Măcesele – pastile naturale cu multivitamine

2

Când aud de măceşe îmi aduc aminte că începând cu luna august până prin 15 septembrie când începea şcoala mergeam pe dealurile şi văile satului pentru a aduna măceşe.

Cu siguranţă pentru cei care am crescut la sat, sau cei care au avut bunici la ţară, mersul la adunatul măceşelor este o amintire comună.

Îţi aduci aminte cu siguranţă de dimineţile un pic răcoroase, dar însorite, de coşuleţul pe care îl purtai în mâna dreaptă şi de veşnicul cârlig pe care îl purtai cu mândrie după tine şi pe care îl foloseai cu multă măiestrie.

Apoi câţi dintre noi nu îşi aduc aminte de faptul că cea mai comună mâncare pe care o consuma ori ce copil la şcoală era pâinea cu dulceaţă, iar dulceaţă de măceşe era preferata tuturor.

Dar de clătitele cu dulceaţă de măceşe, oare poate uita cineva ce bune sunt?

Acel gust dulce acrişor, acea savoare pe care doar un fruct sălbatic îl poate dărui şi de asemenea acea senzaţie de pişcătură la baza limbii sunt amintiri pe care ori ce copil crescut cu mâncare sănătoase nu are cum să le uite.

Oare din ce motiv măceşele sunt aşa preţioase?

În primul rând pentru că măceşele sunt adunate de pe plante crescute spontan. Nu sunt stropite cu nici un fel de substanţă, nu le sunt administrate nici un fel de îngrăşământ sau tratament.

Dacă consumi măceşe, sub ori ce formă: dulceaţă, infuzie, etc poţi fi sigur că o să consumi un produs 100% ecologic, nu trebuie un certificat care să îţi comfirme asta.

Măceşele sunt un adevărat izvor de sănătate dacă privim prin prisma faptului că are în compoziţia lor cantităţi extraordinare de vitamine: A,B1, B2, C, K, P, E şi un adevărat complex de minerale.

Vitamina C conţinută în măceşe este situată în jurul valorii de 2000 mg la 100 g de fruct, însă pe lângă vitamina C măceşele conţin şi cantităţi impresionante de vitamina A.

Cantitatea de vitamina A este situată între 500 – 5000 mg la 100 g pulpă de fruct.

Un alt motiv pentru care trebuie să consumi măceşe este că ele cresc oriunde: pe simple păşuni, terenuri degradate sau marginea pădurilor.

Prin urmare nu o sa ai nici un fel de problemă să le găsesti si să le recoltezi.

Poţi să faci o ieşire cu familia la iarbă verde unde te poţi recrea şi unde  poţi arăta copiilor tăi că există viaţă şi fără calculator.

Un coşuleţ plin cu fructe bucură oricând un copil, iar cu ocazia asta va învăţa şi de unde provin bucatele de pe masa lui.

Va mânca cu mai multă poftă atunci, pentru că acea mâncare vine cu amintirea unei zile călduroase de vară în care s-a bucura împreună cu familia de un coşuleţ plin cu fructe.

Când anume se recoltează?

Fructele de măceş se recoltează începând cu luna august până în septembrie, asta dacă vrei să le foloseşti în scop medicinal.

Trebuie să ştii că măceşele cu cantitatea cea mai bogată în vitamine sunt cele care sunt în pârga şi care au fructul tare, de o culoare roşu deschis şi cu pulpa lucioasă.

Nu trebuie să laşi măceşele să le bată bruma, sau să le aduni prea târziu în toamnă, când ele deja se înmoaie, pentru că atunci au un conţinut mai mic de vitamine.

Pentru ce afecţiuni sunt indicate?

Fie că sunt consumate sub formă de dulceaţă, sau doar ca ceai, măceşele aduc organismului un aport consistent de vitamine, dar şi minerale.

Măceşele datorită cantităţii mari de vitamine, în special A şi C sunt indicate să fie folosite ca suplimente nutritive naturale pentru creşterea imunităţii organismului.

Îndulcit cu miere ceaiul de măceşe este un adevărat medicament care poate fi folosit pentru:

  • bronşită;
  • afecţiuni ale ficatului, ceaiul de măceşe mărind secreţia bilei;
  • afecţiuni ale rinichilor şi ale vezicii urinare;
  • elimină toxinelor din organism

Ultimele studii au arătat că măceşele conţin o substanţă foarte eficientă în prevenirea artritei şi întărirea articulaţiilor. Pe de altă parte, aceeaşi substanţă favorizează producerea colagenului şi a celulelor cartilajului, esenţiale pentru sănătatea încheieturilor

Pulpa de măceşe în amestec cu mierea poate fi folosită cu succes în eliminarea viermilor intestinali.

Amestecul se formează din două părţi pulpă de măceşe curăţate de perişori şi o parte miere. Se consumă zilnic 2-3 linguriţe şi o să scapi de aceşti paraziţi intestinali.

Măcesele sunt adevarate campioane în prevenirea crizelor de anghină pectorală si infarct şi asta datorită vitaminelor din pulpa fructului, dar şi a bioflavonoidelor în care măceşele sunt foarte bogate.

Tratamentul cu macese, corelat cu cel cu antibiotice, ajuta la eliminarea mult mai rapida a infectiilor bacteriene.

Lista poate continua foarte mult, măceşele fiind unul din fructele de pădure ce pot fi folosite în tratarea sau prevenirea a numeroase boli, calitaţiile acestora fiind pe larg recunoscute

Cum se păstrează?

Dacă nu sunt folosite imediat pentru preparea dulceaţei, măceşele pot fi păstrate în sezonul rece pentru prepararea ceaiului.

Pentru ca măceşele să-şi păstreze conţinutul de vitamine şi minerale, ele trebuie uscate imediat după recoltare.

Fructele de maces e bine să le usuci într-o încăpere ferită de umezeală, într-un strat foarte subţire pe cat posibil fructele nu trebuie să se atingă intre ele.

Procesul de uscare durează 1-3 saptamâni si se încheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casantă.

Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 de grame de macese deshidratate.

Din măceşe se pot pregati foarte multe preparate delicioase şi sănătoase în acelaşi timp. În primul rând măceşele sunt folosite ca mateire primă în prepararea dulceţei.

Apoi fructele uscate sunt folosite pentru pregătirea în sezonul rece unui ceai foarte bun.

Tu cum anume pregăteşti măceşele. În funcţie de zona geografică, tradiţii sau în funcţie de fiecare familie în parte, măceşele sunt utilizate în moduri diferite.

Ce reţetă vrei să împarţi cu noi?

Cu prietenie,


Nicu

email
Share.

About Author

2 comentarii

  1. Tocmai ma interesam zilele trecute de macecese sa merg sa culeg. Vreau sa fac dulceata. Pana acum am cumparat mereu suc de macese si faceam din ala dulceata. INca nu stiu cum am sa ma descurc si care e reteta. Insa, dupa ce fac am sa va spun.

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte