Ritualul de imperechere al albinelor

11

Stiai ca trântorii norocoşi ramân fără “bile” in  timpul extazului?

Cei care nu sunt “norocosi” nu fac nici sex. O fi grea alegerea asta? 🙂

Regina este doamnă încă din din primele clipe ale vieţii.

Oul din care urmează să se dezvolte regina este  depus de regina mamă în nişte celule mai mari, speciale numite botci.

De asemenea încă din stadiul de larvă regina este hrănită cu lăptişor de matcă din abundenţă.

Celulele mai mari şi hrana mai bogată  sunt motivele pentru care organele sexuale ale viitoarei regine se dezvoltă normal, în final la maturitate putând să se împerecheze şi să depună ouă.

Celelalte albine, mai puţin norocoase cu toate că sunt  femele rămân cu organele sexuale nedezvoltate, prin urmare la capitolul sex stau pe sec toată viaţa. Singura lor activitate este grija pentru familie.

Trântorii sunt de la început neglijaţi şi nepăstuiţi de către albine.

De obicei ouăle din care urmează să se dezvolte trântorii sunt depuse pe ramele marginele unde căldura şi grija albinelor doici nici nu se poate compara cu delicatesurile cu care este servită regina.

Masculii ajung la maturitate cu trompa mai scurtă decât cea a albinelor lucrătoare prin urmare nu pot ajunge la nectarul din flori.

De asemenea nu prezintă ac, în locul acului i s-au dezvoltat organele sexuale.

Totuşi au în plus ochi mai mari, ca să zărească din depărtare trupuşorul gingaj al reginei, de asemenea prezintă antere mai lungi pentru a putea „mirosii” de la distanţă feromonii cu care mătcile virgine îşi cheamă pretendenţii.

Prin urmare masculii sunt total la cheremul albinelor lucrătoare. Trăiesc pe seama muncii lucrătoarelor, iar toamna când se apropie frigul sunt omorâţi pentru că nu mai este nevoie de ei.

Sunt însă adaptaţi exclusiv pentru a găsi din depărtare reginele virgine, pe care în grup unul după celălalt, o fecundează.

Vara amor la înălţime, iar toamna eşti scos afară din casă în frig, ce viaţă este aceasta?

Când se apropie toamna, iar culesul nu mai este puternic albinele scot toţi trântorii afară din stup, iar sărmanii mor de frig, foame sau mâncaţi de cine stie ce vietate.

Nu ştiu dacă trântorii se plâng, însă mie îmi este milă de ei toamna când îi văd scoşi afară din stup, nepăstuiţi.

Totuşi cum are loc împerecherea?

Păi e simplu! Matca virgina, bine hrănită este câteva zile pusă la regim în vederea zborului.

Păi trebuie să zboare până la 20 metri înălţime, grăsimea ar trage-o în jos şi în loc să facă sex cu cei mai buni masculi care pot să ajungă acolo, o să ajungă să facă sex cu masculii mai slăbuţi, iar nici o familie nu îşi doreşte regres genetic.

În aceste zile premergătoare împerecherii albinele lucrătoare „agresează” matca.

Pe lângă faptul că o ling, o curăţă, o întreţin curată şi frumoasă, albinele lucrătoare o mai şi muşcă, o mai iau la trântă şi-i dau de înţeles că trebuie să iasă afară din stup pentru a­-şi face datoria de regină.

În stup trântorii se pregătesc de o seară memorabilă. Se hrănesc bine, pentru că e nevoie de energie frate ca să ajungi la înălţime, să te ţii după o matcă zveltă şi să îţi faci datoria de bărbat feroce.

În stup între matcă şi trântori este ca într-o căsnicie de tipul „fund în fund şi noapte bună”, nu se manifestă nici un fel de semn al atracţiei.

Dar când matca iese afară începe dansul seducţiei.

Matca şi trântorii încep să „parfumeze” atmosfera cu feromonii lor, se atrag unul pe celălalt. Regina zboară departe de propriul stup pentru a evita sexul cu fraţii ei. Trebuie evitată consangvinizarea.

Zborul este asemănănător cu cel al unei comete, dar care nu  vine spre pământ ci se îndreaptă spre cer. Regina zboară în faţă, urmată fiind de un roi de trântori asezaţi în urma ei în formă de piramidă, vârful fiind regina lor dragă.

Masculii norocoşi prind regina pe la spate şi o copulează aproximativ 2-5 secunde, iar apoi se „decuplează”, dar organul lor sexual rămâne acolo, prin urmare după câteva minute sau ore masculii mor, probabil fericiţi…

La rezolvat pe unul? Urmează altul şi altul… În general matca se împerechează cu 6-7 masculi, dar cele mai doritoare si in putere se pot împerechea şi cu 17.

Fiecare mascul lasă în spermatecile mătcii o anumită cantitate de spermă, astfel încât fiecare o să fie tatăl a câtorva milioane de albine.

După ce s-a desfătat în voie, matca se întoarce în stup, se face femelă de casa iar după câteva zile începe să depună ouă. Din acel moment regina nu va mai părăsi niciodată stupul,… vie.

Poate doar dacă respectiva familie devine prea numeroasă iar stupul roieşte, dar despre asta într-un alt articol.

Cum ti se pare viata amoroasa a albinelor? Ţi-ar plăcea o viaţă de trântor? Dar de regină?

Cu prietenie,


Nicu

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

11 comentarii

 1. Foarte interesanta imperecherea albinelor! Cred ca avem multe de invatat de la albine, dar nu prea ni se potriveste noua, oamenilor ritualul albinelor de imperechere!

  • Profile photo of admin

   Daca ramanem cu gandul doar la faptul ca la sfarsit masculul moare fara “bilute” atunci asa este nu se prea potriveste si ma bucura nespus de mult asta 🙂

 2. frumoasa activiatea apicola prezentata de tine. Parca ma atrage tot mai mult sa incerc, mai ales dupa articolul asta…
  Cu articolul de mai sus, publicat in revista FHM, ai reusi cu siguranta sa aduci in domeniu persoane din toate sferele de activitati… merita incercat 😉

  • Profile photo of admin

   Deja ma vad lucrand la albine avand alaturi un manechin cu forme armonioase 🙂 Oricum daca vrei sa te apuci de albinarit prima data cumpara un stup, apoi materiale din care sa inveti si de asemenea apleaca urechea la cei care au ceva experienta din care poti invata. Tine aproape…

 3. Matca mama este pusa la regim, iar trantorii se imbuiba ca nesimtitii, foarte bine ca raman fara bilute, sa le fie de bine, le-a fost destul rasfatul, si dezmatul. De ce sa-ti fie mila de ei iarna ca sunt alungati si mor, si-au facut treba si destul, ca fac numai prada, nu mai produc nimic, le sta capul numai la desfrau sexual. Biata matca se satura de bilute pe tot restul vietii ei, si ofteaza, si suspina, dupa cei 17 trantori, care sunt satisfacuti mortal. Matca se satura in stup pana i se face acru si moare depunand oua tot cu trantori si regine. Asa ca de ce sa ma fac regina ca sa fiu satisfacuta doar o data de 17 ori si dupa aceea nimic. Mai bine trantor satisfacut si satul, cum e vorba acea “sa mor satul”.

  • De fapt trantorii au mai multe roluri intr-o familie nu doar pentru a se imperechea. O alta functie esentiala pe care o au trantorii este incalzirea puietului in timpul marelor culesuri cand toata albina din stup este stimulata de culesul mierii si neglijeaza puietul.

 4. Potoroaca Maria on

  Incredibil articol, amuzant si foarte bine scris. Eu sunt incepatoare in apicultura dar astfel de prezentari sigur m ar perfectiona ca n as putea sa le ratez. Felicitari

 5. Frumoasa prezentare….dar viata trista pentru trantori.😅😅😅..si pentru albine…avand in vedere cat de mult muncesc….si cat de Putin traiesc

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte