferenta de la voi la noi .Pana in prezent le am facut trei tratamente cu Varachet si nu mica mi a fost supriza sa vad cum cad paduchii .Au destui si v oi continua inca cu tratamentul. Stupul nr 2 intr adevar lucreaza cum vroiam eu ,adica fomand coronita si grupand puietul in misloc . Pentru ei luna Septembrie luna formarii rezervelor dar eu ma temeam de mierea de edera stiind ca cristalizeaza repede Persoana pe care am intrebat o a zis ca o amesteca cu celalant nectar si devine mai maleabila . Inca e cules si ei zic ca va mai fi ca a plouat si infloresc miristile . Am uitat sa spun sunt asezat pe latura de est a raului Arno fauna de diversa .De la salcii ,plop paduri de salcam si tei ,pajisti de faneata si maslini ,vii si campuri agricole Pomi fructiferi gradini .Perimetru de zbor e bun ,ce ma ingrijoreaza ar fi umiditatea .Am stupii cu fund Anti Varoua . Iarna temperatura rar scade sub -3 grade se mentine +3 -+5 grade seara si peste 15 grade ziua .De nins foarte putin si nu tine doua zile zapada . E minunat cand le vezi cum pleaca la cules ,cand auzi bazaitul si le vezi cum valri ,valuri vi si pleaca .Prima ma distram vazand ce barba facea stupul meu prima .Va multumesc inca o data si sper sa reusesc sa trec cu bine testul inbinarii apiculturii Romane- Italiane .O seara placuta si numai bucurii va doresc !

 22. Buna ziua domnule Nicu. Ma numesc Daniel si am doar un stup cu o familie tanara de albine cumparat in Mai. Au avut activitate buna toata vara. Nu am timp suficient sa verific stupul frecvent asa ca la ultima verificare era aproape plin cu miere… asta in August… in Octombrie am verificat din nou si partea de sus… cutia de sus ( am un super jos si o cutie mica deasupra), nu era miere aproape deloc si jos unde e regina era miere dar nu complet plin. Am cumparat stupul pentru a trata sotia mea cu venin de albine caci are Lyme Disease si lucreaza perfect cu venin de albine, propolis, etc. Am citit site-ul Dvs si acum e Octombrie…. Cum sa le hranesc si sa le salvez in iarna asta. Locuiesc in USA, Kentucky. Iarna aici nu este asa de grea ca in Romania. Multumesc anticipat.

  • Profile photo of admin

   Buna domnule Daniel. Pentru mine este extrem de dificil sa ofer un sfat necunocand nimic despre climatul unde se gaseste, cand incepe iarna, cand se sfarseste, in ce perioada incep albinele sa aiba cules, in ce perioada culesul s-a sfarsit, etc. De asemenea este foarte greu necunoscand ce rasa de albina aveti pentru ca nu-i cunosc comportamentul. Totusi comportamentul general, nu specific, al albinelor este la fel asa ca sper ca ceea ce va voi spune sa va ajute. In primul rand masurati prin aproximare cantitatea de miere de pe fiecare rama. In general o rama plina de miere, capacita are in jur de 2,5-3 Kg miere. Apoi corpul de sus daca nu mai contine miere si de pe care cu siguranta albinele au plecat luati-l de pe corpul mare. In corpul de jos cel mare sa restrangeti ramele astfel incat sa ramana doar ramele cu albine, cel mult o rama plina cu miere in plus. Restul scoateti afara si pe rand le bagati dupa diafragma descapacite, pentru ca albinele sa extraga din ele mierea si sa o depoziteze in cuibul lor. La o iarna care sa tina ca in Romania, pana in februarie-martie ai nevoie sa ramana in stup cel putin 15 Kg miere. Albine sa ai macar pe 5-6 rame. Si daca ai mai putine rame cu albine nu e asa grav, restrangi pe cate rame sunt si este in regula, cu putina interventie din partea dumneavoastra puteti sa-l salvati. Daca totusi considerati ca albinele nu au suficienta miere in stup atunci pregatiti un sirop de zahar 2:1, adica la doua Kg zahar trebuie 1 litru apa. Apa o puneti la fiert, cand incepe sa fiarba luati de pe foc si introduceti la infuzat plante medicinale: menta si coada soricelului. Aveti grija ca eu nu stiu in USA cum se vand plantele medicinale, sa nu cumparati ceva care sa aiba efect laxativ spre exemplu 🙂 Deci in apa fiarta puneti plante de menta si coada soricelului, tei, salcam, cimbrisor salbatic. Dupa 15 min scoateti plantele medicinale si in respectivul ”ceai” introduceti zaharul. Amestecati apoi pana tot zaharul se topeste, introduceti un pliculet de 8 g cu zahar de lamaie. Respectivul produs il turnati in hranitoarere pe care le asezati dupa diafragma. Din 2 Kg zahar si 1 litru apa preparat asa cum am spus albinele ar trebuii sa prepare undeva la 900g miere. Aici in Romania avem un produs Protofil, pe care il introducem in respectivul sirop. In SUA nu stiu ce produse aveti asftel incat sa poti introduce in sirop pentru ca albinele pe langa apa, zahar si principiile active din plantele medicinale sa poate beneficia si de principiile active dintr-un stimulent concentrat.

 23. Sunt incepator,Doresc sa intreb unde este corect sa fie pozitionata fereastra(cu tesetura de sarma) din podisor: pe fata stupului si pe verticala cu urdinisul sau pe spatele stupolui in diagonala cu urdinisul.Acesta pozitie nu determina si locul in care albinutele aleg sa faca ghemul?

 24. Va salut! Sunt incepator si sunt nelamurit cu ce pun deasupra pe podisor pentru iernat, Folie, ziar, polistiren extrodat??…etc. Si inca o intrebare, daca in stup am peste 15 kg de miere mai e nevoie de turte? Multumesc, O zi buna!

  • Profile photo of admin

   Salut, deasupra podisoarelor sa asezi ziare, care vor retine eventuali vapori de apa din stup, iar peste podisoare poti aseza o salteluta din material, sau o haina mai veche pentru o etanseizare mai buna, insa nu 100%. Nu iti recomand folia sau polistirenul, pentru ca in aceste doua cazuri este pericol mare sa etanseizezi stupul prea bine, iar umiditatea sa ramana in stup. Consecinta ar putea fi moartea familiilor de albine. Restrange treptat familiile de albine astfel incat la impachetat sa ramana in stup doar rame cu albina, pe care bineinteles sa ai miere. La peste 15 Kg de miere repartizata corect nu vei avea nevoie de turta. Atentia ce faci cu tratamentul antivarroa. Poti incepe acum un tratament sa vezi care e situatia, iar daca ai infectie, acesta sa fie eliminata inainte sa fie afectata albina ce trebuie sa treaca peste iarna. Succes!

 25. Buna seara! Am invatat multe din intrebarile si raspunsurile dvs.! O singura nelamurire am: ce fel de turte se pun toamna daca nu exista miere suficienta in stup ? Multumesc anticipat!

  • Profile photo of admin

   Salut,
   In caz ca albinele risca sa intre in iarna cu hrana insuficienta, atunci apicultorul e musai sa administreze albinelor hrana lichida. Aceasta hrana poate fi sub forma de sirop (pe acest blog, dar si pe alte bloguri dedicate albinelor sunt prezentate mai multe retete). Un alt tip de hrana ar fi siropurile gata preparate, pe care trebuie doar sa le administreze albinelor. Recomand ca in aceste siropuri din comert sa adaugati si Protofil, astfel incat pe langa zaharuri albinele sa beneficieze si de vitamine si minerale.
   Este exclus sa administrezi in aceasta perioada turta, pentru ca aceasta va fi preluata greu de albine pe deoparte, iar pe alta parte si uzeaza albinele. Nu ar fi exclus ca albinele sa si refuze turta si sa nu o preia. Turta este o hrana ce trebuie administrata albinele doar la nevoie, atunci vand albinele sunt in ghem, nu se pot misca. In aceasta situatie, deasupra podisoarelor se aseaza o turta, care va hrani familia de albine in perioadele dificile. Asa ca turta se administreaza iarna sau la inceputul primaverii. O iarna fara evenimente neplacute!

 26. Bună seara! Sunt începător in apicultură, și aș vrea să știu următoarele lucruri. La albine le-am dat apa cu zahăr, si vedeam că merg și ,, mănâncă de acolo,,. Le-am pus într-un capac de borcan. Siropurile sau aceste genuri de mâncăruri unde se pun? In ce suporturi? Și aș vrea să știu ce să le dau pentru a nu muri. Să nu fie infestate de păduchi, sau ce le ,, terorizează,, și ce să le dau pe timpul iernii, sau dacă se da ceva. Mă refer la siropuri, sau altceva pentru ca ele sa se hrănească. Va mulțumesc frumos! O seară plăcută!

  • Profile photo of admin

   Buna seara,
   Avand in vedere ce intrebari ai adresat, cel mai bine pentru dumneavostra ar fi sa chemati un apicultor cu experienta sa faca un control al stupilor. In mod normal la aceasta ora ar fi trebuit ca albinele sa fi fost tratate impotriva Varroa cu produsul Varachet. Daca nu s-a facut tratamentul atunci in zilele urmatoare, cel mai bine dupa amiaza cand observi ca albinele si-au incheiat zborul si sunt toate in stup, impregnezi banda de hartie cu 3-4 picaturi de Varachet, sa dai foc la hartie si sa o introduci in stup pe urdinis. Inchizi etans urdinisul si astepti cca 15 minute. Dupa 15 minute deschizi urdinisul si verifici daca banda de hartie a ars. Daca s-a stins inainte sa ajunga la picaturile de Varchet, atunci reiei procesul. Pentru mai multe detalii sa intrebi persoana de la cine cumperi produsul exact ceea ce ai de facut. Sa iti arate continutul pachetelului de Varachet, sticluti, benzi de hartie, pipeta, etc. Citeste neaparat si prospectul!
   Inainte de tratament insa va trebui sa te asiguri ca ramele cu albine sunt restranse, astfel incat in stup sa ai doar rame cu albine, care sa fie bineinteles pline cu miere. In stup nu au ce cauta rame in plus. Cauta pe net:”restrangerea cuibului de albine pentru iernat” si vei gasi mai multe detalii. Chiar si aici pe site in articole si comentarii veti gasi detalii folositoare.
   Pe timpul iernii albinele trebuie sa aiba pe rame minim cca 15 Kg miere, astfel incatacestea sa nu moara de foame, iar in primavara sa se dezvolte fara probleme. In functie de marimea familiei de albine numarul kilogramelor de miere poate sa varieze
   Mancarea suplimentara se administreaza albinelor in hranitori speciale. Cauta pe net “hranitori albine” si vei gasi informatii si date de unde poti procura.
   Daca nu aveti suficienta hrana in stup, avand in vedere ca suntem spre sfarsitul lui octombrie, iar dumneavoastra sunteti incepator, cel mai bine ar fi sa cumparati hrana lichida din magazile apicole si sa le administrati albinelor. Aveti mare grija sa nu provocati furtisag in stupina, aveti de grija ce produs cumparati, aveti de grija ca atunci cand administrati hrana, albinele sa nu fie in ghem, pentru ca atunci degeaba administrati hrana in hrantori, pentru ca albinele nu pot sa ajunga la ea.
   Sunt prea multe de spus, iar un simplu comentariu ar putea sa furnizeze prea multe informatii odata. Cel mai bine ar fi sa chemati pe cineva cu experienta sa faca o inspectie a stupilor. Apoi punctual daca mai sunt intrebari reveniti aici, sau pe alte siteuri apicole si intrebati.
   Succes!

 27. Vă mulțumesc pentru aceste informații! Înainte tatăl meu se ocupa de albine, dar din lipsa timpului am decis să mă apuc eu de albine. Înainte aveam in zona noastră un apicultor foarte priceput, dar din nefericire el a decedat, rămânând ca singurele sfaturi pe care le pot prelua, sunt cele online. Vă mulțumesc frumos și mult succes in continuare cu ceea ce faceți!

  • Profile photo of admin

   In fiecare an avem un start a pontei matcii, apoi o crestere constanta a numarului de oua odata cu aparitia celor mai bune conditii din primavara. Avem un maxim in ceea ce priveste depunerea oualor, atunci cand terenurile abunda de plante melifere. In aceasta perioada de obicei albinele mai si roiesc. Apoi in graficul depunerii oualor avem linie ce indica o constanta in depunerea oulor, dupa care incet curba depunerii oualor incepe sa descreasca pana la nivelul in care matca nu mai depune oua. Este ciclul natural al albinei noastre. Incepand cu luna august deja suntem in linie dreapta spre toamna, iar albinele intuiesc asta foarte bine. Deja temperatura este alta, plantele melifere se raresc in ceea ce priveste sortimentul, bogatia in nectar a florilor este alta. In plus albinele nu mai au resurse bogate in polen, hrana puietului. Matca de obicei mai ales daca stupii sunt intr-o zona saraca in plante melifere, incepe sa depuna tot mai putine oua. Sta in priceperea apicultorului sa intervina in stup, astfel incat sa aiba puiet cat mai mult in aceasta luna si chiar in septembrie. Pentru ca acest puiet va supravietuii iernii.

 28. Buna ziua! Sunt incepator in ale apiculturi si as vrea sa ma lamuriti in privinta unei probleme.
  Situatia este urmatoarea am 2 stupi in data de 20 august aveam in 3 4 rame cu puiet fiecare le-am pus benzi antivaroa care trebuie sa stea 45 de zile. In fiecare stup erau 2 rame capacite si restu partial cu miere necapacita puiet necapacit si ceva pastura.
  Stupi sunt pe 10 rame si peste stup am un podisor pe care am pus scandura cu un orificiu pentru a putea pune sticla cu sirop pentru hranire apoi am un cutie de 1/1 si capac peste, asa sticla de sirop incape foarte bine.
  Din 20 august pana 21 sept au primit aproximativ 12 kg de sirop de la magazinul apicol siropul fiind administrat de mama mea, cand am vazut ca vine frigul am zis sa scoata sticla din cutia de 1/1 si sa puna ceva patura peste scandurile de la podisor.
  Problema este urmatoarea eu am plecat din tara pe 20 august si nu ajung acasa pana prin 28 octombrie si nu are cine sa faca restrangerea cuibului, nici sa il controleze cum sta cu hrana exact.
  Ce as putea face eu cand ajung acasa ca sa treaca cu bine iarna albinele.
  Multumesc!

  • Profile photo of admin

   Salut,
   In primul rand sa speram ca stupii nu au fost puternic infestati cu varroa (paduchi), iar benzile au fost puse cum trebuie si isi fac bine treaba. La intoarcere sa verifici pe fundul stupilor sa vezi daca gasesti paduchi morti. Bineinteles sa ai grija sa nu deranjezi ghemul. Niciodata in perioada rece, ghemul de albine nu trebuie derajat, pentru ca odata iesite din ghem, albinele sunt susceptibile sa moara de frig.
   Daca au primit 12 Kg sirop fiecare stup, nu inseamna neaparat ca albinele au suficienta hrana. La 3-4 rame cu puiet si consumul de miere a fost ridicat cu siguranta. La intorcere, mai spre dimineata cand este frig, iar albinele amortite poti ridica podisoarele incet si sa observi cate rame-intervale sunt ocupate cu albine. Restul ramelor neocupate sa le scoti afara din stup (nu le aseza dupa diafragma). Verifica in ce parte a stupului este asezat ghemul, in partea de jos a ghemului sau in partea de sus? Fara sa deranjezi ghemul la o simpla privire se poate observa daca pe ramele in care este asezat ghemul, mierea este capacita sau nu. Daca este capacita atunci inseamna ca stupul pe moment are mancare. Scoti ramele fara albina afara din stup, il invelesti bine, urdinisul il restrangi astfel incat sa nu poata intra soarecii in el. Daca ai gratie atunci si mai bine. Insa daca pe rame nu observi miere capacita, atunci inseamna ca ai mari probleme privind hrana. Va trebui in acest caz sa achizitionezi turte simple (fara polen sau adaosuri de minerale si vitamnine si sa le asezi deasupra ghemului. Stupii vor trebui la 2-3 saptamani monitorizati. Problemele apar de obicei in ianuaria si mai ales februarie. Sunt multe de spus, asa ca cel mai corect ar fi ca dupa ce te intorci din strainatate sa verifici stupii, observa cat mai multe lucruri, iar apoi discutam. Nimic nu e pierdut daca sesizezi din timp o problema. Succes! PS. Ce sirop ai cumparat de la magazin?

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte