Sase motive pentru care albinele mor iarna

91

 Motivele pentru care albinele mor iarna sunt multe. Foarte puțini sunt cei care au ȋncercat să le grupeze ȋntr-un articol accesibil pentru toată lumea. Ȋn fiecare an ȋn timpul perioadei de iarnă apar situații mai mult sau mai puțin grave, care decimează puternic familiile de albine, sau care nu de puține ori conduc spre moartea ȋntregii familii.

Voi ȋncerca mai jos să trec ȋn revistă situațiile care apar cel mai des ȋn prisăci, cauzele care au provocat tragedia precum și cum anume s-ar putea intervenii la apariția respectivei situații atipice.

1. Atacul de păduchi (Varroa destructor)

Cu toate că acest dăunător este de fapt un acarian, un paianjen mai pe romȃnește, ȋn continuare-i voi spune tot păduche avȃnd ȋn vedere că ȋn general apicultorii asa-l cunosc.

Atunci cȃnd tratamentul ȋmpotriva acestui dăunător nu s-a făcut, sau nu a fost corect administrat de foarte multe ori s-a ȋntȃmplat ca apicultorul să găsească pe fundul stupului albine moarte cu aripile răsfirate, avȃnd ȋn spatele capului sau undeva sub aripă un păduche de culoare roșcat-maronie. Se poate ca pe multe albine să nu mai găsim păduchi, ȋnsă aceștia să fie prezenți pe fundul stupului. Varroa destructor este poate una din principalele cauze ale mortalității ȋn stupinele din Romȃnia. Acest dăunător, mai ales daca apicultorul nu este atent, poate distruge total o familie de albine.

Ȋn timpul iernii este foarte dificil să se intervina, avȃnd in vedere că albinele stau sub formă de ghem, iar tratametul ori care ar fi el nu are capacitate fizică de a neutraliza dăunătorul. Tratamentul cu Varachet spre exemplu poate face chiar mai mult rău decȃt bine putȃnd duce la agitarea familiei de albine, care poate să rupă cuibul, iar apoi să-l refacă ȋnsă doar parțial, restul albinelor formȃnd alte ghemulețe ȋn stup, ȋn acest caz albinele izolate ȋn grupulețe mai mici fiind susceptibile să moară de frig, neavȃnd capacitatea de a forma un ghem care să producă suficientă căldură.

Un prim pas ar fi cumpărarea unui pachet cu Mavrirol și așezarea a două benzi deasupra ghemului. Substanța va fi activă un timp ȋndelungat, astfel ȋncȃt albinele schimbȃnd poziția ȋn ghem va lua contact și cu substanța activă din Mavrirol. Al doilea pas ar fi administrarea unei turte proteice, care sa conțină și minerale și vitamine. Al treilea pas ar fi ca ȋn ferestrele iernii, cȃnd apar cȃteva zile consecutive cu temperaturi de peste 8-10 º C, să fie făcut un tratament cu Varachet ȋn momentul ȋn care albinele au ieșit din ghem și se pregătesc de zborul de curățire. Atenție doar să nu incendiați stupii.

2. Diarea și Nosemosa

Am pus aceste două cauze una lȃngă cealalată pentru că sunt indentice prin modul de manifestare ȋn timpul iernii și de asemenea pentru că doar un examen ȋntr-un laborator specializat poate să spună dacă diareea ȋntr-o familie de albine este provocată de Nosemoza sau este doar o dereglare digestivă provocată de alimentația proastă, mizerie, etc.

Indiciile că familia de albine are probleme grave apar ȋnainte de a desface capacul stupului. Spre exemplu dintr-un stup cu familie de albine ce prezintă diaree , apicultorul poate observa cum din cȃnd ȋn cȃnd ȋncep să iasă albine, chiar dacă condițiile meteo sunt total neprielnice. De asemenea, ȋn cazul ȋn care ȋn prisacă este așternut strat de zapadă, atunci sunt șanse foarte mari ca pe stratul alb să se observe din loc ȋn loc pete maronii de excremete.

La desfacerea capacului și a căptușelii de deasuprea podișoarelor, ȋn caz de diaree imediat ar trebuii să izbească nasul apicultorului un miros puternic, greu de suportat. Apoi după desfacerea podișoarelor ȋn caz de diaree ar trebuii să se observe pe rame, fundul stupului, pe mierea căpacită, zone acoperite de diaree de culoare maronie, lipicioasă și foarte urȃt mirositoare.

Cauzele diareei pot fi multiple. Una din ele ar fi nosemoza, sau “boala mizeriei’’, cauzată de un parazit aflat ȋn mod natural ȋn majoritatea stupilor, dar care produce efecte negative atunci cȃnd alți factori negativi slabesc sistemul imunitar al albinelor. Printre factorii negativi principali se pot regăsii acarianul Varroa, mierea de proastă calitate și foarte important umiditatea crescută din stup rezultată ȋn urma condensului sau a precipitațiilor dacă stupul este de proastă calitate.

Diareea independentă de nosemoza poate fi provocată pe lȃngă cele specificate mai sus și de rezerva de mierea necăpăcită și alterată, hrănirea pe timp de iarnă a albinelor cu miere de mană sau miere de floarea soarelui, lipsa mătcii, curenții puternici din stup și ȋn general ori ce fel de stres pentru că ȋn condiții negative albinele consumă mult mai multă miere, prin urmare intestinele lor vor trebui să rețină mult mai multe reziduuri. Efectul va fi cu atȃt mai pregnant cu cȃt și perioada ȋn care albinele pot să iasă la zborul de curățire ȋntȃrzie să apară.

Ce pot face?

Ȋn primul rȃnd trebuie ȋndepartată sau redusă cauza care a provocat tragedia. Ghemul trebuie strȃmtorat cȃt mai bine ȋn perioadele cȃnd se poate face acest lucru, astfel ȋncȃt căldura ghemului să fie cȃt mai bine distribuită la toate albinele. Daca este umiditate ȋn stup atunci trebuie identificat motivul și ȋndepărtat cȃt mai rapid.

Ramele pline cu excremente trebuie ȋndepărtate din stup pentru că sunt sursă de infecție, iar ȋn locul lor introduse altele.

Cel mai probabil sistemul digestiv al albinelor cere miere de calitate și prin urmare o ramă plină cu miere căpăcită de foarte bună calitate așezată lȃngă cuib face minuni. S-ar putea ca albinele să fie foarte slăbite așa că ar fi indicat ca rama cu miere căpăcită să fie ținută cȃteva ore la căldura, pentru ca dacă ȋn interior este miere cristalizată, aceasta să se desfacă, iar albinele să o preia mai ușor. De asemenea la nivelul cuibului ȋnțeapă cu furculița puțin căpăcelele, tot pentru a ajuta albinele, ȋnsă ai grijă să nu provoci ca mierea sa se scurgă pe rame și pe albine pentru că le neclaiești și mai rău faci.

Ȋn prima fereastră a iernii prepară un sirop 2:1 ȋn care ȋn loc de apă să introduci infuzie de plante medicinale cum ar fi mentă și cimbrișor sălbatic. Ȋn acest amestec introdu și Protofil, apoi toarnă așa călduț (călduț nu fierbinte), ȋn hrănitoare. Cantitatea o administrezi ȋn funcție de mărimea familiei de albine.

3. Umiditatea și curenții reci ce străbat stupul

Fără dorința de a repeta informațiile furnizate mai sus, umiditatea provocată de calitatea proastă a lăzii sau cel mai probabil de condensul format ȋn stup, poate duce de la decimarea unei familii de albine pȃnă ȋn cele mai grave cazuri la moartea ȋntregului stup. Condensul se formeaza din cauză că ȋn interiorul ghemului temperatura ȋn timpul iernii depășește 30ºC, iar imediat ȋn jurul albinelor temperatura este apropiată de cea de afară.

Umiditatea din atmosferă se transformă ȋn vapori, care se deplasează vertical spre podișoare. Acolo vaporii ating podișoarele sau pereții reci ai stupului și are loc transformarea apei din stare gazoasă ȋn stare lichidă. Picăturile de apă apoi se scurg pe pereții stupului, pe rame și chiar pe albine, iar odată procesul ȋnceput acesta se amplifică. Apa ce se scurge pe rame ȋncepe să intre ȋn mierea necăpăcită, depreciind și mai mult calitatea acesteia. De asemenea picaturile de apă și umiditatea din stup tot mai puternică determină albinele să consume mai multă miere pentru că e nevoie de mai multă energie pentru a conferii o temperatură constantă ȋn ghem. Consumul mai mult de miere ȋnseamnă și excremente mai multe adunate ȋn intestin. Așa că ȋncet și sigur se parcurg pași importanți ȋn direcția apariția diareei sau a nosemozei.

Ce se poate face?

Ȋn practica apicolă romȃnească se folosesc spre exemplu stupi normali cu fundul de lemn , sistem vechi cunoscut de toată lumea, iar al doilea sistem ar fi cel cu fund antivarroa.

Ȋn cazul stupilor normali, cu fundul ȋntreg de lemn

Condensul, așa cum spuneam mai sus se formează atunci cȃnd aerul cald ȋntȃlnește podișoarele reci. Situația este amplificată de puterea familiei de albine. Cu cȃt ȋn stup ghemul este mai mare cu mai multe albine, cu atȃt familia respectivă ventilează ȋn stup mai multă căldură. Spre exemplu iarna dacă desfaceți un stup, imediat de deasupra albinelor vine un aer cald, iar apoi daca ne apropiem cu mȃna sau cu fața de ghem simțim cum ne lovește un aer cald. Respectivul aer cald dacă nu este ventilat corespunzător rămȃne sub podișoare și condensează pe acestea. Condensarea poate fi exacerbată deci de ventilația slabă și de căldura care intră ȋn contact direct cu un spațiu rece.

Prin urmare ca să ȋnlăturăm acest risc trebuie ca spațiul de deasupra albinelor să fie bine izolat, ȋnsă ȋn aceași măsură să permită un minim de ventilație pentru ca vaporii calzi să aibă pe unde părăsii stupul. Cel mai bine ar fi ca deasupra podișoarelor să așezăm la ȋmpachetatul stupilor cȃteva ziare, pentru ca acestea vor absorbii umiditatea din stup. Apoi peste ziare se pot aseza salteluțe, haine, polistiren sau materialul cu care se dorește să fie izolat spațiul de deasupra albinelor. Trebuie ȋnsă ținut seama că dacă ceea ce am așezat deasupra izolează perfect, nelăsȃnd ca aerul să circule deloc, atunci nu este ȋn regulă, pentru că ventilarea este foarte importantă.

Spre exemplu dacă deasupra ramelor se așeză folie de plastic, aceasta cu siguranță nu va permite ventilarea stupului, din contră, va reține toată umiditatea ȋn stup. Ȋn acest caz cel mai corect ar fi ca ȋntr-un colț al stupului, folia să fie ȋndoită și să fie lasat un fel de “horn”, prin care să se facă schimbul controlat de aer din stup.

Atenție am spus ventilație controlată, nu creerea unui spațiu prin care să se formeze curenți reci de aer care să străbată stupul!

Daca aveți stupi antivarroa

Ȋn cazul stupilor antivarroa avȃnd ȋn vedere că spațiul de sub ghem este complet desfăcut, schimbul de aer și umiditate se face prin respectivul loc, nemaifiind nevoie ca spațiul de deasupra albinelor să permită neapărat ventilarea. Din contră, ȋn cazul ȋn care aveți stupi antivarroa, atunci spațiul de deasupra albinelor trebuie ermetizat cȃt mai bine, pentru a nu permite creerea curenților reci, foarte nocivi albinelor. Aici ȋn acest caz, chiar se recomandă ca folia de plastic să ȋmpacheteze total spațiul de deasupra albinelor. La stupii antivarroa teoretic condens nu ar trebui sa se formeze. Probleme ar putea apărea daca sub respectivi stupi ar fi viscolită zăpada, iar apoi prin topire, toți vaporii de apă ar intra ȋn stup creȃnd probleme.

Ȋn cazul stupilor antivarroa nu umiditatea trebuie să ingrijoreze ci curenții reci de aer ce pot deranja grav albinele. Acest tip de stup este foarte bun, avȃnd nenumărate avantaje, totuși ȋn opinia mea depinde mult dacă să fie utilizat sau nu, de vatra stupinei. Spre exemplu dacă apicultorul are vatra stupinei pe curba de nivel al unui deal, sau pe un teren terasat, atunci este foarte periculos, pentru ca se poate ȋntȃmpla ca anumiți curenti de aer să poată pătrunde sub stupi. Una e sa ai acest gen de stup pe loc plan și alta e să-I așezi ȋn zonă de deal sau munte. Asta e părerea mea și chiar aștept și alte păreri de la alți apicultori.

 Soarece in stup4. Şoarecii și păsările

Ȋn primul rȃnd atacul de șoarece poate să distrugă total o familie de albine. Acestea nu se pot apăra, pentru că stau ȋn ghem, iar odată ieșite la temperatura foarte scăzută din timpul iernii, albinele sunt mai mult amorțite și deci o pradă ușoară pentru șoareci. Prima dată tȃlharul le consumă capul albinelor, pentru că se teme de acul din partea dorsală. Din acest motiv ȋn lucrările legate de albine se spune că prezența albinelor fără cap pe fundul stupului indică prezența șoarecilor ȋn stup.

Indiciile prezenței de șoarece ȋn stup

Am avut odată șoarece ȋntr-un stup și mi-am dat seama de acest lucru văzȃnd pisica cum urmărea cu interes urdinișul stupului. Daca nu aveți asemenea pisică, atunci sunt mai multe semne care indica faptul că sunteți călcați de raufăcător. Ȋn primul rȃnd, atunci cȃnd desfaceți stupul, iar șoarecele este intrat de ceva vreme la bufet, imediat ar trebuii să vă miroase a șoarece. Dacă aveți nările ȋnfundate, sau chiar nu miroase, atunci ȋn cazul ȋn care sus pe podișoare sau ȋn lateral ați pus ziare, cel mai probabil ar trebui să vedeți cum șoarecele a ros respectiva hȃrtie. Ȋn cazul ȋn care nici aceste două semne nu le aveți, dar totuși șoarecele este ȋnăuntru și e pus pe chiftuit, atunci pe fundul stupului ar trebuii să găsiți bucăți de ceara, fagure, albine mȃncate, resturi de albine, albine fără cap. Ȋn fine, cu poftele unui șoarece nu ne putem pune.

Odată știut că avem șoarece ȋnăuntru trebuie neapărat scos afară. Cel mai simplu ar fi să fie desfăcut tot urdinișul pentru ca șoarecele să iasă afară, ȋnsă acest lucru rar se ȋntȃmplă. De multe ori șoarecele nu fuge din stup ci se ascunde ȋntre rame, iar apicultorul nu poate interveni pentru că ar putea să rupă ghemul cu albine. Eu am cumpărat lipici pentru șoareci, iar ȋn lateralul stupului pe o bucată de carton l-am momit cu o bucățică de brȃnză. Am ȋnchis stupul, iar după 15 min, deja era prins. Aveți grijă, dacă procedați așa să nu lăsați stupul mult timp nesupravegheat, pentru ca odată șoarecele prins ȋn lipici, se va zbate deranjȃnd albinele și ghemul, riscȃnd să faceți mai rău. Mai simplu ar fi să puneți o cursă de prins șoarece, iar atunci puteți pleca liniștit, iar a doua zi să vă ȋntoarceți după “trofeu”.

Măsuri preventive

Prevenția este mama ȋnțelepciunii. Folosiți la urdiniș gratie ȋmpotriva șoarecilor, iar atunci problema ȋn primul rȃnd nu ar trebui să apară. Dacă nu folosiți gratie contra șoarecilor, atunci aveți grijă ca urdinișul să fie astfel strȃmtorat, ȋncȃt să permită trecerea albinelor, ȋnsă să fie suficient de mică pentru ca un șoarece să nu poată pătrunde. De asemenea aveți grijă ca ȋn imediata apropiere a stupinei să nu fie depozitate jirăzi de fȃn sau cu tulei de porumb, pentru că acolo șoarecii se pot adăpostii și atrași de mirosul de miere și albină să intre apoi ȋn stup.

Păsările pot fi un inamic al albinelor pe timpul iernii, ȋnsă de obicei pierderile nu sunt foarte mari. Gaițele cu ciocul lor puternic bat ȋn stup și rup din lemn ȋn ȋncercarea lor de a ajunge la albine. Mi s-a ȋntȃmplat ca odată gaura să fie destul de mare, ȋncȃt se puteau observa albinele. Deranjul, pe lȃnga paguba făcută lăzii, este dat de faptul că bătăile din stup stresează albinele, iar multe din ele pot să cadă din ghem, murind apoi pe fundul stupului. Pițigoii de asemenea se hrănesc cu albinele din stup, ȋnsă aceștia consumă doar albinele moarte de pe fundul stupului, pe care cu cioculețele lor pot să le scoată pe urdiniș afară.

Ȋn acest caz prevenția este foarte importantă. Păsările nu trebuie să afle că ȋn respectivele lăzi este mȃncare. Așa că trebuie avut grijă ca albinele moarte pe care apicultorul le vede pe urdiniș, sau pe fundul stupului, să fie scoase afară și aruncate departe de stupi.

5. Lovirea sau bruscarea lăzilor

Trebuie știut că supraviețuirea albinelor pe timpul iernii se datorează faptului că acestea se strȃng ȋn ghem. Prin batai ritmice de aripi, albinele ȋncălzesc centrul ghemului la temperaturi mai mari de 30ºC. Temperatura scade treptat din mijloc ȋnspre exteriorul ghemului. Ȋn cazul ȋn care stupul este bruscat, ghemul se poate rupe, iar albinele se adună apoi ȋn ghemulețe mai mici unde nu pot face față frigului și pier.

Atenție prin urmare unde anume amplasați vatra stupinei și cine umblă pe acolo. Am auzit de o mică stupină ȋntre care a intrat cȃteva oi. S-au răsturnat stupii, iar pagubele au fost pe măsură. Așa că nu neglijati nici acest aspect, pentru că distruge foarte rapid, nelăsȃnd apicultorului timp de manevre de salvare.

6. Moartea mătcii

Se poate ȋntȃmpla, iar motivele pot fi multiple. Fie a fost prea bătrȃnă, fie frigul a prins-o ȋntr-un spațiu cu puțină albină incapabilă să o ȋncălzească suficient, etc.

Un semn că matca lipsește ar fi faptul că ȋn stup se aude un zgomot ciudat numit „plȃnsul albinelor”.  Albinelor sănătoase scot un zgomot uniform  si scăzut in intensitate. In cazul acestora, dacă apicultorul bate puțin cu degetul ȋn ladă, albinele scot imediat un zgomot puternic, care se oprește ȋn scurt timp. In cazul unui stup fără matcă lucrurile stau puțin altfel.

Ȋn cazul unui stup fără matcă, zgomotul este mai puternic și prelung. Cȃnd desfaci un stup fără matcă, albinele sunt agitate, stau ȋn ghem și bat prelung din aripi asemănător cu situațiile ȋn care ventilează aerul. Semnele cele mai clare ȋnsă a lipsei mătcii sunt lipsa puietului, mai ales daca la ceilalti stupi există. De asemenea dacă timpul o permite, prin verificarea ramelor apicultorul nu găsește matca atunci e clar că stupul nu are matcă.

Un alt semn al lipsei mătcii ar fi apariția diareei la albine. Acest fenomen se explică prin faptul că albinele fiind stresate, consumă mai multă miere, umplȃndu-și intestinele cu multe reziduuri. Colaborat cu lipsa ferestrelor ȋn iarnă, acestea ȋși vor deversa excremetele pe rame.

Ce pot face?

Cea mai bună soluție ar fi ca respectiva familie de albine să fie unită cu o familie mai slăbuță. Ȋntr-o zi, cȃnd timpul o permite se scot afară ramele cu albină fără matcă și se introduc lȃngă ramele cu albina primitoare. Se prepară un sirop ȋn care se stoarce ceapă și usturoi și se așează ȋntr-o hrănitoare cu sirop ȋn care e bine să fie introduse și plante medicinale infuzate. Hrănitoarea se așează lȃngă ultima ramă cu albină. Dacă e prea rece pentru sirop, atunci ȋntr-o turtă se toarnă Protofil și de asemenea se zdrobesc 3-4 căței de usturoi și puțină ceapă, totul se frămȃntă se se așează astfel ȋncȃt să cuprindă tot ghemul, atȃt familia orfană, cȃt și familia doică. Trebuie avut grijă ca turta să nu fie prea moale și să se scurgă pe albine.

Ȋn prezentul articol am explicat motivele pentru care ȋn general albinele mor iarna. Ce părere aveți vis a vis de informațiile oferite, vă sunt de ajutor?

De asemenea sunt curios din experienta dumneavoastră ce altceva s-a putut ȋntȃmpla astfel ȋncat v-ati trezit cu deces in stupină?

Ori ce informație nouă sau completare la cele relatate ȋn articol este binevenită!

Cu prietenie,

Nicu

 
 

email
Share.

About Author

91 de comentarii

 1. Foarte interesante informatiile. Iarna trecuta mi-au murit doi stupi din cauza diareei. Cand am deschis stupii a iesit un miros ingrozitor, iar ramele erau pline de excremente. Albinele erau moarte pe fundul stupului sau ramase intepenite intre rame.

  • Imi pare rau pentru pierderea dumneavoastra. Am pierdut si eu stupi si stiu ce senzatie proasta poti avea cand vezi mii de albine moarte pe fundul stupului, mai ales cand gandul te duce la faptul ca ele nu au avut nici o vina si totul se datoreaza noua apicultorilor. Totusi sper ca ai invatat din experienta si mai departe sa impartasesti din experienta pe care ai acumulat-o. Iti multumesc pentru feedback!

 2. Buna seara, Nicu. Am o intrebare care nu are legatura cu articolele, insa nu stiu la cine sa apelez. De trei zile mi-au aparut in apartament – da, stau la bloc, la etajul 6 – mai multe albine in casa! Nu stiu de unde au venit, nu stiu pe unde au intrat, e prima oara ca mi se intampla asa ceva. Au aparut una cate una in camera de zi, de parca ar fi intrat in casa de la frig, jumatate amortite – desi nu am avut ferestre deschise atat de mult timp, si oricum, de unde? – si nu am stiut ce sa fac cu ele. Prima a aparut pe 30 decembrie. Pe 1 ianuarie si azi au mai aparut inca 8, 6 dintre ele aparand acum, pe seara. Pe primele trei am apucat sa le eliberez azi gandindu-ma ca era soare afara si destul de caldut, si poate aveau timp sa se duca la roiul lor, sau la un stup sau undeva… nu stiu nici eu unde, eu locuiesc in centrul Bucurestiului, nu stiu de unde au putut sa vina pana aici. Dar pe urma au mai aparut si aceste ultime 6 si nu stiu ce sa fac cu ele. Mi-e mila sa le omor, evident, nu am omorat niciodata vreo albina, si mi-e mila sa le dau drumul afara pe frig.
  Nu sunt viespi, sunt albine, nu stiu ce soi (sunt un pic mai inchise la culoare), dar clar sunt albine. Deocamdata le-am pus intr-un fel de “adapost” improvizat cu un capacel de miere, si altul cu apa si o pietricica, asa ca sa se poata sprijini pe ceva cand beau apa.
  Intrebarea mea e: ce se poate face in conditiile in care nu stiu absolut nimic despre albine si vremea e prea rece pentru ele? Vreo idee?
  Sunt putin nedumerita din cauza acestei intamplari, e prima oara ca sunt pusa in situatia asta, am stat si la tara si la oras, dar niciodata nu mi s-a intamplat asa ceva. Am patit-o cu viespi, mai degraba, nu cu albine, si asta doar la tara, nu la oras.
  Multumesc si scuze, imi dau seama ca randurile mele nu prea au legatura cu site-ul tau – insa nu stiu la cine sa apelez si ce sa fac. Albinele mi se par importante, parca nu as vrea sa moara, chiar daca e vorba doar de cateva.

  • Buna Sorina, mersi mult pentru intrebare, nu trebuie sa va cereti scuze, eu va multumesc pentru intrebare!
   Era indicat sa faci o poza la insecte si sa vedem despre ce specie de albina este vorba. Chiar te rog sa imi trimiti daca ai posibilitatea o poza cu albinele la adresa carafacumiere@gmail.com
   Cel mai probabil sunt albine salbatice, care de obicei in timpul perioadei de iarna stau amortite in gauri facute in zid, sau in orificii din mobilierul vechi. Se prea poate de asemenea sa isi fi facut loc pentru hibernat in sistemul de aerisire, sau in ori ce alt locusor ferit de ochii posibililor pradatori. Cel mai probabil caldura din apartamente le-au facut sa iasa din hibernare si atrase de mirosul de dulce au inceput sa caute prin apartament. Albine domestice, cele cu care se ocupa apicultorii si din urma carora noi consumam miere, sunt sanse mici sa fie pentru ca daca ai avut geamurile inchise si au intrat din interior, atunci inseamna ca ar fi trebuit sa aiba stupul undeva de unde apoi sa aiba acces in locuinta dumneavoastra, iar atunci cu siguranta daca dadeau de caldura, sau ceva le stresa, acestea ieseau mult mai multe. Daca iti este mila de ele si nu vrei sa le scoti afara, atunci ai putea avea trei variante. O varianta ar fi sa inchizi fereastra si sa inchizi sursele de caldura, sa dai drumul la albine, iar acestea sa se duca singure in locul de unde au venit. Daca nu merge aceasta varianta. A doua varianta ar fi sa de dai drumul in podul blocului, iar albinele isi vor cauta singure un alt adapost, iar a treia varianta ar fi sa le ti inchise in ”adapost”, iar intr-o zi in care sunt temperaturi de peste 10 grade sa le eliberezi afara. Supravietuirea lor depinde de tipul speciei, de biologia lor.

 3. Boteanu Nicolae on

  Buna ziua Nicu,te rog poti sa-mi explici si mie de ce in august 2016 matca nu a mai depus oua si din aceasta cauza am intrat in iarna cu putine albine,pana la ora actuala este bine,sa vedem pana la sfarsitul iernii?Multumesc.

  • Salut

   Incepand cu luna august matca in mod natura incepe sa depuna mai putine oua, pentru ca si culesul incepe sa fie tot mai putin. Intre numarul de oua depuse de matca si cules fiind o corelatie pozitiva, adica daca creste cantitatea de miere pe care albinele o introduc in stup, atunci creste si numarul de oua si invers, daca scade culesul, scade si numarul de oua depuse. Fiecare familie, incepe sa aiba mai putin puiet in cuib in functie de varsta matcii, puterea familiei de albine. Familiile cu matci batrane isi inceteaza sau incetineste mult mai rapid ouatul comparativ cu o matca tanara. Vremurile sau schimbat si in ultimii ani deja ne-am obisnuit ca din motive ce tin de conditiile climatice in luna august culesul sa fie destul de putin, asa ca matcile isi opresc timpuriu ouatul. Apicultorul trebuie sa fie atent si cand vede ca nu este cules si matca incepe sa dea semne ca isi incetineste productia de oua, sa inceapa sa faca stimulare, astfel incat in luna august sa fie depuse cat mai multe oua, pentru ca din respectivele oua ies albinele care intretin familia pe timpul iernii, de ele depinde viitorul an apicol. Fiecare apicultor trebuie sa stie ca de ceea ce face in luna august depinde ceea ce se intampla in iarna si in viitorul an.

 4. salut am si eu 30 stupi si practic apicultura de 3ani si ami lipseste experenta …am 2 famili care incepand cam din noiembrie au o mortalitate foarte mare ///daca la ceilalti mor cateva albini la cei 2 mot de cateva ori mai mult,,,,,,pot spune ca ieri 15 ianuar a mai ramas cam jumate insemnind cam 4rame ..nu cred ca are dearee neprezetind sintomele prezentate de tine ,,,,am curatit fundu stupului avand un model de stup cu fund detasabil foarte simplu si usor de executat curatirea ,,,pe linga albine moarte am gasit com 50 -100 paduchi morti …dar e posibil sa fie de la ultimu tratament ..specific ca iam tratat de 2 ori cam cand nu mai aveau puiet chiar as putea sa spun ca la o familie dintre cele 2 mortalitatea a inceput mai devreme cam pe la sfircitul lui octombrie suspectez ca ar fi paduche dar nu sint sigur Le-am avut in pastorat avand hrana si fiind famili an vara cu doua caturi una am avuto pe cantar fiind de calitate ,,,Ai putea sami dai vrun sfat?

  • Salut,

   In ce perioada ai facut ultimul tratament? La ultimul tratament familiile erau total lipsite de puiet, sau mai aveau cateva petice cu puiet?
   Situatia se prea poate sa fie in felul urmator: Avand in vedere ca ai gasit 50-100 paduchi morti, iar tratament ai facut foarte tarziu, paduchii au slabit foarte mult albina care a intrat in iarna. Trebuia facut un tratament la inceputul lunii august, astfel incat puietul care urma sa devina albina care trebuia sa treaca peste iarna, sa nu fie atacata de varroa. Lipsa acestui tratament a facut ca paduchii sa consume din substanta grasa a albinelor, slabindu-le rezistenta si imbatranindu-le prematur. De asemena, daca familiile de albine mai aveau puiet, sau tratametul nu a fost 100% eficient din varii motive, atunci se poate ca in acest moment sa mai ai paduchi pe albine, iar cand vremea se va incalzii, acestia sa inceapa sa actioneze. Ai verificat albinele moarte, aveau paduche pe ele?

   Ce poti face acum, chiar daca e vremea rece, ar fi ca la familiile puternic afectate de mortalitate sa la introduci o turta proteica deasupra albinelor. Curata fundul stupului si fi atent daca mai cad paduchi, daca da atunci aveti o mare problema pe care puteti sa o rezolvati la primul zbor de curatire.

   Cand albinele incep sa iasa la zborul de curatire deschideti stupii si restrangeti familiile de albine doar la cate rame cu albine sunt, restul scoateti afara, impachetati frumos, iar apoi daca mai sunt paduchi pe albina puteti face un tratament cu Varachet. Asta doar daca albinele sunt asezate pe rame si nu in ghem. Daca albinele sunt in ghem tratamentul cu Varachet este exclus pentru ca se agita albinele si se pot despartii in mai multe ghemuri pricinuid in caz de frig mai mari pierderi. De asemenea atunci cand restrangeti cuibul sa fiti atenti ca in stup sa lasati rame pline cu miere.

   Succes!

  • nu e nevoie sa astepti temperaturi de +12 grade ca sa faci un tratament antivaroa,fa un tratament cu acid oxalic picurat,se poate face si la -5 grade,chiar indicat este sa il faci cand albinele sunt stranse in ghem.Reteta de preparare a acidului oxalic o gasesti pe internet daca dai o cautare pe google
   Dar,daca nu ai facut tratamentele in luna august,este putin probabil sa refaci o familie in timpul iernii…

 5. Salut ..am pus hartie alba ieri si cind am cautat astazi am gasit un nr de 7 paduchi deci sint infestate clar.In perioada urmatoare nu se schimba vremea si ma gandeam sa te intreb despre osolutie pe care am auzito si anume:
  sa e-au cei 2 stupi si sa-i introduc intro camera rece si sa ridic temperatura pana la12 -14 grade sa-i tratez dupa care treptat sa -i aduc la temperatura apropiata de afara si sa-i repun pe vatra ‘/Tu ce crezi? le-am pus ieri turta

  • Solutia cu camera am mai auzit-o si eu, de pus in practica nu. Daca duci albinele intr-o camera inchisa risti ca albinele iasa din stup, iar apoi sa se adune ghem la geam sau cine stie in ce colt, sa nu se mai intoarca in stup. De asemenea legat de camera am mai auzit de varianta ca stupul sa fie etanseizat, iar albinele din cauza caldurii sa se desfaca din ghem, insa sa nu poata sa iasa afara in camera, iar pe la urdinis cu grija sa bagi varachetul. Insa si in varianta asta risti sa pierzi stupii, pentru ca albinele se vor agita puternic, cu consecintele de rigoare.

   Ce poti face acum ti-am spus, turta proteica, iar la primele zile cu temperaturi de peste 8 grade, cand albinele incep sa miste sa bagi un Varachet. In turta proteica poti sa adaugi si Protofil, sa amesteci bine si sa le administrezi. Le va creste albinelor imunitatea si rezistenta.

   • Salut.in cazul in care este foarte frigafar pe o perioada indelungata si ele nu se mai pot deplasa pe orizontal catre alte rame sa manance.se pot baga gen 1 zi intro camera respectiva sa se poate deplasa??

 6. Mulțumim pentru ajutorul pe care ni-l dati. Este posibil sa se facă un condens la stupii antivarroa datorita tablei reci de la fundul stupului și căldurii din partea de sus a acestuia?

  • Salut Gelu,

   Condensul are loc atunci cand aerul cald intalneste ceva rece. Caldura provine din ghemul cu albine, iar aerul cald stim ca este mai usor decat aerul rece, asa ca se ridica si loveste podisoarele reci. Acolo, daca este perfect etans, aerul condeseaza si se formeaza stropi de apa. Ai observat probabil ca de cele mai multe ori si in casa uneori din cauza umiditatii crescute si a aerarii deficitare se creaza condens, iar acesta apare de obicei in coltul de sus a camerei pe peretele exterior.

 7. Au murit 38 de stupi din 42 in conditiile in care:
  -albinele sunt in stupi dadant de 12 rame, unii stupi erau redusi la 7 rame;
  -aveau mancare- turta apivit cu macese, mancata pe jumatate, nu am folosit protofil toamna;
  -aveau regina;
  -in stup aveam cate o bucata de sac de canepa pus pe rame, polistiren sus in podisor si tabla la fundul stupului, iar jumatate din stupi aveau acoperita cu câte o husă partea laterala, podisoarele au fanta de aerisire (o taietura facuta la circular);
  -stupina este pe un deal, nu aveam perdea din stuf sau alt material; stupii sunt pusi pe navete de bere din plastic; nu este zgomot acolo;
  -unii stupi aveau pe rame urme maronii de diaree;
  -unele urdinisuri erau blocate cu albina moarta, nu au avut zapada pe urdinis; au grila antisoareci
  -s-a facut umiditate foarte mare in stupi deoarece albinele parca erau spalate si, cand radeam cu dalta in partea de sus a unor faguri in care era albina moarta, sarea apa de acolo;
  -nu era albina moarta in fata stupilor;
  -nu am putut merge la stupi timp de o luna; ma ocup de stupi de 4 ani;
  -am facut tratamente antivarroa in toamna;
  -nu am mai avut pana acum asa mortalitate, mureau 2, 3 stupi iarna;
  -daca ar fi fost otravite, cred ca albinele ar fi iesit in fata stupilor sa moara .
  Ce cauze credeti ca ar putea fi pentru aceasta mortalitate?

  • Salut Gelu,
   Imi pare foarte rau pentru pierderea dumneavoastra. Stiu cum e sa pierzi familii de albine si ce sentiment te bantuie atunci. Daca ti-au murit 38 de familii de albine, din punctul meu de vedere moartea lor nu cred a fi cauzata de umiditatea din stupi. Pe cate rame ai lasat albinele in toamna si cata mancare? Daca doar unii stupi erau redusi la 7 rame, iar restul stupilor aveau chiar mai multe rame lasate in stupi, atunci se poate ca in toamna sa nu fi restrans suficient de bine cuibul. Luate la mana fiecare rama in parte, acestea sa fi avut cantitatea suficienta de miere, per stup. Insa avand in vedere ca albinele nu au iernat pe toate ramele ci doar pe un anumit numar, pe care mierea nu a fost suficienta, in aceasta situatie mierea s-a terminat rapid.. Asa ca albinele au murit de foame. Legat de turta, se poate ca acestea sa nu fi reusit sa o termine pentru ca erau prea slabite. Cand le-ai bagat turta?

   Alte variante pot fi luate in calcul atunci cand ai avut mai mult de 7 rame pline cu albina. Atunci moartea albinelor ar fi putut fi provocata din doua cauze.

   Una din ele ar fi faptul ca mierea nu a fost suficienta,avand in vedere cantitatea ridicata de albina care a intrat in iarna. Asta poate fi usor de verificat, verificand ramele ramase in stupi.

   A doua ar fi ca a fost mancare suficienta, insa a fost foarte multa albina, iar stupii prea etanseizati. Se poate ca partea de deasupra stupilor sa fi fost prea etanseizata, mai ales ca ati adaugat si polistiren, iar atunci albina fiind multa si transpiratia a fost ridicata. Asa ca s-a format in stupi umiditate care a crescut tot mai puternic. Stropii de apa au inceput sa cada peste albine, acestea consumau mai multa miere, incalzeau mai puternic ghemul, apa din stropi se evapora si incet incet fenomenul nedorit s-a accentuat. Probabil au cazut si albine la urdinis, blocand aerisire stupilor cu consecinte directe asupra concentratiei de dioxid de carbon. In aceasta situatie albinele au putut sa moara sufocate. Cateva pete de diaree sunt normale in cazul in care albinele s-au agitat.

   Va rog sa verificati ramele, sa vedeti daca acestea mai contin miere si de asemenea sa verificati carnetelul privind cantitatea de miere pe care dumneavoastra considerati ca le-ai lasat-o albinelor in toamna.

   De asemenea trebuie tinut minte ca e foarte importanta aerisirea stupilor pe timpul iernii, mai ales cand familia de albine este numeroasa.

 8. Albinele au avut în stup aproximativ 10 Kg de miere. Turta au avut de la sfârșitul lunii noiembrie și am mai adăugat în decembrie. Într adevar, majoritatea stupilor care au murit aveau urdinisul blocat cu albina moarta. Stupii sunt dadant, cu tabla dedesubt.

 9. Buna ziua, la fel si la mine din 47 am ramas cu 22. Descrierea este aceeasi ca si la Gelu. Initial albinele moarte au blocat urdinisul, am curatat fundurile, iar dupa 2-3 saptamani toata albina a cazut pe fund. Anul trecut pentru mine a fost un an dezastros pentru ca toate culesurile au fost compromise de ploi. Am mai avut si o pierdere de albina culegatoare prin luna mai datorata banuiesc de stropirile micilor agricultori din zona.
  In luna iunie dadeam sirop pentru ca albinele riscau sa moara de foame. In luna iulie am observat ca matcile au incetinit ouatul, iar in august am inceput cu sirop de completare. Au intrat in iarna cu peste 10 kg de miere fiecare, dar miere din sirop.Tin sa mentionez ca nu am extras nici macar un borcan de miere tot anul, dar familiile au fost pregatite de cules din aprilie ajungand la 15-16 rame 1/1 de albina. Concluzia este ca toate au mers in picaj de la inceputul verii si la final am intrat in iarna cu foarte multa albina batrana si cu hrana de proasta calitate. Tratamente antivaroa am facut vreo 7 cu varachet si intradevar au cazut foarte multi la inceput, iar spre sfarsit prin septembrie nu mai cadeau.

 10. Buna ziua. Sint inceptor spunetimi va rog….este 21 aprilie iar albinele au cite 4-5 rame cu puiet si brusc sa racir vremea pina la 2-4 grade ninge de vreao 3 zile ce se intipla cu puietul?
  Nu au multe rezerve de hrana ce pot face?

  • Salut,
   Daca stupii sunt bine inchegati, in sensul ca pe toate ramele este albina suficienta incat ghemul sa fie bine incalzit, atunci nu ar trebui sa apara probleme. Totusi daca stupul are mult mai mult puiet decat poate sa incalzeasca in perioade reci ca cele din aceste zile, atunci in perioada urmatoare vei putea observa la urdinis puiet alb mort. In acest sens ce ai putea face ar fi ca, deasupra podisoarelor sa asezi ceva carpe, saltelute, sau asa cum fac multi apicultori, sa asezi o folie de plastic, astfel incat toata caldura din stup sa nu se piarda si sa ajuti astfel ca albinele sa mentina mai bine temperatura ghemului. Bineinteles ca dupa ce da din nou caldura tot ce e deasupra stupului sa elimini, pentru o mai buna ventilatie a stupului in zilele toride.
   Vis a vis de mancare, pregateste un sirop 1:1, adica la un litru de apa sa adaugi 1 Kg zahar. Siropul il poti prepara in modul urmator: Pui apa la foc, iar cand da in clocot, adaugi plante medicinale cum ar fi menta, cimbrisor, flori de tei. Dupa ce infuseaza plantele le scoti afara si adaugi zaharul in proportia amintita mai sus. Poti adauga la acest preparat si Protofil, in cantitatea amintita pe prospect, astfel incat sa vitalizezi si sa stimuleze familia de albine. O data la 2-3 zile in functie de nevoia de hrana si lipsa culesului si a mierii din stup poti intervenii cu acest sirop. Este foarte important sa intervii cu mancare in aceasta perioada pentru ca din cauza frigului si a lipsei de hrana risti ca matca sa se opreasca din ouat, cu repercursiuni negative asupra culesului.

 11. Multumesc…. Acum brusc sa incalzit …este pina la 15 grade insa este zapada…afara totul e distrus de poaie.si nu ai de unde culege…dar albinele isi fac treaba…acum este alta problema…am opservat pe acoperisul stupilor ceva cred ca se cufura…cum sa le stopez?

  • Cand ai spus ”cufure”, probabil te-ai referit la diaree. Urgent pregateste un sirop asa cum ti-am spus in comentariul anterior, insa la care sa adaugi si 20 ml Protofil, la 1 litru de sirop. Siropul il poti administra la 3 zile, pana cand albinele incep sa aiba cules. De marti o sa avem temperaturi de peste 20 grade, asa ca poti verifica fara probleme starea de sanatate a albinelor si bineinteles daca mai au sau nu mancare, astfel incat sa sti sigur cat timp si cu cu cat sirop trebuie sa intervi. Insa prima data, cat mai urgent fiecare familie sa primeasca o portie de sirop in care s-a infuzat si menta (foarte buna pentru diaree) si Protofil (foarte util pentru cazuri de diaree, Nosemoza si bineintele pentru vitalizarea si stimularea familiei de albine).

 12. Buna!
  Am cumparat si eu 2 stupi pe 14 rame, care au acum 5-6 rame cu albine.Nu am avut niciodata stupi si nici nu stiu nimic despre stuparit. Ce ar trebui sa fac prima data? care este primul pas?

  • In primul rand sa cumperi un manual de apicultura si sa citesti. Sunt multe articole pe internet legate de apicultura, insa iti recomand un manual de apicultura, pentru ca acolo vei putea studia viata albinelor in ansamblul ei. In mod particular, in functie de realitatea de care te lovesti poti sa gasesti raspunsuri si in articolele de pe net. Foarte important in aceasta perioada pe langa numarul de rame ocupate cu albina, ar fi numarul de rame cu puiet capacit. Cat puiet capacit ai intr-un stup 2-3-4 rame ? Intreb de puiet pentru ca urmeaza culesul de salcam si daca la acest numar de rame nu ai puiet capacit, care in urmatoarele 2 saptamani sa eclozeze, atunci s-ar putea ca anul acesta sa ratez acest cules. Oricum e pus sub semnul intrebarii avad in vedere zapada si inghetul din zilele acestea. In acest moment pe langa documentarea serioasa, trebuie sa stimulezi familiile de albine, sa le faci cat mai puternice pentru culesul de salcam. Poate nu ai nevoie sa le stimulezi, daca ai cules puternic in zona, cum ar fi cel de rapita. In functie de nevoile familiei de albine, sa incepi sa adaugi rame cu faguri pentru a largii familia de albine si bineinteles tot la nevoie sa incepi sa adaugi faite noi, pentru construit. Sunt multe de facut, asa ca in primul rand studiaza un manual, deschide stupii vezi ce ai acolo (numar de rame cu albina, numar de rame cu puiet, cantitate de miere, daca albinele au inceput sa construiasca faguri deasupra ramelor sau langa diafragma, etc), iar apoi in functie de ceea ce ai citit sa intervii. Daca ceva nu iti este in clar atunci punctual in functie de ceea ce gasesti in stup poti sa intri aici pe blog si sa intrebi. Cu siguranta vei gasi raspunsuri, insa prima data va trebui sa ai o baza teoretica astfel incat sa sti ce sa intrebi. Nu stiu din ce zona a tarii esti, insa pentru aceasta perioada 5-6 rame cu albina intr-o familie de albine este putin. Nu e nimic pierdut, insa totul depinde pe cele 5-6 rame ce se gaseste, ce culesuri ai in zona si bineinteles cum intervii sa cresti respectivele familii de albine. Citeste, observa, pune in practica, unde ai intrebari sau nelamuriri intreaba. Daca ai apicultori in zona poti chiar pe ei sa-i inviti sa iti arate putin. Nu e greu deloc, Succes!

 13. Da da diaree..Am facut asa.cum ai spus….am pus siropul azi dimineata si seara cind mam uitat pachetele nu erau incepute…cind o sa le incele

  • Imi spui te rog cum ai preparat siropul? Cata apa ai folosit, cantitatea de zahar, plante medicinale si Protofil? Siropul l-ai turnat in hranitori pe care le-ai asezat dupa diafragma? Am vazut ca ai folosit cuvantul ”pachetele” si nu stiu exact la ce te-ai referit. Intre diafragma si podisoare este suficient spatiu pentru ca albina sa poata se treaca din cuib la hranitori? Ce cantitate de sirop ai administrat fiecarei familii? De asemenea ce temperaturi ai avut in zona in ziua in care ai administrat siropul? Daca au fost temperaturi sub 7-8 grade, iar stupii poate nu sunt cei mai puternici, atunci acest lucru ar putea fi o cauza pentru care inca albinele nu au ajuns la sirop.

 14. Siropul lam preparat 1litru de apa si un kg de zahar. Lam pus eri dimineata si erau 10 grade.leam pus deasupra ramelor in pachete de 500 g…. azi a fost cald si mam uitat la ele siropul este inceput.eu mam speriat,insa incaa au diaree…cind o sa le treaca?

  • In mod normal 500 ml de sirop intr-o zi cel mult doua, in functie si de temperatura, o familie puternica ar trebui sa-l preia fara probleme. Sper ca in sirop ati adaugat si Protofil. Totul depinde de cauza care a provocat aparitia diareei. In mod normal acum ca au aparut temperaturi ridicate, albina poate sa iasa afara si sa isi goleasca intestinele. Prin urmare in cateva zile nu ar trebui sa mai vedeti familii de albina cu diaree. Trebuie sa desfaceti familia de albine si sa o verificati. Aparitia de diaree in aceasta perioada nu e ceva normal. Poate fi semn de Nosemoza, din acest motiv v-am spus sa preparati sirop cu plante medcinale, la care sa adaugati si Protofil. Nosemoza, dar si diareea in general, scade vitalitatea familiei de albine. Familia respectiva nu se dezvolta normal, puietul nu este hranit suficient si totul incepe sa se invarta intr-un cerc vicios. Ce puteti face ar fi sa administrati odata la 2-3 zile cate 250-500 ml de sirop cu plante medicinale si Protofil, pentru ca acestea vitalizeaza, energizeaza familia, iar in urma acestor boli o familie de asta are nevoie. Trebuie sa ne gandim la o albina, ca la organismul nostru uman. Spre exemplu au fost atatea cazuri de indigestie sau toxiinfectie alimentara, care au bagat oamenii in spital. Acolo respectivele persoane cu siguranta au primit pe langa medicamentele tipice si perfuzie pentru a hidrata si vitaliza organismul secatuit. Albinele de asemenea au nevoie de o astfel de atentie, doar ca in cazul lor se folosesc hranitori 🙂

 15. multumusc mult pentru sfaturi .miau fost foarte utile…acum nu mai vad prezenta diareei in prisaca.dar care sint cauzele care provoaca asta? Oare poate fi umezeala sau timpul rece….anul acesta leam schimbat in stupi noi iar cind iam deschis zilele acestea erau transpirati in unele locuri poate fi aceasta o cauza?

  • Cu siguranta umiditatea ridicata din stupi este unul din motivele aparitiei diareei. Sa fiti atent la aceasta situatie pentru ca umiditatea ridicata intr-un stup poate duce la aparitia mai multor boli, cum ar fi Nosemoza sau puietul varos. Sa tineti cuibul sub control astfel incat toate ramele sa fie pline cu albine si de asemenea daca aveti material textil, sau ceva deasupra podisoarelor sa indepartati, astfel incat stupul sa respire. O salteluta sau ceva material puteti sa lasati, astfel incat serile reci sa nu streseze prea mult familiile de albine, mai ales cele mai slabe, insa sa nu etanseizati partea de deasupra stupului. Aceasta umiditate de acum sa fie un avertisment pentru dumneavoastra, astfel incat la toamna cand veti impacheta stupii pentru iarna sa fiti atent si la acest aspect. In aceasta perioada ati putut rapid sa observati ca ceva nu este in regula si ati putut lua masuri, insa pe timpul iernii umiditatea ridicata in stupi de multe ori poate fi sinonima cu moartea familiei de albine in cel mai rau caz. Ma bucur ca v-am putut ajuta. Va urez sa aveti un an apicol cat mai rodnic ! Va multumesc si eu pentru ca m-ati citit aici pe site!

 16. Mai dati-mi va rog citeva sfaturi….vreau miine sa mut prisaca linga lanul de rapita….ce ar trebuia sa fac pentru ami face albinele cit mai puternice si sa am un cules bogat tot anul?

  • In primul rand noua locatie sa fie la cel putin 2 km de locul in care sunt acum albinele, astfel incat albina sa nu se intoarca la vechea locatie. Aveti mare grija unde anume va amplasati noua locatie. Sa anuntati autoritatile locale si de asemenea sa va creati o relatie cat mai buna cu fermierul care lucreaza terenurile din preajma stupilor. La rapita are loc cea mai mare mortalitate a albinelor datorata insecticidelor, iar acest lucru pentru ca rapita este atacata de mai multi daunatori cum ar fi purecii, gandacul lucios si mai ales gandacul paros, care este foarte greu de combatut. Pentru gandacul paros spre exemplu eu cunosc doar doua insecticide care sunt omologate pentru a-l combate si care protejeaza si albinele: Biscaya si Mavrik. Agricultorii insa pe langa aceste doua insecticide mai aplica si altele mult mai puternice, insa care omoara si albinele, iar asta datorita faptului ca gandacul paros este tot mai rezistent. Asa ca mare atentie la stropirile care se fac in zona, stabileste o relatie buna cu fermierul, mai ales ca si el este avantajat ca-i polenizezi cultura, faceti schimb de numere de telefon astfel incat sa va anunte personal ca urmeaza sa stropeasca. La rapita stropirile cu insecticid este cea mai mare problema, asa ca mare atentie!
   Daca in zona nu este o sursa de apa, in niste cauciucuri taiate poti improviza troci in care sa aprovizionezi albinele cu apa curata, neinfestata. Rapita este o cultura foarte productiva atat pentru miere cat si pentru polen. Aveti grija ca stupii sa nu vi-i blocati cu polen. Sa aveti pregatite sa le introduce-ti albinelor faguri gata construiti si bineinteles, foite sa construiasca faguri noi. Daca este cules bun, in functie si de vreme, pana la salcam ar trebui sa va dezvoltati niste familii foarte puternice cu care, daca din nou tine vremea sa fructificati la maxim salcamul. Aveti doar grija ca stupii sa aiba mereu cules, sa nu-i blocati cu polen sau miere de rapita, sa nu-i faceti sa ajunga in pragul in care sa intre in frigurile roitului pe cand ar trebui sa culeaga salcamul. Daca mai aveti alte neclaritati puteti consulta articolele din sait si sa reveniti cu intrebari, in functie de situatia ivita. Sa aveti parte de cules bun!

  • In mod normal nu ar mai trebui sa le administrati sirop. Daca vremea tine cu dumneavoastra, atunci albinele au cules bun. In plus, daca le administrati mancare facut din zahar in aceasta peioada de cules, albinele pot sa depoziteze respectiva mancare in amestec cu mierea de rapita, iar apoi la eventuale analize sa rezulte ca ati falsificat mierea. In mod normal atunci cand albinele au cules si incep sa acumuleze pe rame miere nu se mai fac stimulari, adaosuri de mancaruri de ori ce tip si nici macar tratamente, pentru ca acestea se pot regasi in mierea pe care apoi dumneavoastra o veti comercualiza ca 100% naturala.
   Hrana le puteti administra, chiar daca sunteti la cules de rapita, salcam, tei, etc atunci cand conditiile meteo sunt neprielnice si albina nu poate sa-l fructifice. In aceste conditii nu veti sta sa vedeti cum albinele mor de foame, sau slabesc ci veti actiona prin adaos de mancare.

   PS. Sa mai intrati sa imi spuneti cum a fost la rapita, ce cules ati avut! Mare atentie sa nu va blocati stupii si sa provocati intrarea in frigul roitului inaintea culesului de salcam!

 17. salutare.imi puteti spune va rog care este rolul diafragmei in stup si cum este mai bine cu sau fara diafragma

  • Puteti sa socotiti diafragma ca un perete interior mobil al stupului, prin intermediul caruia micsorati stupul atunci cand restrangeti familia de albine sau mariti suprafata stupului atunci cand familia de albine este in crestere. Stupi fara diafragma avem doar atunci cand intregul stup s-a umplut cu rame. In acel moment diafragma este retrasa, iar in locul ei va fi introdusa o rama pentru construit sau o rama gata construita. Diafragma va fi apoi reintrodusa, cand cuibul de albine incepe sa se restranga. Rolul ei este deci de a delimita foarte bine spatiul in care avem albine, de a ajuta albinele sa managerieze mult mai bine respectivul spatiu, iar prin mamageriat ma refer la mentinerea unei temperaturi optime in cuib si constructia ordonata a fagurilor. Spre exemplu daca intr-o lada in care pot intra 10 rame avem doar 5 rame cu albine, dupa cele 5 rame asezam o diafragam, astfel incat albina sa incalzeasca doar acel volum de aer, nu toata lada. De asemenea, vis a vis de contructia fagurilor, fara diafragma atunci cand albinele deja au umplut la maxim ramele existente in lada, atunci vor incepe sa construiasca faguri din podisoare in jos. Asa daca ai diafragma, vei putea observa ca albinele incep sa construiasca pe diafragma, semnal ca trebuie sa intervi pentru a mari spatiul albinelor cu rama la construit. Deci este bine cu diafragma!

  • Asa cum am spus si in comentariul anterior, diafragma se aseaza dupa ultima rama. Sa fiu cat se poate de explicit, avem un perete al stupului, in dreapta sau stanga nu conteaza, apoi prima rama, a doua si tot asa pana la ultima rama. Dupa ultima rama, daca ramane un spatiu gol pana la celalalt perete lateral, se aseaza imediat o diafragma. Daca stupul este plin cu rame este clar ca nu avem nevoie de diafragma. In comentariul anterior am explicat aceste detalii. Dumneavoastra intr-un stup, care nu este plin cu rame, dupa ultima rama nu ati pus si o diafragma? Daca nu ati pus nimic, atunci ati lasat intre ultima rama si peretele stupului loc gol?

 18. buna seara….am pus diafragmele totul merge super….dar sa intimplat ceva ce nu este bine….am avut un stup slab chiar foarte slab reghina era mica si stupul nu se dezvolta cum trebuie….acum citeva zile in urma a zburat din stup cu tot cu albina ….nu lam gasit….de ce a plecat?..
  si in alt nu este regina…dar este multa albina…ce pot face?

  • In cazul primului stup foarte slab, au plecat toate albinele? Daca da, atunci se poate ca au parasit stupul din cauza unor factori negativi care au facut ca respectiva familie sa ramana slaba. Cand vorbesc de factori negativi ma refer in primul rand la infectie puternica de varroa, lipsa de hrana, albine bolnave. In cazuri de genul acesta albinele parasesc pur si simplu stupul, parasesc mediul infectat, impropriu pentru o dezvoltare normala. Ai facut in toamna si in primavara tratament cu Varachet? A avut stupul mancare suficienta, a fost sanatos?

   Legat de al doile stup puternic, din ce motiv familia de albine nu are regina? Ofera mai multe detalii: cate rame de albina sunt in stup, numar de rame de puiet, puietul este capacit sau sunt si larve necapacite, etc. Doar asa pot sa imi dau seama cu aproximatie maxima despre ce este vorba. Cand ai verificat ultima data albinele, o saptamana, doua? La verificare ai gasit cumva si botci? S-ar putea ca atunci cand ai mutat stupii, matca sa fi pierit?

   Daca nu ai in stup nici matca, nici botci, nici puiet de o zi atunci iti trebuie o rama cu puiet de o zi pe care sa o introduci in mijlocul familiei de albine. Din ouale de o zi albinele isi vor face botci din care va iesi o noua regina. Daca nu ai de unde sa faci rost de puiet de o zi, atunci singura solutie este sa iti cumperi o matca gata fecundata pe care sa o introduci cat mai rapid in stup.

   Te sfatuiesc sa iti faci rost de un manual de apicultura si sa inveti cat mai mult despre albine. Pe internet gasesti foarte multe informatii de asemenea. Totusi in manual sunt mult mai structurate si iti pot face o imagine cat mai generala.

   Intotdeauna cand deschizi stupii sa fi atent la: numarul de rame cu albine, prezenta puietului, numarul de rame cu puiet, prezenta larvelor, prezenta oualor de o zi, cantitatea de miere de pe ramele laterale si sub forma de coronita de deasupra puietului, daca pe fundul stupului sunt albine, puiet mort, prezenta varroa pe albine. Aceste date sunt vitale si iti pot indica starea de sanatate si comportament a albinelor.

  • Acum mi-am adus aminte ca sunteti in pastoral la rapita. Daca ai 6 rame pline cu puiet, celelalte 3 nu sunt cumva pline cu miere si polen? S-ar putea sa ai stupul blocat, matca neavand unde sa se mai oua. Daca matca murea din n motive sau cine stie poate daca a roit stupul fara ca dumneavoastra sa stiti ceva, ar fi trebuit sa gasiti in stup si botci. Stiti cum arata botcile, a-ti vazut vreodata una? In respectivul stup, daca este orizontal cat mai rapid introduceti la marginea puietului o rama goala, iar undeva dupa a doua rama cu puiet introduceti si o foita de construit. In mod normal, daca stupul este blocat, iar dumneavoastra doar nu ati gasit matca, respectiva rama a doua zi ar trebui sa fie plina cu puiet de o zi. De asemeena tot in cazul unui stup orizontal va trebui sa introduceti pe rand rame si foite, sa extindeti stupul pentru ca ati mers la cules bogat, insa nu ati ajutat albinele cu rame sa aiba si unde sa se extinda si sa adune miere pentru ele si pentru dumneavoastra. In cazul in care ati facut aceasta miscare, iar a doua zi rama nu este construita si nu are puiet oua in ea, sau rama gata construita nu are puiet ouat in ea, atunci stupul chiar nu are matca.

   In cazul in care stupul este vertical pe zece rame, atunci rapid introduceti jos in cuib intre ramele cu puiet o rama de construit si asezati magazia deasupra stupului sa aiba albinele unde aduna miere.
   Avand in vedere informatiile destul de sarace primite este destul de greu sa imi dau seama 100% ce se intampla la dumneavoastra in stup, din acest motiv parca merg pe pipaite. Daca dumneavoastra mai aveti matca in stup, iar stupul este blocat, ar trebui ca albinele sa fi inceput sa construiasca faguri intre rame, acolo unde spatiul permite, sau intre ultima rama si diafragma, iar matca ar fi trebuit deja sa depuna oua pe respectivele bucatele de fagure.

   Lasand tot ce am spus mai sus deoparte, cea mai buna metoda sa iti dai seama, daca ai sau nu matca in stup este fie sa introduci o rama goala, sa vezi daca matca incepe sa depuna oua pe ea, fie sa introduci o rama plina cu oua de o zi dintr-un alt stup. Daca stupul nu are matca, la doua zile dupa ce ai introdus matca albinele ar trebui sa fi construit botci pe respectiva matca.

   O analiza a situatiei de catre un apicultor la fata locului ar fi foarte utila, astfel incat sa iti mai arate exact cum sta treaba si sa iti spuna in functie de ceea ce vede in stup cam ce e de facut.

 19. multumesc. sa rezolvat….stupul era blocat si matca nu avea u de depune oua…eu cu vreo 3 zile in urma am analizat stupul si nuconsultinduma cu nimeni iam pus o rama cu puiet proaspat din alt stup sa ma conving ca daca are regina sau nu….si o rama goala buna de samanat…..eri cind mam uitat am vazut ca nu sint botci pe rama cu puiet proasmat…dar sint oua pe rama cealalta….super…am vazut si regina intimplator…deci e clar a fost blocat
  Acum vreau sai mai pun inca 2 rame la samanat.e o idee buna?
  puteti sami spuneti unde ar fi mai bine sa pun ramele cu foite pentru crescut?
  si unde ar fi bine sa pun ramele pentru samanat sa le semene chiar din prima zi…in mijlocul cuibului sau prin parti ?

  • In raspunsul anterior v-am intrebat ce fel de lazi aveti, astfel incat raspunsul sa fie cat mai targetat pe situatia dumneavoastra. In cazul unui stup vertical este clar ca trebuie sa asezati magazia sus pe stup. Daca aveti stupi orizontali atunci faceti doua foite si asezatile in modul urmator. Feriti primele rame care contin doar miere si polen, apoi dati deoparte inca doua rame cu puiet, asezati o foita, apoi mai feriti trei-patru rame si mai adaugati o foita. Apoi aranjati ramele cu grija, iar la margine de tot, dupa ramele cu miere si pastura mai asezati doua rame goale, ca sa aiba lucratoare unde sa depuna mierea. Dupa doua – trei zile deschideti stupul si vedeti ce a facut albina cu foitele, daca le-au construit sau nu. Aveti grija ca foitele sa fie bine prinse pe sarmele ramei. In mod normal dupa 2-3 zile foitele ar trebui sa fie gata construite si chiar ouate. Stupul fiind blocat de ceva timp, iar daca aveti si cules s-ar putea daca nu dati de lucru albinelor sa le puneti pe roit. Din acest motiv mare atentie cu ei, sa interveniti mereu cu foite si rame sa le dati de lucru.
   Va rog cand mai cereti informatii sa imi oferiti si dumneavoastra cat mai multe date si sa imi raspundeti de asemenea la ceea ce va intreb. Toate acestea doar pentru a putea eu sa va ofer intr-un mod cat mai rapid un raspuns care sa va ajute.

 20. stupii sint orizontali la 22 de rame.
  Multumesc pentru informatie
  Dar ramele pe care le pun la samanat am inteles ca trebuie stropite cu sirop pentru ca regina sa depuna oua repede

  • Foitele nu trebuie stropite cu sirop. Regina nu poate sa se hraneasca singura, astfel incat sa poti crede ca matca atrasa de sirop se va deplasa mai rapid pe respectivele foite, iar odata ajunsa acolo sa depuna si oua. Matca are mereu in jur un alai de albine care pregatesc in gusile lor mancarea cu care isi hranesc regina. Viteza de constructie a foitelor depinde de cantitatea de albina si ambundenta in cules. Cantitatea de oua depusa de regina depinde de aceasi factori.

  • Spre seara deschizi cele doua familii de albine. Elimini matca din stupul pe care doresti sa-l impreunezi cu cealalta familie de albine. Apoi ramele cu albina si puiet din respectivul stup le asezi langa ramele cu albina si puiet din al doilea stup. Prepara un sirop 1:1. In respectivul sirop stoarce o caciulie de usturoi, poate si o ceapa, pe care o poti spre exemplu sa o treci printr-o razatoare. Cu respectivul sirop stropeste albinele de pe toate ramele, iar restul siropului aseazal intr-o hranitoare dupa diafragma. Ai grija ca tot siropul sa ramana in interiorul stupului, sa nu curga sau sa nu stropesti exteriorul pentru a nu provoca furtisag. De asemenea cand spun sa stropesti albinele cu sirop, nu spun sa le neclaiesti sau sa le speli cu sirop 🙂

   Lada din vechea familie de albina, dupa ce o golesti de ultima albina, o inchizi si o asezi in alt loc. Cu siguranta albina lucratoare batrana se va reintoarce in vechea locatie, insa negasind nimic acolo se vor adaposti in stupii de langa.

   Cand unesti doua familii de albine, ramele cu albina nu se aseaza intercalat, pentru ca daca le asezi separat, albinele din stupul a carei matca ramane, va putea apara matca de albinele noi, in caz in care acestea inca nu o recunosc ca regina lor.

   Usturoiul si ceapa, va schimba mirosul stupului, iar albinele se vor accepta unele pe celelelate.

 21. buna spunetimi va rog daca o familie de albine poate trai pina la primavara cu o regina neimperecheata? iar daca nu poate spunetimi metodele de solutionare

  • Salut,
   Scuze pentru faptul ca iti raspund cu intarziere. Sa iernezi cu o matca neimperecheata ar fi una din deciziile cele mai neinspirate pe care le poate lua un apicultor. Ce poti castiga? Poate doar faptul ca veti intra in iarna cu o familie in plus.
   Ce poti pierde? Intreaga familie! Fiind neimperecheata, matca va fi fortata sa depuna oua, iar singurele oua depuse vor fi cele de trantor. Asa ca prin ianuarie-februarie, in functie de zona, in loc sa aveti oua din care sa iasa albine normale, veti gasi in stup oua de trantor. Nu are rost sa continui tot ciclu logic a ceea ce se poate intampla in stup. Cert ar fi ca respectiva matca va fi incapabila sa se imperecheze la timp, asa ca familia va slabi puternic. Mai mult, albinele observand ca matca nu depune oua se poate chiar ele sa o elimine. Consecintele din nou vor fi previzibile

   Ce puteti face ar fi doar ca intr-o zi calduroara, in care albinele se pot misca pe rame, sa deschideti stupul, sa eliminati matca neimperecheata, iar ramele pline cu miere si albina sa le introduceti in stupii mai slabuti. Atentie doar ca respectivele rame cu albine sa fie introduse inspre marginea albinelor care au matca buna, astfel incat sa nu riscati viata regine bune. De asemenea sa uniti familiile de albine astfel incat acestea sa se accepte si sa nu va treziti ca albinele introduse intr-o alta familie sa faca ghem separat.

 22. buna. ma numesc dumitru…sint incepator .ajutatima va rog….anul acesta miam cumparat 4 regine bakfast acum sint pe 7 rame dar au si puiet pe 2 rame a cite 15 cm² ….celelalte cu regine carpatine nu au puiet…este bine pentru ele ca au puiet acum la 28 octombrie?

  • Albinele Buckfast sunt recunoscute prin faptul ca isi intrerup ponta mult mai tarziu comparativ cu albina noastra Carpatina. In cazul unei toamne lungi, calduroase, regina de Buckfast depune oua pana cand vine un val mai puternic de frig. In aceasta situatie exista riscul ca albinele sa intre in iarna, asezandu-si ghemul deasupra puietului si cu putina hrana pe respectiva suprafata. Trebuie ca apicultorul sa intervina si sa aseze ramele cu multa hrana intr-o parte si cealalta a puietului. Va trebui sa citesti despre aceasta rasa de albine, pentru ca are un comprtament usor diferit comparativ cu albina noastra traditionala, iar interventiile apicultorului depind de acest comportament.

  • Salut, ce fel de gaura aveti in stup ca nu ati specificat? Aveti stup care prezinta la care fundul este prevazut cu o fanta cu sita (antivarroa) sau a intervenit un accident care a provocat respectiva gaura? In mod normal nu ar trebui sa fie nici un fel de problema, trebuie doar ca partea de deasupra ramelor sa fie etanseizata bine, astfel incat sa nu se creeze in stupi curenti ascendenti. In rest nu ar trebui sa aveti nici un fel de problema. Cautati si citit depspre stupi cu fund antivarroa pentru mai multe informatii!

 23. Am si eu o nedumerire in toamna am intrat cu 30 fan albine tratamente facute rezerve de hrana facuta fara siropuri si alta chestii artificiale ieri m-am uitat prin ei si am avut neplacuta surpriza sa constat disparitia a 11 familii pur si simplu au parasit stilul care ar fi cauza

  • Foarte probabil albinele au parasit stupul datorita unor infectii puternice a stupului cu varroa. Cate tratamente pentru paduchi ati facut in acest an, in ce perioada, solutia administrata mai avea valabilitate? Ati verificat albinele sa vedeti daca aveti varroa in stup, iar dupa tratament ati verificat eficacitatea tratamentului?

  • Exista hranire de necesitate, in caz ca familia de albine si-a consumat rezerva de hrana de pe ramele pe care si-a asezat cuibul si hranire de stimulare. Dumneavoastra la care tip de hranire va referiti?

  • In aceasta perioada de sfarsit a iernii se pot administra turte proteice familiilor de albine. Atentia doar ca odata cu aceste turte, matca va incepe sa depuna oua mai multe, iar daca iarna se lungeste pot sa apara probleme. Hrana lichida se administreaza odata cu aparitia primelor flori de primavara, cand temperatura incepe sa fie peste 0 grade si in timpul noptii. Acest tip de hrana este un puternic stimulent.
   Mai important in aceasta perioada este restrangerea cuibului de albine si a rezervei de hrana, astfel incat cuibul sa fie foarte bine incalzit, ferit de curenti de aer si foarte aproape de hrana. Apoi cand albinele incep sa sparaseasca ghemul, sa se miste, sa curete stupul, sa inceapa sa umble dupa hrana, stimularea sa aduca acel plus de hrana pe care in natura il gasesc doar putin mai tarziu. In aceasta perioada o rama cu miere descapacita partial, in functie de puterea familiei, pusa dupa diafragma va face minuni.

 24. Buna seara…..spunetimi va rog de ce albinele stau pe ultima rama de linga diafragma timind cont ca cuibul lam facut in partea in care rasare soarele

  • Cuibul l-ati facut dint-un numar de 4,5, 6 rame sau mai multe. Depinde de cat de numeroasa a fost familia de albine in toamna. Ghemul de albine insa se formeaza in general in partea din fata a stupului in dreptul urdinisului. De acolo insa in functie de cantitatea de hrana de pe rame, temperatura aerului, ghemul se va muta prima data de jos in sus. In lateral se va muta doar daca acolo unde s-a facut ghemul initial nu exista suficienta hrana. Mutarea se va face doar atunci cand temperatura este ridicata, iar albinele pot sa paraseasca ghemul. Aceasta mutare insa poate fi restrictionata de aparitia puietului.

 25. buna seara… puteti sa ma sfatuiti cum este mai bine. sa ernez albinele….cu miere de floarea soarelui sau sa scurg mierea si dau sirop?

  • Mierea de floarea soarelui cristalizeaza rapid, iar pentru albine este un efort in plus sa lichefieze miere folosind stropii de apa rezultati in urma condensului. Insa daca ar fi sa aleg intre a ierna o familie de albine pe miere vs sirop, atunci clar aleg miere. Aceasta din urma detine toate calitatiile benefice pe care le poate detine mierea. Ar fi de preferat insa ca macar o parte din hrana de peste iarna sa fie din alte surse, poate flori de toamna, sirop sau poate ce culeg albinele de pe urma fructelor sau a strugurilor copti. Aceasta diversitate ar fi mult mai benefica si aduce un plus de siguranta. Restrangeti cuibul aasa cum trebuie, impachetati cat mai binele albinele, repartizati uniform rezervele de hrana, faceti corespunzator tratamentul antivarroa, asigurativa sa albinele vor ierna in liniste, netulburate. Mierea este miere nu poate sa omoare sau sa imbolnaveasca albinele. Maximul de rau se poate produce atunci cand mierea este maxim cristalizata, iar stupul nu are suficienta putere sa lichefieze respectiva miere. Atunci pot sa apara probleme.

  • Va referiti la folia de plastic? Daca da, atunci folia de plastic mentine foarte bine caldura in stup. Mai ales spre primavara, temperatura intr-un stup cu folie deasupra creste mai rapid comparativ cu un altul fara folie. Consecinta ar fi un puiet mai vremelnic si o familie de albine mai puternica in primavara. Atentie doar ca folie de plastic pe langa temperatura, mentine si umiditatea mult mai puternic, iar asta poate crea consecinte chiar mortale pentru o familie de albine. Din acest motiv folia de plastic nu se aseaza ermetic deasupra ramelor, ci pe un colt folia se indoaie, astfel incat stupul sa aiba un o gura de aerisire.

 26. Buna seara.
  M-am uitat la albine astăzi și am constatat că am o problema….mucegai pe partea interioara a stupului..am stupi din lemn și din polestilen acoperiți cu fanera mai mult mucegai este la stupii din polistilen. Spuneți va rog de ce și cum sa fac sa indepartez mucegaiul?

  • Mucegaiul se formeaza pentru ca aveti umiditate ridicata in stupi. Era normal ca in stupii din polistiren sa aveti mai mult mucegai, asta pentru ca acestia respira mai greu comparativ cu cei din lemn. In acest moment ar trebui sa eliminati folia sau ce ati pus de deasupra podisoarelor si care ermetizeaza prea putenic stupii.

 27. Nu am folie in stup. Am doar ziare deasupra ramelor. Am urdinisul deschis doar de 2 cm poate sa deschid mai mult. Cum ma sfatuiti?

  • Sa inteleg ca deasupra ramelor aveti podisoare, iar apoi doar ziare. Ma tem ca partea de deasupra stupului sa nu fie prea bine etanseizat si sa nu permita vaporilor de apa sa iasa afara din stup. Cu cat e mai mare familia de albine, cu atat atunci problema ar putea fi mai mare.
   O alta cauza ar putea fi asa cum ati spus si dumneavoastra, urdinisul sa nu fie destul de bine deschis, pentru a crea curentul necesar miscarii aerului in stup. Deschiderea lui mai larga ar putea fi o solutie. Atentie doar sa nu va intre soareci in stup!

 28. Asa este și la mine… La familie mai puternice este mai mult mucegai, deasupra ramelor am doar ziare și capacul… Am pus ziare sa apsoarbe umezeala dar de ce sa primit asa…. Stupii mei sint antivaro dar am astupat. Am făcut bine?

 29. Albinele erneaza pe primul corp de jos al doilea este îndepărtat….poate sa pun și al doilea corp că vaporii de aier sa se ridice sus?

 30. Va salut,astazi am verif stupi si am pus cate o turta cu polen este corect sa pun deja turta cu polen precizez ca inca nu am avut inca zbor de curatire.La unul din stupi am gasit o umiditate mai mare cu ceva urme de mucegai alb pe separator.Am obs ca ghemul era format in partea dreapta a stupului iar urbinisul era lasat in partea stanga cam 4 cm.Credeti ca ar putea fi cauza umiditati rid in stup.Maine sper sa avem zbor .Am stup langa Craiova la vreo 25km.

  • Salut, umiditatea din stup este provocata de lipsa unui circuit adecvat al aerului in stup. Deasupra ramelor, podisoarelor, probabil stupul este prea bine ermetizat, poate familia de albine este si foarte numeroasa. Se creeaza condens pe podisoare, pentru ca aerul cald provocat de respiratia albinelor nu are pe unde sa paraseasca stupul, ci creaza condens odata ce intalneste podisoarelel reci. Cu ce ati captusit partea dinspre podisoare si capac? Fiti atent la acest aspect! Un stup normal trebuie sa asigure o minima ventilatie a aerului pe timpul iernii. Daca ati bagat deja turta cu proteina, ati stimulat familia sa produca puiet. Sansele sa se creeze umiditate si mucegai s-au multiplicat.
   Cand albinele ies la zborul de curatire reimprospatati stupul, curatati mucegaiul si condensul din stup. Apropiati de ghem rame pline cu miere. Ramele goale sau partial golite scoatetile din stup. Atentie sa nu aiba puiet pe ele! De asemenea indepartati cauza care a provocat condensul. Familiile de albine de obicei incep sa moara incepand cu aceasta perioada!

 31. Bună, Nicu!
  Mi-a plăcut mult acest articol, l-am citit cu interes și îl consider de mare ajutor!
  Sper ca albinuțele să treacă cu bine această iarnă !
  Mulțumesc mult!

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte