Stimularea albinelor cu hrană lichidă in primavara, indicatii si contraindicatii

2

Stimularea albinelor cu hrană lichidă albinelor este o decizie foarte importanta pe care o poate lua apicultorul în primăvară. Fie că este administrată ca hrană de întreținere, fie ca stimulent, perioada când se poate interveni cu hrană sub forma lichida este deosebit de importantă.

Să întârzii administrearea de hrană lichidă albinelor poate avea consecințe negative asupra pregătirii acestora pentru salcâm. De asemenea administrarea prea vremelnică, mai ales în primăveri capricioase poate duce până la iscarea de îmbolnăviri și chiar mortalitate în familiile de albine.

Ce înseamnă hrană lichidă

 Ȋn această categorie putem include toate tipurile de hrană lichidă pe care apicultorul o poate administra folosind hrănitoarele din dotare. De la siropuri simple la care de obicei se adaugă plante medicinale și/sau sau suplimente nutritive găsite în comerț. Până la hrana lichidă din comeț, care a apărut ca o alternativă la ceea ce apicultorii pot pregătii singuri în propria ogradă. Ȋn această categorie intră de asemenea și mierea lichidă administrată în pungi așezate deasupra albinelor.

Ce se poate întâmpla dacă stimularea albinelor cu hrana lichida se face prea vremelnic

Indiferent că administrarea hranei s-a făcut pentru că albinele nu mai aveau mâncare. Sau din contră aveau hrană, însă apicultorul a socotit că trebuie inceputa stimularea albinelor. Familia de albine preia această hrană indiferent de scopul din mintea apicultorului, ca un semnal. Ele socotesc că a intervenit un cules,  iar în această situație matca va începe să ponteze puternic. Prin urmare consecința firească a administrării hranei lichide este ouatul puternic al reginei, mult mai puternic comparativ cu administrarea unei turte.

Dacă familia este foarte puternică

Ȋn cazul familiilor foarte puternice, matca va oua pe ramele din mijlocul cuibului, iar dacă intervin perioade de frig, albinele fiind foarte multe au capacitatea de a acoperi și încălzi puietul.

Probleme pot apărea în cazul în care frigul durează perioade mai lungi. Ȋn această situație, albinele pot consuma întreaga cantitate de miere, iar apoi din dorința de a salva puietul, albinele vor rămâne pe ramele goale, iar daca apicultorul nu intervine regulat cu mâncare, acestea pot să moară de foame.

De asemnenea, chiar dacă perioadele de frig s-au terminat, iar primăvara și-a intrat în drepturi, mare atenție la cantitatea de miere pe care o au albinele în stup. Chiar dacă albinele se mișcă și încep să aibă cules de la alun spre exemplu, trebuie să știm mereu ce cantitate de miere au albinele în cuib.

Stimularea timpurie cu hrană lichidă albinelor implică o mare responsabilitate. Daca apicultorul nu știe și nu este atent la mâncarea din stup se poate trezi că dintr-o familie foarte puternic ieșită din iarnă a rezultat o familie slabă. Lipsa hranei înseamnă pentru puiet o hrănire deficitară. Pentru albine înseamnă un efort în plus, un consum mai ridicat din substanța grasă a corpului lor.

Așa că apicultorul nu va trebui să fie surprins când pe urdinișul stupului va observa puiet de albină mort, iar când va deschide stupul să observe că este depopulat. Tot ce am explicat mai sus pot fi consecințe ale administrării foarte timpurie a hranei lichide, corelat cu lipsa de reacție și știință a apicultorului.

Daca familia de albine este medie spre slabă

Ȋn cazul familiilor slabe, depopulate, administrarea hranei lichide prea vremelnic poate avea consecinte similare cu cele din stupii puternici. Doar că în cazul familiilor slabe, fenomenul de moarte a puietului din cauză că în stup nu este suficientă albină să-l acopere și să-l încălzească va fi mult mai pregnant.

De asemenea, dacă survin perioade mai reci și lungi ca durată, în cazul acestor familii moartea prin înfometare va fi mult mai probabilă, întrucât albinele acoperind o suprafață mai mică de faguri cu miere, vor avea acces la miere limitat. Așa că apicultorul se poate trezi că albinele au murit de foame, protejând puietul, când la o palmă de ele se găsea hrană din belșug.

Atenționări speciale privind stimularea albinelor

Hrănirea prea timpurie cu hrană lichidă urmată apoi de perioade lungi de frig poate duce la apariția diareei. Hrănindu-se din belșug cu acest tip de hrană, intestinele albinelor se vor umple mult mai rapid cu excremente. Dacă zborul de curățire întârzie să apară, atunci albinele vor avea mari probleme.

O altă posibilă mare atenționare ar fi apariția de puiet mort din cauza frigului. Familiile puternice au capacitatea de a scoate afară puietul mort. Familiile slăbuțe s-ar putea să nu poată face curătenie suficientă în stup. Atunci puietul mort poate fi o sursă de infecție, de apariție a bolilor.

Ce se poate întâmpla dacă stimularea albinelor se face prea târziu

Cel mai important cules, pe care toți apicultorii îl așteapă este cel de salcâm. Ca să ai siguranța unor familii, care să fructifice la maxim salcâmul, trebuie avut mare grijă la puietul din luna martie-aprilie. Acest puiet pe deoparte trebuie să înlocuiască armonios albina bătrână de peste iarnă. Pe de altă parte trebuie să fie în cantitate suficientă pentru culesul de salcâm.

Administrarea  întârziată de hrană lichidă, în condițiile în care culesul este slab, iar familiile de albine sunt slăbite poate avea consecinte negative în ceea ce privește culesul în respectivul an apicol. În ultimul timp primăverile întârzie să apară, iar înflorirea plantelor nu mai este așa eșalonată. Avem situații în care în toată luna martie de abia vedem câteva floricele, iar caișii, piersicii, corcodușii, chiar și salcia în loc să înflorească vremelnic în această lună, înfloresc în luna aprilie.

Chiar dacă plantele care trebuiau să înflorească în martie și care erau o sursă bună de hrană pentru albine, acum înfloresc în aprilie, această eșalonare nu are loc uniform la toate plantele. Salcâmul de obicei își păstrează perioada când începe să înflorească. Așa că este tot mai greu pentru albine, ca in absenta stimularii să se dezvolte astfel încât la salcâm să avem familii puternice care să fructifice la maxim acest cules.

Când este perioada propice de administrat hrană lichidă albinelor

Dacă ne raportăm exclusiv la calendar nu se poate stabilii o perioadă propice, care să fie sigură pentru toată lumea. Spre exemplu în 1 martie avem niște condiții în deltă și alte condiții în zona de deal sau montană.

Ȋn apicultură corect este să ne raportăm la starea de vegetație al plantelor și clima în care se găsește stupina.

Calendarul apicol trebuie raportat la sursele naturale de hrană al albinelor

Așa că albinelor li se pot administra în condiții de siguranță hrană lichidă atunci când încep primele plante să înflorească. Deci atunci cand primăvara oferă semne clare că se bate cu iarna. Chiar și în aceste condiții mare atenție la cantitatea de hrană  din stup, la perioadele de frig, care apar răsleț. Mare atenție la perioadele de frig, care durează mai mult decât de obicei. Odată ce apare puietul în stup, apicultorul va trebui să își mărească atenția. Această etapă poate fi atât un punct de lansare de succes, însă poate aduce și dramatism în stupină.

Am vazut pe net stupari care la începutul lui februarie administrau hrană lichidă albinelor

Cei mai mulți apicultori care practică administrarea așa vremelnică de hrană lichidă albinelor prezintă două caracteristici majore.

Una din ele ar fi că acești apicultori au vetrele stupinelor în Deltă, sau în sudul României. Acolo unde există cules vremelnic. De asemenea acesti apicultori sunt profesioniști, constienti de riscurile și avantajele operațiilor pe care le fac. Acești oameni trăiesc de pe seama albinelor, investesc timp și bani în această muncă. Acești oameni au sute de stupi, practică pastoralul, cunosc foarte bine plantele melifere. Așa că ei cunosc foarte bine cele enumerate mai sus și pun în practică.

Cand incepeti stimularea albinelor cu hrana lichida ? Cunostintele voastre din acest domeniu cu siguranta vor ajuta multi apicultori incepatori!

email
Share.

About Author

2 comentarii

    • Roii naturali au o capacitate remarcabila de a construii foite. Sper ca ati profitat de acest lucru si din cele 3-4 rame ati introdus macar o foita. Pana matca va incepe sa oua, iar din oua sa iasa albina vor trece cel putin 21 zile, asa ca in aceasta perioada ca sa cresteti respectivul roi, va trebui din cand in cand ajutat cu cate o rama cu puiet
      Sa faceti roii puternici va trebui sa le faceti tratamentele cu Varachet, pentru ca nu stiti de unde provin si daca albinele sunt sau nu libere de varroa. Apoi roii au nevoie de cules natural puternic, pentru ca familia sa creasca, iar daca cules nu este atunci va trebui ajutat prin stimulare.

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte