Mierea de mana – pentru oameni muma, pentru albine ciuma

Multe persoane trec pe lângă borcanele cu miere şi când văd că acolo scrie miere de mana” nu prea înţeleg cum vine asta?

Foarte puţină lume cunoaşte originea acestui sortiment de miere special.

Mierea de mană este singurul sortiment de miere care nu provine din nectarul florilor. Acest tip de miere poate să provină din două surse:

Prima sursă, cea mai importantă, o reprezintă secreţiile dulci ale arborilor.

Când ai fost într-o pădure de brad, pin, molid, sau chiar într-o pădure de fag sau salcie, probabil ai observat că de multe ori pe trunchiul sau pe frunzele acestor arbori se scurg răşini sau anumite substanţe lipicioase dulci.

Aceste substanţe dulci sunt preluate de albine, mai ales în perioada de primavară şi toamnă, când florile sunt puţine sau oferă puţin nectar.

A două sursă de miere de mană o reprezintă excreţiile dulci ale afidelor.

Cand ai mers în grădină cu siguranţă ai vazut nişte insecte mici verzui care de multe ori acoperă crenguţe întregi, iar frunzele şi zona în care ele se găsesc este acoperită cu ceva lipicios.

Seva plantelor conţine o cantitate mare de glucide şi mai puţine substanţe necesare pentru sinteza proteinelor.

Ca atare, afidele sunt silite să extragă  multă sevă pe care o prelucrează cu aparatul lor digestiv, iar surplusul de glucide îl excretă sub formă de picături dulci (mana).

Albinele preiau aceste picături dulci mai ales dacă sunt foarte abundente iar flora din jur nu acoperă necesarul lor de nectar.

Prin urmare mierea de mană poate avea origine vegetală (secreţia dulce a plantelor) sau animală (excreţia afidelor).

Cât de sănătoasă este mierea de mană (de pădure)

Mierea de mană este foarte apreciată, mai ales că poate fi consumată şi de persoanele alergice la polen. Totuşi aceste persoane trebuie să se asigure că respectivul produs este 100% miere de mană şi nu un amestec.

Un al doilea motiv pentru care mierea de mană este foarte apreciată este faptul că poate fi considerată un cocktail de minerale.

Conţinutul de minerale al mierii de mană spre exemplu este de şase ori mai mare decât mierea de salcâm.

În privinţa glucidelor în comparaţie cu mierea provenită din nectarul florilor, mierea de mană conţine ponderi diferite de zaharuri.

Însă ceea ce face diferenţa faţă de mierea provenită din nectarul florilor este faptul că mierea de mană conţine melezitoză, o trizaharidă care imprimă acestui tip de miere calităţi inferioare pentru că este greu digerabilă.

Procentul de melezitoză din mierea de mană poată să varieze cu valori de 10 sau chiar 28 %, în funcţie de condiţiile climatice, planta de la care albina adună mana, sezon, etc.

Cu cât procentul de melezitoză este mai scăzut cu atât calitatea mierii de mană este mai ridicată.

Mierea de mană conţine puţine substanţe volatile, din acest motiv aroma ei nu este foarte pronunţată, totuşi mierea de conifere este puţin mai aromată, când deschizi borcanul o să simţi un uşor miros de răşină.

Acest sortiment de miere mai conţine substanţe antioxidante precum fenoli, flavonoizi sau alţi pigmenţi.

De asemenea, a fost evidenţiat conţinutul mare de componente bioactive comparative cu celelalte tipuri de miere.

Prin urmare la acest tip de miere conţinutul de enzime şi substanţe antibiotice este mult mai mare decât la mierea provenită din nectarul florilor.

Referitor la actiunea bacteriană a mierii de mană, s-a demonstrat că aceasta depinde foarte mult de zona din care albinele au adunat produsul, precum şi de planta de pe care albinele au făcut culesul.

Prin încălzire mierea din nectar îşi pierde acţiunea antibacteriană, însă mierea de mană îşi păstrează puterea antibacteriană chiar dacă a fost încălzită la o temperatură de 100° C.

Mierea de mana are o valoare deosebita pentru consumul uman şi prin conţinutul de acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitamine din grupul B.

Prin urmare mierea de mană are efecte similare asupra organismului umani comparabile cu cele ale mierii obişnuite, din flori.

Totuşi mierea de mana datorită conţinutului ridicat de minerale este frecvent recomandat în tratamentul spasmofiliei la adolescenti, rahitismului la copii si adolescenti, în osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici.

Mierea de mană este utila şi persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Cum o recunoaştem?

Culoarea mierii de mană este brună, cu nuanţă verzuie, roşiatică sau pronunţat negricioasă, depinzând foarte mult de planta de la care provine mierea.

Gustul mierii de mană este mult diferit de celelalte sortimente de miere de flori, iar datorită conţinutului crescut de substanţe minerale care acoperă în parte gustul dulce dat de zaharuri, gustul mierii de mană este specific, usor caramelizat.

Din ce motiv nu este bună totuşi pentru albine?

Din cauza trizaharidelor albinele nu digeră în totalitate mierea de mană, mai ales când procentul de trizaharide este ridicat, iar în perioada iernii intestinele lor se vor umple rapid cu reziduuri.

În cazul în care iarna nu are vreo „fereastră” în care albinele să îşi facă zborul de curăţire, albinele riscă să facă diaree, intoxicaţii grave iar moartea lor de cele mai multe ori este inevitabilă.

Ai gustat vreodată miere de mană? Ce părere ţi-ai făcut despre ea?

Sunt curios ce spun apicultorii despre acest sortiment de miere.

Cum procedezi toamna, faci vreun test anume care să scoată în evidenţă că în stup ai miere de mană?

Cu prietenie,

Nicu

email

Comments

 1. sorin

  A fost nevoie de acest articol pentru a-mi da seama ce este mierea de mana si care sunt beneficiile :)…

 2. Irina

  Am mancat miere de mana si este foarte buna. Pacat ca nu se prea gaseste pe piata…

 3. Simona

  Mai Nicu, nu stiu sa iti spun daca am gustat vreodata miere de mana dar pot sa iti spun ca in copilarie lingeam brazii impreuna cu altii copii, scoarta brazilor care avea un fel de clei lipicios ( asa il numeam noi) si intr-adevar era foarte dulce si bun:)
  Tu ce parere ai, am gustat miere de mana?:)

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Da cel mai probabil ai gustat mana brazilor, miere se numeste de abia dupa ce albina aduna respectiva mana si o depoziteaza in fagurii stupului.

 4. cri

  excelente precizari!
  am inteles pana la urma ca este O MIERE FOARTE BUNA si are MARI CALITATI!

 5. Anca

  Nu numai ca am gustat miere de mana, dar este singura pe care o prefer. Mai nou incerc sa gasesc de cumparat miere de pin, dar pe plan local cam greu 🙂
  Foarte informativ articolul! Nu stiam ca mierea de mana poate fi consumata de catre persoanele alergice la polen – o informatie foarte utila.

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Poate fi consumata si de persoanele alergice la polen, insa cu mare grija vis a vis de sortiment si de ceea ce scrie pe eticheta si de asemenea consultand prima data medicul, pentru ca pe o rama cu miere poate sa se gaseasca 99% miere de mana si 1% miere din nectar ce contine polen spre exemplu si aceste urme de polen pot duce la complicatii, deci multa atentie! Daca ai remarcat pe multe dulciuri si nu numai scrie: ”atentie poate contine urme de nuca, alune, gluten, polen etc, prin urmare atentie mare!

 6. elena

  Am cumparat din comert miere cu denumirea ” miere de padure”, produsa in Polonia .Este aceeasi cu mierea de mana ?Are aceleasi proprietati ?Mentionez ca este de culoare brun deschis si este foarte vascoasa .
  Multumesc.

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Normal ar trebui sa fie miere de mana. Cu siguranta ati cumparat mierea din supermarket, iar in acest caz trebuie sa fiti foarte atenta la ceea ce scrie pe eticheta. Pe multe sortimente de miere, de ori ce fel de categorie, salcam, poliflora, etc, ambalata atat in Romania dar si in anumite tari din UE, o sa puteti observa pe eticheta ceva de genul: „Contine si miere din afara spatiului UE”, iar din cauza aceastei notificari mie imi este teama ca ceea ce contine respectivul borcan cu miere ar fi spre exemplu multa miere de proasta calitate din China, miere facuta din trestie de zahar, iar mierea din Romania sa fie adaugata doar ca adaus pentru gust si aroma si pentru atragerea cumparatorului ca doar pe eticheta scrie „Produs in Romania”.

   1. Edward

    Mierea de padure este aceea obtinuta din culesurile stupilor care sunt dusi in pastoral la padure, la flori de zmeur, mur, tot felul de flori ce cresc prin padure si nu neaparat mana arborilor. Pentru a fi secretata mana, fie ea vegetala/animala, trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de clima (umiditate si temperatura). Daca o sa mergeti in piete o sa vedeti la comercianti: miere de padure, 25lei/kg (anul acesta) dar aia nu este miere de mana ci miere poliflora de padure. Mierea de mana, anul acesta se ridica la 35lei/kg, adica pretul mierii de salcam….lucru pe care nu-l inteleg, aceasta a fost tot timpul mai scumpa decat salcamul pana acum 3-4 ani. Conditiile climatice de anul acesta de pana acum 2-3 zile, au favorizat culesul de miere de mana la coloniile de albine imediat dupa incetarea culesului de la salcam. Desi anul acesta am scos si ceva miere de mana, prefer sa dau toata mierea de salcam si sa-mi pastrez pentru consum personal mierea de mana intrucat foarte multi nu inteleg ce este mierea de mana si nu multi isi permit aceste preturi ca sa fiu sincer, mie ca si producator nu mi se pare corect un pret asa ridicat al mierii, de orice soi ar fi ea.

 7. ana b

  Nu s-a raspuns la intrebarea cum recunoastem mierea de mana? Poate am mancat dar nu am realizat Pt apicultorii incepatori ce iar putea ajuta in recunoasterea mierii de mana?

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Este foarte greu sa degusti un tip de miere si sa spui de unde provine, mai ales daca esti doar cumparator de miere, nu apicultor si mai mult nu cunosti flora din apropierea stupilor din care provine mierea. Normal mierea de mana este inchisa la culoare si nu ar trebuii sa aiba aroma de floare ci aroma arborelui care a secretat zaharurile ( de lemn), (mai ales daca vorbim de brad, in cazul altor arbori trebuie sa ai acest simt destul de bine antrenat ca sa simti si sa recunosti aroma). Nu sunt degustator de miere ca sa pot explica mai bine de atat cum anume poti sa percepi un gust, o textura, o culoare sau ori ce alt element. Daca esti cumparator de miere atunci ceea ce scrie pe eticheta ar trebuii sa iti fie de ajutor, iar daca esti apicultor o mica inspectie asupra florii spontane din jur ar putea fi mai mult decat edificatoare.

 8. radu

  Anul acesta am extras miere de mana in Bucovina mai sigur in loc Argel.Se vinde cu 45 lei kg.E super de buna.

  1. Sebi

   Salut! de unde as putea cumpara miere de mana 100% …. ,,neumblată” la ea …. NU comteaza pretul. Locuiesc in Irlanda dar cu siguranya gasesc o solutie sa o aduc pîna aici. Cumpar regulat miere de salcim si poliflora din Romania si o aduc fara probleme. Nu o cumpar in scop comeecial ci ptr consum propriu. Dar avind in vedere unde locuiesc , ….. cumpar pesre 10kg odata.

   1. OLARIAN GHEORGHE

    Personal detin o stupină la SUCEVIȚA jud SUCEAVA, lângă mănăstirea cu același nume ,în zona de munte,nu fac pastoral și produc numai miere polifloră de munte sau de mană în funcție de condițiile clima. În acest an am extras cantități însemnate de miere de mană care are întradevăr mare căutare printre cunoscători.Mierea este 100% ”neumblată” deoarece nu-mi este frică de oameni ci de Dumnezeu.
    Nr meu de telefon este 0744/927365
    P.S În vara asta am dat multă miere la cei din zona mea care mă cunosc și care lucrează în Irlanda și Anglia

    1. Profile photo of admin
     admin Post author

     Buna ziua, ma bucur domnule Olarian ca sunte-ti langa noi aici pe blog. Bucuria este cu atat mai mare cu cat la un articol legat de calitatea mierii din Romania am primit solicitari legate de contactul direct cu apicultori din tara. Daca sunti de acord si bineinteles daca mai sunt si solicitari de la mai multi apicultori din zone cat mai diferite din tara, voi crea aici pe blog o pagina in care dumneavoastra si alti apicultori interesati pot sa se faca cunoscuti celor care doresc sa cumpere miere adevarata direct de la producator. Cu cat apicultorii vor fi mai raspanditi prin tara cu atat ar fi mai bine, astfel incat contactul intre apicultor-marfa-cumparator sa fie cat mai scurt cu putinta.

     1. OLARIAN GHEORGHE

      Buna ziua,
      Ideea de a crea o pagină pe blog, pentru a ne face cunoscuţi ,este binevenită şi invit colegii apicultori şi nu numai să posteze. După ce am postat mesajul din 9 septembrie, am rămas în mod plăcut surprins de câtă lume doreşte cu adevărat un produs de calitate, avidă de a afla cât mai multă informaţie despre o piaţă insuficient mediatizată după opinia mea.

   2. nelu

    sunati la acest nr de tel :0799871199 am miere de mana 20 kg 100% bio puteti merge sa -i faceti analize ,fara 60 de lei /kg nu deranjati, eu nu comercializez tin stupii doar pentru consumul familiei.

   3. Cristina

    Am miere mana naturală, daca sunteți interesat, vă rog să mă contactați. !

 9. Cris

  Sunt incepatoare in ale apiculturii. Am 3 familii pe care le ador. Anul trecut a fost primul an in care am scos miere. A fost ca la pescuit norocul incepatorului am scos o gramada de miere. Ce este mierea de mana stiu, ca am citit si am vazut de multe ori de cumparat, dar niciodata nu am vazut doua la fel. De mirosit nu stiu cum miroase pentru ca eu nu mai am simtul mirosului. Cu toate aste ultima miere recoltata in 5 August este cea mai inchisa la culoare este cea mai vascoasa iar acum are un pic de inceput de zaharisire asa ceva foarte fin cred eu ca este de mana. Stupii mei sunt amplasati la poalele unui munte de 1000m altitudine. In spatele supilor este muntele plin de case, palcuri de paduri de brad si alte rasinoase, cativa fagi, in fata stupilor livezi de meri (acoperiti cu plasa contra grindinei) cat vezi cu ochii, si cateva ochiuri de asa zisa fanete care nu are nici o floare si este taiata de 4-5 ori pe an. In aceste conditi albinutele mele au adunat o gramada de miere.
  Ieri 30 Ianuarie 2016 la 13 grade adunau polen – cred eu ca de alun – intr-o viteza de ziceai ca este plina vara.
  Multa sanatate tuturor si sa va traiasca albinele!

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Multa sanatate si un an bun la toata lumea. PS. Te invidiez pentru sursa ta de alun. Ai grija ca daca au adunat polen inseamna ca familiile de albine au puiet de crescut. Asta e bine, daca ai suficienta miere in stup. De asemenea ai grija ca daca vine frigul si tine mai mult de 1-2 saptamani, albinele vor fi blocate pe puiet, iar daca nu este suficienta miere in zona respectiva albinele pot murii de foame, cu mierea langa ele. Ca patitul nu e nici unul!

 10. Ionut D

  Multumesc mult mult pt.acest articol. Mi-a fost de un real folos. Multumesc. 🙂

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Cu placere, ma bucur ca v-am putut fi de folos! 🙂

 11. ina delia andrei

  respect ptr informatie tocmai am cump miere de mana nu am mancat in viata mea mi-a placutf mult…am 55 ani si imi pare rau ca nu am mai mancat….am cump cu 50 ron kg sper ca e naturala de akum nu o sa-mi lipseasca din casa

  1. Profile photo of admin
   admin Post author

   Ma bucur ca v-a placut, toate cele bune!

 12. claudiu

  de vreo 3 ani am inceput sa duc si eu stupii la munte, pentru miere de mana. Recolta e destul de buna, dar depinde de an. am vandut doar cu amanuntul mierea, procesatorii oferind un pret derizoriu. Din pacate desfacerea lasa de dorit, putina lume cunoscand aceasta miere. Toti cei pe care i-am convins sa cumpere acest tip de miere au ramas impresionati de gustul ei si au revenit. Prima extractie a mierii de mana o facem undeva in a doua jumatate a lunii iulie, iar urmatoarea la inceputul lunii august (mierea care provine din a doua extractie o consider poliflora deoarece are in compozitie si miere extrasa din alte flori de la munte, mana fiind in proportie de 50-60%).Dupa extractia de la inceputul lunii august se poate spune ca in stuo ramane doar o mica parte de miere de mana, care nu afecteaza foarte mult albinele pe timpul iernii.

  1. Sebi

   Salut! eu as putea sa iti cumpar 10-15 kg fara probleme. Locuiesc in Irlanda si deci nu cumpar cu borcanu….. exista firme de transport care sa o aduca pina aici,…. nu trebuie sa platesti transport: il platesc eu aici. Daca mierea este 100% ….. o sa ai un client fidel. Iar la mine pretul nu conteaza: ci calitatea! Emailul meu: ssibidumitru@yahoo.com

 13. Abamimi

  Salut ! Astăzi am recoltat și eu pentru prima data , miere de mana . Într-adevăr este deosebita de celelalte soiuri de miere . Cred ca își merita renumele . Dacă sunt doritori , am de vânzare mîere naturală , nu in cantități prea mari pentru ca nu dețin prea mulți stupi , de aproape toate felurile (de salcâm nu mai am) . Pentru doritori ma puteți contacta la email kissirinaclaudia@yahoo.com . O seara dulce va doresc !

 14. Loredan

  Miere de mana (foioase)
  Mierea este produsa in zona de padure autentificata de A.P.I.A. ca fiind bio
  Livrare cu masina proprie sau curierat
  Comanda minima este de 2kg
  Pret 30lei/kg
  Accept orice fel de testare,la cerere certificat de analiza.
  Tel:0725517282

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *