Plante medicinale: Sase lucruri pe care trebuie sa le cunosti atunci cand le recoltezi

2

Hippocrate spunea ceva de genul „Fie ca mâncarea să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare”. Oare cat din ceea ce punem noi pe masa se poate numii medicament?

La televizor in reclame vedem cum alaturi de o masa copioasa sunt asezate sucuri acidulate sau sucuri neacidulate “naturale”, iar o mama responsabila cu familia ei aseaza toate aceste produse pe masa spre satisfactia celor dragi.

Pentru tine oare care viziune este una sanatoase, cea a lui Hipocrate sau cea “moderna”?

Din fericire tot mai multe persoane consuma aproape zilnic plante medicinale. S-au deschis multe magazine cu produse naturale, chiar si in farmacii plantele medicinale se observa ca sunt asezate la vedere si foarte multe persoane au incredere in ele.

Este vara, iar acum o sumedenie de plante minune isi etaleaza bogatia pe pamantul patriei. Anul acesta mi-am adunat cimbrisor salbatic, menta, flori de soc, sanziene, flori de coada soricelului.

Le-am strans pe toate separat, iar acum stau la uscat intr-o camera racoroasa, dar uscata. Ce miros ma imbie cand intru acolo!

In timpul iernii romanii iau cu asalt magazinele cu produse naturiste sau rafturile supermarketurilor unde se vand ceaiuri. Spre dezamagirea mea, chiar si acum in timpul verii sunt destul de multe persoane care cumpara plante medicinale din magazin.

 Oare nu ar fi mai sanatos si mai ieftin sa iti aduni tu plantele medicinale?

Cum ar fi sa faci o schimbare si din aceasta vara, singur sau impreuna cu cei dragi, sa colinzi campurile si sa iti umplii dulapiorul cu un intreg arsenal de plante medicinale, iar in anotimpul rece cand deschizi acel dulapior de fapt sa deschizi o mica portita spre vara care a trecut cu dulceata si miresmele ei?

Acum in anotimpul cald albinele ştiu că  florile îşi etalează, care mai de care cu cât mai multă tandreţuri, nectarul dulceag.

Însă albinele se aleg doar cu nectarul, care apoi sub formă de miere ajunge pe masa noastră, dar plantele mai ascund în florile, frunzele, tulpina sau rădăcina lor multe substanţe extrem de folositoare nouă oamenilor.

De fapt întreg câmpul este o întreagă farmacie naturală ce conţine nu substaţe artificiale ca în farmaciile din oraş ci substanţe vi, naturale, de aceea plantele medicinale pot cu prisosinţă să poarte numele de HRANA VIE.

În recoltarea plantelor medicinale trebuie să respecţi anumite reguli, astfel încât să ştii că ceea ce recoltezi conţine cantitatea de substanţă activă cea mai ridicată şi de asemenea să ai siguranţa că ceea ce recoltezi poţi să păstrezi pe o perioadă mai îndelungată.

  • Dacă recoltezi partea aeriană a plantei atunci cantitatea cea mai ridicată de substanţă activă se regăseşte în plantă la înflorirea plantei respectivă;
  • Dacă recoltezi partea ce se ascunde în pământ atunci respectiva plantă de obicei e cel mai bogat în substanţa activă toamna, prin urmare e bine să fie recoltată în anotimpul galben.
  • Mugurii se recoltează primăvara devreme înainte că ei să se desfacă
  • Recoltarea e bine să fie făcută pe timp uscat, frunzele si florile să nu fie nici măcar umectate cu rouă
  • Uscarea trebuie făcută imediat după recoltare într-o cameră curată, aerisită şi în care nu există umiditate ridicată. Plantele sunt considerate uscate atunci când dacă le strângi în mână încep să se sfarme în mână şi trosnesc.
  • Păstrarea plantelor medicinale se face doar în pungi de hârtie, poate cutii de carton. Este exclusă păstrarea lor în pungi de plastic pentru ca retin umiditatea.

Ce am spus mai sus sunt doar reguli destul de generale, dar care puse în practică te ajută să îţi aduni de pe câmp plantele medicinale cu un conţinut valoros de medicament.

Principiile active ce se gasesc in aceste plante sunt usor preluate si folosite de corpul uman, de regula fara efecte secundare negative.

Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul nostru are capacitatea de a recunoaste ceea ce este natural si viu de ceea ce este sintetizat in laborator.

Sa cunosti deci plantele medicinale, principiile active ce se ascund in aceste plante precum si efectele pozitive asupra noastra ti-ar fi de mare folos.

Aici o sa trec in revista intreg arsenalul de plante medicinale ce creste in tara noastra. In fiecare saptamana voi veni pentru tine cu prezentarea unei plante medicinale.

Tu despre ce planta ti-ai dorii sa stii mai multe?

Pe curand,

Nicu

email
Share.

About Author

2 comentarii

  1. Deabia astept sa vorbesti despre plantele medicinale pe rand si sa mi spui care se poate culege cand si la ce foloseste. am cateva cunostiinte, insa cred k in contextul a ceea ce urmeaza e bine ca noi sa stim ce se paote folosi ca si medicament. imi place cum scrii

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte