Mierea zaharisită: Elimină prejudecăţile privind acest produs

29

De fiecare dată când vorbesc cu cineva despre albine și miere apar parcă inevitabil întrebările:mierea zaharisită

 •  Mierea zaharisită este falsă?
 •  Mierea cristalizată mai are proprietățile deosebite ale mierii lichide?
 •  Dacă mierea este zaharisită înseamnă că în ea a fost adăugat zahăr?

Despre ultima întrebare îmi aduc aminte o scenă din piață. Vizitam la un târg zona cu produse apicole şi la un moment dat, aproape de mine, un bărbat se oprește în dreptul unei mese cu miere zaharisită și întreabă:

“ Auzi doamnă, dar aici cât zahăr ai băgat?”

Degeaba săraca femeie i-a oferit explicații destul de bune respectivului, că acesta a plecat la masa vecină cu un zâmbet de “atotștiutor” pe față și a cumpărat de acolo un borcan cu miere fluidă. Probabil apicultorilor această scenă nu le este deloc străină.

Vreau să îţi explic cât mai simplu cu putință din ce motiv se cristalizează mierea şi din ce cauză, câteodată persoanele ca bărbatul din exemplul de mai sus iau o mare teapă mizând pe mierea lichefiată.

Zaharisirea mierii este un proces natural

În primul rând vreau să te liniștesc și să îți spun că procesul de zaharisire este un proces natural.

Acest proces este specific majorității sortimentelor de miere, însă sunt și sortimente de miere care nu cristalizează foarte repede cum este cea de salcâm sau lucernă.

Prin urmare mierea zaharisită nu este nici falsă și în ea nu a fost adăugat nici zahăr.

Dar ce se întâmplă de fapt? De ce se zaharisește mierea?

Mierea este o hrană vie, care nu moare odată ce este scoasă afară din stup. În timp mierea „lucrează” şi începe să formeze cristale, popular după cum știi se spune că mierea „se zaharisește”, de aici probabil a pornit şi mitul prin care zaharisirea mierii se produce din cauză că apicultorul adaugă zahăr în miere.

De fapt cantitatea de zahăr rămâne aceeași, doar că zaharurile sub starea de soluție trec în formă solidă. Acest proces absolut natural nu înrăutățește calitățile respectivului produs.

Ceea ce se produce în miere este se pare doar rezultatul schimbării proporției între cantitatea de fructoză și glucoză. Explicația din punct de vedere chimic al acestui fenomen este că glucoza este mai puțin solubilă în apă decât fructoza.

Fenomenul se pare că nu este pe deplin elucidat, însă odata cu trecerea timpului cantitatea de glucoză crește în defavoarea proporției de fructoză, sub influența temperaturii scăzute, prin urmare încep să se formeze mici cristale de glucoză.


Mulţi consideră că mierea s-a cristalizat din cauza evaporării apei. Nimic mai fals, dacă o încălzim, mierea revine la vâscozitatea inițială.  

Mierea zaharisită este naturală

Prin urmare la a două întrebare cu privire la calitatea mierii cristalizate îți răspund cu DA, mierea zaharisită își păstrează toate calitățile terapeutice pe care le-a avut și în starea fluidă.

De ce totuși să cumpăr miere zaharisită?

Ți-am spus mai sus că acel bărbat care a cumpărat miere fluidă în locul mierii zaharisite s-ar putea să se fi țepuit singur.

De ce am spus asta? Să-ți explic.

Toți apicultorii știu că există acest mit prin care mierea zaharisită este suspectă de a fi falsă. Paradoxul este însă că zaharisirea poate fi un indicator al calității mierii.

De asemenea apicultorii știu că marea majoritate a clienților preferă mierea fluidă. Prin urmare „Clientul nostru, stăpânul nostru”.

Apicultorul înainte să ducă mierea în piață o fluidizează prin încălzirea acesteia la temperaturi de până la 40 grade, astfel încât mierea să aibă și aspect comercial, dar să își păstreze și calitățile terapeutice. Așa se lucrează corect.

Însă ai încredere că toți apicultorii păstrează indicațiile cu privire la temperatura la care mierea se fluidizează? Unii stuparii ca să termine într-un timp mai rapid cu dezaharisirea mierii încălzesc produsul la temperaturi mai mari de 50 grade. Prin acest procedeu însă mierea pierde enorm în calitate.

Lichefierea mierii la temperaturi mai mari de 50 grade duce la distrugerea enzimelor și a substanțelor antimicrobiene, de asemenea duce la pierderea unei bune părți din vitamine, mierea fiind transformată într-un simplu amestec de zaharuri, fără efect terapeutic.

Dacă ai încredere că apicultorul lucrează corect atunci cumpără cu încredere miere fluidă de la el, însă dacă cumperi de pe marginea drumului, sau de la apicultori străini, atunci pentru o mai bună siguranță cumpără miere zaharisită.

Tu ce fel de miere preferi și cum te asiguri că acestă miere este de calitate?

Când cumperi miere te gândești și la valoarea ei terapeutică, sau te interesează doar gustul?

Ai cumpărat vreodată miere care are un ușor gust de caramel? Te-ai gândit din ce motiv are acel gust?

Pe curând,

Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

29 de comentarii

 1. Salut Nicu ! E foarte interesant ceea ce am aflat in acest articol 😉
  Nu stiam eu de ce lumea se fereste de mierea zaharisita…….dar acum am aflat datorita articolului tau. Bafta in continuare si tine-o tot asa 🙂

 2. cu exceptia mierii de salcam, care e de un auriu nepamantean, prefer mierea zaharisita. imi place mult mierea de floarea soarelui si cea de papadie. sunt putin mai altfel la gust si au calitati deosebite. poate scrii intr-un articol despre ele 😉

 3. Da ai in parte dreptate, mierea naturala poate cristaliza, dar POATE.Eu pot hrani albinele cu sirop de zahar si iti garantez ca un stup bun baga 5 litri de sirop in 24 de ore in rame. Asta inseamna ca lejer pot obtine 10 kg miere din sirop de zahar pe saptamana deci minim 40 kg pe luna, iar in 4 luni peste 150 kg. Zaharul te costa 5 lei/kg (nu am spus sirop). Deci te costa 750 lei si vinzi mierea cu 15 lei/kg. Per total un stup iti aduce 150×10=1500 lei pe vara.. Un stup normal in gradina iti aduce in medie 20-30 kg miere pe an , iar intr-o stupina 25% din stupi nu aduc nimic (le pui sirop sa treaca iarna). Eu ti-am demonstrat ca mie imi vinzi miere din sirop de zahar si ai toate motivele sa o faci. Mierea asta cristalizeaza intr-o saptamana si mie imi vinzi gogosi ca e naturala. Stiu ca raportul fructoza / glucoza la valori mai mici de 1.3 favorizeaza cristalizarea dar tu nu controlezi invertirea cand prepari siropul. Mai stiu ca poti cumpara sirop deja invertit dar asta e mai scump si nu iese la socoteala.. Tu cand mananci miere o mananci pe aia cristalizata? Hai sa nu ne mai ascundem , am transformat albina intr-o afacere si vindem la prosti zahar la pret de miere. Hai sa va invat eu un mic truc ce va mai fereste de hoti. Dizolvati mierea cu putina apa, miere cu procent mic de zahar adaugat se dizolva mai greu si are un gust mai placut. Dizolvati si o lingurita de zahar cu putina apa. Comparati gusturile si trageti singuri concluziile. Sa vedeti si voi ce miere cumparati. Zahar trecut prin stup. Stuparii spun ca mierea este de 2 feluri : pentru ei si pentru altii. Am si eu cativa stupi , nu fac comert cu miere (mai dau la prieteni cate un borcandar fara bani) si nu am inima sa fac miere din zahar. Poate ca daca o transform in afacere atunci o sa fac si asta altfel nu pot sa vand mierea cu 15-20 lei kg. Faceti 2-3 stupi si obtineti cateva kg de miere si sa-mi spuneti atunci cat costa un borcan. Pana atunci luati-va glicemia….Ce prost credeti ca munceste pe rupte sa va dea miere naturala cand va vinde cu adaos de 300% zahar si se bate cu pumnul in piept ca asa trebuie sa cristalizeze mierea.

  Pofta buna si faceti testul sa vedeti ce miere cu gust de zahar mancati !

  Dantte

  • Profile photo of admin

   Toata stima, ceea ce ai spus este perfect adevarat. Insa probabilitatea falsificarii mierii de catre apicultotii care isi vand mierea din curtea proprie sau in piatele din orase este foarte mica. Mierea falsa de obicei o puteti cumpara din supermarket sau de la vanzatorii ambulanti. De regula crescatorii de albine iubesc albinele si apicultura si nu-i lasa sufletul sa isi bata joc de fiintele din ograda proprie. Cum ai spus si tu, nu te lasa inima sa iti bati joc de albine si miere, crezi ca esti unicat? Sunt si uscaturi cu siguranta, de asta cel mai bine daca cunosti un apicultor si esti iubitor de miere sa mergi si sa cumperi miere direct de la el.

  • Ooohhooooo, hai sa nu generalizam!!!
   Sunt de-acord ca sunt unii stupari care procedeaza asa, dar sa fim seriosi! Din experienta personala, un client multumit e client pe viata! Un stupar adevarat stie si iubeste albinutele, le cunoaste truda si nu si-ar permite sa isi bata joc de creaturile astea minunate! Si dl Nicu a uitat sa mentioneze ceva foarte important! Mierea poliflora mai cristalizeaza (si mai repede), pentru ca e greu sa controlezi din ce flori aduna albinutele, iar unele tipuri de miere cristalizeaza mai repde. E nedrept ce ati scris in post-ul dvs. Va sugerez sa nu mai otraviti mintea si asa tulbure a consumatorului roman!
   Cu respect, Carmen Iovanovici!

   • „Un stupar adevarat stie si iubeste albinutele, le cunoaste truda si nu si-ar permite sa isi bata joc de creaturile astea minunate!”

    Vai, vai, vai, ce să spun… Cînd vine vorba de BANI, pe 95% dintre apicultori îi doare-n partea dorsală de „bietele albinuţe”, cum le spuneţi Dvs. Li se rupe lor de deontologia profesională! Din contră, ei se gîndesc mai degrabă cum să facă un profit cît mai mare prin înşelarea clienţilor. Şi pentru că mierea se poate falsifica extrem de uşor, imediat după ’90 foarte mulţi şmecheri au devenit peste noapte apicultori, fiindc-au simţit miros de bani mulţi, făcuţi repede şi fără prea multă muncă. Într-o ţară ca România, unde diplomele, autorizaţiile şi aprobările se dau contra unei mici şpăgi, iar controalele efectuate sînt doar pentru ochii proştilor, hoţia, falsul şi înşelăciunea au devenit sport naţional.
    Stupăritul, la fel ca fotbalul, nu mai este de mult timp o pasiune, ci a devenit o AFACERE, una foarte prosperă! Cei 5% dintre apicultorii care-s forţaţi să fie corecţi, ar face şi ei aceeaşi şmecherie, dar nu pot pentru că vînd mierea la export, unde o dau mai scump şi-n cantităţi mari, iar străinii fac analize de laborator la sînge înainte să ţi-o cumpere, nu ca la noi!
    Personal, înclin să cred mai mult în ceea ce afirmă d-l Dantte, că „mierea este de două feluri: pentru apicultori şi pentru cumpărători”, iar cea pentru cumpărători este pur şi simplu „zahăr trecut prin stup”. Prin comparaţie, hrănirea albinelor cu sirop de zahăr este mai greu detectabilă decît simpla „botezare” a mierii după ce-a fost extrasă din faguri.
    Plus că-n afară de aspectul cu falsificarea, mai este o problemă la fel de importantă, pe care majoritatea internauţilor o ignoră pentru că n-au habar de existenţa sa: prezenţa ANTIBIOTICELOR în miere în urma tratării albinelor.

 4. Buna ziua,
  Eu am cumparat un borcanel de miere de la o tanti in drum spre Predeal..dansa spunea ca 100% naturala..in fine..asa spun toti..In fiecare borcan de la ea ,mierea era putin zaharisita.Mierea ,caci o mai am si acum la o luna dupa ce am cumparat-o..e cristaliata in totalitate..marginile si putin in interior se vad dungi albe..si e foarte tare ca si consistenta.Eu am un baietel mic..din cauza transformarii consistentei mierii,nu am indraznit sa ii mai dau spre consum..de aceea vas ruga sa ma consiliati in limita detaliilor pe care le-am afisat.
  Va multumesc

  • Profile photo of admin

   Faptul ca mierea s-a cristalizat este in regula, puteti sa folositi linistita produsul in continuare. Totusi pe cat e posibil evitati sa cumparati miere de pe marginea drumului. Mierea peste care zilnic bate lumina si caldura soarelui isi pierde mult din calitatile sale medicale. Mierea tinuta in conditii de marginea drumului chiar daca este miere naturala isi pierde din vitaminele, enzimele, care o fac un produs medicament. Mai proasta decat acest tip de miere este probabil doar mierea din supermarket. Indicat ar fi ca in vara sa cumparati miere direct de la apicultori, o cantitate mai mare pe care sa o folositi un timp indelungat.

 5. luati cateva bete de chibrit si introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le cateva minute in miere si apoi incercati sa le aprindeti. Daca se aprind atunci mierea este buna. Daca nu, mierea este contrafacuta.

 6. Acest articol e super-util si as vrea sa stie toti zabaucii de clienti romani acest lucru! Am patit-o si eu cu mierea la fel, multi au cumparat doar cand era lichida. Acum in iarna cand s-a cristalizat, mai vinde-o daca poti! E adevarat ca am o clienta minunata care a luat un borcanel si a…. asteptat. Cand a vazut ca mierea se cristalizeaza m-a sunat si mi-a cerut 10 kg. Pentru cunoscatori este intr-adevar garantia calitatii.
  An bun cu albinutele si recolta maxima!

 7. Todericiu Dragos Partenie on

  Buna ziua.

  Va multumesc mult pentru explicatiile dvs. in ce priveste zaharisirea , insa numic concret.
  Stim cu totii ca mierea zaharisita isi schimba textura in urma expunerii la temperarura.
  Insa eu unul, am intalnit nenumarate cazuri in care am cumparat miere si nu sa zaharisit nuci dupa 3 ani, precizez ca intentionat am lasat cate un borcan la pastrat, pentru a ma convinge!
  In urma unor discutii cu mari producatori de miere, apicultori din generatie in generastie, am aflat secretul; in miere care se zahariseste nu se baga zahar DIRECT” ci albinele ne avand hrana li se depune o glucoza speciala pentru a se hrani care este in mare proportie ZAHAR (3 lei in supermarket / 1 kg miere=23 lei!!).
  Albinelor carora nu li se administreaza acea glucoza , nu li se zahariseste miere.
  Credeti-ma pe probate.

  • Profile photo of admin

   Sunte-ti destul de prost informat. Eu v-am vorbit ca apicultor care lucreaza in domeniu de cel putin 15 ani. Nu am timp acum sa reiau discutiile, cred ca sunt destul de multe articole pe internet din care sa va informarmati mai bine. Doar atat mai doresc sa spun, zaharisirea mierii este un proces natural si nu are nimic de a face cu administrarea de glucoza. Ca ai cumparat miere care nu s-a zaharisit este o alta discutie, se poate sa fi fost falsa sau sa fi fost un sortiment de miere dintr-o anumita planta care se zahariseste mai greu sau deloc, nespecificand ce fel de miere ati folosit in micul dumneavoastra experiment lasa doar loc de interpretari fara baza. Sa va cred pe probate? Sunteti apicultor ? Daca nu sunteti apicultor atunci cu respect va spun ca nu avem ce proba impreuna. Daca avea-ti macar o familie de albine in ograda si extragea-ti macar 1 kg de miere salcam si 1 kg de miere poliflora naturala atunci cu siguranta aveam ce proba. Mai mult cu siguranta aceasta discutie nu ar fi avut loc.

 8. salutare!

  in primul rand mierea contrafacuta (prin diverse metode) este foarte dulce pe cand cea naturala are un gust placut de ceara.
  am ajuns la conluzia ca 70-80% din “miere” nu e miere.
  discutiile pe aceasta tema sunt interminabile.

  toate bune!

 9. “Ai cumpărat vreodată miere care are un uşor gust de caramel? Te-ai gândit din ce motiv are acel gust?”
  Buna ziua,
  Eu am cumparat asa ceva si sunt foarte nervoasa, am luat-o intr-adevar din supermarket si ma gandesc ca am dat 18 lei pe un borcan plin cu zahar topit. Este vorba despre mierea de la Mos Costache, mai face si reclama ca e 100% naturala.
  O sa caut un apicultor serios.

  • Profile photo of admin

   Doamna Gabriela, asta recomand la toata lumea. Daca are posibilitatea sa cumpere miere direct de la apicultor, daca se poate direct din curtea omului in perioada cand o si recolteaza. Atunci o sa aveti cea mai mare certitudine ca ceea ce cumperi e 100% de calitate. Nu iti recomand sa cumperi de la apicultorii care vand miere pe marginea drumului. Chiar daca sunt producatori de miere naturala, produsele apicole tinute la caldura, pe capota masinii, etc, isi pierd mult din valoarea intriseca a mierii si chiar daca o sa cumperi o miere 100% naturala, respectivul produs nu va avea 100% din proprietatile ei naturale, medicinale chiar. As dorii oricui sa treaca macar odata printr-o stupina si sa simta mirosul dulceag din jurul stupilor. Sa simta aroma de miere si ceara, iar apoi sunt convins ca in momentul cand va cumpara un borcan cu miere va putea sa faca diferenta singur, fara a fi mare specialist.

  • Este adevarat, asa am patit si eu, are un gust puternic de zahar caramelizat, n-am mai pomenit asemenea gust la o miere. In plus cand o adaugi in ceaiul caldut il inegreste, foarte ciudat. As baga mana in foc ca e falsificata si inca un fals grosolan.

  • În toamna lui 2014, şi eu am cumpărat de la Kaufland 7 borcane de miere polifloră „Moş Costache” aflată-n stare lichidă şi-ncă 3 borcane de miere adusă din Polonia (Kozacki Honey – polifloră şi de pădure) care era cristalizată. Ei bine, amble sortimente, şi-aia românească şi-aia poloneză, aveau gust de caramel. În plus, cînd am desfăcut borcanul, cea poloneză puţea destul de respingător, a plastic ţinut la căldură într-o incintă închisă ermetic. Am crezut că-i de la capac şi că mierea miroase aşa doar deasupra, dar cînd am gustat-o, toată avea aceeaşi aromă respingătoare de plastic ţinut la căldură.
   Deşi am luat-o anul trecut, mierea de de la Moş Costache nu s-a zaharist nici acum (mai am trei sferturi dintr-un borcan de 720 ml), este tot lichidă, doar ici şi colo se văd nişte mici cristale depuse pe fundul borcanului.
   1. I-am făcut testul cu băţul de chibrit (ţinut cu gămălia 5 minute-n miere şi-apoi aprins) şi se-aprinde.
   2. Am pus cîteva picături de miere Moş Costache pe-o bucată de hîrtie (coală A4 de imprimantă, că n-am hîrtie de sugativă sau de-aia de filtru de cafea) şi stă bine-mersi, nu se-ntinde. Şi nici hîrtia nu se umezeşte!
   3. Am îmbibat o bucată de vată-n mierea de la Moş Costache, i-am dat foc şi arde, nu se stinge (arde ea sfîrîind, dar totuşi arde!).
   4. Am luat miere-n lingură şi-am lăsată-o să curgă gravitaţional în borcan, însă firul curge continuu şi nu se întrerupe decît la final, cînd rămîne foarte puţină-n lingură.
   5. Am repetat operaţiunea de la punctul 4 lăsînd-o de data aceasta să curgă într-un pahar plin cu apă, dar firul de miere rămîne continuu şi se depune imediat pe fundul paharului, oricît de subţire l-aş lăsa să curgă. Deşi mie mi se pare că Moş Costache este suspect de fluidă pentru o miere polifloră, totuşi firul nu se dizolvă-n apă, oricît de subţire l-aş lăsa să curgă (chiar şi 1 mm grosime), ci se depune imediat pe fundul paharului.
   Cu toate astea, dac-o miroşi sau o guşti, n-are nici un pic de miros sau aromă de flori, ci mai degrabă de caramel (zahăr ars). Nu ştiu ce să mai cred, pentru că, sincer vorbind, n-am deloc încredere-n Kauflad şi-n Moş Costache:
   – ori este diluată cu sirop de zahăr,
   – ori a fost refiartă de ambalator/vînzător, spre a redeveni lichidă şi-a da bine-n ochii clienţilor, căpătînd astfel acel miros de caramel,
   – ori mierea polifloră nu miroase deloc a flori, ci mai degrabă a caramel
   – ori am eu mirosul strîmb.
   Pe etichetă scrie că este „un amestec de miere provenită din Comunitatea Europeană şi din spaţiul extracomunitar”.

   • Profile photo of admin

    ” Pe etichetă scrie că este „un amestec de miere provenită din Comunitatea Europeană şi din spaţiul extracomunitar”.”

    La ultima afirmatie poate ar fi bine sa reflectam, mai ales in ceea ce priveste mierea din afara spatiului extracomunitar. La ce miere anume se refera, de unde este adusa, respecta sau nu normele europene, tipul de miere este identic cu ceea ce scrie pe borcan? Spre exemplu daca tot vorbim de miere poliflora, mierea din afara spatiului comunitar la care se face referire pe borcan este tot poliflora, sau este altceva, etc ? Am observat pe mai multe sortimente de miere, de la mai multe firme aceasta afirmatie.

    • Foarte adevarat. Dar cum facem sa incalzim mierea la 40′? ee aici e problema ca nu toata lumea dispune de utilajele necesare si cei mai multi apicultori o incalzesc in apa pe foc ceea ce reprezinta o gresala foarte mare. Temperatura apei nu poate fi mentinuta la 40′ constant. Noi suntem apicultori si avem niste instrumente speciale electice care incalzesc mierea la 39-40′ insa sunt foarte scumpe, unul ajungand la 2500 Ron. Momentan e singura solutie prin care poti lichefia mierea fara sa depasesti 40′. O zi frumoasa tuturor pasionatilor de apicultura.

 10. În ce privește gustul de caramel, eram și eu îngrijorat din ce supuneau alții până anul acesta, când ținând stupii intr-o pădure din zona Oneștiului între culesul de salcâm și cel de tei, albinele au reușit să adune de la nu știu ce plante o miere mai închisă la culoare cu un gust foarte plăcut dar și cu o nuanță de caramel. Mare mi-a fost uimirea mai ales ca eram sigur ca nu le-am dat nici o hrană între aceste recolte deoarece prin pădure erau diverse floricele și albina a avut cu ce se hrăni după extragerea salcâmului.
  Eu nu vând miere, pentru ca rudele și cunoștințele mă lipsesc imediat de ea 🙂 dar gust de caramel am obținut din stupii mei, fără zahăr. Numa dacă mi-o fi hrănit vreun străin albinele cu zahăr fără știrea mea :))

 11. Si mierea cristalizata poate sa fi fost înainte încălzirea nu la 50 ci la 80C si sa cristalizeze din nou dupa acea. In schimb toată lumea știe ca salcamul nu cristalizeaza înainte de a face anu așa ca aici e mai greu sa iei teapa ,adică daca ai cumpărat un borcan cu miere de salcam in Iunie si in Februarie e deja cristalizata e clar ca ți ai luat teapa , pt ca tu plătești prețul mieri de salcam nu amestec sau miere de salcam decristalizata din anii anteriori adică de vreo 10 ani

 12. alice andreescu on

  eu am cumparat in ultimul timp miere cristalizata, dar nu pare zaharisita natural, arata mai mult ca un jeleu. are gust de miere, e autorizata de directia sanitara, dar nu arata cum ar trebui. e posibil sa fie falsificat procedeul asta tocmai pentru a da impresia de miere naturala?

 13. Totul pe lume depinde de “OM”,de calitatea lui umana, de integritatea lui morala! Sunt consumatorul acestui sortiment alimentar dintotdeauna,pentru familia mea! Concluzia:depinde de producatorul serios(sincer), cu suflet normal natural(nealterat),care nu-si permite,sa-l autobatjocoreasca!Apreciez ca a fi mai rar acest fenomen ,insinuand ,ca am luat teapa,de-alungul anilor!

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte