Zumzetul cel din urma al albinelor. Motivul pentru care albinele ȋşi trăiesc ultimii ani din existenţa lor pe acest pământ

23

albine in desert Scriu acest articol cu o mare tristeţe ce s-a infiripat ȋn sufletul meu. Mi-aş fi dorit nici măcar să nu mă gândesc la acest subiect, ȋnsă din păcate strigătul muribund al familiilor de albine transcede raţiunea, zvârcolându-se ȋn suflet.

Câţi dintre voi aţi observat că parcă tot mai multe familii de albine mor ȋn timpul iernii?

Câţi dintre voi au observat că familiile de albine ies tot mai slăbite din iarnă?

Aţi observat că la salcâm (culesul cel mai aşteptat de noi toţi) albinele parcă sunt tot mai puţin pregătite să ia cu asalt marele cules?

Ȋn toamnă trebuie să fi observat că parcă matca ȋşi ȋncheie activitatea de depus ouă tot mai rapid?

Aţi observat?

Sunt multe lucruri care trebuie spuse, aşa că vă las şi chiar vă rog ca voi la comentarii sa faceţi adăugiri

Ȋncotro apicultura? Ce s-a ȋntâmplat de sunt schimbări aşa dramatice?

Majoritatea apicultorilor ȋn general dau vina pe insecticidele pe care fermierii le folosesc. Sunt multe, cu un spectru larg de combatere şi de multe ori sunt folosite ȋn mod iresponsabil de către fermier.
Totuşi dacă stăm bine să judecăm insecticidele au o istorie de peste 50 ani la noi ȋn ţară şi totuşi cum de albinele sunt aşa afectate abia acum?

Acum 20 ani spre exemplu se stropeau culturile cu cantităţi industriale de insecticid. Mai mult, nici nu se ţinea cont de clasa de toxicitate al ierbicidelor. Se folosea spre exemplu DDT sau Furadan, care ucideau instantaneu. Acum cele doua substanţe sunt interzise, iar insecticidele sunt ȋncadrate ȋn clase de toxicitate, majoritatea fermierilor folosind exclusiv insecticidele din clasa 3 sau 4, care sunt mai puţin periculoase pentru om şi pentru mediu.

Prin urmare se folosesc insecticide mai puţin periculoase pentru om şi pentru mediu, ȋn cantităţi mult mai mici. Se folosesc de asemenea insecticide care sunt ȋnregistrate ca nepericuloase pentru albine. Fermierii sunt ȋn mare parte conştienţi de pericol şi anunţă apicultorii că urmează să facă stropiri, etc. Totuşi ȋn continuare insecticidele sunt pe primul loc ȋn factorii ce influentează mortalitatea albinelor, iar toată lumea vorbeşte exclusiv despre asta, lăsând deoparte alţi factori esenţiali. Curios, nu?

Ce factori mai conturbă viaţa micilor fiinţe ?

Ca să ȋnţelegem ce s-a ȋntâmplat, trebuie doar să ne aplecăm asupra tradiţiilor noastre strămoşeşti. Să facem o paralelă ȋntre ceea ce a fost şi ceea ce este ȋn prezent.
Ȋn folclor se spune că de Dragobete (28 februarie), feciorii şi fetele satului mergeau pe dealuri şi adunau flori. Ȋn fine ce făceau pe urmă nu interesează, totuşi adunau flori!

Anul acesta la sfârşitul lui februarie câte flori aţi observat pe câmp? Cum a fost vremea?
Dar anul trecut? Dar …

De obicei la mine ȋn zonă spre exemplu corcoduşii, piersicii şi caişii ȋnfloreau dupa 20 martie. Anul acesta este aprilie şi ȋncă nu este nimic ȋnflorit. Viorelele de abia acum au ȋnceput să ȋnflorească, mai timid ca niciodată.
Toată perioada de ȋnflori s-a decalat ȋnspre aprilie. A ȋnflorit salcia, alunul, ȋnsă a fost frig, iar albinele au adunat foarte puţin polen. Prin urmare de unde polen să se dezvolte familia de albine?
Ceea ce vreau sa spun este că schimbarile climatice sunt atât de drastice ȋncât albinele cu greu pot face faţă. Ȋn perioada următoare vor ȋnflorii până la urmă pomii fructiferi, ȋnsă or vor face toţi odată, iar albinele ȋn loc să aibă parte de un cules ȋntins pe o anumită perioada de timp, ori nu va avea nimic de cules, ori apoi va avea foarte mult ȋntr-un timp foarte scurt.

Vremea ȋn perioada salcâmului este foarte schimbătoare. Anul trecut a fost un dezastru pentru ca a fost frig şi a plouat. Anul acesta vom vedea cum va fi vremea, ȋnsă ştim cum sunt familiile de albine, slăbite.  Prin urmare poate va fi floare, poate va fi vreme bună de cules, ȋnsă vă ȋntreb, cu ce albină?
Ȋn fiecare an sunt şi microregiuni ȋn care totul decurge normal, ȋnsă luat ȋn mare ca ansamblu apicultorii tot mai des şi cu ȋnfrigurare se uită la prognoze meteo, sunt tot mai neȋncrezători, cheltuiesc tot mai mult pentru un profit tot mai mic, etc.

camp cu flori Un alt factor pentru care albinele sunt ȋn declin decurge din ceea ce se ȋntâmplă cu spatiul lor natural de hrănire. Acum 15-20 ani existau pajişti naturale, păşuni, fâneţe ȋn care creşteau covoare multicolore de plante. Acum acestea ȋn continuare există, ȋnsă au alta compoziţie floristică.

Disparitia fanetelor naturale

Fâneţele ȋn multe cazuri s-au transformat ȋn păşuni, sau sunt exploatate necorespunzător. Acum peste tot s-au dat de către primării păşuni ȋn exploatare, pentru că se primesc bani buni de la UE. Fânetele s-au transformat tot ȋn păşuni tot ȋn acest scop. Peste tot turme de oi sau cirezi de vite consumă iarba până la epuizare. Plantele dicotiledonate (cele care fac flori colorate şi sunt căutate de albine) nu mai apucă să ȋnflorească prin urmare nu se mai ȋnmulţesc. Ȋn locul lor cresc plantele monocotiledonate ar căror inflorescenţă nu sunt căutată de către albine.
Dacă ȋntr-o păşune acum 15 ani era plin de flori şi zumzeit de albine, acum sunt doar animale ce pasc.

desert verdeȊn curând, mai ales ȋn zonele de câmpie şi deal unde şi fermele de animale sunt mai răspândite, se va produce ceea ce se numeşte ’’deşertul verde’’. Spaţii mari cum doar ȋn Germania vezi, unde nu vei găsii nici o floare ci doar plante monocotiledonate ce sunt consumate cu pofta de animale. Nemţii şi-au dat seama de greşeală şi acum ȋncearcă să intervină.  Insă este foarte greu, poate chiar imposibil să reproduci un ecosistem natural ce s-a format ȋn mii de ani.

Prin urmare flora si-a schimbat compoziţia, iar acum multe din pajiştile şi păşunile noastre nici nu mai au nevoie de albine, pentru că au altă compoziţie de plante.
Dacă acum 15 ani albinele ȋşi produceau mierea şi adunau polen dintr-un număr imens de plante, acum compoziţia floristică fiind mai mică nu credeţi că şi hrana lor va avea o altă compoziţie ?

Ȋn ce ţară sau ȋn ce ţări se produce cel mai frecvent moartea albinelor?

Nu vi se pare că ȋn SUA, unde colapsul familiilor de albine este cel mai frecvent şi gradul de intensivizare a agriculturii este mai mare? Ȋn zonele agricole vezi ȋn jur o singură culoare, o singură plantă, poate meliferă, poate nu.
Cum să reziste o familie de albine, când era obişnuită cu mii de plante, cu mii de feluri de mâncare, iar acum vi şi-i oferi un singur fel?
Cât poate rezista mai ales că iarna nici măcar miere naturală nu are ȋn cuib ci doar mâncare produsă prin sinteză chimică?

Albina dintr-o fiinţă nobilă a ajuns a nimănui

Sunt curios ce vor raspunde apicultorii români, care au peste 20 ani experienţă cu albinele la ȋntrebările:

Acum 20 ani câtă turtă zaharoasă sau proteică aveau albinele nevoie?

Câte tratamente?  Câte intervenţii trebuia să faci ȋn iarnă sau primăvară?
Toate aceste ȋntrebări sunt logice sau cel puţin de bun simt!

Spre ce ne ȋndreptăm dragi colegi?

Ȋntreb pentru că dispariţia albinelor are ȋncă o componentă, care se va amplifica ȋn curând

Ȋn SUA şi alte state europene apicultorii sunt ajutaţi cu fonduri care-i ajută să aibă un profit. Prin urmare acolo apicultorii nu sunt dependenţi de cantitatea de miere recoltată. Citeam undeva că ȋn SUA apicultorii primesc pentru fiecare familie de albine subvenţie de polenizare, pe langă restul subvenţiei de la stat.

Prin urmare ȋn aceste ţări apicultura este ȋncurajată, iar apicultorul stimulat să crească albine. Pentru că indirect prin polenirea pe care o fac albinele aduc un mare plus agriculturii.
Chiar dacă sunt ani ȋn care nu produc multă miere, chiar dacă sunt ani ȋn care mor din familiile de albine, apicultorii din străinătate sunt ajutaţi, iar fermele lor prosperă
La noi ajutorul nu există, subventiile sunt mici şi doar un număr redus de apicultori beneficiază de ele.

no bees no honeyPrin urmare anii tot mai grei, profitul tot mai redus, necazurile tot mai ridicate vor face ca mulţi apicultori să se lase de meserie. Pasiunea ca pasiune, dar când an de an portofelul este tot mai gol atunci nu prea ai altă soluţie. Prin urmare multe din familiile de albine vor dispărea şi din acest motiv.

Din păcate apicultorii nici nu sunt organizaţi ȋn asociaţii care să ajute pe toată lumea. Care să iasă ȋn faţă şi să ȋşi strige drepturile.  Din păcate ăsta este adevărul. Asociaţiile apicole sunt făcute doar pentru platit taxa de ȋnscriere sau pentru a primii acea adeverinţă care trebuie dacă doreşti să faci proiect.
Chiar doresc, dacă cunoaşteţi asociaţii apicole care ajută pe membrii lor, să postăţi mai jos, măcar să avem şi exemple pozitive, ca punct de plecare poate.

Ce parere aveti, apicultura incotro?

email
Share.

About Author

Profile photo of admin

23 de comentarii

 1. Natura a fost aici mult înaintea noastră si va exista mult timp dupa noi. Nu e panica. Specia care distruge momentan echilibrul naturii va face ce stie cel mai bine ai cu ea insasi , se va autodistruge , iar
  totul va revenii la normal.

  • Profile photo of admin

   Natura fara cineva care sa o observe, sa se bucure de ea nu are sens. Este ca si cum ti-as spune acum ca la 50 ani lumina de pamant o planeta isi ”devoreaza” propria luna. Nu ai avea cum sa iti imaginezi, nu ti-ar pasa si nici macar nu conteaza. Fara om natura nu exista, dispare odata cu omul prin lipsa sensului ei. Pentru ce? Pentru cine? In prezent este pentru noi si este in mainile noastre, insa trebuie sa fie in acelasi timp si responsabilitatea noastra. Multumesc pentru comentariu, o zi buna!

 2. Din pacate, nu ma numar printre apicultori. Sunt, mai degraba, un iubitor de natura. Insa un prieten ce avea 40 de stupi mi-a spus ca i-au murit toate albinele. Era foarte dezamagit. Si nu avea nicio explicatie pentru asta.

  • Profile photo of admin

   Din pacate semnalele din toata tara sunt aceleasi. Nici nu vreau sa ma gandesc ce a fost in sufletul bietului om. La inceput, cand m-am apucat de apicultura si mi-a murit prima familie de albine o tristete de nedescris mi-a umbrit sufletul. Cum o fi sa vezi 40 familii distruse? Nu e deloc vorba de paguba economica ci de mila pentru bietele insecte ce zac gramada, ca intr-o imbratisase pe fagurii reci din stup.

 3. Observatii pertinente si in mare masura descurajante pt. apicultorii aflati la inceput . Iarna asta am pierdut 18 familii fara a gasi o cauza logica desi iernam doar pe mierea produsa de ele. Anul trecut la salcam albinele s-au comportat ciudat iesind efectiv la cules in jurul orei 11 sau chiar 12 ! Nu am gasit nici o explicatie la acest comportament ! S-a mai confruntat cineva cu asa ceva ?

  • Profile photo of admin

   Explicatii pot fi multe. Anul trecut la salcam a fost rece, a plouat mult. Stupii aveau mult puiet in acea perioada, iar albinele au ramas in stupi ca sa-l protejeze. Probabil familiile de albine nu aveau nici multa albina lucratoare.

 4. Foarte bun articolul si interesant. Vreau sa va spun ca aveti dreptate in ceea ce priveste vremea. Am 27 de ani, e primul meu an in apicultura, sper sa nu dau rateu, referitor la vreme….imi aduc aminte cand eram la scoala, in primele clase, vremea nu era asa….acum bate un vant de darama casa, ploile nu sunt la locul lor, s-au schimbat multe, dar asta datorita poluarii. Sa facem un exercitiu de imaginatie….daca maine marile state, precum China , SUA sau Rusia decid ca sa nu se mai foloseasca carburanti, energie nucleara, etc etc, sa fie totul natural….ce ar spune marile coorporati despre acest lucru ( dupa parerea mea ele sunt mai sus decat un stat ). Mai trebuie sa asteptam ceva timp pana o sa ne revenim la normal, poate peste 50 de ani. Nu cunosc nici o asociatie in care sa fii ajutat, acolo dai bani in fiecare in funcite de cate familii ai, de fapt cu alte cuvinte ii platesti un salariu lu ala care sta sa incaseze :)) , rusinos, oricum sindicatele sunt vandute….cine sta sa mai faca iesiri in strada….cineva pe youtube propusese sa mergem cu pavilioanele, camioane, caiomente…in fata guvernului sa blocam totul acolo cu albine :D. Macar asa vom fi auziti nu numai in tara dar si in afara, si vor lua masuri ca sa nu fie aratati cu degetul, macar de rusine. O zi buna s a aveti!

 5. Momentan educatia oamenilor este precara iar cei alesi nu au nimic in comun cu natura
  Solutia pe moment este sa-ti plantezi cat mai multe flori de trifoi, lavanda etc si sa incurajezi si pe altii sa faca acest lucru, daca te plangi si nu faci nimic , nimeni nu va face nimic..in orase ar fi de preferat teii si ornamente florale ce le sunt dragi albinelor…

  • Buna ziua

   Stiu ca va raspund tarziu dar acum am citit articolul. Foarta trista situatia.

   Puteti scrie toate plantele care pot fi cultivate pentru a contrabalansa aceasta crima? Va intreb ca un neavizat pentru ca nu sunt apicultor ci intentionez sa devin pe viitor.

   Va multumesc anticipat
   Doamne ajuta!

   • Profile photo of admin

    Buna ziua,

    Sa scriu chiar despre toate plantele cred ca mi-ar lua prea mult timp. Totusi in ori ce manual de apicultura vei gasii cu siguranta o lista cu majoritatea plantelor melifere din Romania. Ceea ce poti face singur ar fi ca pe solurile degradate la care ai acces sa plantezi singur specii de plante ce s-ar preta sa fie plantate acolo. Spre exemplu eu pe o vale in care pana acum 15 ani oamenii din sat aruncau gunoiul menajer, am inceput sa plantez aluni, pe marginea paraiasului murdar am plantat crengi de salcie care s-au prins, iar primavara sunt plini de albine. De asemenea salcamul, care pentru noi apicultorii este copacul cel mai valoros, poate fi plantat in majoritatea zonelor degradate. Te salut cu prietenie!

 6. da ai dreptate .la mine la agarbiciu sibiu sa defrisat padurea de salcam si na mai ramas aproape nimic.sa nu mai zic ca multi sau facut ciobani
  .

  • Profile photo of admin

   In legatura cu defrisarea padurilor de salcam, tei, etc nici nu am mai pomenit in articol. Peste tot se aude zumzetul drujbelor ce au luat locul zumzetului de albina. Chiar daca salcamul isi revine destul de rapid dupa defrisare, productia de miere incepe sa fie sustenabila in respectivul areal abia peste cativa zeci de ani.

 7. Salcamul este o floare sensibila atunci cand vine vorba de apicultura si cules. Trebuie ca natura sa indeplineasca niste conditii:
  – daca este canicula florile nu mai reusesc sa secrete cele trebuincioase culesului
  – daca sunt ploi si vand, se trece floarea fara ca albina sa poata iesi la cules.
  – daca iarna anterioara nu a fost destul de geroasa, copacii nu au putut secreta cele necesare dezvoltarii unor flori complete din care albinele sa culeaga. Stiu ca suna ciudat aparant dar o iarna serioasa (cu ger si zapada) chiar ajuta apicultura, fauna si flora.

 8. totul este in mainile naturi ar trebui sa ne multumim cu ce ne da toti vrem productie de miere mare in fiecare an
  dar nu se poate

 9. imi pare nespus de rau pentru orice suflet care piere inainte de vremea sa. Am perdut si eu zeci de stupi… Solutia cred ca ar fi ca fiecare stupar, fara excetie sa se ocupe si de imbunatatirea bazei melifere de undeva, de unde are vatra sau unde are interes sa culeaga, si de folosirea rationala a bazei melifere. ADICA: se stie ca un hectar de ” x” suporta sau mai bine zis produce nectar cat sa sustina la nivel de productie nu de subzistenta un numar de 2-5 stupi, si doar anumite plante melifere si in conditii optime meteo poat sa sustina 7 stupi. Si atunci se pune fiecare stupar sa-si cunoasca bine de tot baza lui melifera pe o raza de 3-4km, sa calculeze potentialul si sa calculeze ce concurenta are. Astfel veti descoperi cati stupi puteti tine “acolo”. Plante melifere sunt multe nu numai evodia si facelia. Cititi un pic de horticultura si un pic de dendrologie. Pastoralul e fain dar practic e miere gratis . tu nai facut decat sa profiti de pe muca altora. Cate tone de miere de salcam ai facut?, dar cati copaci ai plantat?

 10. Observatii in general pertinente, insa “ajutoarele “sunt o picatura intr-un ocean, adica ineficiente. Chiar in articol se regaseste raspunsul : “Ȋn SUA şi alte state europene apicultorii sunt ajutaţi cu fonduri care-i ajută să aibă un profit, iar acest lucru nu-i fac dependenţi de cantitatea de miere recoltată. Citeam undeva că ȋn SUA apicultorii primesc pentru fiecare familie de albine subvenţie de polenizare, pe langă restul subvenţiei de la stat – vs – Nu vi se pare că ȋn SUA spre exemplu unde colapsul familiilor de albine este cel mai frecvent şi gradul de intensivizare a agriculturii este mai mare? Ȋn zonele agricole vezi ȋn jur o singură culoare, o singură plantă, poate meliferă, poate nu. Cum să reziste o familie de albine, când era obişnuită cu mii de plante, cu mii de feluri de mâncare, iar acum vi şi-i oferi un singur fel? Cât poate rezista mai ales că iarna nici măcar miere naturală nu are ȋn cuib ci doar mâncare produsă prin sinteză chimică? ” Nu stiu daca fara schimbarea atitudinii fiecaruia dintre noi fata de albina, a modului modern de crestere al acestora si fara implicarea intregii societati umane in aceasta schimbare exista vreo sansa de speranta. Omenirea nu s-a pus de acord cu Kyoto si cu alte intelegeri mondiale in care este vorba de insasi viata si viitorul speciei umane , daramite a unei insecte, oricat de imortante sunt in Natura. Noi, oamenii din epoca moderna, din pacate am inceput sa facem mult spectacol dar sa nu schimbam nimic.

 11. Frumos articol.Multumim!Dar vremea noi oamenii am schimbato prin nepăsare ,toate s-au întâmplat sub nasul nostru dar nu ne-am implicat deloc nici noi apicultorii ,vrem albine poate si productie de miere dar nu plantăm un copac,nu înfiintăm o cultură meliferă ,nu ne pasă dacă părintii nostrii au plantat ceva copaci si treci cu nepăsare pe lângă cineva răuvoitor care îi taie .Deci putem dacă vrem măcar în zona noastră să ne implicăm mult m-ai mult

 12. Eu cred ca motivul principal al comportamentului actual al albinei este cel cu lipsa fanetelor.Eu sunt de langa Reghin,erau numai fanete in trecut.Acum datorita faptului ca nu se normeaza cate capete de ierbivore au voie sa pasca 1 ha de pasune,s-au inmultit turmele de capre(care rad tot),oi,vite.Altfel spus, cei de la agricultura nu iau in considerare norma de animal/suprafata de pasune.Pe vremuri,aveam miere multa de faneata,acum(sezonul 2016),am scos de la 13 stupi 10kg de miere,si asta ca sa avem si noi in casa peste iarna,restul l-am lasat lor,plus ca am dat si cate 7 kg zahar /familie .Daca nu as fi pasionat de albine,ma lasam, dar nu pot si gata.Din pacate cred ca situatia se va agrava.

 13. Foarte nasol cu disparitia familiilor de albine! Einstein stia el ce spunea cu … “Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani”

Posteaza comentariu

Sari la bara de unelte