Rolul trantorilor ȋn viata familiei de albine

0

Trantori in stupMulți apicultori, mai ales cei care sunt la ȋnceput de drum, se ȋntreabă adesea ce rol au trȃntorii ȋntr-un stup. Avȃnd ȋn vedere că familia de albine este cȃrmuită de o regină tȃnără și ȋmperecheată atunci rolul trȃntorilor tindem să credem că ar fi de prisos.
Trebuie discuția ȋncepută prin a specifica faptul că albinele au trecut prin mii de ani de evoluție, astfel ȋncȃt ȋn prezent, putem privi o familie de albine ca un tot unitar. Așa că ȋn acest organism viu numit familie de albine cu siguranță și trȃntorii au rolul lor foarte bine conturat.

Cum apar trȃntorii?

Așa cum bine se știe, matca se ȋmperechează o singură dată ȋn viață cu mai mulți trȃntori. Ȋn urma fecundării, regina reține ȋn spermateci, spermatozoizii trȃntorilor cu care s-a fecundat. Cȃnd spermatecile sunt pline cu spermatozoizi, ovarele matcii se dezvoltă puternic și ȋncep să elibereze ovule, iar de atunci matca ȋncepe să depună ouă pȃnă la sfȃrșitul vieții. Regina se plimbă pe ramă, inspectează fiecare celulă ȋn parte, iar acolo unde celula este normală, lasă oul să iasă și ȋn același timp eliberează și cațiva spermatozoizi care vor pătrunde ȋn ou, fecundȃndu-l. Atunci cȃnd ȋnsă găsește o celulă mai mare  eliberează oul, ȋnsă nu eliberează și spermatozoizi. Așa că oul rămȃne nefecundat, fiind sortit din start ca din el să se dezvolte doar trȃntore.

Trȃntorii timp de 27 zile sunt hrăniți de către albine, ce-i drept mai neglijent comparativ cu atenția pe care albinele doici o conferă larvelor de lucrătoare sau matcă. Apoi ies din celule și ȋncep sa pelegrineze prin stup. Ȋn primele zile ȋncă mai sunt hrăniți de albinele doici, ȋnsă apoi sunt lasați să se descurce singuri. ‘’Ȋnțărcatul’’ este destul de dificil pentru ei, așa că de multe ori ȋn primele zile după ce albinele nu-i mai hrănesc, trȃntorii cerșesc atenție și hrană de la albinele doici dar și de la lucrătoare.

Viața trȃntorilor de la ȋnceput depinde de atenția albinelor lucrătoare. Trompa lor fiind mai scurtă le face imposibilă hrănirea cu nectar din flori, așa că rămȃn dependenți de mierea din faguri. Neavȃnd ac nu se pot apăra de prădători, așa că atunci cȃnd ies din stup unde totuși sunt protejați de albinele santinelă sau lucrătoare, devin pradă sigură, mai ales că sunt mari, greoi și ușor de identificat.

Multă lume crede despre trȃntori că duc o viață de huzur, de aici apȃrȃnd o sumedenie de proverbe, zicale sau comparații cu trȃntorele. Totuși viața lor este departe de ceea ce gȃndim noi că ar fi.

Care este rolul trȃntorilor ȋn stup?

Ȋn primul rȃnd rolul lor este cel de a fecunda matca, de perpetuare a speciei. Totuși se pare că trȃntorele pe lȃngă faptul că fecundează matca, prezintă un rol important ȋn liniștea familiei de albine.

A fost demonstrat faptul că o familie cu trȃntori prezintă productivitate mult mai bună comparativ cu o familie căreia i-au fost eliminați trȃntorii. De asemenea aceștia ajută albinele să ȋncălzească mai bine puietul, iar acest lucru nu e de neglijat mai ales ȋn serile răcoroase. Această activitate este foarte importantă ȋn cazul familiilor slăbuțe, unde nu există destulă albină lucrătoare, care să ventileze și să ȋncălzească puietul.

Dacă vedem puiet de trȃntore pe rame trebuie sa-l ȋndepărtăm?

Capped drone comb (August 2, 2011.)

Clar că nu! Am auzit de apicultori tineri, neexperimentați care pur și simplu au obiceiul să ȋndepărteze suprafețele cu larve de trȃntore. De asemenea am auzit și de un caz ȋn care un apicultor s-a apucat să prindă trȃntorii din stup și să-i elimine. Această activitate ȋnsă nu aduce nimic benefic pentru stup, ba din contră, ȋn cazul ȋn care s-au taiat faguri cu puiet de trȃntore, s-ar putea să fi rănit puietul din jurul tăieturii, iar respectivul puiet să moară și să fie o sursă de infecție ȋn stup.

Trȃntorii trebuie lăsați ȋn stup pentru că liniștește familia de albine și ȋn același timp le stimulează să lucreze mai sȃrguincios.

Cum sfȃrșesc trȃntorii?

Trȃntorii au speranța de viată pȃnă la aproape două luni. Dacă nu mor de bătrȃnețe, sau mȃncați de prădători, trȃntorii pot să moară din două motive principale. Unul ar fi să moară după ce s-a ȋmperecheat cu matca, pentru că organul lor sexual rȃmȃne cuplat ȋn interiorul mătcii și cȃnd se decuplează de matcă, organul sexual al trȃntorului se rupe, iar masculul fericit sau nu ȋn cȃteva minute va muri.

Acesta ar fi cazul fericit.

Traantorii toamnaCazul nefericit se petrece cand se apropie toamna, undeva spre sfȃrșitul lunii august de obicei. Atunci albinele lucrătoare scot trȃntorii afară din stup, iar acolo mor de foame, frig sau mȃncați de prădători. Poza din stanga este sugestiva !

Ce spuneți este de admirat viața de trȃntor?

email
Share.

About Author

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte